TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Achterbank verwijderen

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by S802TES, Jul 18, 2016.

 1. S802TES

  S802TES Member

  Joined:
  Dec 4, 2015
  Messages:
  97
  Location:
  Twente
  heeft iemand ervarin met het verwijderen van de in twee delen neerklapbate achterbank van een model S?
  We gaan op vakantie en nemen onze twee honden mee en zien er een voordeel in indien de achterbank leuning verwijderd zou kunnen worden.
   
 2. RvdVen

  RvdVen Member

  Joined:
  Jan 31, 2014
  Messages:
  352
  Location:
  Son en Breugel
  Ik weet niet hoeveel haast het heeft, maar ik verwacht binnen nu en 2 weken het volledige interieur te vervangen van de S van mijn werkgever. Het is nog even wachten op de achterbank uit de VS.

  Ik verwacht overigens wel storingen in je auto indien er geen gordelsloten, zitdetectie en eventuele verwarming wordt gedetecteerd van de achterbank.
   
 3. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,461
  Daarvan interesseert me wel een fotoverslagje!
   
 4. RvdVen

  RvdVen Member

  Joined:
  Jan 31, 2014
  Messages:
  352
  Location:
  Son en Breugel
  Morgenvroeg komt de achterbank binnen. Zaterdagochtend ga ik een poging wagen de 2 voorstoelen en achterbank te vervangen. Ik hoop dat ik in mijn enthousiasme niet vergeet om foto's te maken ;)
   
  • Like x 1
 5. RvdVen

  RvdVen Member

  Joined:
  Jan 31, 2014
  Messages:
  352
  Location:
  Son en Breugel
  Zoals gezegd, heb ik vandaag het interieur (achterbank + voorstoelen) vervangen van de Model S van mijn werkgever. Alle gemaakte foto's zijn in onderstaande link te vinden:
  Nieuw interieur Model S

  @S802TES: De achterbank verwijderen gaat relatief eenvoudig. De zitting zit slechts met 2 ogen in het zitframe vastgeklikt in plastic clipjes (deze clipjes zijn overigens exact dezelfde als van een Toyota Prius 3, mochten ze sneuvelen). De 2 ogen zitten onder elk van de buitenste "frontkussens" van de zitting. Door 2 handen onder 1 frontkussen te steken en zeer stevig (!!!!!) naar boven te trekken komt ze los. Eventueel stekkers losnemen van de stoelverwarming, indien aanwezig. Er verschijnt bij de voorstoelen in ieder geval geen foutmelding op het scherm naar aanleiding van losliggende bedrading aangaande de stoelen/verwarming/zitherkenning etc. De rugleuningen losmaken heb ik als volgt gedaan. Eerst moeten de losse hoekkussens worden losgeklikt. Klap de rugleuningen naar voren. Door 2 handen achter de bovenste punt te steken en stevig (!!) naar voren te trekken komt deze los en is deze uitneembaar. (mocht het hoekkussen niet losklikken dan is eventueel de witte clip waar deze in zit aan de achterzijde eruit te klikken. Hiertoe dient in de trunk de zijbekleding te worden uitgebouwd). Hierna kunnen de rugleuningen worden losgemaakt (draai nog even met torx50 de bout los van de middelste gordel, onderin de bank). Tesla heeft hier een erg mooi systeem voor bedacht waarbij je enkel een platte schroevendraaier nodig hebt. De zwarte plastic clip aan de buitenste scharnieren onder, dienen richting het midden van de auto te worden geklikt. Hiermee worden 2 pennen ontgrendeld en komt de rugleuning los. De zwarte plastic clip kan naar binnen worden geklikt door tussen deze clip en het aluminium deel wat zichtbaar is aan de bovenzijde een schroevendraaier te steken. Let daarbij op dat de rugleuning iets opgeklapt moet worden (zo'n 10-20cm), alsof deze op de zitting ligt. Alleen dan kan de zwarte plastic clip volledig worden ontgrendeld!

  Dan de voorstoelen (torx40 en torx45 benodigd). Dat was helaas erg veel werk, omdat Tesla tussen productiedatum 29-01-2015 (zwart lederen voorstoelen. Ja die hadden we ook nog "toevallig" liggen) en 19-03-2015 (beige lederen voorstoelen) de stekkers volledig heeft veranderd. Waarschijnlijk is in die periode de "v1.0" seat vervangen door "v1.1" (niet de next-gen dus). De kussens zijn net iets voller dan v1.0. Vooral de hoofdsteun is veel dikker. Omdat mijn werkgever toch wel zeer graag de beige lederen stoelen erin wou hebben hebben we besloten om de stekkers maar om te solderen (specialiteit bij ons in het bedrijf, dus geen probleem ;)). Het ging om grofweg 50 draadjes in totaal voor de beiden voorstoelen, waarbij er ook wat wijzigingen zaten in kleurjes, danwel draden extra aanwezig waren of juist minder. Uiteindelijk alles netjes werkend gekregen en zit het er zeer netjes in! De hoekkussens van de achterbank zaten helaas niet bij de beige bank, maar eigenlijk stoort dit totaal niet. Zijn indien later nog gewenst vast wel aan te komen.

  Al met al ben ik er toch wel zo'n 8 uurtjes mee zoet geweest. Vooral de voorstoelen zaten in dit geval erg veel werk in vanwege het omzetten van de stekkers. Erg tevreden met het resultaat!
   
  • Like x 3
  • Informative x 1
  • Love x 1
 6. CJA Hulskamp

  CJA Hulskamp Active Member

  Joined:
  Jan 30, 2016
  Messages:
  2,101
  Location:
  Westzaan
  Mooi omgezet !!!
  Wordt de armsteun ook nog omgezet ?
   
 7. RvdVen

  RvdVen Member

  Joined:
  Jan 31, 2014
  Messages:
  352
  Location:
  Son en Breugel
  Ik denk het niet. Natuurlijk wijkt dit af van origineel (evenals deurbekleding), maar zelf ervaar ik dit niet als minder mooi. Het is ook niet mijn auto, dus dat is aan de eigenaar :). Ik schat zo in dat dit naar tevredenheid is.
   
 8. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  2,599
  Location:
  Netherlands
  Heel mooi gedaan! Ik zou de armsteun in het midden zo laten. Werkelijk uniek op deze manier en het staat goed.
   
 9. RvdVen

  RvdVen Member

  Joined:
  Jan 31, 2014
  Messages:
  352
  Location:
  Son en Breugel
  Hendrik: Topicstarter heeft het naar mijn beste weten toch echt over de 2e zitrij ;)
   
 10. HWS

  HWS Supporting Member

  Joined:
  Mar 16, 2013
  Messages:
  6,680
  Location:
  Zoetermeer, Netherlands
  Excusez moi, m'n lees bril niet op:oops:. ik zal m verwijderen.
   
 11. Desiré

  Desiré Member

  Joined:
  Sep 7, 2015
  Messages:
  914
  Location:
  Nijmegen
  Graag dan ook even je avatar aanpassen a.u.b. :D
   
  • Funny x 1
 12. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,461
  Chapeau!
  Als ik ooit mijn zetels wil vervangen, weet ik waar ik moet zijn ;)
   
  • Like x 1

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC