TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
Start a Discussionhttps://teslamotorsclub.com/tmc/tags/

Are these things normal?

Discussion in 'Model S' started by rory breaker, Nov 29, 2016.

Tags:
  1. rory breaker

    rory breaker Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    122
    Location:
    TX
    Had the car about 5 months now, so curious, are these things normal?

    - Sunroof on vent is loud...like louder than 35% open. Also sunroof generally noisy when open.

    - Braking to a stop sometimes makes a horrible howl noise, but just at the very end. Not a squeak, it's got more of a baritone/bass than a normal squeak.

    - Garage door auto opener is inconsistent, only as of late. Use to work perfectly, now not so much...it "dings" every time but doesn't always open/close, so I have to press it manually, again sometimes doesn't work, then eventually will.

    - I like to drive in low susp, sometimes it bumps it back up to std automatically

    - Destroying my left thigh bolster getting in and out - you too? (Destroying is an exaggeration, you get what I mean)

    - App is buggy - can't totally trust the climate control. Sometimes I'll turn on, set temp. Then go back in the app 15m later and its turned off.

    Just want to know what to go to the dealer about and what's in my head.

    2016 P90DL
    Thanks!
     
  2. cgiGuy

    cgiGuy Active Member

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,304
    Location:
    Sacramento, CA
    I'll address the brakes:

    Mine did this. I don't remember the term, but there's a certain way to condition the disks when installed. They did this and the "howl" went away.
     
  3. DJung

    DJung Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    375
    Location:
    Newport Beach, CA
    That's not normal, at least in my case. You may want to contact Tesla Service

    Did you by any chance change your garage door light recently? I had this issue when I installed an LED bulb inside the garage door opener. Suddenly my homelink would work very inconsistently. Apparently the LED light created interference issues with the homelink. I switched to another brand of LED lights (from Philips to GE) and now it works great.

    Yep, certainly more wear on the left bolster on my seat. But that makes sense, since that part of the seat makes the most contact when I enter and exit the vehicle.

    Yep, the app is buggy in that regard. Often times when I hit the on button for the climate control before the interior temperature displays on the screen, it will not successfully turn on the HVAC system. So I'll wait for it to show up, and then I'll go to a different screen and come back to the climate screen to ensure that it turned on successfully.

    There's a major app update coming out in a few weeks with 8.1, so hopefully that will fix the issue.
     
    • Like x 1
  4. CHG-ON

    CHG-ON Still in love after all these miles

    Joined:
    Jun 24, 2014
    Messages:
    3,080
    Location:
    Santa Cruz Mountains, USA
    Re: the seat, you may want to program an exit profile for getting out of the car. Lame. I know. I happen to sit far enough back that I have not had this problem. But I also changed the way I sit down when getting in after hearing about this problem early on. I don't tent slide in anymore. I sit more square to the door and then pivot. I was surprised at how quickly I adjusted.

    I used to have some intermittent issues with the homelink. I have had no problems at all since the 8.0 upgrade. I also changed my lightbulbs from CFL to incandescent, which may have helped.

    The app is slow to connect because it has to route through the Tesla servers first. I prefer to use to use RemoteS because it is a much better app and gives an indication as to when it is connected by showing the inside and outside temps. When they look about right, I know I'm connected. Usually takes about 15 sec or so.

    Sunroof is loud. But I have found them all to be loud. So I rarely use it. Still love the Pano though!

    Suspension will automatically raise at times. Have you set your lower speed? If you are manually lowering while driving, it will want to raise if it is going slower than it's set lower speed. Not sure, but I expect a stop or very low speed will trigger it. I think the min speed to lower is 50MPH

    Hope that helps.
     
  5. Patrick W

    Patrick W Active Member

    Joined:
    Mar 17, 2015
    Messages:
    1,149
    Location:
    SLC, UT
    Regarding the sunroof, mine does the same thing. Really screeches when open just a little. Folks here on the forums told me that is pretty normal. That being the case, and the fact about the only time I opened the sun roof was to demonstrate it to others had me skipping the sun roof on the S I just ordered and am going with an all glass roof instead.

    For the garage door situation, I had similar problems when it was set to automatic so I switched it back to where I again have to push the icon to open and close the door. That also got rid of my fear of the door closing before the car was completely in or out (ouch).

    patrick
     
  6. rory breaker

    rory breaker Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    122
    Location:
    TX
    Ha! I also have that fear. Tell myself I need to get over it.

    This is all really helpful, and an example of what message boards should be about (sharing info and experiences vs arguing about nonsense). I believe there is an LED bulb in there, I'll change to a diff brand (actually have GE bulbs in the closet and will try that first). Also good point about the setting for getting in and out...in my last car the seat automatically moved back and steering wheel up when you turned the car off, there isn't a way to set that up automatically in the Tesla is there?
     
    • Like x 3
  7. AustinP

    AustinP Member

    Joined:
    Apr 6, 2015
    Messages:
    169
    Location:
    Belgium
    About the pano, I mentioned it last year to the SC, they said it was normal, 'cause I have a first generation Pano.
    I mentioned it again this year, they changed something (silent bolt thingies or so on the notice) and though it is still loud, it is not making our ears bleed anymore, and I'm not embarrassed to open/close it with friends & family :) So definitely worth asking the SC to check it.
     
  8. cgiGuy

    cgiGuy Active Member

    Joined:
    Jul 9, 2013
    Messages:
    1,304
    Location:
    Sacramento, CA
    Here's the item from my service request. Just to clarify, it wasn't "squeaking" as noted below, it was howling--exactly how you described it. It was very bad when using summon, since it's going slow and riding the brakes a lot.


    Concern: Customer states: when pressing the brakes a loud squeaking noise is heard.
    Pay Type: Warranty
    Corrections: Brakes Discs & Calipers General Diagnosis
    Performed bedding in process, ensured friction material evenly distributed, tested for silent
    operation
     
  9. rory breaker

    rory breaker Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    122
    Location:
    TX
    Awesome, thanks folks.

    Here is another one - coming out of a parking garage yesterday, I did "navigate to" my destination. It had signal, since it picked it up, plugged it into navi, but 1st off it took 5min to actually start tracking my movement; then another minute to realize oh wait, you're not actually here, you're there; then another 10 minutes of being a block or two off from where I actually am; then it finally sync'd and it was good to go.

    Has this happened to anyone?
     
  10. f-stop

    f-stop Member

    Joined:
    Jul 31, 2015
    Messages:
    978
    Location:
    Vancouver BC, Canada
    The only thing consistent with auto-Homelink for me ever since I got the car is that it's totally inconsistent! Under 7.x it used to mostly auto-open fine but sometimes fail to auto-close. Lately under 8.0 it now more frequently than before randomly fails to auto-open or close

    And no, I don't have LED lights so that's not the problem.
     
  11. Morristhecat

    Morristhecat Member

    Joined:
    Jul 3, 2012
    Messages:
    638
    Location:
    Burnaby, BC
    Regarding the suspension, allowable heights are somewhat programmed by the speed, of which can be adjusted for a certain range. For instance, if you are on the highway it should automatically go to the low settings once the car reaches your programmed lowering speed. Once you slow down to your programmed raising speed, it raises back up to standard. Also, it is GPS aware, so if one day you decide to raise it at a particular location, it will remember that and forever keep doing so at that location, until you delete that particular gps aware point, which is a pain to do. Either of those instances could be the cause of your issue, and you should investigate it yourself a bit.
     
  12. ShockOnT

    ShockOnT ⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️

    Joined:
    Jun 26, 2016
    Messages:
    1,466
    Location:
    Sydney
    Regarding your brakes, it may be that they are still too new and the pads haven't developed perfect contact with the disks yet.
    This can take a while on the Tesla because regen braking spares the brake pads so much. Try changing your regen to "Low" and doing a bit more heavy braking for a few days and see if it goes away.
     
  13. rory breaker

    rory breaker Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    122
    Location:
    TX
    Will do, thanks!

    The Waze via tesla browser the other day was all strange - red circles and lines all over the map. Anyone else notice that? Like MS paint.
     
  14. rory breaker

    rory breaker Member

    Joined:
    Aug 11, 2016
    Messages:
    122
    Location:
    TX
    Another - does the rear view camera ever display "halves" - IE a distorted image viewed from 2 diff angles? Put back in park. Back in reverse, same thing. Next time I drove the car, back to normal.

    One more as well - does your Bluetooth Audio randomly not work? It still is connnected, says it's playing, but no audio come see out. Other audio works just fine. Restart phone, same problem.

    Did the hold 2 buttons on steering wheel reset for everything I'm asking about.

    Thoughts?
     
  15. DJung

    DJung Member

    Joined:
    Feb 28, 2013
    Messages:
    375
    Location:
    Newport Beach, CA
    The halving rearview camera image is a rare bug that happens to a lot of people. A reset of the display will rectify the issue.

    For the Bluetooth audio, I'll have an issue where I press play and it plays out of my phone speakers instead. For me, I just disconnect and reconnect and it begins working again. You can also try raising the Bluetooth media volume on your phone. On my phone at least, the phone sometimes reduces the volume by itself. I guess it's a hearing protection feature if you use a Bluetooth headphone.
     
  16. f-stop

    f-stop Member

    Joined:
    Jul 31, 2015
    Messages:
    978
    Location:
    Vancouver BC, Canada
    If you're talking about a messed up rear camera view like described in this thread: Weird Rear Camera view
    then yes I've had that happen twice earlier this year, but not again since. Reboot fixed it once, the other time it went away by itself after parking the car and returning later.
     

Share This Page