TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

GPS met kuren (bug of defect?)

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by kbekaert, Feb 28, 2016.

 1. kbekaert

  kbekaert EU P360 vin 17969

  Joined:
  Oct 16, 2011
  Messages:
  338
  Location:
  Brakel, Belgium
  De laatste tijd heb ik iets vreemd vastgesteld met mijn classic 85.
  Ik vermoed dat het sinds V7.1 is maar ben dat niet 100% zeker:
  wat ik vaststel is het volgende:
  Rij ik bv 50m achteruit dan gaat het pijltje in de navigatie 50m de andere richting op. Wat dan rade dingen oplevert in de navigatie. de auto denkt dat hij bv op een parallelle weg zit of al voorbij een kruispunt is terwijl dat nog niet zo is etc...

  Nu vroeg ik me af of er nog dergelijke gevallen zijn (dan is het een bug), of ik enkel met dat probleem zit ( dan heb ik een defect)
   
 2. Steven

  Steven Member

  Joined:
  May 30, 2013
  Messages:
  726
  Location:
  Netherlands
  Ik heb ook een Classic en iets soortgelijks. Mijn GPS lijkt sinds een recente update ook van slag. In Google maps (op het hoofdscherm) zie ik dat het pijltje van de auto ca. 20-30 m. noordelijker is dan ik daadwerkelijk rijd. Dat zie ik ook terug in de telefoon app. Als ik m'n auto parkeer staat die in de app ineens een straat verder geparkeerd, terwijl hij toch echt op mijn oprit staat :confused:.
  En nu ik er over nadenk: ik rijd altijd achteruit mijn erf op (ca. 30 meter). Zou de GPS daarvan van slag raken? Kan het me haast niet voorstellen.

  Lijkt mij een bug ...
   
 3. kbekaert

  kbekaert EU P360 vin 17969

  Joined:
  Oct 16, 2011
  Messages:
  338
  Location:
  Brakel, Belgium
  Ik vermoed dat het mechanisme die er voor zorgt dat, als we door tunnels rijden nog steeds een correct positie krijgen, hier iets mee te maken heeft. Als de wielen draaien worden er vermoedelijk pulsen gegenereerd waardoor de auto weet hoeveel meter hij heeft afgelegd en telt die bij zijn gekende positie. En vermist GPS maar 10 m nauwkeurig is, doet die dat ook als we traag rijden. En de bug zit er dan in dat er geen rekening word gehouden mer de richting dat we opgaan (voor of achteruit).
  Maar dit is gissen natuurlijk.
   
 4. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,443
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Een overtocht met een pontje heeft hetzelfde effect....
   
 5. Desiré

  Desiré Member

  Joined:
  Sep 7, 2015
  Messages:
  938
  Location:
  Nijmegen
  Een (standaard) GPS -ontvanger kan alleen een positie bepalen met een bepaalde nauwkeurigheid. Aangezien een GPS -ontvanger geen kompas in zich heeft, kan hij alleen wanneer hij zich verplaats een richting bepalen. Dus als je achteruit gaat rijden, dan wordt de voorkant van je auto ineens je achterkant. Hij plot, laat maar zeggen, elke seconde een positie en ziet op die manier in welke richting je je beweegt, en op die wijze wordt het pijltje dan ook weergegeven.

  Met een GPS heb je een standaard nauwkeurigheid van circa 20 meter. Deze kun je verkleinen door bijvoorbeeld het ontvangen van een "differentiaal" -signaal (over land) die de nauwkeurigheid terug brengt naar circa 2 meter. Op een mobiele telefoon wordt bijvoorbeeld via het internet een correctiesignaal gebruikt om de nauwkeurigheid terug te brengen. In een auto wordt, naar mijn weten, niet een correctiesignaal gebruikt maar maakt men inderdaad gebruik van het aantal omwentelingen van je wielen, een soort van "stappenteller". Zo wordt de GPS voor een "grove" positiebepaling gebruikt waarna de "stappenteller" de nauwkeurigheid brengt in combinatie met de kaart. Zo wordt volgens mij ook het geheel gekalibreerd zodat je inderdaad op de juiste positie op de kaart wordt weergegeven.

  Is dat niet het geval, dan kan er dus iets fout gegaan zijn met de kalibratie, ofwel staat bijvoorbeeld de "kaartdatum" verkeerd maar dat laatste lijkt me zeer onwaarschijnlijk aangezien die vast is en niet wijzigt. Maar zit me eigenlijk af te vragen of een Tesla, aangezien hij continu internettoegang heeft, niet via het internet eenvoudig zijn correctiesignaal ontvangt zodat hij "standaard" een nauwkeurig positie in de kaart weergeeft. Zou voor het meest voor de hand liggende zijn. Het kan dan nog steeds een combinatie van dit alles zijn. Beetje vreemd dat je auto dan ineens 20-30 meter noordelijker staat. Misschien even een reset doen? Want zoals je hier merkt, hebben er maar weinig of geen er last van hetzelfde probleem. Ik in ieder geval niet.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC