TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
Start a Discussionhttps://teslamotorsclub.com/tmc/tags/

Off tacc issue today ap2

Discussion in 'Model S' started by Jeffruby, Feb 4, 2017.

Tags:
  1. Jeffruby

    Jeffruby Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    112
    all has been great with tacc. Occasional "unavailable" issue which self resolves for me in 1 minute. Usually when I get in car.

    Anyway. On a trip this am - twice when stopped at red light with car in front of me, when traffic moved I wouldn't move. Was image of foot and accelerator with message on main dash saying "hit accelerator to resume cruise control". Car wouldn't move on it's own. Was annoying.

    Anyone else experience this? Happend 2/10 times today at a red light. Never before.

    Only other oddity is that when I initially got in car and opened car door I did hear the alert noise but was no notification.
     
  2. HX_Guy

    HX_Guy Member

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    488
    Location:
    Phoenix, AZ
    That's odd. What FW version?
     
  3. Jeffruby

    Jeffruby Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    112
    Latest one. I think .15?
     
  4. mblakele

    mblakele radial cross member

    Joined:
    Mar 7, 2016
    Messages:
    564
    Location:
    SF Bay Area
    Sounds more or less normal to me, based on APv1 and HW1. From the manual, October 2016 edition:

    When following a vehicle, Traffic-Aware Cruise Control remains active at low speeds, even if Model S comes to a standstill while following a vehicle. When traffic is moving again, Traffic-Aware Cruise Control resumes operating at your currently set speed. However, if an or object is detected in front of Model S, Traffic-Aware Cruise Control goes into a HOLD state and the instrument panel displays a message indicating that you need to resume cruise control.

    I'm not exactly sure what "if an or object is detected" means. Anyway it sounds like TACC detected something it didn't like. Maybe whatever it detected was spurious, but from there the behavior sounds correct for "HOLD state".

    Must... resist... commenting on using TACC on a road with traffic lights....
     
    • Informative x 1
  5. Jeffruby

    Jeffruby Member

    Joined:
    Mar 10, 2014
    Messages:
    112
    Interesting. Thanks. Maybe some dirt on sensor
     
  6. mookhead

    mookhead Member

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    104
    Location:
    SF Bay Area
    Does this to me 2-3 times per commute, in stop and go traffic, both with autosteer and TACC. I haven't been able to discern a pattern. Following the same car, sometimes it'll ask for the foot, and sometimes it won't.
     
  7. Andyw2100

    Andyw2100 Supporting Member

    Joined:
    Oct 22, 2014
    Messages:
    6,564
    Location:
    Ithaca, NY
    I'm pretty sure it depends on how long you have been stopped.
     
    • Like x 1
  8. pilotSteve

    pilotSteve Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    948
    Location:
    Vancouver WA
    I've been getting Driver Assistance Unavailable messages with increasing frequency over the past week. Last night updated to 17.5.28 and was excited to try TACC and Steering with fewer restrictions. NOPE! Continuous TACC Not AVailable. REbooted three different times. Nada.

    It's rainy and cold, maybe that's related? Since its Super Bowl Sunday I'm not calling customer service today but will tomorrow. Frustrating.
     
  9. Doc Savage

    Doc Savage Member

    Joined:
    Feb 5, 2017
    Messages:
    38
    Location:
    S. Louisiana
    That "hit accelerator to resume cruise control" is part of the update that came through last week, I believe. It seems like I read it somewhere. I have also noticed what seems to be a degredation of the autosteer function in the last week or so, along with the TACC seeming to detect and brake later than it used to.
     
  10. mblakele

    mblakele radial cross member

    Joined:
    Mar 7, 2016
    Messages:
    564
    Location:
    SF Bay Area
    Not sure if this still applies, but with HW1 in that situation I'd try a two minute power cycle. Park, then Controls > Power Off and sit quietly for two full minutes without touching the doors, controls, or pedals.

    However even if that helps temporarily you may have to visit a service center for a permanent fix. See Driver Assistance Feature Unavailable for discussion.
     
  11. pilotSteve

    pilotSteve Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    948
    Location:
    Vancouver WA
    Thanks, I just did the power off for 2+ minutes then power back on. Will try tomorrow morning and see if this fixed my problem.
     
  12. pilotSteve

    pilotSteve Member

    Joined:
    Jul 14, 2012
    Messages:
    948
    Location:
    Vancouver WA
    Three cycles of 2+ minutes "power off" does not fix it, I still get "unavailable" messages, tried it on local streets, divided freeways (I5). It has been rainy but today is normal weather.

    I called Tesla service (option #2 as suggested above) and gave me details to a nice service rep. She said since the recent updates they have been flooded with calls about this issue, said she would download my logs and call me back but not to expect her to be able to have an answer until late this afternoon at the soonest.
     
  13. sdorn

    sdorn Director of Awesome

    Joined:
    Oct 9, 2016
    Messages:
    906
    Location:
    Georgia
    I had the above happen once, but only once. The rest of the time TACC has flawlessly started the car moving when traffic ahead of me starts moving. I don't remember anything especially different that was going on the one time it happened. Something must have triggered it.
     

Share This Page