Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Blindspot Detection Limited

phildas1

Member
Jun 27, 2018
51
62
Long Beach, CA
MX 100D (new 6/18) Had a new warning come on 2 days ago. "Blindspot Detection Limited (Camera visibility reduced)" When I engage autopilot the alert disappears but when I try to make a lane change another alert comes up " Auto Lane Change unavailable (Camera visibility reduced)". Cleaned all the cameras ( which didn't actually appear to be dirty) with no success. Rebooted several times which also failed. Called service who said they could see that the blindspot warning had occurred and had me set up a service appointment. (looks like mobile service in about a week). Has this happened to any one else? TIA IMG_8781.jpgIMG_8783.jpg
 
  • Like
Reactions: Eriamjh1138

P85_DA

Supporting Member
Apr 25, 2015
4,171
2,880
CA
I have seen this warning only in extreme rain ..sounds like maybe hardware issue ? I have a 2018 AP2.5 but MCU1 ..yours is same (AP2.5) but u have MCU2 ..I’m on 20.4.2 now and have not seen
 
Jun 1, 2018
53
74
Florida
MX 100D (new 6/18) Had a new warning come on 2 days ago. "Blindspot Detection Limited (Camera visibility reduced)" When I engage autopilot the alert disappears but when I try to make a lane change another alert comes up " Auto Lane Change unavailable (Camera visibility reduced)". Cleaned all the cameras ( which didn't actually appear to be dirty) with no success. Rebooted several times which also failed. Called service who said they could see that the blindspot warning had occurred and had me set up a service appointment. (looks like mobile service in about a week). Has this happened to any one else? TIAView attachment 425844View attachment 425845

Possibly due to a faulty camera.

When you schedule the service they will most likely do a remote diagnostic and identify the fault. camera replacement would be required if confirmed.

If you have FSD you will also see that Nav on Autopilot if not available with this error.

Happened to me and easily solved with the camera witched. not had the issue since (except for the occasional crazy rain storm)
 
Jun 1, 2018
53
74
Florida
Possibly due to a faulty camera.

When you schedule the service they will most likely do a remote diagnostic and identify the fault. camera replacement would be required if confirmed.

If you have FSD you will also see that Nav on Autopilot if not available with this error.

Happened to me and easily solved with the camera witched. not had the issue since (except for the occasional crazy rain storm)

Noticed after they already saw the error in the logs. But did they confirm that it was faulty?
 

ShawnA

Supporting Member
Nov 13, 2017
921
674
Edwardsburg, MI
Hi All,

I get the same creepy message backing out of my garage...?
I figure the limitation is that the wall is in the way and it cannot see...

I am due for some mobile service on Wednesday - I will ask the technician to look at it.

2018 MX100D March, MCU2, and FSD... Firmware 2019.20.4.2

Shawn
 

phildas1

Member
Jun 27, 2018
51
62
Long Beach, CA
Update on my Blindpoot warning message: (Running Firmware 20.4.3)
Went away for 4 day weekend on July 4th (without my car) and got a call from mobile service tech who said that he was looking at my car remotely but couldn't pull up the warning message anymore. Got back 7/7 and test drove my car and lo and behold there was no more error message. Cancelled my service appointment and no more problems till today when pulling into my garage light suddenly appeared. tried the reboot, cleaned cameras and still there. Unfortunately leaving tomorrow for Mammoth and will have to live with it if it till I get back and contact service.
 

ARMARM

Member
Jan 25, 2018
326
334
Outer SW Sydney, NSW Australia
I've had the same error occasionally appear for complete drives (1 was 150km) since late March, I've had both B pillar cameras replaced to no avail and I'm now waiting for a new revision of some sort of cable to arrive.
 

BigMskiman

Active Member
Mar 14, 2016
1,146
693
Pleasanton, CA
I've had the same error occasionally appear for complete drives (1 was 150km) since late March, I've had both B pillar cameras replaced to no avail and I'm now waiting for a new revision of some sort of cable to arrive.
Interesting, a ranger comes to my house this week to see about my intermittent cases of this. Cases do not seem to be associated with being near garage or where I am, just random upon starting the car.
 
  • Like
Reactions: ARMARM

Vipercat

Member
Nov 25, 2018
177
166
The Netherlands
I always get this error after I've parked in a (public) garage and had Sentry Mode active. The message disappears when I get home and leave the car off during the night. The Sentry Mode recordings are fine however, so I don't understand why the system gets upset like this. I'm not gonna bother to go to the SC or get a mobile service. They won't fix it because it has nothing to do with the camera's. I believe it's related to software (like most issues with the car).
 

phildas1

Member
Jun 27, 2018
51
62
Long Beach, CA
Drove to Mammoth (a little over 300 miles) and warning has continued to be on for the past few days, I took out the flash drive and shut off sentry mode because I read on one forum that there may be an issue with sentry mode overloading it and causing the issue. Still there. Have an appointment set up for 7/31 for this and front end shimmy (hopefully not the dreaded “shudder” problem at higher speeds.
 

BigMskiman

Active Member
Mar 14, 2016
1,146
693
Pleasanton, CA
Interesting, a ranger comes to my house this week to see about my intermittent cases of this. Cases do not seem to be associated with being near garage or where I am, just random upon starting the car.
Ranger called and agreed a camera was suspect (intermittent connection or something), driver-side B-pillar according to records from my car. Then 2 days before appointment, canceled because they don't have the parts that might be necessary to fix. This is much better than them not knowing anything, and not being able to replace something with available parts in the truck, and wasting a morning for both of us. We'll see, but it's not a critical issue, just an "anomaly".
 

BigMskiman

Active Member
Mar 14, 2016
1,146
693
Pleasanton, CA
Ranger came to house yesterday, cleaned all cameras and spent 1/2hr with laptop in driver seat. Recalibrated all cameras, he said "out of cal" was probably the problem, but to watch & timestamp if it happens anymore. He also calibrated the windows.
 

V1VrV2

Member
Mar 13, 2017
37
13
Longmont, CO
Good info to know - thanks! I received this warning on day 3 of owning my Raven MX and it subsequently went away the next day (and has not yet reappeared). But, if it shows up again, I'll be reaching out to the SC. thanks!
 

BigMskiman

Active Member
Mar 14, 2016
1,146
693
Pleasanton, CA
He did say it can happen on occasions, but should not be regular or often.
If it happens, press & hold the left scroll wheel down for 10sec, and a time stamp will be logged that the SC can begin to track data that is relevant to that event.
 

krazykanuck30

Member
Jun 28, 2018
44
40
Alberta, Canada
I have had this issue since the update which enabled the surround cameras almost a year ago.

Mobile tech confirmed it was an intermittent issue with the B pillar driver camera. He disconnected the camera, connected it back and did the same with the cable that plugs into the MCU. Issue went away for 6 months after that.

Then it started again. Same camera. He came and did the same thing and triggered a camera re-calibration.

That was 3 months ago. Now the issue is back but it's more intermittent this time (Like once every 2 weeks or so). They haven't confirmed if it's the same camera again...

I wonder if asking to have the camera replaced will fix it once and for all...

I have a model X 2018
 

BigMskiman

Active Member
Mar 14, 2016
1,146
693
Pleasanton, CA
After my ranger re-calibration on 8/14, the error showed once yesterday and I date stamped it. Continuing to watch it.

I think intermittent camera is probably the case, and replacement is needed for full fix like @krazykanuck30 suggests.
 

About Us

Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.

Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


SUPPORT TMC
Top