TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

External Charger Problem

Discussion in 'Roadster' started by webzombie, May 23, 2016.

  1. webzombie

    webzombie Member

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    39
    Location:
    San Jose. Roadster 1.5
    My roadster (1.5) is at the service center, and the 2.0 loaner wouldn't charge at home with the original Roadster HPWC. I get the blue flashing LED which turns to solid red after flashing several times. The VDS console shows "External Charger Problem" error.

    Has anyone seen this issue before and any ideas on what I could do? I am hoping when I get my 1.5 back it will continue to charge with my HPWC at home. Thanks in advance.
     
  2. Habious

    Habious Member

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Messages:
    410
    Location:
    Springfield, VA
    I don't have any advice to offer on your charger situation but, I just wanted to chime in to say...I'm jealous of the fact that you have the option for a Roadster loaner! That's nice!
     
  3. hcsharp

    hcsharp Active Member

    Joined:
    Jun 7, 2011
    Messages:
    2,537
    Location:
    Vermont
    When it faults look at the charger, not the car's port ring or VDS. You need to pay attention to the code that the charger blinks out to find out what's wrong. Then make sure it is reset before trying again. Most likely it's a ground fault error. The original Roadster HPC had a lower GFI threshold and the 2.x Roadsters leak more current to ground than the 1.5s when they first start charging. Sometimes you have to just keep trying until it works, remembering to reset the charger each time.
     
  4. josh-io

    josh-io Member

    Joined:
    Jun 21, 2015
    Messages:
    71
    Location:
    San Jose, CA
    I get the external charger problem now and then from my 1.5s. Resetting the charger seems to solve it.
     
  5. webzombie

    webzombie Member

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    39
    Location:
    San Jose. Roadster 1.5
    Thank you ! The Charger did show Ground Fault. I tried this few times, and resetting the charger every time, but it didn't work. Let me pay close attention to the code it blinks out, and retry.
     
  6. webzombie

    webzombie Member

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    39
    Location:
    San Jose. Roadster 1.5
    Yeah - it is nice to get the roadster loaner, however, many times there is a long wait for it so I opt for Enterprise.
     
  7. Sparrow

    Sparrow S105/ Roadster 189

    Joined:
    Dec 14, 2010
    Messages:
    566
    Location:
    Marietta, GA
    I had a visitor a couple of years ago that tried using my First gen Roadster HPC on his 2.0 Roadster. We never were able to get the car to charge. Same GFI issue. We even tried starting off with a much lower current to no avail. In between, we connected it to my 1.5 Roadster and it would charge with no issues every time.
     
  8. slcasner

    slcasner Member

    Joined:
    Feb 20, 2011
    Messages:
    568
    Location:
    Sunnyvale, CA
    Ditto what Sparrow said. This is a common problem. Fortunately I was able to charge the friend's 2.0 using my mobile charge cable (a Martin Eberhard Roadster Foundry cable).
     
  9. webzombie

    webzombie Member

    Joined:
    Dec 9, 2013
    Messages:
    39
    Location:
    San Jose. Roadster 1.5
    @Sparrow, @slcasner - Thanks - and good to know that my 1.5 will charge when I get it back...
     

Share This Page