TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Laadkabels (om mee te beginnen)

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by mvereecken, Jun 19, 2015.

 1. mvereecken

  mvereecken Member

  Joined:
  Apr 22, 2015
  Messages:
  98
  Location:
  Gentbrugge, OV, Belgium
  Op 30 juni is het zover, dan mag ik mijn S70D afhalen!

  Voor mij is het momenteel nog niet duidelijk wat ik exact zal nodig hebben, qua laadinfrastructuur, maar is er zoiets als "waarmee je al kan beginnen"?

  Dit stond in de mail die ik van Tesla: "Bent u voorbereid op de komst en het laden van uw Model S? Uw auto komt met een mobiele connector en twee adapters voor het dagelijkse gebruik (een standaard 220V Schuko en een rode 16A 400V adapter, zie bijlage). In het bijgevoegde document zijn de verschillende laadopties nader uitgelegd. Wenst u aanvullend de Type 2, 32A laadkabel voor publieke laadvoorziening of wellicht een laadpaal thuis, dan kan u deze mee bestellen (separaat factuur) voor 190,- EURO incl. BTW. Mocht u deze wensen dan zie ik de bevestiging graag tegemoet."

  Is het op dit moment alvast zinvol die extra kabel aan te schaffen? Sorry, maar ik ben een leek op vlak van de laadoplossingen... Btw, ik woon in België.
   
 2. AnalysiZ

  AnalysiZ Active Member

  Joined:
  Apr 4, 2013
  Messages:
  2,629
  Location:
  de Kempen
  De Tesla kabel voor deze prijs altijd doen!

  Vroeger:wink:, (in de pionieertijd, toen boten nog van hout waren en mannen nog van staal :biggrin:) waren deze overal (ook bij Tesla) te duur, en kon je eigenlijk alleen terecht bij bij winkels zoals laadkabelwinkel.nl van een mede-forum lid. Maar de Type 2 kabel van Tesla zal (naast de Supercharger) zeer waarschijnlijk de meest gebruikte kabel worden in je verzameling. Daarnaast altijd handig om een verlengsnoer rood, een verloop 32A/16A rood, en een verlengsnoer Schucko (kan allemaal eerdergenoemd forumlid) aan te schaffen. Verlengsnoer Schucko helpt je bovendien indien het contact verkeerd is aangesloten (je kunt dan stekker omdraaien)....
  Waarschijnlijk wel heel veel info ineens, maar beginnen met de type 2 van Tesla is dus een geode start!
   
 3. mvereecken

  mvereecken Member

  Joined:
  Apr 22, 2015
  Messages:
  98
  Location:
  Gentbrugge, OV, Belgium
  AnalysiZ, bedankt voor de info! Ik was alvast naar de kabelwinkels gaan surfen, en het leek er inderdaad op dat die bij Tesla voordelig geprijsd staan! Bedankt om te bevestigen!
   
 4. HansBe

  HansBe Member

  Joined:
  Aug 1, 2014
  Messages:
  467
  Location:
  Langdorp, Belgie
  Los van de kabels die bij je Tesla zitten zijn enkele verlengsnoeren handig voor als je wilt laden bij vrienden / op reis in de ardennen/de zee aan je vakantiehuisje.
  Als je een verlengkabel koopt voor 220V - neem dan een uit Nederland - omdat je daar met de verlengkabel makkelijk je Tesla charger op 2 manieren kan insteken (gewoon en 180 graden gedraaid). Dit helpt je in sommige gevallen van het neuterprobleem af.

  Ik heb nog een resem andere kabels gekocht - maar nog nooit gebruikt.
   
 5. PimEffting

  PimEffting Member

  Joined:
  Feb 25, 2015
  Messages:
  687
  Location:
  Heemskerk, Netherlands
  Zelf heb ik ook nog een type2 32A van 2 meter lang.
  Dan hangt de kabel niet zo over de grond tijden het laden.
  Eigenlijk gebruik ik die 99% van de tijd.
   
 6. Steven

  Steven Member

  Joined:
  May 30, 2013
  Messages:
  726
  Location:
  Netherlands
  Ik wil niet al te kritisch zijn (en mischien heb je wel een demo besteld dus wordt die extra snel geleverd) maar eerlijk gezegd begrijp ik niet zo goed dat je pas 11 dagen voordat je je Tesla op gaat halen je gaat verdiepen in hoe je het laden gaat invullen ... Is toch de meest essentiele verandering als je vaneen ICE naar een EV gaat: hoe en waar ga ik laden?

  Ik zeg dat ook tegen de andere "mee lezers" die er over denken een Tesla te gaan kopen. Verdiep je in dit forum, lees, vraag, maar wees voorbereid. De early adaptors (waaronder ik zelf) hebben allemaal een Tesla besteld nog voordat er ook maar één op de Nederlandse en Belgische wegen rondreed. We hebben elkaar geholpen en zijn zo wijzer geworden. Ik heb mede door de zeer goede kennis en informatievoorziening van enige van mijn mede forumleden destijds de stap durven wagen. Geen moment spijt van gehad en ik raad het iedereen ten volste aan, maar het vergt wel een andere manier van denken en enige voorbereiding.
   
 7. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  2,087
  Location:
  Leuven, Belgium
  Om correct te zijn: de Nederlandse verlengkabel helpt niet bij het neuterprobleem maar bij een verwisselde fase en nulgeleider.
  X
   
 8. mvereecken

  mvereecken Member

  Joined:
  Apr 22, 2015
  Messages:
  98
  Location:
  Gentbrugge, OV, Belgium
  Niet iedere Teslarijder is gelijk, zeker?

  Steven, ik apprecieer je mening, maar die hoeft niet voor iedereen dezelfde te zijn. In mijn geval woon ik vlakbij een Supercharger, en het plan is toch van daar regelmatig gebruik van te maken. Daarom dat ik de kat nog even uit de boom kijk i.v.m. een eigen laadstation thuis. Ik heb wel degelijk al rondgekeken welke oplossingen er bestaan, maar ik ben niet thuis in de elektrische oplossingen. Niet iedereen verdiept zich op dezelfde manier in die dingen, nietwaar? Daardoor ben ik wellicht minder voorbereid, maar er zijn nog veel andere aspecten in mijn leven die ook aandacht vragen. Tesla is er momenteel maar een deel van ;-).

  In elk geval, ik wil niet zuur klinken: ik snap wel dat je een goede voorbereiding belangrijk vindt, en dit aanraadt aan andere kopers. Ik voel een gezonde bezorgdheid :).
   
 9. Steven

  Steven Member

  Joined:
  May 30, 2013
  Messages:
  726
  Location:
  Netherlands
  Dat heb je goed begrepen :wink:. Het is inderdaad een bezorgdheid. Overgaan van een ICE naar een EV vereist een andere manier van denken en voorbereiden. En ik heb hier posts voorbij zien komen van mensen die een auto van 100k kopen en dan achteraf met negatieve opmerkingen over de MS komen waarvan ik denk dat als men zich daar vantevoren in had verdiept het geheel niet nodig was geweest (hier bedoel ik jou niet mee overigens want je vragen zijn heel legitiem).
  Het is positief bedoeld algemeen advies. En ik wens jou uiteraard veel plezier straks met je MS :smile:! Gaat vast wel lukken :biggrin:
   
 10. dicktump

  dicktump Member

  Joined:
  Jun 6, 2014
  Messages:
  926
  Location:
  Diemen, NL
  De type 2 laadkabel is eigenlijk wel min of meer verplicht, want dat is de enige mogelijkheid om bij publieke laadpalen te laden over het algemeen. Ik maak er zelf erg weinig gebruik van (ik denk nog niet eens 1 keer per maand), maar het is gewoon handig om het wel te kunnen gebruiken als het eens nodig is.

  Verder gebruik ik zelf de bijgeleverde 11 kW thuislader, aan een rode stekker (krachtstroom) thuis. Zo'n voorziening, of een gewone laadpaal, is wel aan te raden eigenlijk. Het is gewoon superfijn om altijd de Tesla makkelijk te kunnen laden als je thuis bent. Uiteraard, een SuC in de buurt helpt ook veel, maar persoonlijk heb ik liever dat de auto zich 's nachts oplaadt terwijl ik lekker lig te slapen, dan dat ik wekelijks 1 of 2 uur bij een SuC sta. Met de thuislader van Tesla zit de accu in +/- 8 uur vol, maar in de praktijk laad je je accu nooit tot 100% (is ook slecht voor de accu) en rijd je 'm ook bijna nooit helemaal leeg, dus dan is het vaak maar een paar uurtjes laden.

  De 220V adapter van de thuislader is geen doen. Daarmee ben je gewoon 30+ uur aan het laden (dacht ik) om de accu vol te krijgen. Ik heb 'm zelf dus ook nog nooit gebruikt.

  In elk geval vast veel plezier met de auto, maar dat moet lukken volgens mij!
   
 11. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Well-Known Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  8,377
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  Helemaal mee eens. Bovendien is een krachtstroomaansluiting de meest goedkope optie en elke elektricien kan hem aanleggen. Geen gedoe met aanbieders van laadpaaltjes en pasjes. Naar mijn mening ook erg betrouwbaar. Is er stroom in huis, dan doet hij het.
  220 volt adapter kun je gebruiken als je ergens bent waar je lang blijft. Ik gebruik hem alleen als we zijn aangekomen bij de schoonouders in Hongarije. Dan staat hij altijd zo'n beetje de eerste dag stil. Voor de boodschappen gebruiken we de Suzuki Alto van mijn schoonvader.
  Daarnaast zijn de laadverliezen veel kleiner bij 11 kW dan bij 220 volt adapter.

  Een SuC in de buurt is handig. Heb ik ook en ik ben er regelmatig als ik op weg naar huis ben. Kom er dan toch min of meer langs. Ziet het er ook niet kaal uit ;)
   
 12. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Een SuC is ook niet bedoeld om dagelijks je wagen mee te laden. Je laadt er immers aan meer dan 1C wat af te raden is voor de levensduur van je batterij (behalve uiteraard als je niet anders kan omdat je een lange rit aan het maken bent).
   
 13. dicktump

  dicktump Member

  Joined:
  Jun 6, 2014
  Messages:
  926
  Location:
  Diemen, NL
  Dat is ook wel een heel belangrijk punt inderdaad. Dus wat mvereecken aangaf, namelijk dat hij zonder thuislaadpunt de SuC bij hem in de buurt kan gebruiken, is eigenlijk niet echt aan te raden.
   
 14. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Well-Known Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  8,377
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  #14 Hans Noordsij, Jun 20, 2015
  Last edited: Jun 20, 2015
  In theorie klopt dit wel. Ergens op het forum is onlangs gesteld dat er wordt uitgegaan van iets van 4.000 laadcycli met het batterijpack. Dat is bij elke dag voluit laden meer dan 10 jaar!

  Met wat minder handig laden zou je dit maximale aantal nadelig kunnen beïnvloeden.

  Maar ergens hebben wij echter toch de verwachting dat de ontwikkeling van de batterijtechniek zodanig zal zijn dat het na een aantal jaren, bijvoorbeeld vijf vanaf nu, de moeite kan zijn om het batterijpack te vervangen door een nieuwere die dan een grotere capaciteit heeft (veel meer range), sneller laadt en waarschijnlijk ook best betaalbaar is.

  Dan is het niet zo'n issue als het huidige pack, dan overigens dan gerecycled wordt tot stationaire opslag (GM geeft aan dat al te gaan doen), in plaats van 10 bijvoorbeeld 8 jaar mee gaat.

  Dus ik zou gerust Emsbüren regelmatig aan bijven doen :)
   
 15. dicktump

  dicktump Member

  Joined:
  Jun 6, 2014
  Messages:
  926
  Location:
  Diemen, NL
  Ook Emsbüren is eigenlijk al te ver weg om voor de lol te gaan laden eigenlijk. Ik laad meestal gewoon aan de Superchargers als het toevallig op de route ligt, zoals gisteren toen we terugreden vanuit Eindhoven Airport naar Enschede. Dan is Zevenaar een handige plek om even wat bij te laden. En na het vliegen heb ik altijd trek in 'slecht' eten, dus dan is de Burger King wel welkom...

  En het tuincentrum daar in Emsbüren is ook niet de meest veilige plek voor mijn portemonnee trouwens :D

  Maar over de accu techniek: ik kan alleen maar verwelkomen dat het beter wordt natuurlijk, maar gek genoeg vind ik de huidige range van +/- 350 a 400 km wel voldoende. Ik kan er eigenlijk ongeveer alles mee, binnen Nederland kan ik bijna elke lange rit zelfs heen + terug op een acculading zonder tussendoor te laden. En Tesla plaatst nu zoveel Superchargers dat op vakantie gaan ook geen enkel probleem is.
   
 16. stev

  stev Member

  Joined:
  Jul 8, 2014
  Messages:
  165
  Location:
  Brugge, Belgium
  Bij het begin beginnen : aan de aansluiting van uw elektriciteit - hoeveel ampère op hoeveel fasen en met welke spanning ertussen komt er binnen, moet je aansluiting verzwaard worden of niet?
  ik heb bvb geen echt zware aansluiting en heb besloten om monofasisch aan 25 en in de zomer op 32amp te laden, dat is voor mijn gebruik meer dan genoeg ondervind ik na 8 maand. Lege auto is op een nacht vol, overdag bijladen heb ik nog nooit gedaan.
  als je geen neuter hebt, moet je zeker in actie schieten, want dan kun je met de UMC niets doen bij je thuis
   
 17. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Well-Known Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  8,377
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we ons niet te snel druk hoeven te maken. Zolang we niet te vaak (bijna) helemaal leeg rijden (en dan tijdje zo laten staan) en niet 100% laden zonder kort daarna de kop er weer af te rijden.
   
 18. DimiVdb

  DimiVdb Member

  Joined:
  Aug 11, 2014
  Messages:
  686
  Location:
  Zonhoven
  Idem hier, ik heb een gewone enkelfasige aansluiting van 40 en laad nu 's nachts aan 32A. Ik heb geen verzwaring voorzien maar wel geïnvesteerd in een laadstation omwille van twee kleine deugnieten die niet altijd even goed luisteren en af en toe de garage in sluipen... Tot nu toe nog nooit een tekort aan energie gehad en als het echt snel moet gaan, dan ga ik naar Urmond op 20 min rijden.   
 19. gvands

  gvands Member

  Joined:
  Feb 23, 2015
  Messages:
  89
  Location:
  zoersel, belgium
  Over deze SuC in Urmond, ik wou er enkele weken geleden al eens een kijkje gaan nemen omdat ik bij leveringen daar
  geregeld in de buurt zit, en het dus makkelijk kan zijn om daar even bij te laden, maar is deze ook te bereiken zonder een veerbootje te moeten gebruiken?
  (dit was de enige "snelle" weg volgens m'n gps)
   
 20. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Well-Known Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  8,377
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  Jawel, ligt aan de snelweg.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC