TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Is NAV broken?

Discussion in 'Model S: User Interface' started by castor, Dec 22, 2014.

  1. castor

    castor Member

    Joined:
    Jan 4, 2013
    Messages:
    148
    Location:
    Redmond, WA
    After last firmware update about 2 months ago my NAV on the big screen is broken and is useless.

    It doesn't refresh properly when I zoom-in or zoom-out (don't redraw the route), or when NAV recalculate the route it shows the old and new route at the same time.

    Basically the NAV on the main screen is useless at this point, the small NAV next to the speedometer works fine, however at first was very confusing until I learn to ignore the big screen because I used to look at the big screen which was different from the Text To Speech or the screen next to the speedometer.

    I tried restarting the console but still no luck.

    Is this a known issue? or only happening on my car?
     
  2. bollar

    bollar Disgruntled Member

    Joined:
    May 1, 2013
    Messages:
    2,243
    Location:
    Southlake, TX
    It's only you. You've suffered with this for two months and haven't called for service? I'd say that needs to be on your to do list.
     
  3. castor

    castor Member

    Joined:
    Jan 4, 2013
    Messages:
    148
    Location:
    Redmond, WA
    How can you be sure it's only me?

    Do you work in Tesla? That's a bold affirmation you are making.

    Regressions on firmware updates is pretty common on Tesla, I have been on the service center way too many times already, broken NAV is something that I can tolerate since the small NAV is working if this means the rest of the features will keep working.
     
  4. ckessel

    ckessel Active Member

    Joined:
    Jan 15, 2011
    Messages:
    4,266
    Happens to me as well. Not sure why. Most of the time it's fine, but other times it's mangled.
     
  5. castor

    castor Member

    Joined:
    Jan 4, 2013
    Messages:
    148
    Location:
    Redmond, WA
    For me is about 50/50, since not often I re-zoom or the route is recalculated, however once I got in the wrong turn because of this problem and I was looking at the big screen, so it can't be trusted.
     
  6. RichardL

    RichardL Member

    Joined:
    Oct 6, 2013
    Messages:
    403
    Location:
    San Carlos, California
    Me too - often it either doesn't show on the big screen, or shows fragments of routes that have nothing to do with where I am going. There have been several threads discussing this, with screen shots as well.

    Started with the new 'traffic aware' navigation. It also changes route from minute to minute while driving (or even stopped at lights!)
     
  7. NigelM

    NigelM Recovering Member

    Joined:
    Apr 3, 2011
    Messages:
    13,257
    Location:
    Sarasota, FL
    I disagree with the first part of that but more important is you DO report a problem to Tesla. They can't fix what they don't know about.
     
  8. bollar

    bollar Disgruntled Member

    Joined:
    May 1, 2013
    Messages:
    2,243
    Location:
    Southlake, TX
    I was being somewhat tongue in cheek, but still think you would have considered reporting it when the symptoms began.
     
  9. castor

    castor Member

    Joined:
    Jan 4, 2013
    Messages:
    148
    Location:
    Redmond, WA
    Do you disagree with the regression part?

    I just went outside for a spin and put an address and took a different route.

    This is my NAV experience:
    NAV regression.jpg

    Then also the Day sensing was not working properly, which happens often as well
    daysensingregression.jpg

    Nav used to work before the Map features, and I used to not have any problem with day sensing before, if these are not regression then what are they?

    I still love the car and the brand, however looking to Tesla objectively they lack of a lot testing between firmware updates.
     
  10. RichardL

    RichardL Member

    Joined:
    Oct 6, 2013
    Messages:
    403
    Location:
    San Carlos, California
    I am sure your day sensing is a bad sensor - what you show is simply trying to override the bad sensor. I don't think that is in any way related to the Nav, which was described as beta - which might generously be described as 'early beta' :)
     
  11. castor

    castor Member

    Joined:
    Jan 4, 2013
    Messages:
    148
    Location:
    Redmond, WA
    A bad sensor would not behave in this way, when switching between Auto => Day => Auto should have the same outcome as Auto => Night => Auto which is not the behavior that happen on the car. Auto => Night => Auto fixes the issue and auto switches to day mode.

    - - - Updated - - -


    And Im not making a relation with the NAV the point Im making is about regressions
     
  12. Imafrog

    Imafrog Member

    Joined:
    Apr 30, 2014
    Messages:
    25
    Location:
    Boucherville, qc
    I have the same problems. If I recall properly, it happenned after the latest map updates ( but I cannot be sure 100% ).
     
  13. TES-E

    TES-E Member

    Joined:
    Jun 23, 2014
    Messages:
    373
    Location:
    Casa Grande, AZ
    My nav works fine. I have all of the traffic options turned off.
     
  14. stevet

    stevet Member

    Joined:
    Dec 19, 2014
    Messages:
    10
    Location:
    Los Altos, CA
    Per my discussion in another thread, it would seem that the day/night sensor (for the display only, headlights work fine) is currently borked for at least some people. I will call service tomorrow, but I think this is widespread problem. I got my car on Thursday. I have a P85 with the tech package.
     
  15. cmorn

    cmorn Member

    Joined:
    Sep 13, 2013
    Messages:
    46
    Location:
    Atlanta, Georgia
    I have had this problem once. I rebooted and that corrected the problem for the time being.
     
  16. jerry33

    jerry33 S85 - VIN:P05130 - 3/2/13

    Joined:
    Mar 8, 2012
    Messages:
    12,763
    Location:
    Texas
    I've found it does that when there are two route choices of almost the same distance--it switches between on and the other and sometimes has route artifacts. I haven't received the map upgrade.

    Still, it's better than the Toyota one which will sometimes route through Kentucky when going from Texas to Nebraska.
     
  17. scaesare

    scaesare Active Member

    Joined:
    Mar 14, 2013
    Messages:
    3,940
    Location:
    NoVA
    I occasionally get some of that NAV route-drawing wonkiness as well.
     
  18. UMD86

    UMD86 Member

    Joined:
    Oct 20, 2012
    Messages:
    269
    Location:
    USA
    I think the 3G Service is not working properly. At time I'm getting ZERO BARS which causes the NAV System to blink out.
     
  19. AmpedRealtor

    AmpedRealtor Active Member

    Joined:
    Jun 30, 2013
    Messages:
    4,711
    Location:
    Buckeye, AZ
  20. ckessel

    ckessel Active Member

    Joined:
    Jan 15, 2011
    Messages:
    4,266
    BTW, go into your settings and tell it to only switch routes if the time savings is 10 minutes or more. 10 is just my number for my typical area, so yours may be different, but it keeps it from flipping back and forth between routes. I had it at 5 minutes, but even that flipped too often.

    Doesn't fix the display problem per se, but the problem seems to only come up when I've had it change routes.
     

Share This Page