TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Can’t sign in to Tesla app

Discussion in 'Model 3: User Interface' started by judePIT, Jan 4, 2020.

  1. judePIT

    judePIT Member

    Joined:
    Aug 24, 2019
    Messages:
    58
    Location:
    Pittsburgh
    Is anyone else having trouble signing into the Tesla app. My app keeps saying vehicle connection error. I tried deleting the app, reinstalling it and signing in again. Nothing seems to help.
     
  2. DrtyJrze

    DrtyJrze Member

    Joined:
    Nov 10, 2019
    Messages:
    479
    Location:
    USA
    No
     
    • Like x 1
  3. Akikiki

    Akikiki A'-Lo-HA ! y'all

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    6,061
    Location:
    Kaneohe, HI
    jude, sounds like car side problem. Could be Remote access is off. Is it in for service? They usually remember that they want it off, so they usually turn remote access off. (So we can't honk the horn and turn the lights on/off.)

    Maybe reboot or shutdown and bring car back up as if to drive it. Maybe that's not possible, but I have no problem connecting to mine.

    Its not clear to me from your initial post. Did you sign in successfully before? You have been in before and accessed your car?
     
    • Helpful x 1
  4. skgolf91

    skgolf91 Member

    Joined:
    Nov 21, 2019
    Messages:
    150
    Location:
    NJ
    mine didnt work for 2 days until a few hours ago.. i was on 40.50.1 before but updated to 50.7 when it started connecting. it has happened before.. i think it's their server not working properly maybe
     
    • Like x 1
  5. linux-works

    linux-works Active Member

    Joined:
    Dec 23, 2019
    Messages:
    1,608
    Location:
    mtn view, ca
    "hey jude, don't make it bad,
    quit the phone app, and try it later."

    (sorry) ;)
     
    • Funny x 3
  6. judePIT

    judePIT Member

    Joined:
    Aug 24, 2019
    Messages:
    58
    Location:
    Pittsburgh
    Thanks for the reply. Remote access is definitely turned on. It's not in for service, just sitting in my garage connected to wifi (yes, I tried disconnecting wifi also). I've had my car for 4 months and this is the first time the app won't work. I tried reinstalling the app and also rebooting the car by holding both steering wheel buttons. My P3D is currently on 2019.40.50.7 and the app is the most recent version as well. Also, my wife is unable to connect to my car via her phone as well.
     
  7. Akikiki

    Akikiki A'-Lo-HA ! y'all

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    6,061
    Location:
    Kaneohe, HI
    Okay, that's useful feedback. Thanks. So, - nearly any time time both of you can't get in, its not the app itself. The chances of something wrong with both phones and the app on both phones is so remote, - its not the app. And since you know and can get inside the car, know remote access is on, so that's not it. Ruling out those primary things its likely Tesla servers. Which means there's nothing you can do until someone at mothership fixes it.

    Recently Tesla has turned off Premium connectivity for owners that they deem the "time is up". And those folks have to sign up for a monthly fee to restore same service. Yours does not sound like that, but still worth checking. You can look under your online account, > manager > view details. What does it say for Connectivity? Same as last week, then this also is not the issue.

    When this same problem happens again, you can come to the forum and see if an owner has recently posted a thread asking if anyone is having a problem (like you did, then just sit back and wait for others.) IF anyone notices they can't, they will usually come report. In the meantime, someone at Tesla will notice the server issue and fix it. May not sound like the best system, but that's generally how its been for the past 7ish years since we had remote access.
     
    • Like x 1
  8. castortroy

    castortroy Member

    Joined:
    Jan 4, 2020
    Messages:
    8
    Location:
    Norway
    This has happened to me as well. I have spots in my house where bluetooth and wifi signals are weak, the app rarely works near my garage and kitchen. But when i go to one of the bedrooms or living rooms, the error is gone and I can access the app as normal
     
  9. linux-works

    linux-works Active Member

    Joined:
    Dec 23, 2019
    Messages:
    1,608
    Location:
    mtn view, ca
    I don't know how tesla does it, but we can guess.

    one of the tricks in low power management is to go into 'sleep modes' and have only some external events wake you up. in sleep modes, you run in lower power and even turn off some systems. wifi and data cellular are things that you want to turn off when in sleep modes. but, most cell modems can receive an sms ('text') and that can trigger a wake-up. again, I don't know 100% if tesla does this, but I suspect they do, as its an industry standard trick.

    one company I was at used this trick to wake up 'sleeping' cell phones. the phones would run a special app that would listen for an sms and if it got the right formated one, it would call in and 'do stuff', at that point, NOT in low power mode anymore. point was- keep the system as long as you can in low power/sleep modes and only do high-power stuff in busts, then go back to sleep again.

    we depended on sending and the phones getting, the sms. and often, it didn't get there.

    we had a paid service provider, a big one, send sms based on an api that we called. and we found that we had a high loss (not sent or not received) rate.

    sms is just NOT reliable. it has to be resent and you don't know unless the system sends some other ACK, out of band, to stop the sms'ing.

    long story short (finally!) - there are lots of places that the wake-up can get dropped. if the car is still asleep, it won't 'ungrey' in the phone app and from your phone - thru the net - to your car - that's a lot of 'hops'.

    we want low power modes and this is one of the side-effects of trying to be as sleepful as possible (on the car).
     
    • Informative x 1
  10. Keung18

    Keung18 Member

    Joined:
    Jan 7, 2020
    Messages:
    48
    Location:
    Hong Kong
    Same here. I am searching many posts from this forum.
    I guess the car is deep sleep.... Because I only can access from my phone if I stay in car. But actually is useless of the APP.....
     
  11. cpa

    cpa Active Member

    Joined:
    May 17, 2014
    Messages:
    2,956
    Location:
    Central Valley
    I had the exact same situation with our Model S. The app would not connect. Curiously however, it would connect to the Model 3.

    I deleted and reinstalled the app on my phone. Nuttin'.

    I resorted to emailing Tesla; lo and behold, I received a reply about two days later. The correspondent noted that I had not rebooted the Model S in many months. I was told to reboot both the soft method and the power off method. I did as I was instructed.

    That fixed the problem.

    I guess we need to reboot our cars periodically if we do not receive regular software updates which I assume will reboot the car during the installation process.
     
    • Like x 1
  12. PianoAl

    PianoAl Member

    Joined:
    Dec 15, 2019
    Messages:
    702
    Location:
    Far Northern California
    Hey, Jude, don't make it bad,
    Quit the phone app, and try it later.
    Bad wifi? It's better to switch that thing off,
    Then you begin, to make it better.

    Hey, Jude. Don't blame your car,
    If your coverage is less than stellar.
    Remember to let it get the new code,
    Then you can start to make it better.
     
    • Funny x 1
  13. Keung18

    Keung18 Member

    Joined:
    Jan 7, 2020
    Messages:
    48
    Location:
    Hong Kong
    Hi guys, I have solved the problem!!!

    Failure method:
    - Reboot the car, fail.
    - Android APP, just "clear all data" and re-sign-in, fail.

    Success to connect:
    - Uninstall the APP. Re-install the APP. Then OK right now. (I have try to connect sometimes, all success.)
     
  14. Gerben

    Gerben Member

    Joined:
    Feb 2, 2020
    Messages:
    18
    Location:
    Ede
    It happened once to me that when I started the app, it gave the error "Your model 3 (*vin*) is not on this account anymore", after a restart it was all fine though, but good that you got it fixed :)
     

Share This Page

  • About Us

    Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
  • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


    SUPPORT TMC