TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Groene Stroom (BE)

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Carl, Feb 1, 2017.

 1. Carl

  Carl Supporting Member

  Joined:
  Jan 12, 2013
  Messages:
  1,474
  Location:
  Belgium
  Las onlangs in Trends een vergelijking over hoe "groen" energieleveranciers waren, komende van Greenpeace. Nu, Trends is een roddelblaadje en Greenpeace weet vermoedelijk vrij weinig van energiedistributie in België, maar goed, een mens moet ergens beginnen...

  Ecopower CVBA kwam zeer goed uit dat onderzoek. Als ik op site ga kijken : coöperatieve vennootschap waar je meteen vennoot kan worden, maar die je niet als klant wil tenzij ze zeker is 100% zonne-energie of windenergie te kunnen leveren voor jouw behoefte. Een beetje duurder dan een "traditionele" energieleverancier, maar hoogstens een paar honderd euros per jaar. Vind ik eigenlijk wel een perfect uitgangspunt.

  Ik zou er wat voor over hebben om zeker te zijn dat mijn energieleverancier ALLEEN voor 100% zon/wind/getijden gaat (en dus niet zo'n energieleverancier is die zijn "groen product" zijdelings verkoopt maar verder 99,2% anders bezig is, en eens goed lacht met zijn groen product tijdens vergaderingen van de Raad van Bestuur!).

  Iemand ervaring met Ecopower? Iemand andere goede ideeën inzake "groene stroom" in Vlaanderen?
   
 2. davandy

  davandy Model X 90D Pearl White full option AP2.

  Joined:
  Mar 9, 2015
  Messages:
  622
  Location:
  Melsele Belgium
  Ik ben bij Wasewind ook 100% groen.
   
 3. Phil V

  Phil V Member

  Joined:
  Aug 31, 2016
  Messages:
  900
  Location:
  Ten zuiden van Aalst (B)
  Weet niet waar Engie-Electrabel staat in de ranking, maar ik ben onlangs bij hen overgeschakeld naar volledig groen aan 0,79€ extra per maand. Is toch wat anders dan 'een paar honderd euro'.
  Volgens Prijzen vergelijken (V-TEST) is Electrabel niet de goedkoopste maar voor een 10-tal euro ga ik niet wijzigen.
  Hun electriciteit doet zijn werk, is vorstbestendig, stinkt niet. Ik mis alleen de zegeltjes en de ruitenwasser.
   
 4. Benny-T

  Benny-T Member

  Joined:
  Apr 8, 2016
  Messages:
  26
  Location:
  Gavere, Belgium
  ik zit er al 10 jaar bij; werkt vlot. Ze hanteerden heel lang het 'transparante' principe van een bedrag per kWh. Geen abonnements kosten, geen facturen waar je niet aan uitgeraakt omdat er een A4tje bijhangt met taxen, distributietarieven,... Je betaalt gewoon per verbruikte kWh of het er nu 1000 of 10000 zijn. (los van de Turteltax uiteraard)

  De prijs is wel afhankelijk van de distributienetbeheerder en ik zit jammer genoeg bij de duurste (Gaselwest). 5 jaar geleden laadde ik de Leaf op aan 18 cent per kWh, de Tesla nu aan 30 cent o_O. Moest de prijs van diesel zo snel zijn gestegen (naar 3 euro, stond toen 1.5 per liter dacht ik) stond het land op stelten
   
 5. Carl

  Carl Supporting Member

  Joined:
  Jan 12, 2013
  Messages:
  1,474
  Location:
  Belgium
  juist die stonden ook ook de top van de ranking!
   
 6. Energie Gratiz

  Energie Gratiz Active Member

  Joined:
  Sep 27, 2013
  Messages:
  2,275
  Location:
  Groningen - The Netherlands
  Hoe staat het in België met sjoemelstroom?
  In Nederland beweren bijna alle energieleveranciers dat ze groene stroom leveren.
  De Consumentenbond kwam tot de conclusie dat slechts 3 van de onderzochte 36 leveranciers 100% groene stroom leveren.
  De rest heeft een cursus gevolgd bij Volkswagen. :mad:
   
 7. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  6,297
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  #7 S-19910, Feb 2, 2017
  Last edited: Feb 2, 2017
  Ik was klant bij Ecopower - zodra de overstap van de monopolist kon, want ze hadden teveel aanvragen en teweinig stroom ! Aankoop van minimaal één aandeel is noodzakelijk.

  Ik ben er wel van overtuigd dat zij 100% "groene stroom" leveren; ze hadden vroeger vooral wat kleinere projecten als watermolens etc; en hebben nu vooral met windmolens uitgebreid.

  Negatief is hun steun voor pellets; diegene die verbranden van hout als groene stroom ziet moet een fameuze vijs los gehad hebben; of belangen gehad hebben - waarschijnlijke beide !
  Groene stroom is zoveel meer dan "CO2-neutraal" - maar hoort milieu-neutraal te zijn !

  Toen de Tesla kwam ben ik overgestapt naar een andere leverancier, reden is dat Ecopower geen tweevoudige dag/nacht tarief heeft.
   
  • Helpful x 1
 8. KristofL

  KristofL Member

  Joined:
  Apr 10, 2016
  Messages:
  563
  Location:
  Antwerpen
  Dat laatste houdt mij ook tegen om naar een 100% groene stroom producent te gaan. Maar het is natuurlijk wel logisch. Het is niet zo dat het systematisch 's nachts harder waait en er minder verbruik is en dus de klant aangezet moet worden tot nachtverbruik. In tegendeel. Ik denk dat die 100% groene stroom producenten eigenlijk nog het beste kunnen profiteren van de nieuwe slimme meters door gebruik aan te moedigen wanneer plots zowel wind als zon maximaal stroom produceren en dat zal dus altijd overdag zijn.

  Ik ben lang klant geweest bij Eneco omdat zij eigenlijk als beste groene stroom uit de test komen zonder dat ze 100% groen zijn, dit wil zeggen dat ze nog veel steunen op gascentrales omdat hun omvang dat momenteel nog vereist. Maar ik merkte elk jaar dat ze steeds duurder werden. Mijn vebruik met de Leaf ging al stijl naar boven. Toen ik vorig jaar dan de Tesla kocht heb ik toch serieus moeten zitten vergelijken en ben ik overgestapt op Poweo omdat die zich toen nieuw in de markt moesten zetten met straffe tarieven. Vorige maand kwam dan de vervaldag van het jaarcontract, en geen enkele leverancier kon de prijzen geven die ik een jaar lang had. Eneco was zelfs bijna dubbel zo duur. Toen kreeg ik plots een mail van Poweo dat als ik bij hen zou blijven ze gewoon de tarieven van het vorige contract met een jaar zouden verlengen. Ik betaal nu tijdens de nacht 3,86 cent /kWh en overdag 4,79 cent. Het is zogezegd 100% groen, maar het is natuurlijk geïmporteerd en slechts met certificaten "groen". Maar het prijs verschil met Eneco was gewoon te groot, ik wil best betalen voor echt groene stroom, maar niet bijna het dubbele.
   
  • Helpful x 2
 9. simonsmidt

  simonsmidt Member

  Joined:
  Apr 21, 2014
  Messages:
  705
  Location:
  Overijse, België
  Zelfde verhaal voor mij. Ik ben nu bij Elegant, 100% groen claimen ze...
   
 10. Carl

  Carl Supporting Member

  Joined:
  Jan 12, 2013
  Messages:
  1,474
  Location:
  Belgium
  Bedankt Simon en anderen; net wat ik zocht. Elegant ziet er idd niet slecht uit; heb me net aangesloten.

  vergelijk-herkomst-stroom-vreg-6.jpg
   
  • Like x 1

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC