TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Inzamelactie voor vluchtelingen in Oost-Europa

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by FVO, Aug 27, 2015.

 1. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,629
  Na het opnieuw zien van de stroom vluchtelingen deze avond in het journaal hebben mijn vrouw en ik besloten om proberen een inzamelingsactie te organiseren (hetzelfde is trouwens al aan de gang in Callais).

  Het doel is om met een volle wagen spullen de vluchtelingen op te zoeken in de grensgebieden van Servië en Hongarije. Alles wat dus draagbaar is of hun tocht kan verlichten is welkom. Ik denk dan bijvoorbeeld aan zonnecreme en -petjes, kleding, pampers, droge voeding , tentjes, verzorgingsproducten,...

  Ik wil met dit topic absoluut geen discussie opstarten omtrent de zin of onzin van dit soort acties. Ik krijg het gewoon niet over mijn hart dat we met z'n allen heel Europa voor ons plezier doorreizen (ja zelfs voor een mogelijks 2e recordpoging) en enkele honderden kilometers verder mensen op de vlucht voor oorlog compleet zouden negeren.

  Pm me als je wat hebt, of misschien dat ik wel naar de first tuesday kom en dan al wat gerief verzamel.
   
 2. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,432
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Dat is een bijzonder sympathiek idee. Mijn dochter heeft net haar kot opgeruimd in Leuven en daar is allerlei spul overgebleven. Kunnen we ergens iets achterlaten?
   
 3. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,629
  Ja hoor, je hebt een PM.
   
 4. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,629
  Dit bericht nog even een kick geven...
   
 5. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,432
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Dan nog maar een kick. Op een parkeerplaats in Noord België heb ik net een hele lading spullen aan Fredrik overgedragen.

  Het valt me eigenlijk wat tegen van de deelnemers van dit forum dat er niet massaal gehoor wordt gegeven aan zijn oproep. Uiteraard hebben jullie allemaal al wat overgemaakt, of op kantoor wat gegeven voor deze noodsituatie.

  Maar toch. Nu is er iemand van ons forum die ZELF de moeite neemt om spullen te gaan brengen op een plek waar ze het heel erg kunnen gebruiken. Hoe kun je nou nog meer betrokken kun je zijn?

  Als we in staat zijn om een fortuin op te halen voor just diggit, of taarten voor Tesla werknemers te verzorgen. Hoe kan het dan we niet massaal helpen on Fredrik zijn auto vol te krijgen?

  Ik ben benieuwd!
   
 6. Xfrank

  Xfrank Well-Known Member

  Joined:
  Jun 16, 2012
  Messages:
  7,950
  Location:
  Waasmunster, Belgium
  We hebben ook wat kleding klaar liggen.
  Frederik, laat me er zondag aan denken als je hier bent. Als je echt nog veel spullen nodig hebt, kan ik wel informeren bij de familie.
  maar laat me dan iets weten. (want ik wel ze nu ook niet gaan inzamelen om er zelf mee te blijven zitten).
   
 7. jm71

  jm71 Active Member

  Joined:
  Dec 19, 2012
  Messages:
  1,530
  Location:
  Krommenie, Netherlands
  Deze thread was me tot nu toe ontgaan, door Rene in het algemene draadje hierop geattendeerd. Ik heb mijn vrouw inmiddels een berichtje gestuurd met de vraag of wij nog kleding, speelgoed of wat dan ook over hebben. De vraag is misschien even waar jullie (FVO, andere initiatiefnemers) specifiek naar op zoek zijn en hoe we dit logistiek voor elkaar boksen en hoe ik mijn steentje kan bijdragen.
  In algemene zin krijg ik het gevoel dat de maatschappij eindelijk een beetje wakker geschud is, al is daar schijnbaar een afschuwelijke foto van een jongetje voor nodig geweest. Op de Nederlandse tv komen er na het weekend wat acties en dan hoop ik dat er meer geld en hulpgoederen via centrale organisaties op de bestemming komen. Maar desalniettemin een uitstekend initiatief van FVO (Frederik?) en als ik iets kan bijdragen dan zal ik contact opnemen.
   
 8. mvereecken

  mvereecken Member

  Joined:
  Apr 22, 2015
  Messages:
  98
  Location:
  Gentbrugge, OV, Belgium
  Ik wil dit weekend ook wel wat spullen bijeenrapen uit ons huis, en een pakket samenstellen. Probleempje is alleen dat het weekend al goed gevuld is met vanalles en ik dan niet goed weet hoe ik de spullen naar ...(?) kan brengen. Frederik, waar woon je?
   
 9. jm71

  jm71 Active Member

  Joined:
  Dec 19, 2012
  Messages:
  1,530
  Location:
  Krommenie, Netherlands
  Ja, zelfde probleem, woon in Noord-Holland en heb een overvol programma dit weekend. Desalniettemin, als ik iets naar Belgie moet brengen dan kan ik kijken hoe ik dat inpas.
   
 10. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,432
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Blij om te zien dat er nog een paar gulle gevers zijn. Frederik vertrekt a.s. maandagochten richting Hongarije.

  Voor iedereen die daarna nog wat voor zijn medemens wil betekenen, zijn hier een aantal alternatieven: Wat kun je zelf doen om vluchtelingen te steunen? Een overzicht - nrc.nl

  Maar laten we als Tesla gemeenschap nu eerst eens zorgen dat Frederik's auto (over)vol geraakt?
   
 11. mvereecken

  mvereecken Member

  Joined:
  Apr 22, 2015
  Messages:
  98
  Location:
  Gentbrugge, OV, Belgium
 12. jm71

  jm71 Active Member

  Joined:
  Dec 19, 2012
  Messages:
  1,530
  Location:
  Krommenie, Netherlands
  Even nog een terugkoppeling van mij. Heb contact gehad met mijn vrouw hierover. Probleem is dat we dit weekend eigenlijk compleet vol zitten en ik geen mogelijkheid zie om naar Belgie te gaan. Maar mijn vrouw is vandaag voortvarend aan de gang gegaan. Heeft contact gehad met het rode kruis en met het nieuw op te zetten AZC Heerhugowaard. We zullen kleding, speelgoed en fietsen die we niet meer gebruiken brengen. Rest mij nu om Frederik succes te wensen met dit initiatief en ik hoop dat er nog input zal komen vanuit ons forum.
   
 13. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,629
  Dag allemaal, ik ben (ook) een heel weekend weg van huis (vandaar mijn weinige berichten), zondagavond komen we dan thuis (Noord Antwerpen) en maandagochtend om 3u vertrekken we dan. Eerst naar Hongarije en dan terugkomend via een omweg voor een nieuwe recordpoging.

  Afgaande op wat er nog bij de buren klaar ligt zal de auto sowieso al nokvol (ook met het gerief van xfrank erbij gerekend) zitten. ... MAAR mogelijks komt er een 2e rit want heb ook al eeen gift gekregen waarmee ik een berg hygiënische zaken ga kopen.
   
 14. Frank C

  Frank C Member

  Joined:
  Oct 2, 2012
  Messages:
  400
  Location:
  BE
  mooi initiatief!
  Succes en goeie rit!
   
 15. Pascal-R

  Pascal-R Member

  Joined:
  Mar 19, 2015
  Messages:
  973
  Location:
  Zeeland, Netherlands
  Ik lees het idee eigenlijk veel te laat. Mocht je nog een 2e rit doen, en naar aanleiding van de eerste trip een goede indruk hebben waarmee mensen echt geholpen worden, dan hoor ik het graag en draag ik graag een steentje bij.
   
