TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

e-Tag placement in Aust delivered cars

Discussion in 'Australia & New Zealand' started by Mark E, Dec 29, 2014.

  1. Mark E

    Mark E Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    593
    Location:
    Sydney NSW
    Since the Aus delivered cars all have the cameras there isn't an obvious place to put an e-Tag.
    Initial advice was to mount the tag vertically to the left of the camera. This didn't work. A quick stop at the service centre and a new position was suggested - as close to the top of the screen as possible and horizontal. I tried this immediately and it worked in the Lane Cove tunnel.

    Here is a pic that might help others. :smile:

    image.jpg
     
  2. markwj

    markwj Moderator, Asia Pacific

    Joined:
    Apr 10, 2011
    Messages:
    3,665
    Location:
    Hong Kong
    Behind the front nose-cone is the generally preferred place for automatic tags in other countries.
     
  3. Mark E

    Mark E Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    593
    Location:
    Sydney NSW
    NSW tags are not waterproof and you need to hear if it beeps, so behind the nose one won't work.
     
  4. Shannontsoi

    Shannontsoi Member

    Joined:
    May 4, 2014
    Messages:
    20
    Location:
    Hong Kong
    Yes, Mark E, please try to have Tesla to install the tag behind the front nose cone for you. It works perfect in HK and I can't think of a reason why shouldn't it work in your place. This is something an ICE car cannot do! :biggrin:
     
  5. Mark E

    Mark E Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    593
    Location:
    Sydney NSW
    No need to - this position works, you can hear the tag beep and its inside where the non-waterproof tag stays dry.
     
  6. meloccom

    meloccom Moderator Aus/NZ

    Joined:
    Feb 11, 2008
    Messages:
    1,320
    Location:
    Sydney Australia
    My e-tag is a first generation design and we tried holding it up in a similar position, albeit closer to the mirror and no beeps.
    Will try again in the spot Mark E suggests when we return home to Sydney tomorrow and report back.
     
  7. Mark E

    Mark E Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    593
    Location:
    Sydney NSW
    Both of my others were first gen design so I was surprised when this one arrived in the post. Thinking I might update the other ones as well, although you can't really see them in my other cars.

    The RMS will swap them out if you take in the old one apparently.
     
  8. ccbm

    ccbm Member

    Joined:
    Jun 26, 2013
    Messages:
    12
    Location:
    Sydney, Australia
    Mine works fine in this position as well - close to the top of the screen as possible - left of mirror - using latest version of e-tag
     
  9. Dborn

    Dborn Confirmed

    Joined:
    Aug 26, 2011
    Messages:
    2,078
    Location:
    Sydney, Australia
    Anybody tried a first generation e-tag in this left of mirror position? Have not had the opportunity to need the tag as yet in my new car. (did rack up a hefty bill in the loan car tho'!!)

    - - - Updated - - -

    Does it make a difference which way up it is (position of antenna internally). Mark E seems to have his upside down.
     
  10. ccbm

    ccbm Member

    Joined:
    Jun 26, 2013
    Messages:
    12
    Location:
    Sydney, Australia
    I have mine upside down as well - that way you can slide it out left from the holder. Shouldn't make a difference as it is just a wireless chip it is reading.
     
  11. MCW

    MCW Member

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    15
    Location:
    Sydney, Australia
    Hi Dborn - I installed my new etoll tag in the corner just right of the rear mirror right way up and works fine there - key thing I think is that it has to be in the dotted area.
     
  12. meloccom

    meloccom Moderator Aus/NZ

    Joined:
    Feb 11, 2008
    Messages:
    1,320
    Location:
    Sydney Australia
    I was an early adopter of an e-tag and have one of the earliest versions of the first generation tags. Mine came with a holder so I have always mounted in the holder upside down with the RTA label showing. Have tried it in various positions at the top of the windscreen but no beep. The only way I have got it to work is to open the Pano slightly and hold it up. That does work! :cool:
    I'll be going to the RMS on Monday to get a new tag and plead my case to avoid additional charges. Wish me luck.:crying:
     
  13. AussieModelS

    AussieModelS Member

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    20
    Location:
    Canberra, Australia
    Hi Meloccom. Would you mind posting up a picture of first and second generation e-tags, as I have no idea what the differences are to look at. I had one shipped to Canberra years ago which we use when in Sydney. Thanks.
     
  14. meloccom

    meloccom Moderator Aus/NZ

    Joined:
    Feb 11, 2008
    Messages:
    1,320
    Location:
    Sydney Australia
    @AussieModelS Pictures of first generation e-Tag as requested.

    IMG_0543.jpg
    IMG_0544.jpg
    In its holder
    IMG_0545.jpg
    My mother has a later version of this e-tag and it attaches using a small clip versus this full size holder.
    Mark E has attached a picture of the current e-tag in post 1 of this thread.
    Hope that helps.
     
  15. AussieModelS

    AussieModelS Member

    Joined:
    Apr 4, 2013
    Messages:
    20
    Location:
    Canberra, Australia
    Thanks Meloccom.

    These are very different to the ROAM one I use. SO maybe the ROMA E-Tags will be OK. Cheers.
     
  16. Mark E

    Mark E Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    593
    Location:
    Sydney NSW
    Yep, that's what my other 2 tags look like.
     
  17. meloccom

    meloccom Moderator Aus/NZ

    Joined:
    Feb 11, 2008
    Messages:
    1,320
    Location:
    Sydney Australia
    It seems my e-tag dates from 2001 and the nice people from the RMS have replaced it free of charge.
    Ill put it on tonight and go across the bridge.
     
  18. TesAus

    TesAus Member

    Joined:
    Mar 4, 2014
    Messages:
    833
    Location:
    Sydney, Australia
    Hey Mark,
    I can confirm newer RMS tag positioned as shown works for me also. My old style tag wasn't firing either so went and changed it over (for free) at Chatswood this afternoon. It bleeped on the M2 on the way home so seems to work well.
     
  19. Mark E

    Mark E Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    593
    Location:
    Sydney NSW
    Good to hear - glad that you got it sorted. :)
     
  20. Dborn

    Dborn Confirmed

    Joined:
    Aug 26, 2011
    Messages:
    2,078
    Location:
    Sydney, Australia
    Gen 1 tag

    I yesterday found that my Gen 1 tag works when placed where MarkE says it does above. Now need to mount it properly. i have had it up with Blutac up til now!
     

Share This Page