TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Nieuwe Belgische nettarieven

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by FVO, May 10, 2016.

 1. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,465
  Ik weet, het is een beetje vroeg maar met de nieuwe nettarieven in aantocht in 2018 (2019 werd gisteren in de pers vermeld) wilde ik toch al een steen opwerpen.
  En gezien het zijspoor in een ander draadje dat we volgden ben ik dit nieuwe draadje maar begonnen.

  En begin direct al met een voorspelling:
  Net zoals binnen enkele jaren EV's terug wegentaks zullen gaan betalen (onder de vorm van een km-heffing) is een hervorming van de nettarieven in 2018 of 2019 een vaststaand feit. Of daar een slimme meter zal bijhoren zal van de politiek afhangen, maar feit is wel dat een gedeelte van de factuur zal afhangen van het aansluitvermogen (zoals het vast recht in Nederland). Achterliggende gedachte: hoe meer je het net kan belasten/ontlasten, hoe meer je betaalt. Ik verwacht persoonlijk dat de 1F 230V 64A- of 3F 400V 16A-aansluiting als basis gaan dienen (11kW, lees: lekker krap). Wil je meer?
  1)Dan betaal je een hoger vast recht op je factuur
  of
  2) blijft bij een "kleine"-aansluiting en stuurt je verbruik beter
  of
  3)als je je verbruik niet wenst te sturen installeer je een batterij
   
  • Informative x 1
 2. PimEffting

  PimEffting Member

  Joined:
  Feb 25, 2015
  Messages:
  618
  Location:
  Heemskerk, Netherlands
  In Nederland is de standaard 3x 25A ter vergelijking.
   
 3. TimElectric

  TimElectric Member

  Joined:
  Jan 24, 2016
  Messages:
  72
  Location:
  Nederland
  In Nederland hebben we zoiets al sinds 2009, we noemen dat capaciteitstarieven, die zijn ongeveer (afhankelijk van waar je woont):
  3x25A kost 190 euro ex. btw per jaar
  3x35A kost 743 euro ex. btw per jaar
  3x50A kost 1083 euro ex. btw per jaar
  3x63A kost 1429 euro ex. btw per jaar
  3x80A kost 1769 euro ex. btw per jaar
  Dit capaciteitstarief is zonder "verbruik" en kosten voor de aanleg. De prijs per kWh komt hier dus nog boven op.
   
 4. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,465
  Ik leid die 3x16A af uit het feit dat de netbeheerders bij nieuwe aansluitingen standaard 1x64A voorzien... Hetgeen overeenkomt met 14kW. En als je dan rekent dat er op slinkse wijze allerlei inkomsten uit de elektriciteitsfactuur worden getrokken reken ik mezelf alvast nog niet rijk.
   
 5. PaulusdB

  PaulusdB Mayor Gnomus Vintage Limb

  Joined:
  Jul 12, 2013
  Messages:
  4,537
  Location:
  Europe
  Je merkt dat elektriciteit steeds minder een vorm van energietransport wordt en steeds meer een vorm van geldtransport. Het draaien aan belastingknoppen (accijnzen, BTW, heffingen, toeslagen, overwinsten voor semi-publieke instellingen, etc.) is nu eenmaal het eenvoudigst voor 'onmisbare' facilteiten en goederen. Liefst ook nog slechts beschikbaar via monopolisten of oligarchen.
  Totdat de pijngrens van de maximale belastingdruk voor consumenten wordt overschreden. Dan wordt de consument narrig en gaat ontwijkingen bedenken. Illegale drank, diesel, rookwaar en zwart werken zijn voorbeelden.
  Zo is er een punt denkbaar dat off-grid elektriciteit financieel technisch haalbaar wordt dankzij voldoende hoge belastingdruk. Terwijl elektriciteit al bijna niets kost, buiten die belastingdruk. Kijk maar naar de zakelijke tarieven. Een consumententarief van € 0,04 per kWh is al dekkend. Voor een 'gemiddeld' verbruik van 5.000 kWh is dat helemaal € 200 per jaar. Je zou je zelfs het hele gedoe met meters, voorschotten, facturen, terugbetalingen kunnen besparen met een vast bedrag van minder dan € 20 per maand. Eigenlijk is voornoemd lijstje met vastrecht bedragen dus al dekkend, zonder kWh-tarief, bij 'fair use'. Nu nog een andere manier om de belastinginkomsten te garanderen.
  Gelukkig lezen er hier geen politici mee. Want als je mijn gedachtengang begrijpt, wordt de stap naar het tot net onder de pijngrens belasten van internettoegang wel erg aantrekkelijk. Onmisbaar, eenvoudig te reguleren, beschikbaar via een beperkt aantal partijen en nu nog erg goedkoop tegen doorgaans vaste maandbedragen. We geven momenteel in de consumentensfeer al meer uit aan internettoegang (zonder belastingmaximalisatie) dan aan de kale elektriciteitskosten.
   
  • Informative x 1
 6. basvk

  basvk Supporting Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,758
  Location:
  Eindhoven
  Ah, nu zie ik het nut van V2G ontstaan! Stiekem met je Tesla goedkope belastingvrije 'rode' elektriciteit voor thuisgebruik laden bij een illegale energieopwekker :D
   
  • Funny x 2
 7. davandy

  davandy Model X 90D Pearl White full option AP2.

  Joined:
  Mar 9, 2015
  Messages:
  622
  Location:
  Melsele Belgium
  Ik weet niet wat jullie er van denken maar het komt bij mij mijn strot uit met die belastingen, taksen op van alles en nog wat.
  En ze komen tegenwoordig iedere dag met nieuwe taxen en belastingen op de proppen tot het illegale toe (Turteltax).:mad:
   
  • Like x 1
 8. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,465
 9. RudiDL

  RudiDL Member

  Joined:
  Sep 30, 2015
  Messages:
  222
  Location:
  Tielt-Winge, Belgium
  Indien 3x20A de standaard wordt moeten we nog niet echt klagen. Ik vrees alleen maar dat de basisaansluiting lager gaat zijn.

  We hebben nu een 3x20A aansluiting waarop het huis draait, mijn auto kan laden, en de warmtepompen werken. Een jaarverbruik van 11000kWh en dat lukt prima mits wat planning, de Tesla laadt alleen 's nachts op 3x16A. In de winter als de warmtepompen ook 's nachts draaien zet ik de auto op 8A. Alles werkt prima zo.
   
 10. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,147
  Location:
  Breda, Netherlands
  En dan ook nog via je Tesla het internet op, zodat je de toekomstige internettax voor je thuisaansluiting onloopt...
   
  • Like x 1
  • Funny x 1
 11. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,465
  Ik ga mijn thuisaansluiting in ieder geval voorbereiden op 3x16A dan kan het nooit teleurstellen...
   
 12. NicoV

  NicoV Member

  Joined:
  Jan 10, 2016
  Messages:
  814
  Location:
  Zulte, Belgium
  Heeft er iemand ergens de concrete details gevonden? Bv. Welk bedrag bij welke aansluiting?
  Er werd ook vermeld dat het nachtarief zou verdwijnen. Zou dit vervangen worden door meer flexibeler tarieven met smart meters?
   
 13. Firebird

  Firebird Active Member

  Joined:
  Dec 7, 2013
  Messages:
  1,787
  Location:
  Ardooie, Belgium (EU)
  Mjah, zoveel verschil zal dat niet maken.
  Ik heb twee tellers dag/nacht en we laten vaatwas, wasmachine en/of droger én de Tesla 's nachts laden, maar als je de eindfactuur van je energieleverancier bekijkt krijg je het toch op de heupen!
  Als pure energiekost is het verschil aanzienlijk, echter voor het totaal aantal KWh gooien ze allerlei kosten er bovenop zonder onderscheid dag/nacht, dus finaal scheelt het maar een prul van niks tussen dag- en nachtverbruik.
  Eigenlijk schandalig!
   
  • Like x 2
 14. NicoV

  NicoV Member

  Joined:
  Jan 10, 2016
  Messages:
  814
  Location:
  Zulte, Belgium
  Sedert de laatste hervorming van minder dan een jaar geleden scheelt het toch 5 a 6 cent per kwh doordat de distributiekost nu lager is voor navhttarief. Komt toch neer op 20 % goedkoper.
   
 15. Phil_BE

  Phil_BE Active Member

  Joined:
  Aug 14, 2015
  Messages:
  1,099
  Location:
  Strombeek Bever,Belgium
  inderdaad xavier, is eigelijk heel triestig de ongelijkheid in intercommunales of beter hun tarieven kan ook tellen
   
 16. davandy

  davandy Model X 90D Pearl White full option AP2.

  Joined:
  Mar 9, 2015
  Messages:
  622
  Location:
  Melsele Belgium
  Breek mijn mond niet open, we hebben hier ook nog zonnepanelen liggen je weet al welke taxen ze daar op heffen.
   
 17. Firebird

  Firebird Active Member

  Joined:
  Dec 7, 2013
  Messages:
  1,787
  Location:
  Ardooie, Belgium (EU)
  Ook bij Electrabel? Is me helemaal niet opgevallen op onze afrekeningsfactuur. Ga ik toch even checken.
  Ik hou je op de hoogte… .
   
 18. NicoV

  NicoV Member

  Joined:
  Jan 10, 2016
  Messages:
  814
  Location:
  Zulte, Belgium
  Overal.

  Zie bv. Prijs berekenen - Elegant
   
 19. m0rph

  m0rph Member

  Joined:
  Nov 20, 2014
  Messages:
  522
  Location:
  Belgium
  We zijn er nog lang niet. In een gezellige babbel met een big chief bij Eneco, werd me verteld dat we uiteindelijk naar een 7 tarieven plan gaan, waarbij het duurste tarief maar liefst 10x zoveel zou gaan kosten als het goedkoopste tarief. Dat is de toekomst. Alles in functie van het balanceren van het net. En dan had hij het nog niet eens over de politiek die ook nog eens op tal van vlakken in onze zak komt graaien. Leuk hoor, mijn 3x64A aansluiting, straks moet ik nog downgraden om een faillissement af te weren :)

  Als het zo ver komt, zou ik ervoor tekenen dat Tesla het gratis superchargen beperkt, maar ons de optie biedt om de auto als thuisbatterij te gebruiken. Buddy charging kunnen ze dan meteen ook activeren.
   
  • Like x 3
 20. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,465
  Exacte tarieven zijn nog niet bekend. Enige wat wel 99% zeker is is dat er een speciaal tarief komt voor mensen met elektrische accumulatieverwarming (lees:een enkel nachtteller). Zoals ze nu ook al een korting gaan krijgen op de turteltaks. :mad:
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC