TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Bliksem inslag op ladende auto

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Firebird, Jul 26, 2015.

 1. Firebird

  Firebird Active Member

  Joined:
  Dec 7, 2013
  Messages:
  1,736
  Location:
  Ardooie, Belgium (EU)
  Neen, wees gerust, nog niet voorgehad.

  Maar zijn er al mensen die tijdens hevig onweer aan het superchargen waren?
  Schakel je bv. 's nachts dan best je auto van de lader af als het gaat onweren?

  De nacht van vrijdag op zaterdag hier een onweer gehad om 2 uur 's nachts. Eerste bliksemschichten gingen ruimschoots de tijd vooraf aan de donder, maar bij de derde was het beeld én klank tezelfdertijd.
  Dan spring je natuurlijk als gek uit bed om je toestellen van het net af te schakelen, maar het kan natuurlijk al te laat zijn… .

  Wat doen jullie bij onweer? Niet laden? Of er zich niks van aantrekken?

  Een blikseminslag op het laadsysteem van je Tesla zal wellicht grotere schade betekenen dan enkel de lader(s) vrees ik…?
   
 2. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Well-Known Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  7,403
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  Er circuleert één filmpje. Wat er van gedacht moet worden weet ik niet. Maar alle systemen zijn wat dat betreft kwetsbaar, dus waarom een Tesla niet.
   
 3. Forza

  Forza Member

  Joined:
  Dec 4, 2014
  Messages:
  99
  Location:
  Elversele, Belgium
  ik had mijn S nog maar 2 weken toen er een onweer was. De bliksem is toen een straat verder ingeslagen en de hoofd differentieel schakelaar bij ons afgeslagen. Toch bleek mijn Keba laadstation nadien niet meer te werken en moest vervangen worden. Aan de S was geen schade, maar laden tijdens een onweer ga ik zeker niet meer doen.
   
 4. Glitch

  Glitch Member

  Joined:
  Oct 28, 2014
  Messages:
  866
  Location:
  The Netherlands, Europe
  Volgens mij is het juist veiliger dat die aan de lader hang tijdens onweer. De aarde in de laadkabel kan de auto ontladen anders blijft de lading in de auto zitten en ben jij de aarde wanneer je de auto op doet.
   
 5. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  5,690
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  ik heb een bliksembeveiliging in de verdeelkast.
   
 6. xa20es

  xa20es Member

  Joined:
  Sep 30, 2014
  Messages:
  147
  Location:
  Belgium
  Het is inderdaad al voorgekomen: http://www.teslamotorsclub.com/showthread.php/48083-So-my-car-was-hit-by-lightning-at-the-Grove-City-OH-supercharger

  Vrees van niet, een inslag op de wagen die niet aan de lader hangt zal gewoon naar de grond worden afgevoerd, er zal geen spanning meer aanwezig zijn als je de wagen daarna aanraakt.
  Als de wagen aan de lader hangt is hij verbonden met het net en kan een overspanning op het net schade toebrengen aan de wagen, een overspanningsbeveiliging zoals S-19910 vermeld is een beveiliging tegen onrechtstreekse blikseminslag. Tegen een rechtstreekse inslag is weinig te beginnen maar gelukkig zijn deze zeldzaam.
   
 7. Herbie65

  Herbie65 Banned

  Joined:
  Dec 2, 2014
  Messages:
  530
  Location:
  Netherlands
  Een auto die aan de aarde hangt, heeft een veel grotere kans om een inslag aan te trekken, dan een auto de alleen op zijn wielen staat..
   
 8. Forza

  Forza Member

  Joined:
  Dec 4, 2014
  Messages:
  99
  Location:
  Elversele, Belgium
  ik wou dit draadje nog even naar boven brengen.
  Eerst even de situatie: bij een blikseminslag enkele straten verder slaat bij mij de hoofd differentieel schakelaar af, de S is op dat moment aan het laden. Na het terug opzetten van de differentieel schakelaar blijkt de Keba laadpal niet meer te werken. Deze werd snel vervangen maar de oude kon volgens de verdeler niet meer hersteld worden, en er werd mij dus een nieuwe aangerekend. Volgens de info zou er op de Keba een bescherming tegen overspanning zitten (Overspanningscategorie: III volgens EN 60664). Werkt deze dan niet tegen het hierboven beschreven scenario? De oude laadpaal werd mij ook niet terug bezorgt (aan de behuizing was niets aan) en ook de laadkabel was voorzien van een knop om de laadklep te openen.
  Aangezien ik nog in dispuut lig met de verdeler had ik graag jullie mening hierover.
   
 9. Refie

  Refie Member

  Joined:
  Sep 25, 2015
  Messages:
  481
  Location:
  Netherlands
  Valt de schade van inductie te verhalen op de inboedelverzekering?
   
 10. Forza

  Forza Member

  Joined:
  Dec 4, 2014
  Messages:
  99
  Location:
  Elversele, Belgium
  dat kan inderdaad. Maar ik wil graag weten of het toestel tegen de situatie beschermd is of niet.
   
 11. BobbyKings

  BobbyKings Silver

  Joined:
  Oct 1, 2015
  Messages:
  1,285
  Location:
  Voorburg, Netherlands
  Bliksem is echt een heel intens natuurverschijnsel. Met spanningen tot ver in mega-Volt (10^6) gedurende minder dan milliseconden. Buiten een kooi van Faraday vormt iedere andere logische of mechanische bescherming eigenlijk alleen maar een theoretische illusie. Als een brandvertragende deur bij een gasexplosie. Dus sorry voor je laadpaal, maar door bliksem kan hij echt kapot. Zelfs als de werkelijke inslag een paar straten verder plaatsvindt.
   
 12. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  902
  Location:
  Leuven, Belgium
  Alleen de elektronica is stuk. De overige componenten, die ook veel geld kosten, waren naar alle waarschijnlijkheid nog intact en perfect functionerend. Heb je de oude mogen behouden of er nog iets voor gekregen?
   
 13. Forza

  Forza Member

  Joined:
  Dec 4, 2014
  Messages:
  99
  Location:
  Elversele, Belgium
  dat is 1 van de punten waarover ik in dispuut lig. De oude laadpaal heb ik niet terug gekregen, ook geen korting op de nieuwe. Ook de ingebouwde (en betaalde) knop om de chargepoort te openen is niet terug.
  Ik begrijp dat een blikseminslag niet niks is, maar voor de rest is er in het huis niets stuk. De PC niet, de laptop van mijn zoon niet, de TV niet. De hoofd differentieel schakelaar was ook uitgegaan en de laadpaal staat daar toch achter. Is het dan zo gevoelig? En wat dan met die bescherming tegen overspanning? Waar is die dan goed voor? Vooral over dit laatste zou ik graag meer info hebben.
   
 14. Refie

  Refie Member

  Joined:
  Sep 25, 2015
  Messages:
  481
  Location:
  Netherlands
  #14 Refie, Feb 28, 2016
  Last edited: Feb 28, 2016
  De term "Overspanning" wordt zowel gebruikt voor bliksem/inductie als ook voor een te hoge spanning, bijv 230V vs. 400V.
  Ook hier wordt de weg van de minste weerstand gekozen, als dat een laadpaal is, krijgt die het meeste te verduren.
  Een diffentiaalschakelaar/aardlekschakelaar geeft weinig (geen) bescherming tegen blikseminslag.

  Fivari geeft aan dat alleen de Electronica stuk is.... Dat is een aanname waar ik me niet aan zou wagen.
   
 15. flatlander

  flatlander Member

  Joined:
  May 12, 2015
  Messages:
  173
  Location:
  Den Haag
  Kom nou, we weten allemaal dat een blikseminslag 1,21 GigaWatt levert. Dat heeft Doc Brown toch uitgelegd aan Marty? :biggrin:
   
 16. ERvee

  ERvee member

  Joined:
  Oct 12, 2014
  Messages:
  842
  Location:
  Nieuwegein, The Netherlands
  Hoeveel vlieguren waren dat ook alweer?
   
 17. basvk

  basvk Supporting Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,727
  Location:
  Eindhoven
  Je laadpaal heeft waarschijnlijk de rest van de elektronica in je huis gered, want de energie is via de laadpaal afgevoerd en heeft daardoor de rest van je woning niet bereikt (en heeft daarbij de diff. schakelaar doen afslaan). Het is ook wel aannemelijk dat de laadpaal de weg van de minste weerstand is geweest: alle verbindingen zijn intern zwaar en goed uitgevoerd, evenals de verbinding met de meterkast.
  Ik neem aan dat de fabrikant van de laadpaal de defecte graag wil behouden voor onderzoek, maar dat zouden ze dan wel met je moeten bespreken lijkt me, het is tenslotte niet hun eigendom.
   
 18. Energie Gratiz

  Energie Gratiz Active Member

  Joined:
  Sep 27, 2013
  Messages:
  2,009
  Location:
  Groningen - The Netherlands
  #18 Energie Gratiz, Feb 28, 2016
  Last edited: Feb 28, 2016
  Als er een bliksemontlading is geweest en je hebt in de woning weinig schade, is de conclusie van fivari hoogstwaarschijnlijk correct. De spanningspuls vernielt alle halfgeleiders zoals diodes, transistoren, Ic's enz. De overige componenten blijven meestal heel.

  Een bliksembeveiliging kan schade voorkomen, maar vaak slechts beperken. Er bestaan zeker goede bliksembeveiligingen maar betekent vaak nog wel een kostbaar geheel. Met een eenvoudige overspanningsbeveiliging in de meterkast ben je er echt niet...
   
 19. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,081
  Location:
  Breda, Netherlands
  Onafhankelijk van wat er precies kapot is: die defecte laadpaal is van jou, dus als je die wilt houden/terug krijgen dan dienen ze dat toch te respecteren? Tenzij je tegen inlevering korting op de nieuwe hebt gekregen.
   
 20. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  902
  Location:
  Leuven, Belgium
  Zelf voorzien ik in de Fivari-charger sinds kort schijfvaristoren om tegen overspanning te beschermen. Maar of die ook bij een felle blikseminslag een afdoende bescherming geven, kan ik niet garanderen.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC