TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Hoe fotografeer je je Tesla op z’n mooist?

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Wim S., Jan 12, 2014.

 1. Wim S.

  Wim S. Supporting Member

  Joined:
  Apr 11, 2013
  Messages:
  4,422
  Location:
  De Woude NL
  #1 Wim S., Jan 12, 2014
  Last edited: Jan 13, 2014
  We hebben een prachtige auto en daar willen we natuurlijk een paar mooie foto’s van hebben. Vaak worden de foto’s met een mobieltje gemaakt en dat levert op zijn best aardige kiekjes op. Smartphones beelden alles van voor tot achter scherp af, ook een hinderlijk drukke achtergrond. Mobieltjes kunnen ook qua kleurweergave niet op tegen zelfs maar de goedkoopste compactcamera.
  Ter illustratie, niet als kritiek, heb ik enkele foto’s, geschoten met de iPhone, opgenomen van de 5-SPZ-61.

  Wat kun je doen om betere foto’s te maken?

  1. Gebruik minimaal een compactcamera met zoomlens
  Smartphones hebben een groothoekige lens en dat levert vertekende foto’s op met veel te grote motorkappen of vertekende dikke konten. De foto’s van mijn Model S 4-SPP-08 zijn met een Nikon fullframe spiegelreflex gemaakt met een brandpuntsafstand van 70-200 mm. De foto's zijn direct gemaakt nadat ik de MS heb opgehaald bij Tesla.
  De eerste foto is met een iPhone gemaakt. Volgende is met een spiegelreflex met 160 mm telelens gemaakt. Dit levert een iets te gecomprimeerd beeld op. De derde foto is met 70 mm gemaakt. De foto voor de garagedeuren, voor de werkplaats van DC detailer Ferry Groen, is met een Canon compactcamera gemaakt. Laat in de middag, vlak voor donker en in de regen.

  ImageUploadedByTapatalk1389531733.343807.jpg WIM_5632.jpg WIM_5648.jpg IMG_0133.jpg


  2. Maak de foto’s met lichte teleperspectief
  Compactcamera’s kunnen inzoomen en dat levert veel betere verhoudingen op. Bij inzoomen scherpstellen op de auto, de achtergrond wordt dan liefst onscherp. Dit is ook met diafragma en sluitertijd te beïnvloeden. Blijft de achtergrond te scherp, stel dan een groot diafragma in als bijv. 2.8 of 4.0.

  ImageUploadedByTapatalk1389531767.592452.jpg WIM_5659.jpg


  3. Vermijd fel zonlicht
  Fel zonlicht maakt lichte partijen snel ondoortekend, donkere partijen worden gitzwart. Donkere auto’s smelten vaak lelijk samen met hun schaduw.
  Een strakblauwe lucht maakt zwarte auto's ook blauw. Maak je een foto van de zijkant, dan is het het mooist als de beide sets wielen als het ware op elkaar geprojecteerd worden. Als je erin slaagt de onderkant van de auto los te laten komen van de ondergrond, krijg je onderstaande fraaie opname.

  WIM_5617.jpg


  4. Voorkom direct tegenlicht
  Direct tegenlicht kan mooi zijn, maar het risico van ondoortekende delen is groot. Alleen vakfotografen kunnen hier wat moois van maken.

  5. Zoek een rustige voor- en achtergrond
  Een modderig pad is geen goede biotoop voor een Model S. Het leidt de aandacht van de auto af. De achtergrond liefst rustig houden en bij voorkeur onscherp. Het gaat immers om de auto.

  6. Foto’s recht van voren of van achteren zijn minder interessant
  Onderstaande foto’s tonen dit helder. 3/4 van voren of van achter zijn het spannendst.
  De eerste foto is gemaakt met een iPhone, de volgende twee met de Nikon spiegelreflex.

  ImageUploadedByTapatalk1389531779.626561.jpg WIM_5644.jpg WIM_5653.jpg  7. Zorg voor een rechte horizon
  Dat zou eigenlijk niet hoeven worden opgeschreven. Het is evenwel een storende fout in veel foto’s.

  8. Bijsnijden foto
  Snij de foto in een fotobewerkingprogramma zodanig bij dat de auto de hoofdrol vervult en niet de omgeving. Dat laatste kan natuurlijk wel de bedoeling zijn en dan is het wel OK.


  9. Was de auto voor je gaat fotograferen.
  Dit is ook een no-brainer. Vooral als de auto bij de detailer vandaan komt is het zaak snel een paar mooie foto’s te - laten - maken. De detailers fotograferen er ook op los, maar ... mogelijk hebben ze wat aan mijn tips :)

   
 2. PaulusdB

  PaulusdB Mayor Gnomus Vintage Limb

  Joined:
  Jul 12, 2013
  Messages:
  5,181
  Location:
  Europe
  En gebruik een polarisatiefilter op je lens. Doen alle detailers ook. Lijkt de glans ook na een handwasje werelds.
   
 3. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,332
  Location:
  Breda, Netherlands
  Bedankt voor de tips! Ik heb een systeemcamera met polfilter, maar bedacht me gisteren onderweg naar huis ineens dat de auto vies werd van het rijden. Dus snel even gestopt en wat foto's gemaakt.
  Resultaat viel me niet eens tegen. Overigens lijkt er met upload naar het forum kwaliteit verloren te gaan. Nog tips om dat te minimaliseren? Eerst zelf resizen?
   
 4. carlos

  carlos Member

  Joined:
  Mar 7, 2013
  Messages:
  284
  Location:
  Hoek van Holland
  #4 carlos, Jan 12, 2014
  Last edited: Jan 13, 2014
  Als ik nog 2 tips mag toevoegen:

  - Maak een hoop foto's, de kans dat er dan een goede tussen zit is wat groter:wink:

  - Als je met Photoshop of Paint kan omgaan kun je wat kleine dingetjes aanpassen die een groot verschil maken. hieronder een x aantal foto's die ik heb bewerkt, hoewel de foto niet zo heel goed is kun je wel het verschil zien


  IMG_1459 rood.jpg IMG_1459 Kenteken.jpg
  IMG_1560 rood.jpg IMG_1560 bewerkt.jpg
  IMG_1576 rood.jpg IMG_1576 bewerkt.jpg
   

  Attached Files:

 5. Xfrank

  Xfrank Well-Known Member

  Joined:
  Jun 16, 2012
  Messages:
  7,829
  Location:
  Waasmunster, Belgium
  deze?
  Pictures of Model S in Belgium and the Netherlands
   
 6. HWS

  HWS Supporting Member

  Joined:
  Mar 16, 2013
  Messages:
  6,835
  Location:
  Zoetermeer, Netherlands

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC