TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Fivari mobiele lader

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by simonsmidt, Jan 18, 2016.

 1. simonsmidt

  simonsmidt Member

  Joined:
  Apr 21, 2014
  Messages:
  777
  Location:
  Overijse, België
  Aangezien ik slachtoffer ben van het Belgische Neuter probleem kan ik met de Tesla UMC thuis niet laden. Een van de mogelijke oplossingen daarvoor is gebruik te maken van een mobiele lader. De JuiceBooster 1 is daar een goede oplossing voor, maar aangezien de JuiceBooster 2 binnenkort te verkrijgen is ging daar mijn voorkeur naar uit. Ik heb mij sinds de eerste berichten over de JB2 min of meer opgeworpen als de organisator van een groupbuy.
  De laatste berichten zijn dat ie in april geleverd zou gaan worden. Dit duurt mij te lang, daarom heb ik de mobiele lader van ons medeforumlid Fivari aangeschaft.
  Hier een foto van het fivari laadstation:
  P1110577_kl.jpg
  en in actie:
  fivari1.jpg fivari2.jpg
  het heeft ondermeer de volgende onderdelen:
  · Differentiëelschakelaar type B (optioneel)
  · Open source EVSE
  · CEE32 rood, international, 32A, 3phasig (aansluiting zonder hulpstuk)
  · CEE16 rood, international, 16A, 3phasig
  · CEE16 blauw, 230V, 16A, 1phasig
  · CEE32 blauw, 230V, 32A, 1phasig
  · Schuko Deutschland, 16A, 1phasig (gewone combistekker die compatibel is met Nederland, Duitsland, Frankrijk, België)
  · Schuko CEE 7/7 Frankrijk etc., 13A, 1phasig (dezelfde gewone combistekker die compatibel is met Nederland, Duitsland, Frankrijk, België)

  Het laadstation laat toe om enkelfasig te laden vanaf 8A tot 32A en driefasig, ook tot 32A. Dus vanaf 1,8 kW tot 22 kW laadvermogen, afhankelijk van het achterliggende elektriciteitsnetwerk. De stroomsterkte kan per 2A worden ingesteld.

  Het is redelijk compact, mobiel, heeft een handleiding en met de koppelstukken kun je overal in Europa terecht en door de type B zeer veilig.
  Filip (Fivari) heeft er al een paar gebouwd, voor Zoe's en Tesla's.
  Mocht je ook geïnteresseerd zijn in deze vlot beschikbare oplossing, neem dan contact met hem of mij op. De prijs is in ieder geval goedkoper dan een JB1 en hoogst waarschijnlijk ook dan een JB2.
   
 2. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  7,086
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  Ziet er prima uit !
   
 3. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Is zelfs beter dan een Juice Booster. Het enige wat een punt kan zijn is dat je hem misschien niet zo gemakkelijk buiten zal laten liggen.
   
 4. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  7,086
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  Tenzij de type2 kabel ook vergrendeld wordt aan de kant van de lader.
   
 5. simonsmidt

  simonsmidt Member

  Joined:
  Apr 21, 2014
  Messages:
  777
  Location:
  Overijse, België
  Regen: waterdichtheid van IP66
  Diefstal: een beugelslot waar je de 2 kabels door haalt
   
 6. S802TES

  S802TES Member

  Joined:
  Dec 4, 2015
  Messages:
  107
  Location:
  Twente
  Ziet er goed uit!
  Kan die handige Filip misschien ook even een imitatie Chademo adapter knutselen want volgens mij zou die ook niet meer dan 150,- hoeven te kosten......feitenlijk twee stekkers met een touwtje er tussen.
   
 7. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,443
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Volgens mij heeft de Tesla een ander laadprotocol, en bevat de adapter ook daarvoor de nodige elektronica.
   
 8. S802TES

  S802TES Member

  Joined:
  Dec 4, 2015
  Messages:
  107
  Location:
  Twente
  #8 S802TES, Jan 18, 2016
  Last edited: Jan 18, 2016
  Aha, bedankt voor dit bericht, een week geleden bij de stekkerclub draadje had ik gevraagd of iemand wist of er intelligentie in de CHademo zat en kreeg van niemand antwoord.....dus ging ik er maar van uit dat het een verloop snoertje was waar ze veel te veel €€ voor vroegen ;-)
   
 9. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,752
  Location:
  Leuven, Belgium
  Voor wie er wil aan beginnen: Supercharger protocol for diy CHAdeMO adapter
  Maar ik denk dat op de prijs van Tesla voor zo'n adapter niet veel rek meer zit. De beide stekkers kosten al ruim 200€.
   
 10. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,752
  Location:
  Leuven, Belgium
  Ik antwoord hier maar even op de vraag van Desiré, dan blijft het wat bijeen.

  Mennekes is een beetje anders dan de overige laadmogelijkheden: het is een ladertje met een maxvermogen van 3,7 kW, enkelfasig tot 16A.

  Functioneel is tussen de JB1, de JB2 en de Fivari-charger weinig verschil. Ze laden allen enkelfazig en driefazig van 10A tot 32A of van 2,3 kW tot 22 kW indien het achterliggende elektriciteitsnet het toelaat. Ze laten allen toe om het neuterprobleem op te lossen.

  Enkele verschillen:
  Mijn lader is uitgerust met een aardlek type B en dus wat dat betreft conform de richtlijnen voor driefazig laden. De JB1 heeft helemaal geen ingebouwde aardlek, maar biedt een externe oplossing aan voor 539€. De JB 2 zou ook een ingebouwde aardlek type B hebben, maar het op hun website afgebeelde toestel is zo compact dat het onmogelijk om een traditionele DIN-versie kan gaan.
  Er is een display tegenover een ledaanduiding bij de JB.

  Er is ook een Ampèremeter ingebouwd die de stroom, de geleverde energie voor de aan de gang zijnde laadsessie en de totaal geleverde energie weergeeft.
  P1110586_(800_x_600).jpg
  Het toestel voor Simon is er een met een socket (zonder vergrendeling), maar een vaste laadkabel is ook mogelijk: iets eenvoudiger om te maken, maar wat duurder.

  De Fivari is gebaseerd op Open EVSE op basis van Arduino en dus in principe uitbreidbaar met bijkomende functionaliteit zoals smartcharging of afstandsbediening.
   
 11. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Ik heb mij destijds de JB1 met de externe oplossing aangeschaft en ze gebruiken een Type B EV.

  Doepke Type B EV.jpg

  Het zou mij niet verwonderen dat de JB2 zo lang op zich laat wachten omdat een "miniatuur" aardlekschakelaar lang op zich laat wachten. Bij de gewone Type B EV die ik heb was dat ook al een groot probleem (vraag en aanbod).

  Als je alles naast mekaar zet is volgens mij jouw oplossing technisch de beste. Het enige is dat de JB1 misschien robuster is of er toch zo uit ziet. :rolleyes:
   
 12. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,752
  Location:
  Leuven, Belgium
  Robuust is die JB1 wel: er is de alu behuizing ipv kunststof en het geheel is wat compacter, en bijgevolg robuuster, omdat er geen socket dient ingebouwd te worden.
  Ik heb overigens voor een transparante cover gekozen om geen bijkomende perforaties te moeten maken voor de display.
   
 13. Nexus

  Nexus Active Member

  Joined:
  Aug 25, 2015
  Messages:
  1,101
  Location:
  Grave, Noord-Brabant
  Bouw jij ook vaste laadpunten?

  Ik vind de oplossing van @widodh zeer elegant.

  Waar ik wel interesse in zou hebben is het volgende product: een slim laadstation thuis waarbij je aan de buitenmuur alleen een Mennekes WCD bevestigt. Compact en onopvallend.
  Aan de binnenmuur bevindt zich vervolgens de laadelektronica.

  En dan met smart charging. Dus verbonden met de meterkast waar de stroombehoefte wordt gemeten en de rest naar het laadpunt gaat. En dan evt. dubbel voor een tweede EV, waarbij er load balancing wordt toegepast. Zodat je een MS (3 fase) en bijv. een Leaf (1 fase) tegelijk kan opladen met het maximaal beschikbare vermogen.

  Volgens mij wel een ultiem laadstation zoiets :wink:
   
 14. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,752
  Location:
  Leuven, Belgium
  #14 fivari, Jan 20, 2016
  Last edited: Jan 20, 2016
  Indien je het laadstation met een vaste kabel in de meterkast aansluit en de behuizing tegen de muur bevestigt, heb je een vast laadstation.:wink:
  Indien je een stukje laadkabel voorziet tot aan een Type 2 socket die in de muur is ingebouwd, krijg je iets dat al dicht in de buurt komt van wat je wil, terwijl je toch het laadstation als eenheid behoudt.
  De oplossing van Widodh is zeker elegant, ik heb er zelfs inspiratie gevonden. Ik stelde hem nog een vraag voor bijkomende info in april 2014.
  Maar het is een vaste oplossing en dus geen mobiele lader. En doordat hij de elektronica in een apart kastje heeft ingebouwd en de relais en aardlek in de schakelkast, is het ook niet eenvoudig mogelijk om de zaak los te koppelen voor een reis naar het onbekende.
  Het smart maken is een bijkomende opgave, hoewel: in de nieuwste versie is een eenvoudige ampèremeter voorzien. Die wordt nu gebruikt om aan te geven hoeveel er geladen wordt, maar die zou ook kunnen dienen om de belasting van het net op te meten. Aan de hand van die belasting zou je dan de laadstroom permanent kunnen aanpassen door het CP-signaal aan te passen, zover ben ik nog niet.
   
 15. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Ik ben het ook eens met fivari dat de optie om de oplossing ook mobiel te kunnen gebruiken absoluut zijn nut heeft. Als je op vakantie gaat naar onbekende oorden kan je met de UMC van Tesla voor verrassingen komen te staan. Daarom gebruik ik mijn Juice Booster ook als "mobiel vast laadstation". 99% van de tijd zit die gewoon vast in een 3x32A stopcontact maar ik kan hem ook in 1 minuut in mijn koffer zwieren.
   
 16. Mdobro

  Mdobro Member

  Joined:
  Nov 17, 2013
  Messages:
  164
  Location:
  Almere
  wat kost zo een lader?
   
 17. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,752
  Location:
  Leuven, Belgium
  PM gestuurd
   
 18. Noelis

  Noelis Member

  Joined:
  Nov 6, 2015
  Messages:
  563
  Location:
  Steendorp, België
  Stuur mij die dan ook maar...die PM
   
 19. Phil_BE

  Phil_BE Active Member

  Joined:
  Aug 14, 2015
  Messages:
  1,154
  Location:
  Strombeek Bever,Belgium
  voor mij ook als dit een goed en goedkoper alternatief is voor juicebooster in buitenland zeker geinterresseerd
   
 20. ebullio

  ebullio Active Member

  Joined:
  Mar 13, 2013
  Messages:
  4,975
  Location:
  Rotterdam, Netherlands
  #20 ebullio, Jan 21, 2016
  Last edited: Jan 21, 2016
  Ik ben ook wel benieuwd wat dat mag kosten.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC