TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Kosten retrofit Autopilot $67k

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by PaulW5, Oct 21, 2014.

 1. PaulW5

  PaulW5 Paul Willemsen

  Joined:
  Jul 22, 2013
  Messages:
  1,071
  Location:
  Uithoorn, Netherlands
 2. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Waarschijnlijk is het dan goedkoper om je bestaande wagen te verkopen met minwaarde en een nieuwe te kopen.
   
 3. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,430
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Het is goedkoper om gewoon lekker zelf te blijven rijden....
   
 4. ErnstT

  ErnstT Active Member

  Joined:
  Apr 30, 2014
  Messages:
  1,830
  Location:
  amsterdam
  Sterk verhaal wel. Part pricing is een grote slag in de lucht (als Tesla zou willen kan het natuurlijk tegen kostprijs worden aangeboden) en de aanname van het aantal uren is al vrij ruim. Niet al het werk hoeft tegen $ 175 p/u worden uitgevoerd. Maar dat gezegd hebbend, als het voor de helft kan, zeg € 25.000 is het nog veel te veel geld... en de retour parts hebben ook nog wel waarde misschien. Maakt hooguit kans van slagen als een compleet package vanaf fabriek wordt aangeboden, kostprijs van de onderdelen (kwart van de normale sparepart prijs) uitgevoerd door een aangewezen ombouwspecialist, interieur eruit, inbouwen en afmaken tegen een vaste prijs van zeg € 10.000?

  Blijft de hamvraag, wat levert je Tesla over 5 maanden op? Als ik daar een prijs op zou krijgen kan ik een besluit nemen, of een paar jaar happy verder rijden of nu x investeren en niet meer zelf rijden :rolleyes:
   
 5. MJKA

  MJKA Member

  Joined:
  Dec 9, 2013
  Messages:
  395
  Location:
  Vleuten, The Netherlands
  De auto pilot is voorlopig alleen adaptive cruise control. Iets wat elon musk afgelopen maart in amsterdam ons nog beloofd heeft.
  Want laten we eerlijk zijn dat de meeste auto merken dit al een jaar of 5 hebben en de tesla niet is natuurlijk belachelijk.
  als de update van de autopilot net zo langzaam gaat als de navi updates zal in 2016 wel een keer goed werken.
  Tegen die tijd zien we wel weer.....
   
 6. szh

  szh Member

  Joined:
  Feb 24, 2012
  Messages:
  175
  Location:
  Rotterdam R696
 7. basvk

  basvk Active Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,937
  Location:
  Eindhoven
  Nou dan weten we het, een S met autopilot is $67k meer waard dan eentje zonder. :tongue:
   
 8. MindBender

  MindBender Bite my shiny metal ass

  Joined:
  Jul 25, 2013
  Messages:
  444
  Location:
  Tilburg, The Netherlands
  Tja, ik denk dat we ondertussen allemaal wel weten wat Musk's beloften waard zijn, niet? Voor een dergelijk bedrag is de retrofittable car er nog zo eentje. Waarschijnlijk wisselen ze hem gewoon in voor een nieuwe.
  Inderdaad; Zeker voor een auto waarmee je regelmatig veroordeeld bent tot het achter een vrachtwagen aan rijden om thuis te komen.
   
 9. martinve

  martinve Active Member

  Joined:
  Mar 26, 2013
  Messages:
  1,048
  Location:
  Heerlen, NL
  Ik zie zelf het nut niet in van deze AutoPilot.
  Leuk gadget gehalte, maar het staat nog steeds in de kinderschoenen.

  Aanpassing of niet, kosten zullen er gemaakt worden. Al zou de "upgrade" voor 10000euro beschikbaar zijn, zou dit al teveel zijn voor mij.

  Een autopilot is ons nooit beloofd in deze auto.
  Wel is gezegd dat deze auto continu verbeterd wordt en dat een "oude" versie minder kan dan een "nieuwe" versie.
  Tot nu toe vind ik de service van Tesla vele malen beter dan andere merken.

  Wel het Adaptive cruise control, dit is een optie die wat ons WEL toegezegd is, niet beloofd. Ik hoop dan ook dat we hiervoor een update krijgen (incl retrofit als dit noodzakelijk is).

  Wat betreft de auto zelf...

  Ja, er zijn beperkingen
  Ja, opties missen die in andere auto's wel aanwezig zijn
  Ja, het bereik is minder dan andere auto's

  Kun je hiermee leven ? keep the car !
  Gaat het niet ? Verkoop de wagen en koop je een mercedes/bmw/porsche en kijk over een aantal jaren of een elektrische wagen iets voor je is.

  Voor mij is deze wagen perfect.
  Ik zit op ca. 45000km/jaar. Ik ga overal naartoe, kost me geen jota en ik heb nog nooit zoveel rijplezier gehad als nu. Ik heb nog nooit verplicht achter een vrachtwagen moeten rijden.
  Het enige wat wel van je wordt verijst is dat je een planning maakt op voorhand en aanpassingen maakt aan de planning. De infrastructuur is er nog niet, maar wel in aanbouw.

  Ik zou deze wagen weer opnieuw kopen zonder twijfel.
   
 10. leysfi

  leysfi Member

  Joined:
  Aug 12, 2013
  Messages:
  550
  Location:
  Zeeuws-Vlaanderen
  Ik snap de verspreking wel. Gezien we het hier om de haverklap hebben over ICEs is de stap van vereisen naar verijsen snel gezet, nietwaar...
   
 11. martinve

  martinve Active Member

  Joined:
  Mar 26, 2013
  Messages:
  1,048
  Location:
  Heerlen, NL
  zucht.. yep.. blame it on me with my awesome grammar :p
   
 12. Rutger

  Rutger Member

  Joined:
  Jul 15, 2013
  Messages:
  528
  Location:
  Amsterdam, The Netherlands
  Ja, belachelijk dat de Model S niet op alle fronten beter is dan alle automerken. :confused:

  Tesla leverde op 22 juni 2012 zijn de eerste model S, feitelijk haar eerste serieuze auto. We zijn nog geen 2,5 jaar verder, en de verwachting is dat de auto op alle fronten beter is dan alle andere auto's van de bestaande merken? Dat gaat natuurlijk niet zo zijn. Net zo min als enig andere auto voldoet aan zo'n criterium. Ik zelf begrijp niet zo goed opmerkingen in de trant van 'Mijn <automerk> kon in 1983 al automatisch <vul maar in>, waarom koop je dan een S?

  De S is een revolutionair concept, van een hagelnieuw merk. Early adopter zijn heeft allerlei voordelen, zoals iets rijden dat nog niemand had in 2013, en behoorlijk wat fiscale voordelen. Het early adopter zijn heeft ook nadelen: je hebt een product dat kinderziektes bevat, en in zijn tweede en derde versie beter en goedkoper gaat zijn. Verder allemaal uitdagingen waar de eerste gebruikers tegen aan lopen, zoals nog weinig superchargers en het neuter probleem.

  Ik zou zeggen, word je ongelukkig van ontbrekende features, van nieuwe versies van je product die uitkomen en beter zijn, van de uitdagingen met het laden, kortom van het early adopter zijn: koop een dino-sap auto van een bekend merk. Van de Nokia's van de autoindustrie weet je wat je krijgt: zekerheid. Laat de iPhone 1 van de autoindustrie voor anderen die daar de lol in zien.

  Overigens klinkt dit wellicht wat veroordelend, zo is het niet bedoeld :smile:.
   
 13. QueenieEye

  QueenieEye Member

  Joined:
  Dec 16, 2013
  Messages:
  208
  Location:
  Oss
  Ik ben het zo ongelooflijk eens met jou!
   
 14. MindBender

  MindBender Bite my shiny metal ass

  Joined:
  Jul 25, 2013
  Messages:
  444
  Location:
  Tilburg, The Netherlands
  Het heeft inderdaad niet veel nut in een rijdersauto, dus daar heb je gelijk in. Maar voor 10.000 Euro had ik het waarschijnlijk toch laten installeren.

  Ik heb daar tot noch toe weinig van gemerkt. Zelfs in het oog springende, eenvoudig op te lossen bugs zitten er al >1 jaar in. Het heeft geen prioriteit en er wordt zelfs niet het vertrouwen gewekt dat dat wel nog ooit gaat gebeuren.

  En wat ook helpt: Zorg dat wat je releast een beetje getest, stabiel en volwassen is. Want het 'continu verbeteren' lijkt een beetje het alternatief geworden voor goed geteste software releasen. Het is niet voor niets dat conventionele autofabrikanten zoveel 'achter'lopen: Die testen hun zaken namelijk wèl. En natuurlijk hebben wij zelf voor dat scenario gekozen, maar als we geweten hadden dat het daadwerkelijk uitbrengen van verbeteringen uit zou blijven, hadden we wellicht een andere keuze gemaakt. Het is een kwestie van vertrouwen hebben en vertrouwen wekken.

  Dat is een woordspelletje; Als een CEO wat toezegt mag dat als belofte beschouwd worden.

  Ik kan daar allemaal mee leven. Maar als ik vorig jaar geweten had dat al die toezeggingen niets waard waren, dan had ik de auto niet gekocht. Destijds had ik vertrouwen, ondertussen is dat geschaad.

  - - - Updated - - -

  Je hebt helemaal gelijk, in alles wat je schrijft, MAAR we hebben allemaal onze rol; Wij zijn de early adopters die voor een serieuze investering ons automobiele vertrouwen in Tesla's handen hebben gegeven. Het is aan Tesla om dat vertrouwen niet te schaden door gemaakte beloftes na te komen.
   
 15. QueenieEye

  QueenieEye Member

  Joined:
  Dec 16, 2013
  Messages:
  208
  Location:
  Oss
  Je brengt het alsof Tesla in zijn algemeenheid zijn beloftes niet nakomt. Ik als early adopter voel me echter zeer prettig met het betrouwbaarheids imago en de service verlening van Tesla tot nu toe. Mijn ervaringen zijn echter niet de norm, net zomin als jouw ervaringen dat zijn. Het gaat erom wat de kritische massa er van denkt. Dat bepaalt of Tesla op lange termijn wel of niet betrouwbaar is. Ik ben dit jaar ZEER ontevreden over de betrouwbaarheid van Volkswagen en de manier hoe ze met ernstige klachten omgaan. In totaal dit jaar voor 3000 euro aan onverwachte kosten gehad. Lang verhaal, ga ik jullie niet mee vermoeien. Maar ja, elke keer staan ze weer bovenaan in de verkooptabellen. Dus de massa is klaarblijkelijk tevreden. Maar geen haar op mijn hoofd, die eraan denkt ooit nog een VW aan te schaffen.
   
 16. JoeNe

  JoeNe EU P 1662

  Joined:
  Dec 24, 2012
  Messages:
  1,616
  Location:
  Wijgmaal, Belgium, Europe
  Als ik me goed herinner was Mindbender al van in het begin niet zo positief over zijn Tesla. En Tesla heeft het duidelijk niet kunnen goedmaken. Ik herinner me nog een annulering van zijn bestelling en kritiek op de range ongeveer een jaar geleden.

  Voor mij is en blijft dit de leukste auto die ik ooit gereden heb. Ook over de software updates en service van Tesla ben ik alleen maar positief. En ja, natuurlijk mag het soms wat meer zijn, maar ik vind dat Tesla een heel innovatieve speler is op een markt waar de afgelopen decennia niet veel beweging in kwam. Er wordt veel kritiek gegeven op de navigatie van Tesla en vergeleken met TomTom. Maar ik heb nog geen built-in systeem gezien dat zo goed is als die van Tesla. Al jaren rijd ik zelf met TomTom rond omdat de constructeurs geen deftige oplossing bieden en maar blijven met TMC werken ipv online services aan te bieden. Gelukkig komt daar nu ook stilletjes beweging in.

  Voor mij is Tesla wel de gamechanger die ze pretenderen te zijn, en ik ben blij dat ik elke dag in mijn volgeladen Tesla mijn dagtaak kan starten.
   
 17. leysfi

  leysfi Member

  Joined:
  Aug 12, 2013
  Messages:
  550
  Location:
  Zeeuws-Vlaanderen
  Doet mij qua uitspraak een beetje denken aan deze...
   
 18. MindBender

  MindBender Bite my shiny metal ass

  Joined:
  Jul 25, 2013
  Messages:
  444
  Location:
  Tilburg, The Netherlands
  Dat bedoel ik ook zo. Al moet ik toegeven dat ik best zonder retrofitting kan leven. Ik zou het prettig vinden als adaptive cruise control geretrofit kan worden, maar wat mij betreft is de auto daarna qua hardware compleet. Op softwaregebied is er nog een harde noot te kraken en is er het afgelopen jaar weinig vooruitgang geboekt. Het blijkt ook geen prioriteit te hebben en ik kan dat niet anders zien dan een gebroken belofte. Zeker als je bedenkt dat vergeleken met conventionele auto's onze Tesli al bijna op een kwart top een derde van hun economische levensduur zitten. En het zou me niets verbazen dat Tesla over twee of drie jaar zegt geen updates meer voor onze auto's uit te gaan brengen wegens obsolete hardware.

  Mijn ervaringen zijn ook zeker niet de norm. Ik mag hopen van niet. Noch is de service van Volkswagen - met auto's van gemiddeld nog niet een derde van de prijs van een Tesla - de standaard.

  - - - Updated - - -

  Het is belangrijk onderscheid te maken tussen de kwaliteit van de service afdeling en corporate policies.
  Een gemiddeld bereik van 350km beloven en nog geen 270 waarmaken is een voorbeeld van een corporate policies waarin de keuze gemaakt wordt dit getal te communiceren.
  Een klant aan de telefoon ervan overtuigen dat niet zijn mobile charger maar zijn huisinstallatie niet deugt, hem naar Neurenberg sturen om hem daar vervolgens met een defect mobile charger in de steek te laten is een voorbeeld van de service afdeling.

  Sinds het Neurenberg debacle is de kwaliteit van de service afdeling sterk toegenomen. Ik zou die zelfs bijna als top-notch durven aanmerken. Bijna, ik ben aan de hand van het achterklep probleem nog niet teruggebeld, en ik moet ook al twee maanden gebeld worden voor een nieuwe drivetrain. En als je niet met de service afdeling te maken krijgt, ben je waarschijnlijk toch al een stuk tevredener.

  Als'ie het doet voor mij ook. Maar ik heb er - naar welke maatstaf dan ook - toch wel veel pech mee. En als het knapt, dan komt alles eruit. Ook de kleine ongenoegen waarmee als het de enige ongenoegen waren best mee te leven zou zijn.
   
 19. basvk

  basvk Active Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,937
  Location:
  Eindhoven
  Welkom terug in de realiteit allemaal. Voor sommigen is die realiteit dat de auto's, software, service slechter is dan verwacht. Voor anderen is de realiteit dat de auto, de infrastructuur en de service beter is dan verwacht.

  Betrouwbare auto's bouwen is moeilijk. Foutloze software schrijven is moeilijk. Continu goede service bieden is moeilijk. Dit allemaal met een beperkt budget en beperkte resources in een snelgroeiende internationale organisatie is nagenoeg onmogelijk. In dat licht bezien doet Tesla het geweldig.

  Een vergelijking met bestaande grote merken is niet eerlijk. Je kunt een organisatie als BMW die miljoenen auto's per jaar bouwt en dat proces tot in de puntjes onder controle heeft niet vergelijken met een nieuwkomer als Tesla. Een vergelijking met een kleine series sportwagenbouwer zou al eerlijker zijn. Ga eens kijken hoe vaak die auto's terug moeten naar hun dealer en de problemen die men daarmee heeft en kijk dan eens naar je Tesla.

  Een ander puntje dat me iedere keer dwarszit: men vergelijkt deze auto continu met een gelijkgeprijsde ICE, en dan het liefst een luxe sedan met alle technische snufjes erop en eraan.
  Ik vind de Tesla Model S een ruime middenklasser met uitstekende rijeigenschappen en acceleratie. De prijs is veel hoger dan wat je voor een ICE middenklasser zou betalen, maar dat komt vanwege accupakket en 25% winstmarge die Tesla erbovenop legt. (die meerprijs wordt je door de overheid weer (deels) vergoed in de vorm van belastingvoordeel).
  Dus als je hem vergelijkt met een duurdere middenklasser, dan klopt het allemaal redelijk qua uitrustingsniveau etc. De meeste middenklassers hebben geen ACC standaard, hebben geen 4WD als sub-5000 euro optie enz.
  Ga je hem vergelijken met auto's uit het topsegment, ja dan gaat het mank. Hoe kan men überhaupt verwachten dat Tesla voor diezelfde prijs als een dinosaurus een gelijkwaardige auto kan leveren, maar dan ook nog voorzien van al die nieuwe innovatieve technologie (accupakket, electric drivetrain etc)?
   
 20. xa20es

  xa20es Member

  Joined:
  Sep 30, 2014
  Messages:
  147
  Location:
  Belgium
  Juist daarom vergelijk ik hem met wagens met ongeveer dezelfde TCO. En dan is de Tesla opeens wel veel beter dan eender welke concurrent in mijn geval.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC