Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Op wintersport met de Tesla

Tesla.png


Er bestaat al een topic over het reizen met een Tesla, maar hierin zou ik graag alle leuke tips en suggesties bundelen over het op wintersport gaan met een Tesla. Op wintersport gaan brengt toch een aantal extra aandachtspunten met zich mee, zoals het transport van de ski's/boards, koude temperaturen (en het effect op de batterij), laadpunten onderweg en op locatie (sommige gebieden zijn beter uitgerust dan anderen), verplichtingen (tol, winterbanden, sneeuwkettingen), en andere.

Ik zal trachten de openingspost regelmatig bij te werken met nuttige toevoegingen zodat er een goed overzicht blijft.

Plaatsen
De typische wintersport gebieden zijn Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland.
Niet alle gebieden zijn even bereikbaar via het Supercharger netwerk en heeft op locatie ook goede laadvoorzieningen. Goede (of slechte) ervaringen zijn meer dan welkom!

Laden op locatie
Het laden op de bestemming zelf lijkt me ook zeer welkom. Tips over hotels die deze voorzieningen kunnen aanbieden, zijn natuurlijk welkom!
Daarnaast is het ook nog handig om te weten voor welke voorzieningen je zelf kan zorgen en waar je specifiek op moet letten ter plaatse zelf?

Het effect op de batterij bij extreme omstandigheden (vb: weekje aan -20°C) moet misschien ook ingecalculeerd worden?

Winterbanden
In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Advies over winterbanden vind je in overvloed in het topic Velgen en banden.
Er zijn een aantal banden die hierin vaak naar boven komen als aanrader:
  • Michelin Pilot Alpin PA4
  • Pirelli Sottozero 3

Sneeuwkettingen
Er is al een apart topic over Sneeuwkettingen met veel tips. Een aantal sneeuwkettingen die aangeraden werden:

Er zijn natuurlijk nog tal van andere sneeuwkettingen verkrijgbaar, maar het is natuurlijk altijd fijn om over eigen gebruikservaringen te lezen.

Tips
Ik trap uiteraard zelf ook af met een (goede) tip:
Neem een extra busje antivries ruitensproeier vloeistof mee in de frunk/trunk, want bij slecht weer zijn deze moeilijk te verkrijgen langs de autosnelweg (uitverkocht) of heel duur.
 
Goed initiatief!
Ik ga meestal naar het Salzburgerland (in februari weer) en laad dan als laatste op bij de SuC bij Salzburg. Komende winter gaan we ook overnachten bij het bijbehorende Kaiserhof.
De week van kerst gaan we naar Val Gardena, en dat is voor het eerst. De SuC bij de Brennerpas is dan de laatste en als ik me auto ter plekke laat staan moet dat lukken heen en weer naar Selva. Toch zou een locale laadmogelijkheid nog wel prettig zijn. Ik kan alleen niet zo snel een laadmogelijkheid vinden in Val Gardena. Heeft iemand daar ervaring mee?
 
Overigens als tip, de route door Duitsland via Kamen, Malsfeld en ik meen Granschatzerwald is mij vorig jaar heel goed bevallen. De massa gaat links- of rechtsrheinisch, en al zijn er wat SuC bijgekomen, vorig jaar was het schijnbaar nog erg druk bij Wilnsdorf enzo. De route via Kamen is niet alleen rustig op de snelwegen, maar ook bij de SuC's.
 

widodh

Model S 85 and 100D
Moderator
Jan 23, 2011
6,860
2,832
Venlo, NL
Vergeet overigens de laadpalen in Salzburgerland. Zijn Schuko 13A en een laadpas is bijna niet aan te komen.

De keren dat ik er ben geweest gewoon aan de Schuko geladen. Overigens ben ik nog gegaan toen NL enkel Oosterhout had en Duitsland ook slechts 6 SuC's!

Nu is het prima te doen. Gewoon een ruime buffer van 80 a 100km aanhouden voor als je stil staat. Overigens loopt een accu in de kou niet harder leeg, het lijkt alleen zo :) Die energie komt later weer terug.
 

Edi99

Egbert Dijkstra
Jun 23, 2013
3,972
3,292
Haarlem, Netherlands
Club Hotel Davos -in 2013 gratis aan de shuko gehangen in de kelder. Ter plekke gevraagd. Je moet wel enige guts hebben - is claustrofobisch smal om in te rijden.

Tip 1 - omhoog vreet echt energie. Eerste foto - laatste stuk voor Davos.
Tip 2 - omlaag genereert energie: CC aan op 80 en dan maar laten zakken.

AAA - 1 (12).jpg
AAA - 1 (14).jpg
AAA - 1 (13).jpg
 
Ben meerdere keren in Val Gardena, Oostenrijk en Zwitserland geweest met wintersport, op locatie gewoon aan de schuko, je hebt immers tijd genoeg en een schuko is, zij het soms met wat puzzelen, altijd wel te vinden.

Vorig jaar december naar Val Gardena, laatste SuC die ik toen gebruikte was Irschenberg, kwam prima op locatie aan.
 
Vorig jaar maar ook dit jaar weer richting Val Thorens. Prima te doen! Overigens pak ik wel de route door Duitsland & Zwitserland: veel meer stalls per locatie en de reistijd scheelt niet bijzonder veel. Daarnaast een overnachting in Egerkingen om 's middags een beetje op tijd in Val Thorens aan te komen.

Enige nadeel is toch wel Chambery met maar 2 stalls. Laden in Val Thorens is geen enkel probleem, ze hebben daar premium parking waar je met de rode plug (3x16) kan laden maar ook gewoon met de shuko in de garage.
 
  • Informative
Reactions: Sumon
Wij reden in onze vorige auto altijd 's nachts naar de wintersport. Nu met de Tesla zouden we dan ook 's nachts moeten laden bij Suc's. Heeft iemand hier ervaring met 's nachts laden in Duitsland? Voelt dat veilig? We zijn met 2 kleine kinderen dus iedereen uitstappen om koffie te drinken zit er niet in.

Wij zijn afgelopen jaar ook 's nachts doorgereden uit oostenrijk vandaan met 2 kleine kids. (route Irschenberg, schweitenkirchen, Gramschatzer wald, Wilnsdorf, zevenaar, huis) In de nacht gestopt bij Gramschatzer wald(was nog niet heel laat dus voelde wel goed)
Neuberg (zit op een niet zo best verlichte plek naast een casino wat open was en een vrachtwagen dieselpomp. Daar liepen wel wat ongure gasten, maar we werden niet lastig gevallen ofzo.. :wink:)
Wilnsdorf (was niemand, goed verlicht en voelde dus prima).
Zevenaar ( was ook rustig )


Van de zomer in de nacht waren bij mogendorf behoorlijk wat hangjongeren. Maar we werden genegeerd alsof we er niet waren. Er werd achter het laadstation gewoon gedeald en zo.. :scared:
 
Ben meerdere keren in Val Gardena, Oostenrijk en Zwitserland geweest met wintersport, op locatie gewoon aan de schuko, je hebt immers tijd genoeg en een schuko is, zij het soms met wat puzzelen, altijd wel te vinden.

Vorig jaar december naar Val Gardena, laatste SuC die ik toen gebruikte was Irschenberg, kwam prima op locatie aan.

Wij gaan komende januari naar La Villa in Badia met de Tesla om het eens te proberen. Zeker nu de SC op de Brenner er is, moet dat prima gaan lijkt mij. Het enige waar nog wat onzekerheid over is, is het laden op locatie. Is naar jouw ervaring in Italië de schuko gemeengoed, of kan ik beter een reisstekker meenemen (voor mijn gevoel is het niet nodig, want ik heb de laptops en iphones altijd prima kunnen laden, maar dat is toch weer net effe wat anders dan een Tesla en het is ook net wat vervelender als het niet lukt ;))?
 
Leuk draadje!
Komende winter gaan wij naar Saas-Fee, Zwitserland per S90D. Mijn eerste ervaringen met een EV in het buitenland en een gezin erin. Met wat stoere taal hoop ik de range axienty weg te nemen. Afijn route reed ik normaal altijd via Venlo en dan via Karlsruhe naar Basel om onderweg ergens te overnachten. Volgens mij staan daar wel een aantal SuC's op/bij die route, dus ga naar een hotel in de buurt kijken. In Zwitserland zijn niet zo veel SuC's; weet er 1 tussen Basel en Bern voor een koffiestop. In Saas-Fee is een parkeergarage, omdat het auto-vrij is, met 3 aansluitingen. Misschien nog wat Outlanders of Prius-sen wegjagen. Vanuit het zwitserse forum kreeg ik de tip voor deze link: http://lemnet.org/map/?hl=en en kon ik de stroomaansluitingen op locatie zien.
De sneeuwkettingen voor 21' turbines moet ik nog zoeken, dus tips worden aanbevolen.
 
  • Love
Reactions: PatrolNL

Janc

Member
Mar 28, 2014
767
557
Tinte
Enige nadeel is toch wel Chambery met maar 2 stalls. Laden in Val Thorens is geen enkel probleem, ze hebben daar premium parking waar je met de rode plug (3x16) kan laden maar ook gewoon met de shuko in de garage.[/QUOTE]

Tot hoeveel heb je geladen in chambery? Afstand x 1,5 zoals normaal een safe marge is, of meer ivm klim en evt file op wisseldagen?
 
Enige nadeel is toch wel Chambery met maar 2 stalls. Laden in Val Thorens is geen enkel probleem, ze hebben daar premium parking waar je met de rode plug (3x16) kan laden maar ook gewoon met de shuko in de garage.

Tot hoeveel heb je geladen in chambery? Afstand x 1,5 zoals normaal een safe marge is, of meer ivm klim en evt file op wisseldagen?


Ik heb vorig jaar een range-charge gedaan tot 380km toen nog omdat ik het de eerste keer niet aandurfde (sorry!). Er was toen een sneeuwstorm en vrijwel iedereen stond aan de kant met de klim en een halfuur later was de weg ook afgesloten naar boven toe.
Tesla gaf echt geen krimp met alleen de achterwielaandijving en de sottozero's (geen kettingen gebruikt!), eigenlijk geen enkel probleem gehad met de klim terwijl 90% aan de kant v.d. weg stond.

Ik ben uiteindelijk toen met iets van 140km typical aangekomen terwijl de afstand tussen Chambery en Val Thorens maar 114km is. Dus dik 240km typical kwijt met de klim. Het sneeuwde wel (en veel) in 1 stuk door en de temperatuur was iets van -15C, dus het is waarschijnlijk wel echt het uiterste.
 

Edi99

Egbert Dijkstra
Jun 23, 2013
3,972
3,292
Haarlem, Netherlands
Range axienty ??? Dat lijkt me niet echt nodig, Saas Fee ligt 96,5 km van SuC Martigny...
Of ga je op wintersport in Saas Fee veel km's maken ?


Leuk draadje!
Komende winter gaan wij naar Saas-Fee, Zwitserland per S90D. Mijn eerste ervaringen met een EV in het buitenland en een gezin erin. Met wat stoere taal hoop ik de range axienty weg te nemen. Afijn route reed ik normaal altijd via Venlo en dan via Karlsruhe naar Basel om onderweg ergens te overnachten. Volgens mij staan daar wel een aantal SuC's op/bij die route, dus ga naar een hotel in de buurt kijken. In Zwitserland zijn niet zo veel SuC's; weet er 1 tussen Basel en Bern voor een koffiestop. In Saas-Fee is een parkeergarage, omdat het auto-vrij is, met 3 aansluitingen. Misschien nog wat Outlanders of Prius-sen wegjagen. Vanuit het zwitserse forum kreeg ik de tip voor deze link: http://lemnet.org/map/?hl=en en kon ik de stroomaansluitingen op locatie zien.
De sneeuwkettingen voor 21' turbines moet ik nog zoeken, dus tips worden aanbevolen.
 

About Us

Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.

Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


SUPPORT TMC
Top