TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

How many UMC's have you been through?

Discussion in 'Model S: Battery & Charging' started by Alysashley79, Sep 28, 2014.

  1. Alysashley79

    Alysashley79 Member

    Joined:
    Oct 4, 2013
    Messages:
    646
    Location:
    Seattle, WA
    I just picked up # 6 from the SC on Saturday. I'm not doing anything to cause them to break. But for some reason they are. I know what some of you are going to tell me...go buy a wall charger...we are...a clipper creek...but what I want to know is why these UMC's are crapping out...even to th point of breaking my charger port once...anyone else having these issues with theirs? If so what did you do to solve it?
     
  2. pgiralt

    pgiralt Active Member

    Joined:
    Jun 16, 2013
    Messages:
    1,476
    Location:
    Cary, NC
    Do you know what in particular has been breaking on them? I'm still on my original, but after about 4 months of use, I ended up getting a HPWC so I could keep the UMC with me all the time, so the UMC only gets used for destination charging on road trips.
     
  3. Lloyd

    Lloyd Active Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    4,885
    Location:
    San Luis Obispo, CA
    2+ years and never had an issue with the UMC.
     
  4. Alysashley79

    Alysashley79 Member

    Joined:
    Oct 4, 2013
    Messages:
    646
    Location:
    Seattle, WA
    Good question. The SC never told me specifically what was broken on them just that they were broken and they needed to be replaced. They would no longer charge the car. They wouldn't stay in place in the port like I'd have to put something under the charger to keep it in place to keep it charging..usually a paper towel...
     
  5. Bardlebee

    Bardlebee Member

    Joined:
    Apr 4, 2012
    Messages:
    599
    Location:
    San Antonio, TX
    Only 4-5 months here, no issues. I know you probably already checked faulty wiring... your situation is the first I've heard of.
     
  6. jcaspar

    jcaspar Member

    Joined:
    Aug 19, 2013
    Messages:
    793
    Location:
    Sacramento
    11 months, several road trips. No problems..
     
  7. Doug_G

    Doug_G Lead Moderator

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    15,851
    Location:
    Ottawa, Canada
    I'm on my fourth UMC. The car connector kept failing.

    I insisted they replace my charge port with the last one, and haven't had any trouble since then. It seems that my original port was somehow damaging it.
     
  8. Zapped

    Zapped Model S - PURE EV

    Joined:
    Aug 8, 2012
    Messages:
    964
    Location:
    YEG <-> PSP
    None in 21 months
     
  9. paulkva

    paulkva Member

    Joined:
    Jul 22, 2013
    Messages:
    565
    Location:
    Falls Church, VA
    I'm on #3 after nearly 13 months. First one died within a couple weeks of delivery. Tesla shipped a new one to me, and it arrived ~36 hours after I first called to report the problem. Second one was replaced early this summer, but only because it was re-opening my charge port while I was coiling it up to put it away. (The service center was easily able to replicate the problem, so I know I wasn't accidentally bumping the button or anything like that.) Third one has been flawless so far. I have a NEMA 14-50 outlet in my garage, and the UMC is my primary means for charging.
     
  10. JohnQ

    JohnQ Active Member

    Joined:
    Jan 1, 2012
    Messages:
    1,585
    Location:
    Redding, CT
    Still on the first after 17 months.
     
  11. TexasEV

    TexasEV Active Member

    Joined:
    Jun 5, 2013
    Messages:
    3,773
    Location:
    Austin, TX
    Still on first one after 14 months, and I plug in every night.
     
  12. mknox

    mknox Well-Known Member

    Joined:
    Aug 7, 2012
    Messages:
    8,556
    Location:
    Toronto, ON
    Same story here except 3 UMCs. The charge port swap on the car seemed to be the charm.
     
  13. Sparrow

    Sparrow S105/ Roadster 189

    Joined:
    Dec 14, 2010
    Messages:
    566
    Location:
    Marietta, GA
    We started using my wife's UMC for her everyday charging a few months ago. Found using the Clipper Creek much more cumbersome when it comes to unlocking the charge port even when using the remote controll charge port opener. Since the Clipper Creek is also a CS90, the cable is much heavier and not quite as easy to move around too. So far no issues, but I also cut the charging amperage down to 20amps so things do not get so hot. If we need 40 amps (she has a single charger in her car) then we use the Clipper Creek that is still in place right next to the UMC.
     
  14. Seven7

    Seven7 Member

    Joined:
    Jun 30, 2013
    Messages:
    334
    Location:
    Sarasota, Florida
    One, it couldn't get past the blue ring on the charge port, Tesla fed-exd me a new one
     
  15. stevezzzz

    stevezzzz R;SigS;P85D;SigX

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    6,062
    Location:
    Colorado
    My two year anniversary of life with Model S is tomorrow, and I'm on my second UMC and second charge port. My SC swapped both out at different times, proactively, while they were still operational. I use mine for daily charging as well as road trips.
     
  16. thedaysbetween

    Joined:
    Jan 11, 2014
    Messages:
    61
    Location:
    Maryland, USA
    I am on my second. First one died within the first 4 weeks. 2nd one has been good for 5+ months.
     
  17. Cottonwood

    Cottonwood Roadster#433, Model S#S37

    Joined:
    Feb 27, 2009
    Messages:
    5,062
    Location:
    Colorado
    Same here, still on my original UMC after 2+ years; in addition, I am still on my original 14-50 adapter; Tesla never sent me a new one, and this one works fine. For most of the first year, the UMC was my primary charger.

    For the last year, I installed HPWC's at my house and second home, and the UMC stays in the trunk. I do give it a test before each road trip, and it keeps on working. Having an HPWC on the wall, and leaving the UMC in the trunk is such a wonderful luxury.
     
  18. Only Trons

    Only Trons Member

    Joined:
    Jun 22, 2013
    Messages:
    261
    Location:
    Northern Virginia
    I am on my third UMC. Within a month of receiving our MS in April 2013, the holding/locking pin on the end with the adapter failed. I took the UMC to our Service Center and they replaced it on the spot. About two months ago, we started having charging difficulties ---- the car would not start charging without removing/re-installing the charge plug; or the car would click several times as the charge would start/stop; or the car would sense abnormal voltage drop and lower the charging amperage. I brought the car and UMC to the service center, and after a five minute inspection, they gave me a new UMC.

    I keep a second UMC in the car. The first UMC stays plugged into a NEMA 14-50 in my garage (this is the one which has been replaced twice now). I did receive two replacement NEMA 14-50 adapters.
     
  19. AmpedRealtor

    AmpedRealtor Active Member

    Joined:
    Jun 30, 2013
    Messages:
    4,698
    Location:
    Buckeye, AZ
    Switching to a HPWC isn't a solution. I've had mine replaced twice in one year due to a faulty handle/button.
     
  20. yobigd20

    yobigd20 Well-Known Member

    Joined:
    Oct 28, 2012
    Messages:
    5,793
    Location:
    Skaneateles, NY
    if you're on #6 my natural tendency would be to start thinking the fault lies elsewhere....
     

Share This Page