TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Model X - een nieuwe klassieker?

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Gaston, Jul 3, 2016.

 1. Gaston

  Gaston Member

  Joined:
  Mar 1, 2016
  Messages:
  620
  Location:
  Netherlands
  Als autoliefhebber vraag ik me wel eens af: "Welke auto, die nu gebouwd wordt, is een toekomstige klassieker?".
  Met klassieker bedoel ik uiteraard de echte klassiekers. Auto's waar men over 50 jaar nog over praat, die in musea ten toon worden gesteld, en die harten ook na 50 jaar nog sneller doen kloppen. Het hoeven niet per sé supercars te zijn, ook betaalbare, bijzondere auto's kunnen uitgroeien tot klassiekers.

  Voorbeelden van zulke klassiekers zijn er legio: De Porsche 911, de Mini, Jaguar E-Type, Volvo Amazone, DeLorean, Corvette Stingray, Ford Mustang, en nog meer. De Eend en de Kever? De Citroen DS? Sommige gaan het misschien nog worden: Ferrari Testarossa, Saab cabrio, etc.

  Maar welke auto's van meer recente datum kunnen een Klassieker worden?
  Dit is toch wel lastig in te schatten. Het is ook niet zo dat er weinig aantallen van gemaakt hoeven zijn. Vrijwel altijd is wel van belang dat het de originele versie is, dus geen facelift, of versie 2 of 3, maar het pure origineel.

  Ik denk dat de Audi TT (origineel jaren 90) het in zich heeft om een klassieker te worden, maar dat weten we over 40 jaar pas zeker. Verder vind ik het erg moeilijk om recente auto's te noemen die deze status kunnen gaan halen. Natuurlijk kunnen we een recente Aston Martin of Bugatti noemen, maar er is meer nodig dan alleen maar gemaakt zijn door een legendarisch merk.

  Dit brengt mij bij Tesla. Zou de Roadster een toekomstige klassieker zijn? Prachtige techniek, maar qua design een "gewone" Lotus. Ik sluit het niet uit. Dan de Model S, een revolutionaire auto die in zijn eentje een omwenteling in de auto-industrie aan het veroorzaken is. Over deze auto wordt over 50 jaar nog gesproken.

  De Model X! Met zijn bizarre vleugeldeuren is het een auto als geen ander. De dichte neus, waar Tesla het bij de Model S nog niet aan durfde, hebben ze het bij de Model X gewoon gedaan. Een grote grille is "ouderwets", "ICE" en volstrekt onnodig geworden. Over 20 jaar zijn alle auto's zonder grille en staat de huidige stoere Audi grille symbool voor sterk verouderde aandrijftechniek.

  Het zou ook nog goed kunnen dat de vleugeldeuren bij Tesla eenmalig zijn. Alle andere autofabrikanten wisten al dat je hier niet aan moest beginnen en zullen het ook niet gaan doen. Tesla wilde elektrisch rijden cool maken en durfde het daarom aan. Hulde! Zodra deze missie is geslaagd en elektrisch rijden mainstream wordt zullen zij ook stoppen met de vleugeldeuren, is mijn verwachting. Dit maakt de Model X nog bijzonderder en uniek, en daarmee een echte nieuwe Klassieker? Ben benieuwd hoeveel men over 50 jaar voor een gave Founder's Edition betaalt op Catawiki of bij Christie's!
   
  • Like x 1
 2. Bankroetlama

  Bankroetlama Member

  Joined:
  Mar 30, 2016
  Messages:
  387
  Location:
  Mechelen
  Ik heb net het gevoel dat Tesla's geen klassiekers zullen worden, maar eerder snel verouderen zoals smartphones en laptops dat doen.
  Je ziet het ook al terug bij andere merken, een touchscreen van 5 jaar oud voelt heel antiek aan, laat staan binnen 10-20-30 jaar.
   
 3. Gaston

  Gaston Member

  Joined:
  Mar 1, 2016
  Messages:
  620
  Location:
  Netherlands
  Interessante invalshoek.
  Ja, de techniek veroudert snel, maar kan wel zijn charme behouden of zelfs vegroten ("knap dat ze dat toen al konden").

  Stel dat elektrisch rijden de standaard wordt, waar kun je over 50 jaar dan nog benzine tanken? Met een Model X uit 2016 kun je dan nog steeds rijden, dus eigenlijk is hij minder verouderd dan vrijwel alle andere auto's met bouwjaar 2016.
   
 4. CJA Hulskamp

  CJA Hulskamp Active Member

  Joined:
  Jan 30, 2016
  Messages:
  2,433
  Location:
  Westzaan
  Vermoed ook dat Tesla te veel Gadget is om een klassieker te zijn. Die deuren en noise zijn wel grappig maar in mijn ogen niet genoeg om een klassieker te zijn.
   
 5. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  6,985
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  mi. zal de S veel meer klassieker worden dan de X.
  de S zal erkend (en herkend) blijven als game-changer.
   
  • Like x 2
 6. Steven

  Steven Member

  Joined:
  May 30, 2013
  Messages:
  723
  Location:
  Netherlands
  Eens met Dirk. Denk dat de S de "game changer" is. Mijn "classic" wordt nog eens een échte classic! ;)
   
 7. kbekaert

  kbekaert EU P360 vin 17969

  Joined:
  Oct 16, 2011
  Messages:
  335
  Location:
  Brakel, Belgium
  Dan moet je vermoedelijk, zoals in de begin periode van de ICE, terug benzine kopen bij de Apotheek....
   
 8. HWS

  HWS Supporting Member

  Joined:
  Mar 16, 2013
  Messages:
  6,964
  Location:
  Zoetermeer, Netherlands
  Als eens gekeken of een Commodore 64 wat oplevert tegenwoordig? Of heb je daar nog nooit van gehoord?
   
 9. BertXL

  BertXL Member

  Joined:
  Mar 9, 2015
  Messages:
  143
  Location:
  Kruibeke, Belgium
  Er is een markt voor... :) Maar de prijzen liggen laag, want de vraag is beperkt en er is nog een redelijk aanbod. Ik heb vorig jaar mijn Commodore Amiga verkocht en ik heb niet lang moeten zoeken voor een koper, maar hij wou niet veel betalen.
  Ik vermoed dat het met de Tesla model S ook zoiets zal worden. Er zullen verzamelaars zijn die hem willen hebben, maar er zijn er zullen er genoeg op de markt gebracht zijn om de prijs niet absurd hoog te brengen.
   
 10. Rick A.

  Rick A. Member

  Joined:
  Aug 26, 2015
  Messages:
  901
  Location:
  Netherlands
  Commodore 64 werd naar schatting 22 miljoen keer verkocht in 10 jaar tijd. Uiteraard overstijgt dan het aanbod de vraag. Desalniettemin denk ik dat het merendeel van de Commodore generatie de 64 wel degelijk als "klassiek" zou bestempelen.
  Uiteraard verouderde de Commodore, maar dat bepaalt nog niet of het een klassieker was of niet. Dat wordt m.i. bepaald door de beleving/sentiment van de consument en die is geheel subjectief, ongeacht het aantal verkopen.
   
 11. HWS

  HWS Supporting Member

  Joined:
  Mar 16, 2013
  Messages:
  6,964
  Location:
  Zoetermeer, Netherlands
  Ik ben ook geen IT-er, dat blijkt. Was de eerste Apple/Macintosh (hoe heet dat ding ook alweer?) een beter voorbeeld geweest?
   
  • Like x 1
 12. Firebird

  Firebird Active Member

  Joined:
  Dec 7, 2013
  Messages:
  2,009
  Location:
  Ardooie, Belgium (EU)
 13. Rick A.

  Rick A. Member

  Joined:
  Aug 26, 2015
  Messages:
  901
  Location:
  Netherlands
  Wellicht. De vraag is echter: vind jij de Apple 2 een klassieker?
   
 14. BertXL

  BertXL Member

  Joined:
  Mar 9, 2015
  Messages:
  143
  Location:
  Kruibeke, Belgium
  Ik vind de Apple IIe zeker een klassieker maar dat wil daarom niet zeggen dat men er veel geld voor wil geven. Voor $200 heb je er al eentje op eBay. En ik vermoed dat het met de MS hetzelfde zal zijn. Wel een verzamelobject maar niet echt voor hoge prijzen...
   
 15. Bankroetlama

  Bankroetlama Member

  Joined:
  Mar 30, 2016
  Messages:
  387
  Location:
  Mechelen
  Ik heb een 'originele' iPhone 4 GB van de eerste generatie uit Amerika liggen. Daar heb je nu echt niets meer aan hoor, enkel een herinnering aan het feit dat technologie razendsnel evolueert.
   
 16. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  3,145
  Location:
  Netherlands
  Ik begin je nickname steeds beter te begrijpen ;)
   
  • Funny x 2
 17. Rick A.

  Rick A. Member

  Joined:
  Aug 26, 2015
  Messages:
  901
  Location:
  Netherlands
  Prijs wordt uiteindelijk bepaald door vraag/aanbod. Punt is ook dat iets niet per se in waarde hoeft te stijgen om de stempel "klassieker" te krijgen.

  Daarom denk ik ook dat de Model S een goede kans maakt om als klassieker in de geschiedenisboeken te eindigen. De enorme aandacht die het elke keer in de media krijgt zorgt voor het planten van vele zaadjes in het sentiment en wannahave-gevoel van vele webgangers. Combineer dat met disruptor-effect, het "tijdloze" design, de onverslagen techniek en je hebt een winnaar.

  De X zal toch minder snel hiervoor in aanmerking komen, immers alle media schreef over de Model S. Bij autonomie wordt elke keer de S aangehaald. Bij volledig electrisch rijden, wordt er steeds vergeleken met de S. etc. etc. De X krijgt over de gehele linie gewoon veel minder aandacht en wordt door velen beschouwd als voortborduren op de S.
   
 18. Wiebe

  Wiebe Member

  Joined:
  Apr 21, 2012
  Messages:
  573
  Location:
  Baarn
  Shoot! Net een van de allereerste Signatures in Europa verkocht aan een hele blije nieuwe eigenaar. Dat is leuk om te zien.
  On topic: ik vraag me af of een MS of MX het over 25-50 jaar nog doet? Tenslotte moet vooral die dubbele iPad het nog doen, 3G, navigatie, radio, etc. Dat hangt zo op online technologie van pakweg 2010 dat ik me niet kan voorstellen dat je je oude MS uit de schuur haalt en vervolgens even de sporen geeft.

  Daarnaast vraag ik me af wat de batterij doet in 25 jaar? Maar eens: die van mij had in het Louwman Museum moeten staan. Sneller dan die Porsches van de Pliesie!
   
 19. Gaston

  Gaston Member

  Joined:
  Mar 1, 2016
  Messages:
  620
  Location:
  Netherlands
  De batterij doet misschien niet veel meer over 25 jaar. Maar die is in 10 minuten te vervangen (aldus Tesla Tilburg). Ook is de verwachting dat een 90 kW batterij over 25 jaar nog maar weinig kost.

  3G werkt tegen die tijd waarschijnlijk niet meer, maar is wel te vervangen met iets wat dat dan gangbaar is (10G :) Of je rijdt hem fully disconnected na een speciale software update. Prima te doen voor zondagse ritjes, want dat doe je met een oldtimer :)
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC