TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
  1. TMC is currently READ ONLY.
    Click here for more info.

Audio system crashes when making call over bluetooth

Discussion in 'Model 3' started by [email protected], Jun 22, 2020.

  1. M@dHatter

    Joined:
    Apr 22, 2020
    Messages:
    9
    Location:
    Shenandoah valley, Virginia
    Starting about a month ago I started having this bug where when I make a call through Bluetooth the system freezes up a bit and then crashes. Once this happens the audio system will not play any sounds, music, blinker, Autopilot start/stop, Early warning collision, or beeping when parking. The problem persists until I do a scroll wheel reset. I've tried triggering a bug report but the microphone also stops working. I have a Galaxy Note 8 (Android 9) and an Iphone 8 (13.5.1).

    To attempt to fix the issues I've removed all devices from the Bluetooth menu and forgot the car on my device and then tried to repair. Switching from my Note 8 to my Iphone 8 also didn't make a difference. Still getting the same result.

    Anyone else having this issue or know of a fix?
     
  2. camalaio

    camalaio Active Member

    Joined:
    May 28, 2019
    Messages:
    1,483
    Location:
    Vernon, BC, Canada
    Sounds like a fairly unique issue to me. Don't bother with the Bug Report thing (it's kinda funny the number of bugs you can't submit with it - it doesn't work if you don't have cell signal either). That said, there's another recent thread with volume issues (but the various beeps and boops for car functions would still work if it was just the volume being set to zero).

    It sounds like it's very reproducible. I would just file a request for Service with the app and show them the issue in person.
     
  3. TraumaDoc

    TraumaDoc Member

    Joined:
    Mar 17, 2020
    Messages:
    47
    Location:
    Bradford, UK
    I've had exactly this, for about 3 weeks or so.

    Only connected device is a Xiaomi Mi 9T.

    Crashes when I try to make a call, but spontaneously recovers if I leave it for a bit and then change audio inputs i.e. radio --> spotify --> radio.

    When its crashed, voice recognition can't hear me, and I can't hear anything, notably, turn signals.
     
    • Like x 1
  4. riptor3076

    riptor3076 Member

    Joined:
    Nov 19, 2019
    Messages:
    12
    Location:
    Seattle
    Same issue. Also started about 3-4 weeks ago. I'm currently on 2020.20.12 and it has happened on this software and the prior one I was on, don't remember the number on it. I have a Galaxy S20 that is on Android 10.
     
  5. K_32

    K_32 Member

    Joined:
    Jan 9, 2020
    Messages:
    25
    Location:
    Elk grove
    Same issue here..20.12
     
  6. SMAlset

    SMAlset Well-Known Member

    Joined:
    Mar 4, 2017
    Messages:
    8,724
    Location:
    SF Bay Area
    #6 SMAlset, Jun 22, 2020
    Last edited: Jun 22, 2020
    Given the similar timing you guys are experiencing this, if after a software update, have you rebooted the system (two scroll wheels). Surprisingly it has cleared up things for me on occasion when I didn’t think it would. I see OP has and said it cleared it but sounds like it keeps reappearing, maybe after you leave the car and it shuts down? OP since you’ve noticed more odd behavior than just audio, what about power cycling the car?

    I’m on 20.12 and not experiencing any issues using my phone thru bluetooth and using the audio system but I’m using an iPhone so another variable.
     
  7. smatthew

    smatthew Active Member

    Joined:
    Jun 9, 2018
    Messages:
    1,227
    Location:
    CA Bay Area
    I've had a variant on this. Listening to the radio, a loud click, and then audio is completely gone for 5 minutes. No turn signal noises or anything. It's like it blew the e-fuse, and waited to reset. Unsure why.
     
    • Like x 1
  8. riptor3076

    riptor3076 Member

    Joined:
    Nov 19, 2019
    Messages:
    12
    Location:
    Seattle
    To add more detail. Mine will make the loud click noise also and I also will have no sound, radio, turnsignal etc. I have tried the scroll wheel reset and that fixes it for a while. Mostly seems to happen if I have the radio on and some one calls me. Once I answer, a few seconds later, I get the loud click and all sound goes. If I click the right scroll to call back it says the microphone is unavailable. It fixes it if I do the soft reboot. I'm on hw2.5.
     
    • Like x 1
  9. M@dHatter

    Joined:
    Apr 22, 2020
    Messages:
    9
    Location:
    Shenandoah valley, Virginia
    I'm glad it's sounding like it not something I'm doing to cause this!

    I don't have the same click as some of you have mentioned. And I have tried power cycling but it continues to come back. Just this afternoon I tried making a call, all sound cuts off, scroll wheel reset, everything fully loads up and get music playing again, then try making a call again, and it crashes again, full power cycle sitting in the driveway, everything comes up again, try making a call, and it crashes. I read through some of the comments here and it doesn't seem like it matters what I'm listening to (Spotify, FM radio, TuneIn) it crashes either way.

    A few more details.. The earliest I remember noticing this was towards the end of April which is when I received 2020.12.6. I'm on HW3.0 with current software version of 2020.20.12.

    I did get a service appointment set up for tomorrow afternoon, so I will let you all know what they find. To me it definitely sounds like a software bug. So with it hanging around for the past few updates and no real way to report bugs, this is about the only way I can think of getting into Tesla's system.
     
  10. Rebel44

    Rebel44 Member

    Joined:
    May 3, 2014
    Messages:
    108
    Location:
    Prague, Czech Republic - EU
    I have been experiencing the same issues as OP at least since 2020.16 update.
     
  11. EnrgyNDpndnce

    EnrgyNDpndnce Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    602
    Location:
    Charleston, SC
    Same issue over the last 3 to 4 weeks, hearing the click when placing or receiving a phone call then all audio gone for a few minutes. I find just waiting a few minutes and trying again works. I’m on software version 20.12 and connected with an iPhone 8.
     
  12. beachsideev

    beachsideev Member

    Joined:
    May 23, 2020
    Messages:
    276
    Location:
    usa
    Happened to me the first time last night. Heard a click and then nothing for a few minutes. Very annoying. 2020.20.12.with an android phone.

    Another annoying issue I've had is it seems like I have to periodically re enable bt message support. This has been going on for a couple of releases now.
     
  13. NOLADriver

    NOLADriver Member

    Joined:
    Sep 16, 2019
    Messages:
    368
    Location:
    New Orelans, LA
    Same here. 3-4 weeks started. iPhone on latest iOS
     
  14. UKNOWINVU2

    UKNOWINVU2 Member

    Joined:
    Jan 14, 2019
    Messages:
    107
    Location:
    Canada, Ontario, GTA
    I am also experiencing this.
     
  15. Sam1

    Sam1 Member

    Joined:
    Sep 11, 2019
    Messages:
    887
    Location:
    NV
    same issue, started about the same time yours did. They need to fix it asap
     
  16. Yragorn

    Yragorn Member

    Joined:
    Jun 6, 2019
    Messages:
    36
    Location:
    Montreal
    Yup, getting the same problem here too
     
  17. mtndrew1

    mtndrew1 Active Member

    Joined:
    May 12, 2015
    Messages:
    1,311
    Location:
    Gardena, CA
    Same issue here.
     
  18. riptor3076

    riptor3076 Member

    Joined:
    Nov 19, 2019
    Messages:
    12
    Location:
    Seattle
    So that's 14 people so far on a thread that has been open not even 2 days. Short of all of us taking our cars in for service how do we make sure Tesla is aware of this and fixes it?
     
  19. vickh

    vickh Active Member

    Joined:
    Dec 16, 2018
    Messages:
    3,055
    Location:
    az
    variant here no audio thru phone, radio/spotify fine but not slacker ( no slacker account but I don't see need to have 2 different accts.)

    I will try reset again
     
  20. Idkorcare

    Idkorcare Member

    Joined:
    Nov 3, 2019
    Messages:
    176
    Location:
    Atlanta
    had It happen a couple times. I want to say I had declined the call both times. Spotify was still showing like it was playing but what you could hear sounded like bluetooth trying to interrupt it and cycling on and off
     

Share This Page

  • About Us

    Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
  • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


    SUPPORT TMC