TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Anyone have this issue?

Discussion in 'Model X: Battery & Charging' started by Pjjava34, Aug 29, 2016.

  1. Pjjava34

    Pjjava34 Member

    Joined:
    Dec 10, 2015
    Messages:
    310
    Location:
    Georgia
    Today, my UMC (NEMA 1450) started not opening the charge port door with the handy button on the charger. In the early days of our X back in May, many people didn't have that button operate their charge port door but recent software upgrades had made that a non issue.

    I can still open the charge port door with the fob or by pressing the port door by hand but not from the charger button.
    A reset and unplugging the 1450 and trying again did no good.

    Thanks in advance.
    PJ
     
  2. ModelX

    ModelX Member

    Joined:
    Aug 24, 2012
    Messages:
    923
    Location:
    Orem, Utah
    Yes, mine has also stopped opening the charge port door.
     
    • Informative x 1
  3. Pjjava34

    Pjjava34 Member

    Joined:
    Dec 10, 2015
    Messages:
    310
    Location:
    Georgia
    How recently?
     
  4. dropd

    dropd Member

    Joined:
    Apr 12, 2016
    Messages:
    53
    Location:
    PA
    I took delivery 2 weeks ago, I've never been able to get the button to open the charge port door.
     
  5. Solarman004

    Solarman004 Member

    Joined:
    Apr 27, 2016
    Messages:
    92
    Location:
    Colorado
    I just tested mine with the 14-50 adaptor and the button still opens the port. If you haven't done so since the recent software update, you might try a thumbwheel reboot.
     
  6. K-MTG

    K-MTG Sunshade Captain of TMC

    Joined:
    Oct 24, 2015
    Messages:
    2,393
    Location:
    Irvine, CA
    Did the last software update take away this feature?
     
  7. Pjjava34

    Pjjava34 Member

    Joined:
    Dec 10, 2015
    Messages:
    310
    Location:
    Georgia
    No because it worked for a couple days after the update.
    I'm happy to report though the problem self corrected itself later today!
    I couldn't get it to work for about 2 hours but just saw that it is back to life again.
    Go figure! Scratching it off my due bill for my next sc visit.
     
  8. Saghost

    Saghost Active Member

    Joined:
    Oct 9, 2013
    Messages:
    3,035
    Location:
    Delaware
    I took delivery on Thursday, with 2.32.100, and mine works fine.
     
  9. Stasla

    Stasla Member

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    213
    Location:
    New York
    Are you pointing the plug at the port or the pillar above to the left, which is where I think the sensor is. Mine is spotty detecting the plug right by the port, but next to the pillar usually works. Also, the car's unlocked, right when you try it?

    Sorry if I'm stating the obvious :oops:

     
  10. ModelX

    ModelX Member

    Joined:
    Aug 24, 2012
    Messages:
    923
    Location:
    Orem, Utah
    I think it didn't work for ~ 1 week; last software update seems to have fixed it.
     
  11. dropd

    dropd Member

    Joined:
    Apr 12, 2016
    Messages:
    53
    Location:
    PA
    I got it to work this morning by randomly moving the plug around near the port until it finally popped open. It's way easier/more reliable for me to just press the port cover itself - that works every time.
     
    • Informative x 1
    • Like x 1
  12. Electric700

    Electric700 Member

    Joined:
    May 21, 2013
    Messages:
    987
    Location:
    Florida, United States
    I think the sensor is near the trunk window, at least in the Model S. If you try holding the connector up above the charge port, then press the button, that may work better for you.
     
  13. Stasla

    Stasla Member

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    213
    Location:
    New York
    Stupid question, where do you press on the port cover to open it? I've been relying on the UMC and SC plug buttons so far...

    P.S. glad to see you finally got yours!!! Hope you are enjoying it as much as I am mine :cool:
     
  14. vandacca

    vandacca Active Member

    Joined:
    Oct 13, 2014
    Messages:
    1,962
    Location:
    Hamilton
    Press the far-left corner (further point from the hinge).
     
  15. Stasla

    Stasla Member

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    213
    Location:
    New York
    Cool! Didn't work until I remembered to unlock the car :oops: - all good when car's unlocked.
     

Share This Page