TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

After 8.0 update, radio turns ON when opening or closing driver door

Discussion in 'Model S: User Interface' started by twillows, Oct 4, 2016.

  1. twillows

    twillows New Member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Messages:
    3
    Location:
    Longwood
    Maybe this "con" is posted somewhere but my search didn't turn it up yet, so here goes. When entering via the driver door or getting out, my radio turns on at a loud volume. If it was anything but a Tesla, I'd probably suspect a loose wire somewhere, but in my Model S pre AutoPilot model, I suspect I'll be calling the Orlando Tesla service center. Suggestions welcome!
     
  2. markn455

    markn455 Member

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    208
    Location:
    Ball Ground, GA
    My pre AP MS has always done that. I didn't notice and change in behavior after 8.0.
     
    • Dislike x 1
  3. Nismode

    Nismode Member

    Joined:
    Oct 23, 2014
    Messages:
    128
    Location:
    NYC
    If the volume was at a mid-high level before you exit, it will lower the volume upon opening the door to get out and turn off with the car. Once you open the door to get it, it resumes that lower volume state, then goes to the original mod-high volume you had it at. I usually mitigate this by muting the audio with the left scroll wheel and enjoying some silence.
     
  4. TES-E

    TES-E Member

    Joined:
    Jun 23, 2014
    Messages:
    373
    Location:
    Casa Grande, AZ
    My car has always done this unless it was muted prior to exiting the car. When I get in the next time, it remains muted until you un-mute it. If not muted, music starts as soon as the door is opened. Always has for the past two years.
     
    • Like x 1
  5. flashflood

    flashflood Member

    Joined:
    Jul 1, 2014
    Messages:
    397
    Location:
    Los Altos Hills, CA
    I noticed this too, and it is new (and unwelcome) behavior. Same hardware, so it's definitely software.
     
  6. evp

    evp Nerd

    Joined:
    Nov 28, 2014
    Messages:
    295
    Location:
    Arvada, CO
    Yeah, my radio was muted, then turned on as soon as I opened the door. In another instance, I opened the back door to put something on the seat and the radio came on; then I opened the driver's door and it didn't. And it's been known to play an AM station while claiming it was an FM station, while announcing the song being played was something from XM.
     
  7. pilotSteve

    pilotSteve Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    580
    Location:
    Vancouver WA
    Yes, my classic S85 only started doing this with 8.0, and I am complaining to Tesla. Come on, how much beta testing was done before release? Not much IMO if the feature wasn't AP related.
     
    • Like x 1
  8. Barry

    Barry Member

    Joined:
    Aug 9, 2013
    Messages:
    784
    Location:
    Colorado
    Yes, very annoying. I always mute it when I stop, and it comes back on upon opening the door. How could Tesla staff AND the beta testers miss something like this?
     
    • Like x 1
  9. brucet999

    brucet999 Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2015
    Messages:
    1,310
    Location:
    Huntington Beach, CA
    I noticed that too. When radio has been muted, as soon as I open the door the sound returns at the previous pre-set volume. Very annoying.
     
  10. markn455

    markn455 Member

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    208
    Location:
    Ball Ground, GA
    I played around with the sound level this morning. What I think it will do is this:

    • Stop and put the car in park
    • Open the drivers door
    • adjust the volume level where you want it
    • Exit the vehicle.
    Now what happened with me is the next time I entered the vehicle, the volume is about where I set it to in the steps above. I don't see anything about this in the documentation but this is what mine appears to be doing. I will have to see now if it stays that way over the next several trips. If it does, I think this is a cool feature.
     
  11. PLUS EV

    PLUS EV Member

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    70
    Location:
    Seattle
    I've been having this problem since the 8.0 update as well (really regretting making that update!). My S90D is less than a month old. I only use audio about half the time while driving. Sometimes I just want to relax in relative silence. At home I park in an underground garage and I often listen to AM radio so I generally mute the audio upon entering the garage. So this bug is particularly annoying to me.

    A common scenario is that I mute the radio entering the garage, then park, open the door and the scratchy no signal radio comes back on. I hit mute again and leave the car. Then when I come back to the car later that day or the next morning, the scratchy no signal radio comes back on as soon as I open the door. I have to mute it again. So I'm having to mute the radio 3x each time I park and return to the car and I am treated to a surprise bit of loud white noise (of course it seems even louder when the car is parked) 2x for each time I park and return to the car. Not happy with this at all! Please post any solutions.
     
  12. evp

    evp Nerd

    Joined:
    Nov 28, 2014
    Messages:
    295
    Location:
    Arvada, CO
    ... and to top it off, the display is completely incoherent. Here's what I saw on the radio description shortly after I got in the car: an AM frequency (520), an FM station (KCFR) and an XM description (sxmclassicvinyl).

    upload_2016-10-5_18-38-44.png
     
    • Informative x 1
  13. brucet999

    brucet999 Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2015
    Messages:
    1,310
    Location:
    Huntington Beach, CA
    I talked to Buena Park service center today. They have had numerous people call about this problem. There is no setting or workaround to fix it. They say that a fix is in the works for the next software upgrade.
     
    • Informative x 1
  14. RDoc

    RDoc S85D

    Joined:
    Aug 24, 2012
    Messages:
    1,569
    Location:
    Boston North Shore
    Mine does it too. Pathetic.
     
  15. PLUS EV

    PLUS EV Member

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    70
    Location:
    Seattle
    I'm sure most of you have figured this out, but it looks like the only temporary solution is to manually roll the volume all the way down when you want to turn the audio off. Then roll it back up to turn it back on. High tech stuff here :)
     
    • Informative x 1
  16. Tdriver

    Tdriver Member

    Joined:
    Jan 20, 2015
    Messages:
    190
    Location:
    Palm Desert, CA
    My two cars work perfectly like they did in 7.0. I have no bugs.
     
    • Like x 1
  17. brucet999

    brucet999 Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2015
    Messages:
    1,310
    Location:
    Huntington Beach, CA
    Thanks. I'll try that
     
  18. markn455

    markn455 Member

    Joined:
    Apr 8, 2016
    Messages:
    208
    Location:
    Ball Ground, GA
    Really, this is odd. My Classic 85 has always done this as far as I can remember. It might have started with 7.1 but I am pretty sure it has done it before then. In fact I will have to go back and check some of my earlier posts as I had made some suggestions as to how it could be improved.
     

Share This Page