 16. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,629
  Heb enkele hectische dagen achter de rug, vandaar mijn late bericht.
  Wegens ziekte van mijn bijrijder zijn we maandagavond moeten terugkeren en rij ik volgende week alleen naar Passau (DE) over en weer op 1 dag. Het gerief daarvoor heb ik echt allemaal goed geselecteerd omdat daarginds de (hygiënische) omstandigheden het slechtst zijn verwacht ik.
  Onderstaand bericht heeft me ook een beetje angst ingeboezemd:
  http://www.standaard.be/cnt/dmf20150905_01852031?_section=62097153&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=avondupdate&M_BT=479078069005&adh_i=d5b331cc4c99e4f765b780dcd8502cba&imai=d613b77f-fb50-4ba5-a3c8-26a60d05d527 Waardoor ik een beetje schrik van de situatie in de oost-europese landen heb gekregen.

  Heb ondertussen al een volle auto naar een opvangcentrum in Kapellen gebracht, doe er morgen een naar een pas geopend centrum in Sint-Niklaas en dan volgende week ook nog een naar Elsenborn. Om ervoor te zorgen dat de auto toch terug in de garage kon...

  Kortom, voor mij is de actie ondanks de beperkte respons op dit forum toch geslaagd.

  Toch bedankt aan Frank, Rene en Dimitri!!
   
 17. eelcodb

  eelcodb Member

  Joined:
  Mar 22, 2015
  Messages:
  492
  Location:
  Nieuwerkerk a/d IJssel
  Fraai bericht zeg. Voor je het weet halen ze je batterij onder je auto vandaan. :confused:
   
 18. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Well-Known Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  8,305
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  Ik moet zeggen dat ik wel wat van herken uit de tijd na de val van de muur. Onze hulptransporten naar Roemenië waren wat dat betreft ook risicovol want het kan zo maar uit de hand lopen. Ondanks aanwezigheid van de politie, want als het er op aan komt doet die gewoon mee in de kleine dorpjes.
  De rit naar Passau is, technisch gesproken, een eitje wat SuC's betreft. Het is wat ver, heen en weer op één dag, maar de pauzes aan de SuC's geven weer energie, is mijn ervaring.

  Een goede reis!
   
 19. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,629
  Zo, terug van enkele dagen Ardennen waarbij ik dan woensdag in een dagje over en weer :cool: de goederen naar Passau gebracht heb.
  Een fotootje van de gevulde auto ben ik vergeten maken. Maar moet er geen tekeningetje bij maken hoe nokvol die zat...

  DSCN1188.JPG Edit: die gestapelde dozen rechts waren niet van mij

  Het doel was om ergens in de omgeving van de Mariënbrucke (brug op de grens met Oostenrijk) te gaan staan en proberen wat discreet te kijken wat mensen konden gebruiken en hen het gerief meegeven. Maar... aangezien ik blijkbaar niet de enige was met dit idee (ze hebben al 2 weken ervaring met mensen die het goed bedoelen) leidde de lokalpolizei me af naar een omgebouwd huis (ik denk gehuurd door Caritas International) speciaal ingericht om mensen te bedelen.

  En ik moet zeggen, vanuit een zuiver logistiek oogpunt was dit misschien ook wel een betere oplossing. Daar werd alles piekfijn gesorteerd alvorens het verdeeld werd. En enkel gegeven wat ze echt zelf kunnen gebruiken.

  DSCN1189.JPG DSCN1190.JPG DSCN1191.JPG
  Tot op de zolderverdieping: DSCN1192.JPG

  De overschot van wat ik niet in de wagen kreeg ben ik naar het opvangcentrum in Kapellen (Noord-Antwerpen) gaan brengen. En met de financiële donatie die ik nog kreeg van een klooster uit Zundert (NL) heb ik gisteren, op aanraden van een vrijwilliger in Passau, 100 fluo-hesjes per online bestelling laten afleveren. Want tot mijn eigen verbazing is daar blijkbaar veel nood aan.

  Kortom, ik ben zeer blij dat ik het gedaan heb. Al heb ik op de terugweg mezelf de bedenking gemaakt dat de echte hel eigenlijk de tocht zelf is en we daar niets aan kunnen verhelpen. Daar ligt de enige sleutel tot een oplossing bij de politiek.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC