TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
Start a Discussionhttps://teslamotorsclub.com/tmc/tags/

ABS & Traction Control Problems. Service Required ID: 1103

Discussion in 'Roadster: Technical' started by lmore, Jan 18, 2013.

  1. lmore

    lmore Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    117
    Location:
    Trondheim, Norway
    That's what I got when I was going to drive the car today. The car has been sitting for about one week and it has been cold, around -10 C every day. The roads are salted here. When starting the car after it sitting a while earlier it has been a short moment before it has moved, today it was much worse and it moved strange for several meters, then it moved ok but the traction control and ABS is turned off. Anyone else experienced this?

    2013-01-18 17.18.17.jpg
     
  2. lmore

    lmore Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    117
    Location:
    Trondheim, Norway
    I got the error message after driving slowly ca 200 meters. I tried driving a little longer now and then it worked, no fault anymore :)
     
  3. PRJIM

    PRJIM Member

    Joined:
    Jul 30, 2012
    Messages:
    306
    Location:
    USA
    I have this problem as well, I believe it may be a low voltage issue related to heater operation.

    Here is another thread. The issue was resolved by replacing the ABS unit.

    ABS TC VMS error
     
  4. ravng

    ravng Member

    Joined:
    Sep 9, 2014
    Messages:
    90
    Location:
    Norway
    This error appeared in my car today, in the very worst possible time imaginable, during the 2 year
    mandatory EU roadworthiness test. So the car did not pass the test (note that Tesla is not certified to do this tests so must be done at an independent workshop without tesla tools).

    When I picked up the car the warning message and light was on, after a few minutes driving they disappeared and stayed off.

    My Tesla service center was on the way back home, so I droped by. But the only guy who knows anything about the roadster was not there, so I had to pull out the logs myself. I see that the error has happened 3 times during the same drive, not seen before.

    I'll guess I have to wait and see, I have 1 month to get the car approved, so if the message stays away I'll cross my fingers and have it inspected again next week.
     
  5. PV-EV

    PV-EV Member

    Joined:
    Jun 3, 2011
    Messages:
    245
    Location:
    Alaska
    I get this error occasionally. Regen still works and i believe ABS is still working also. I have confirmed that the error is related to turning on the headlights, though not every time. I have aftermarket bulbs and ballasts by DMM HID. This problem caused a lot of unnecessary troubleshooting until I realized it was some type of anomaly with the headlights. It might have something to do with low voltage when the lights are turned on but I am not positive. Others have reported something similar.
     
  6. ravng

    ravng Member

    Joined:
    Sep 9, 2014
    Messages:
    90
    Location:
    Norway
    Interresting. I have had others mentioning low voltage as a problem.

    Anyhow, Tesla made a statement that the ABS was ok, and the car passed inspection.
     

Share This Page