TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
Start a Discussionhttps://teslamotorsclub.com/tmc/tags/

Lets characterize AP2 "Feature Unavailable" - poll

Discussion in 'Model S' started by mookhead, Mar 3, 2017.

Tags:
?

When does your AP2 conk out?

  1. Every Morning

    5 vote(s)
    15.2%
  2. Some Mornings

    6 vote(s)
    18.2%
  3. Some Evenings

    2 vote(s)
    6.1%
  4. Every Evening

    1 vote(s)
    3.0%
  5. Randomly

    15 vote(s)
    45.5%
  6. Never (hah)

    8 vote(s)
    24.2%
Multiple votes are allowed.
  1. mookhead

    mookhead Member

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    104
    Location:
    SF Bay Area
    I'm pretty fed up with my AP2 randomly deciding not to work. The last week or so, it hasn't worked in the morning at all. Maybe if we pool our experiences, we can figure out what the hell Tesla is up to.

    OTOH, it seems to consistently work on my commute home.

    In my case, I figure it could be due to temperature or poor LTE at home (but good wifi), but it may be unrelated to my specific situation (for example, if Tesla is uploading a update, and my morning commute catches it midway, and their upgrade mechanism sucks).
     
  2. pilotSteve

    pilotSteve Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    948
    Location:
    Vancouver WA
    Driving 1400 miles the past 2 days (road trip!) it only dropped off once for about 15 minutes. That was in some moderate rain with lots of nasty road grime thrown on the front bumper. I presume it was blocking/fooling the front radar so TACC was disabled. I stoped for a charge shortly after this and went to the Shell gas station (!!) to use their cleaning supplies to wash the window and front bumper. All good after that.
     
  3. davinci2017

    davinci2017 Member

    Joined:
    Feb 3, 2017
    Messages:
    229
    Location:
    Milpitas, CA, USA
    I think you and the OP are talking about two different things. I think the OP is referring to the dreaded "Driving assistance features are disabled, contact service" message we see on a cold start. I see it randomly, but it seems to happen more often in the morning than later in the day. I also notice that if it does show up in the evening, it goes away in a few minutes and EAP and AS work afterwards. It hasn't been often enough to drive me up the wall yet, but I'm sure hoping they will fix it soon.

    OP can you clarify that this is indeed what the poll is about and not EAP or ATS disabling itself while being used due to intermittent conditions or camera related issues.
     
    • Like x 2
  4. mookhead

    mookhead Member

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    104
    Location:
    SF Bay Area
    Yes, was referring to the morning sickness "Driver assistance features disabled" errors. Thanks for the clarification.
     
  5. tz7qd5

    tz7qd5 New Member

    Joined:
    Nov 18, 2016
    Messages:
    4
    Location:
    Rochester, NY
    It seems like it comes and then goes away after a minute of so. It is on my "hope they fix it sometime".
     
  6. Ohji

    Ohji Member

    Joined:
    Jun 14, 2016
    Messages:
    92
    Location:
    Oregon
    It used to happen to me every single time I got in the car, but after one of the more recent FW updates, the error is rare and seemingly happens at random. Usually, if I immediately get out of the car, shut the door, and then get back in and restart, I am back in business...
     
  7. croman

    croman Active Member

    Joined:
    Nov 21, 2016
    Messages:
    1,836
    Location:
    Chicago, IL
    I marked never because "random" doesn't adequately capture the event. Even during thunderstorms or moderate snowfall I've had AP. Hopefully that continues for me. I've had one incident that wasn't random where the rain kicked up by a truck caused my radar to be disabled but it resolved itself when I moved away and the rain lessened.
     
  8. HX_Guy

    HX_Guy Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    488
    Location:
    Phoenix, AZ
    I seriously never started having this issues until yesterday and out of the blue, I start the car and get the message that Driver Assistance features are not available. Strangely, the AP icon still appeared on the dash, and I was able to activate it, which made the error message go away and all worked as normal.
     
    • Funny x 1
  9. AZ90D

    AZ90D Member

    Joined:
    Dec 11, 2016
    Messages:
    29
    Location:
    Scottsdale

    You are lucky. I get it about 4-5 times a week. Once it comes it takes forever to go away. Seems like it gets better during the day sometimes. It tries to go away once I start driving(I start seeing the road lines and speed limit) and then stupid message stays put until the afternoon. Oh well. Hopefully getting fixed soon.
     
  10. mookhead

    mookhead Member

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    104
    Location:
    SF Bay Area
    I see this exact behavior. It doesn't seem to be universal, though.
     

Share This Page