TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Not the message I was expecting to pop on the screen...

Discussion in 'Model S: User Interface' started by steve841, Dec 1, 2012.

  1. steve841

    steve841 Active Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    1,397
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    Anyone seen this one yet?

    20121201_064034_HDR.jpg
     
  2. dsm363

    dsm363 Roadster + Sig Model S

    Joined:
    May 17, 2009
    Messages:
    18,235
    Location:
    Las Vegas, NV
    Just this morning actually. What software version does it say when you click on the T at the top?
     
  3. steve841

    steve841 Active Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    1,397
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    #3 steve841, Dec 1, 2012
    Last edited: Dec 1, 2012
    1.15

    I just posted this on the other thread ...

    EDIT: FWIW ... I decided to jump in put the car in drive just to see what would happen ....

    All the warnings disappeared.

    EDIT 2: My service guy just called me back and said this is a known issue that is supposed to be corrected in the upcoming firmware release and can be ignored.
     
  4. dsm363

    dsm363 Roadster + Sig Model S

    Joined:
    May 17, 2009
    Messages:
    18,235
    Location:
    Las Vegas, NV
    1.15.14? Prior most recent version was 1.15.8

    That's good at least. Hope mine does the same.
     
  5. dailydriver

    dailydriver Member

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    209
    Location:
    Naperville IL, USA
    I have seen it a few times, although my message appears in the instrument panel and not the touchscreen. My service advisor told me the same thing so I am just waiting for the next update.

    120112servicemessage1.jpg
     
  6. NJS1207

    NJS1207 Member

    Joined:
    Jun 27, 2012
    Messages:
    107
    Location:
    New Jersey
    I received the same message this morning. My message also appeared in the instrument panel, not on the touchscreen. It went away as soon as I put the car in gear.
     
  7. elatable

    elatable Member

    Joined:
    Sep 10, 2012
    Messages:
    7
    Location:
    Palo Alto, CA
    I saw the same thing.... same experience. Thought it meant I was going to get a firmware upgrade, but didn't see any subsequent indication that there was one waiting... Not sure what version I was running before, but as of now I'm at 1.15.14...
     
  8. StephRob

    StephRob Member

    Joined:
    Jan 26, 2012
    Messages:
    210
    Location:
    Kentfield CA
    I got the same message as well. I'd love to know when that software update is coming.
     
  9. Sparrow

    Sparrow S105/ Roadster 189

    Joined:
    Dec 14, 2010
    Messages:
    566
    Location:
    Marietta, GA
    Very widespread, because I too had the message on my dash screen this morning.
     
  10. contaygious

    contaygious Active Member

    Joined:
    Jul 25, 2012
    Messages:
    1,001
    Location:
    Marina, San Francisco
    Ha what does it meeeean?
     
  11. byt

    byt Member

    Joined:
    Nov 26, 2012
    Messages:
    199
    Location:
    Redwood City, CA
    I concur that I also see that message currently on my Model S and happy to hear its nothing to worry about. Waiting on firmware update v4.0 as well.
     
  12. brianman

    brianman Burrito Founder

    Joined:
    Nov 10, 2011
    Messages:
    15,487
    "Double error message..."
    "...what does it mean?"
    ;)
     
  13. bonnie

    bonnie Oil is for sissies.

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    14,241
    Location:
    Columbia River Gorge
    Hah! Double rainbow is next!
     
  14. dflye

    dflye S Sig Perf 414, VIN 814

    Joined:
    Oct 7, 2011
    Messages:
    569
    Location:
    Raleigh, NC
    Guess it could be read to mean that an update is ready, visit service center for installation. I can see why they would want to pull that "warning" message!

    Showed up on both displays for me this morning.
     
  15. captain_zap

    captain_zap Electron tamer

    Joined:
    Mar 27, 2012
    Messages:
    147
    Location:
    Redmond, WA
    I also received the "Car needs service" message this morning, which went away when I powered it on. But I also had a "Charge cable connected" error, with the yellow warning triangle, which was true but didn't make any sense, unless maybe the car thought I was trying to drive it with the cable connected. It also went away.
     
  16. brianman

    brianman Burrito Founder

    Joined:
    Nov 10, 2011
    Messages:
    15,487
    @zap and others

    Take a look at v1.15.14:
    Model S software/firmware changelog - Tesla Motors Club - Enthusiasts & Owners Forum

    My working theory is that something in update v1.15.14 triggered a sequence of tests and that those tests "misbehave" when the car is not in gear (for whatever reason). Perhaps part of that test tries to cycle through the gears and when it can't (for whatever reason) it pops the error and, furthermore, when the charging cable is attached the attempt to put the car in gear triggers the additional error message.

    Just a guess but seems plausible given the symptoms.
     
  17. captain_zap

    captain_zap Electron tamer

    Joined:
    Mar 27, 2012
    Messages:
    147
    Location:
    Redmond, WA
    Aha. My car DID silently update to 1.15.14. I think your theory might be sound. Maybe it's a "pre-update" needed before the big one that's coming.
     
  18. steve841

    steve841 Active Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    1,397
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    #18 steve841, Dec 1, 2012
    Last edited: Dec 1, 2012
    Very well may be a required precursor to the major revision .... a bit of code needed to accept the complete update (just a guess).
     
  19. Gigemags

    Gigemags Member

    Joined:
    Jul 12, 2012
    Messages:
    8
    Location:
    Plano, TX
    "Car Needs Service - Power Reduced" message

    This morning my S was showing a warning message on the charging display that read:

    "Car Needs Service - Power Reduced" with a yellow warning icon.

    After a few conversations with my service rep in Dallas he says that his factory contact says that it is a one-time message resulting from a software update last nite. No service required.
     
  20. johngray

    johngray Member

    Joined:
    Jun 24, 2012
    Messages:
    15
    Didn't see any error message when i went out this morning ...however, the display seemed a bit sluggish - on the homelink and driver preference. In both cases it didn't put up the full menu right away. So I rebooted the main screen as i was leaving the neighborhood, and once it booted the menus displayed as fast as usual.

    When i got home i was fiddling a bit and saw the "power connected" warning in the insturment console and a red (1) icon at the top of the main display.

    I noticed driving home that the "mute" feature of the right hand wheel roller wasn't working - up/down is volume but a press was "mute" yesterday and doesn't seem to work today. I don't know if this is a regression or a by-design. Hopefully the v4.0 update will bring it back. (I would also like to see the volume control on the main screen "mute" when touched in the center).
     

Share This Page