TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Fiscale vraag: BTW correctie voor de privé kilometers

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by redevries, Feb 25, 2014.

 1. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,432
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Van mijn accountant kreek ik te horen dat ik 2,7% van de catalogusprijs moet meerekenen voor privé gebruik van mijn Tesla. Ik houd m.b.v. VisibleTesla een sluitende KM administratie bij. Echter, er is (bij mij) nu verwarring over de interpretatie van woon-werk verkeer en dus over het feit of ik die bijtelling van 2,7% naar ratio zou kunnen betalen. Als ik woon-werk meetel, rijd ik 90% zakelijke kilometers.

  Ik mijn geval staat de Tesla op mijn persoonlijke holding en die is op mijn woonadres gevestigd. Ik rij dagelijks naar de werkmaatschappij, zo'n 60 km verderop; dus ik was in de veronderstelling dat dit 120 km woon-werkverkeer zou bedragen. Volgens de fiscalist van de accountant geldt in dat geval mijn 120 km per dag niet als woon-werk verkeer beroept zich op een besluit:

  De fiscalist stelt nu: Het enkele feit dat de formele werkgever, in casu jouw holding, is gevestigd op het huisadres biedt naar onze mening onvoldoende basis om het standpunt in te nemen dat de werkplaats is gelegen op jouw huisadres en er dus geen sprake zou zijn van woon-werkverkeer.

  Heb ik nu te maken met een zeer strenge implementatie van de uitspraak? Zijn er anderen die dit al WEL geregeld hebben?

  Ik hoor graag jullie ervaringen en/of aanbevelingen.

  Groet,

  René
   
 2. stefbro

  stefbro Member

  Joined:
  Aug 2, 2013
  Messages:
  21
  Location:
  Netherlands
  Lees even dit eerdere draadje. Kort gezegd, ja, je lijkt met een (te?) strenge fiscalist te maken te hebben. Ik heb er een ok van mn accountant op gehad en anderen ook zo te zien.
   
 3. bpsmits

  bpsmits Member

  Joined:
  Oct 15, 2013
  Messages:
  703
  Location:
  Bilthoven
  Antwoord van mijn fiscalist:

  "De mening die hieronder wordt gegeven is gebaseerd op een Besluit van de Belastingdienst van 11 juli 2012.

  In onderdeel 2.1 is inderdaad vermeld dat het reizen van de woon- of verblijfplaats naar het bedrijfsadres van de ondernemer als woon-werkverkeer kwalificeert. Bij letterlijke lezing kan je de vaste werkplaats kiezen, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst. Het reizen naar andere plaatsen is dan geen woon-werkverkeer.

  In jouw geval zou je dan geen woonwerkverkeer hebben, zodat de BTW-correctie alleen over de daadwerkelijke privékilometers hoeft plaats te vinden. Je mag dan een correctie maken op de BTW-voorheffing naar rato van het aantal privékilometers/totaal aantal kilometers. Als je relatief veel zakelijk rijdt, kan deze correctie voordeliger uitpakken omdat je geen woon-werkverkeer hebt"
   
 4. LionKingBike

  LionKingBike Member

  Joined:
  Sep 14, 2013
  Messages:
  317
  Location:
  Kaatsheuvel
  Ik lees een tegenstrijdige bewering in je verhaal, René. Eerst lees ik dat de fiscalist geen wwon-werkverkeer aanneemt en vervolgens wel? Ik veronderstel dat hij vindt dat er wél sprake zou zijn van woon-werkverkeer?
   
 5. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  Bij mij werd aangegeven dat bij controle de belastingdienst uiteindelijk ook gewoon kijkt naar de daadwerkelijke plaats waar gewerkt wordt. wanneer je 2 a 3 keer in de week naar kantoor rijdt (jouw 120 km) is het moeilijk om te beweren dat je standplaats thuis is. Dit is dus zoals met alle gevallen zo: werk je ook echt het meeste thuis? dan krijg je het wel hard gemaakt... werk je veel op kantoor dan is het ook fair om te betalen...
   
 6. LionKingBike

  LionKingBike Member

  Joined:
  Sep 14, 2013
  Messages:
  317
  Location:
  Kaatsheuvel
  Het is sterk van de feitelijke omstandigheden afhankelijk of er al dan niet sprake is van woon-werkverkeer. Er is in ieder geval sprake van woon-werkverkeer als de digra (directeur-grootaandeelhouder) van de holding al zijn werkzaamheden verricht vanaf het adres van de werkmaatschappij. Twee zaken moeten uit elkaar worden gehouden: de werkzaamheden die de digra voor de holding verricht in het kader van zijn dienstbetrekking bij die holding en de werkzaamheden die de digra in opdracht van de holding verricht bij de werkmaatschappij.
  Als de digra één dag per week op het huisadres (wat ook het vestigingsadres van de holding is) werkzaamheden voor zijn holding verricht dan is die dag aan te merken als woon-werkverkeer. Maar omdat woon- en werkadres samenvallen is de reisafstand nihil. De werkzaamheden die de digra voor de werkmaatschappij verricht (in het kader van zijn dienstbetrekking bij de holding) zijn altijd zakelijke kilometers. Immers, de holding brengt deze werkzaamheden in rekening aan de werkmaatschappij d.m.v. een management-fee.
  Veelal zal in de arbeidsovereenkomst vastgelegd zijn welke werkzaamheden worden verricht jegens de holding en waar deze worden uitgevoerd.
   
 7. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  Weer wat geleerd... Heb de situatie zoals je hier boven beschrijft... Maar rijdt dermate veel prive dat het niets zal schelen :)
   
 8. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,432
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Bedankt voor de uitleg Arthur! Dat is ook mijn situatie.

  Zoals altijd komt het aan op de details, en de bijbehorende consequenties. Leuker kunnen we het niet maken.... nietwaar?
   
 9. bpsmits

  bpsmits Member

  Joined:
  Oct 15, 2013
  Messages:
  703
  Location:
  Bilthoven
  Het mooie van de lage bijtelling (bij mij 0%) is dat ik besloten heb mij hier niet druk om te maken en de BTW afdracht te accepteren.
  Het gaat om een overzichtelijk bedrag dat ook nog eens fiscaal aftrekbaar is.
  Heerlijk om geen km administratie meer te hoeven bijhouden en voor elke rit van enige betekenis standaard (zakelijk en prive) de tesla te nemen.
  Dat scheelt me ook heel wat brandstof en plezier.
   
 10. Maarten

  Maarten Active Member

  Joined:
  Nov 2, 2013
  Messages:
  2,604
  Location:
  Haarlem
  Privé BTW-afdracht fiscaal aftrekbaar??
   
 11. thimo

  thimo Model S driver

  Joined:
  May 16, 2013
  Messages:
  388
  Location:
  Arnhem, the Netherlands
  Het gaat af van de winst voor belastingen. Dus ja, al zou ik het niet snel zo beschrijven.
   
 12. Maarten

  Maarten Active Member

  Joined:
  Nov 2, 2013
  Messages:
  2,604
  Location:
  Haarlem
  Dat moet je toch eens uitleggen... Privé is privé en winst zit in de BV. Of bedoel je bij iemand die bijv. onder VOF (=privé fiscaal gezien) werkt?
   
 13. Billy

  Billy Active Member

  Joined:
  Aug 14, 2013
  Messages:
  1,253
  Location:
  Venlo
  Voor het privé gebruik moet jouw zaak 2,7% btw afdragen. De btw draag je niet in privé af.
   
 14. bpsmits

  bpsmits Member

  Joined:
  Oct 15, 2013
  Messages:
  703
  Location:
  Bilthoven
  Het zijn gewoon autokosten :)
  Je boekt het op auto kosten met als tegenrekening af te dragen BTW 2.7%
  Daarna betaal je het. Het gaat van je banksaldo af en de btw schuld is verdwenen.
  De autokosten verlagen je belastbare winst.
   
 15. Maarten

  Maarten Active Member

  Joined:
  Nov 2, 2013
  Messages:
  2,604
  Location:
  Haarlem
  Aaah, nu is het duidelijk. Ik dacht dat deze 2.7% BTW privé betaald moest worden, omdat het om een belastingmaatregel gaat vanwege het privégebruik.
  Maar het is een forfaitaire BTW vanwege een "dienst", het ter beschikking stellen van de auto. Merci!
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC