TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Bluetooth problems after 5.9 update

Discussion in 'Model S: User Interface' started by Mordi, Apr 14, 2014.

  1. Mordi

    Mordi Member

    Joined:
    May 25, 2013
    Messages:
    15
    Following my update to firmware version 5.9, my iPhone will not connect to the media app. It shows a "Restoring Connection" message on the top right corner of the screen but does not connect or allow me to access the drop down button.

    My phone is connected via Bluetooth (I can make calls) but I can't play music or podcasts from my phone. I've reset the system twice and see no improvement.

    Help anyone?
     
  2. dmunjal

    dmunjal Member

    Joined:
    Aug 17, 2012
    Messages:
    364
    Had the same problem. Go into Favorites and select the iPhone in the devices section. It should then work in the drop down.
     
  3. Lloyd

    Lloyd Active Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    4,885
    Location:
    San Luis Obispo, CA
    I was able to fix this previously by powering OFF the phone. Then reconnecting. It seems to be an issue with the phone.
     
  4. Zythryn

    Zythryn MS 70D, MX 90D

    Joined:
    Mar 18, 2009
    Messages:
    1,660
    Location:
    Minnesota
    I had a similar problem.
    I told the Tesla to "forget" my device, then reboot the car, then service did a hard reboot (pulled a fuse) and then I powered down, and powered back on my device.
    One of the last two steps seemed to clear it up. Try shutting off your phone and powering it back up.
     
  5. Mordi

    Mordi Member

    Joined:
    May 25, 2013
    Messages:
    15
    Did all of the suggested steps other than pulling a fuse. No success.
     
  6. pgiralt

    pgiralt Active Member

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    1,476
    Location:
    Cary, NC
    Which version of 5.9 do you have? I had several bluetooth issues with .88, but they seem to be gone in .94.
     
  7. TrevorSStone

    TrevorSStone Member

    Joined:
    Feb 24, 2014
    Messages:
    40
    Location:
    Atlanta, GA
    I had a similar issue, and it seems to be fixed now, but if it is showing, go on your device and start the music playing. That seemed to help for me with my android phone.
     
  8. pgiralt

    pgiralt Active Member

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    1,476
    Location:
    Cary, NC
    Funny story... This morning I noticed my iPhone wasn't connecting via Bluetooth. I thought maybe the issue wasn't fixed in .94 after all. First I rebooted my iPhone because it's been known to act flakey at times so wanted to rule that out first. After the phone came back, it still wouldn't connect. At that point, I figured I'd reboot the center screen and see if that would help. That didn't help either. Hmm... so I was thinking I was already heading down the highway and the service center was close by, so I figured I'd just stop by and have them see it failing. A few minutes later, it occurred to me to check and see if Bluetooth was actually enabled on my phone. Lo and behold, it was turned off. Turned it on and it connected without a problem. Good thing I didn't make it to the service center because I would have felt really dumb.
     
  9. jacobp

    jacobp Member

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Messages:
    252
    Location:
    Potomac, Maryland, United States
    Bluetooth problem with 5.9

    For the first time, i am having problems with my bluetooth connection to my iphone -- specifically, i cannot stream music to the car. I am running 5.9 (.94) on the car and i have an iphone 5s with the latest software.

    Here's the issue. When i pull up the media player in the car, i then click on the media shortcut button to display my available media options (i.e, am, fm, xm, slacker, iphone, etc.). When i click on the iphone option the car responds with a "Restarting Connection" or something like that, message. And then it never connects to the iphone. I am able to use my iphone through bluetooth to make calls, but not to stream media. All other media options work fine.

    I've tried rebooting the center and instrument panel screens and I've tried disconnecting the bluetooth pairing to the iphone and then repairing. Nothing seems to work. I've alerted the service center but i wanted to see if anyone else has experienced the problem or has a fix suggestion.

    Thanks
    Jacob
     
  10. steve841

    steve841 Active Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    1,397
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    Wow...same exact question on the first page.
     
  11. cinergi

    cinergi Active Member

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    2,169
    Location:
    MA
    I'm guessing this thread: Bluetooth problems after 5.9 update
     
  12. Mordi

    Mordi Member

    Joined:
    May 25, 2013
    Messages:
    15
    OP here - I finally took my car to the service center. They reset in diagnostic mode and it finally worked after a few attempts. (Next step was to pull a fuse but we didn't have to go that far.). Hope others who are having the same problem will have success at Tesla service.
     
  13. jacobp

    jacobp Member

    Joined:
    Aug 30, 2013
    Messages:
    252
    Location:
    Potomac, Maryland, United States
    I had the same problem. At the SC's suggestion, I paired my wife's phone to the car and she had no problem with media streaming. I then tried to use my phone and it magically started working again.

    I noticed that others in the Tesla forum reported the same problem as identified in this thread. Here is the solution that several posters indicated fixed the problem:

    "Ok here is the bullet proof way to resolve the iPhone music streaming not working. Go to the browse option in the media screen. Then select the devices tab after which press on the bluetooth service and press a song to play. That fixes the issue where the drop down selection does not select the phone. "

    I have not tried this but hopefully it works.
     
  14. ModelS1079

    ModelS1079 Member

    Joined:
    Jun 23, 2012
    Messages:
    837
    Location:
    Suburban Boston
    "Restoring Connection" iPhone problem:

    be sure your phone is connected/bluetoothed;
    On your TeslaPad, touch the orange music note icon at the top, touch browse, touch your phone name (should show it there), touch media - should be all set.
     
  15. 100thMonkey

    100thMonkey Member

    Joined:
    Jul 1, 2012
    Messages:
    914
    Location:
    Seattle area
    mine crapped out two days ago, yesterday I called and they walked me through the reboot process for both screens and now all is good again.
     

Share This Page