TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Auto-present handles finicky all of a sudden

Discussion in 'Model S: User Interface' started by Atebit, Jan 25, 2015.

  1. Atebit

    Atebit Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    273
    Location:
    PA
    Auto-present has been finicky for me after the 6.1 update. First thing in the morning even touching the handle doesn't make it present, I have to use the fob. Afterwards they seem to work ok during short errands but if the car sits for a longer period I have to resort to the fob again.

    Checked the setting, it hasn't changed. If it's still jacked in the morning I might call the SvC to see if they want to examine logs before trying a reboot.
     
  2. andydoty

    andydoty Member

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Messages:
    226
    Location:
    Massachusetts
    It's been happening to me too. Only at work though. I figured it was interference from my cell or some other transmission equipment. A reboot seems to fix it for a while and then back to not presenting. I also lose connectivity sometimes. Next time it happens, i would try connecting from the app and see if that works. Maybe just a coincidence.

    Also of note, this was happening prior to 6.1 upgrade.
     
  3. zro ltr

    zro ltr Member

    Joined:
    Jul 16, 2014
    Messages:
    67
    Location:
    United States
    #3 zro ltr, Jan 27, 2015
    Last edited: Jan 27, 2015
    Experienced something similar today. I walked up to the car expecting the handles to present. When they didn't, I pressed on the driver's door handle. Nothing happend. I tried the fob; nothing happened. I tried to connect with the app, but it wouldn't connect. The app would either crash or give the "waking car" message until it failed. After a few minutes of standing around like an idiot, I tried the fob again and it worked. It's the first time any of this has happened. I updated to 6.1 early yesterday.

    Edit: For clarity, my app still says "Waking car" when I try to connect.
     
  4. wayner

    wayner Active Member

    Joined:
    Oct 29, 2014
    Messages:
    1,586
    Location:
    Toronto
    Were you in an area with good 3G coverage? I get this waking car issue when my car can't connect via 3G due to being in an underground parking garage.
     
  5. zro ltr

    zro ltr Member

    Joined:
    Jul 16, 2014
    Messages:
    67
    Location:
    United States
    I thought I was, but I'm really not sure. I was having issues with the app both while driving (it would still say "waking car") and while both the car and my phone were on my home wifi.
     
  6. iorchii

    iorchii Member

    Joined:
    May 18, 2014
    Messages:
    22
    Location:
    United States
    Reset your vehicle & the app will work & reconnect to the car.
     
  7. zro ltr

    zro ltr Member

    Joined:
    Jul 16, 2014
    Messages:
    67
    Location:
    United States
    It seems to have fixed itself yesterday.

    Atebit: Sorry for hijacking your thread. Did you get any resolution with your handles?
     
  8. CHG-ON

    CHG-ON Still in love after all these miles

    Joined:
    Jun 24, 2014
    Messages:
    2,755
    Location:
    Santa Cruz Mountains, USA
    A small funny for you. I was washing the car today and I leaned across the back pass door to get the pano and the handle "presented" itself right into my "personals". A very odd experience!
     
  9. Atebit

    Atebit Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    273
    Location:
    PA
    No worries. Mine seem to be working better just as spontaneously as they became jacked. But luckily not as aggressive as TDial's. :)
     
  10. CHG-ON

    CHG-ON Still in love after all these miles

    Joined:
    Jun 24, 2014
    Messages:
    2,755
    Location:
    Santa Cruz Mountains, USA

    Ha! A cheap thrill.
     
  11. Atebit

    Atebit Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Messages:
    273
    Location:
    PA
    Spoke too soon...after getting the latest update today, handles were unresponsive tonight after the car sat all day. It was also charging at the time FWIW.

    SvC had called me earlier in the day to ask what was up & I waved them off. I'll need to let them know it's still happening.
     
  12. TTT

    TTT Member

    Joined:
    Jul 10, 2014
    Messages:
    342
    Location:
    San Diego
    I'm on my third iteration of 6.1, I think I'm up to 2.2.130. I was out and about today and my handles didn't auto present I even placed my fob on passenger window without any luck. Thank goodness for the Tesla smartphone app.
     
  13. rainman50

    rainman50 Member

    Joined:
    Aug 31, 2013
    Messages:
    116
    Location:
    Holland, Michigan
    I have had a similar problem a couple times. I have not seen this happen before the last updates. Handles do not present and I have to use keyfob. Then when handles do come out, I grab and pull and the door does not open. I try again 1 second or so later and the windows drops down a bit as usual but door opens a little and gets caught in between and then a third pull opens it. I'll see if it persists.

    On a side note every time I precondition the car the music is playing when I get in. I have it paused before hand.
     
  14. andydoty

    andydoty Member

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Messages:
    226
    Location:
    Massachusetts
    Did you try rebooting the center console? I have the same issue usually occur after a firmware update. It will listen to the app (for purposes of preheating or precooling the car). The fob does cause the car to unlock and the handles to present for me.
     
  15. preilly44

    preilly44 Member

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    92
    Location:
    Bethesda, MD, United States
    I have the same problem. It started after we installed .139. They only work about 50% of the time now.
     
  16. rainman50

    rainman50 Member

    Joined:
    Aug 31, 2013
    Messages:
    116
    Location:
    Holland, Michigan
    #16 rainman50, Feb 22, 2015
    Last edited: Feb 22, 2015
    It happened today again. Drivers side rear door would present handles but when I pulled on handle the door would not open. I tried the other 3 doors and they were ok.
    Also problem not having 3 g or wifi. I had to reset holding right and left rotating wheels on steering wheel. After reset 3G came back with 3 bars

    Both of these problems started happening after the last firmware update several weeks or so.
     
  17. SherSlick

    SherSlick Member

    Joined:
    Jan 30, 2015
    Messages:
    110
    Location:
    Denver, CO
    FWIW I get similar behavior (handles don't auto present) if I leave my other key in the car or if I don't walk far enough away after manually locking via the fob.
     
  18. dickweis

    dickweis Member

    Joined:
    Jul 28, 2014
    Messages:
    11
    Location:
    San Rafael, CA
    Handles sometimes close unexpectedly

    Today after supercharging our S85 my wife pushed the driver side door handle to get it to present and after presenting it immediately retracted almost catching her fingers. I was opening the passenger side door at the same time. This has happened before with the same scenario of simultaneous entry. It is disconcerting but has never caused injury. We are using .140 but it has happened with at least one earlier 6.x update. We are pending another update tonight so perhaps that will solve the issue.
     

Share This Page