TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

how to change SPEEDO from miles to km (touchscreen is right...)

Discussion in 'Roadster' started by warden_clyffe, Sep 19, 2015.

Tags:
  1. warden_clyffe

    warden_clyffe Member

    Joined:
    Jun 16, 2015
    Messages:
    19
    Location:
    Germany
    hi folks, after pulling the ess-fuse on my european roadster 2.0 the touchscreen still shows correct milage and speed in km/h - but the speedo shows milage, if i change units on the touchscreen nothing happens, what can i do without contacting service from tesla ?

    thanks, c
     
  2. MLAUTO

    MLAUTO Member

    Joined:
    Mar 8, 2014
    Messages:
    492
    Location:
    SW Florida
    Thats strange. Changing the units from the touchscreen immediately switches the odo between km and miles on my cars. You can try to pull the ESS disconnect again for a few minutes and see if it will reset.
     
  3. wiztecy

    wiztecy Active Member

    Joined:
    Apr 29, 2012
    Messages:
    2,906
    Location:
    Santa Cruz, California, United States
    #3 wiztecy, Sep 19, 2015
    Last edited: Sep 20, 2015
    I believe warden did pull the ess disconnect, I presume since he has a 2.0 the 12v battery is keeping the aps/vms alive the VMS is failing to shutdown. Could be something like a one off bug where some variable in the software handling the speedo units got corrupted or can't execute. Definitely something seems wedged.

    Two ways you can attack this (actually 3 with djp & Doug's suggestion below my comments) you can pull the two VMS connections out to reset and reboot the VMS system which feeds the VDS. Or pull the ess disconnect & unhook the 12v motorcycle battery then allow the system to reset. Not sure about how long to wait or if its needed, but I typically wait 30 seconds minimum for a powered device.
     
  4. djp

    djp Roadster 2.0 VIN939

    Joined:
    Aug 28, 2011
    Messages:
    1,115
    Location:
    Toronto, Canada
    You can also repeatedly open/close the charge port door several times to reset the VDS.
     
  5. Doug_G

    Doug_G Lead Moderator

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    17,607
    Location:
    Ottawa, Canada
    I was told seven times to ensure reset.
     
  6. ravng

    ravng Member

    Joined:
    Sep 9, 2014
    Messages:
    98
    Location:
    Norway
    I had the same issue after the car had been into service.

    I just had to go into the touchscreen setup and change back to miles, and then back to kilometeres again.
     

Share This Page

  • About Us

    Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
  • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


    SUPPORT TMC