TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Op zomerbanden de winter door (ervaringen weersomstandigheden delen)

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Klaas, Dec 6, 2019.

 1. Klaas

  Klaas Active Member

  Joined:
  Mar 15, 2016
  Messages:
  1,341
  Location:
  nederland
  Ik ben benieuwd naar ervaringen van forumleden die deze winter ook op zomerbanden de winter door komen.
  Wij gaan niet op wintersport met de Model 3 AWD en beschikken over nog 2 auto's met winterbanden. Wanneer er een pak sneeuw ligt kunnen wij de auto laten staan. Het is dus niet mijn bedoeling een discussie zomer vs winterbanden te openen:rolleyes:, maar een thread voor zomerbandenrijders in de winter om (positieve en negatieve) praktijkervaringen uit te wisselen tijdens verschillende weersomstandigheden.

  Tot nu toe heb ik zelf nog totaal geen hinder ervaren van de zomerbanden. De temperatuur is ook nog niet veel onder de 7 graden geweest. Overigens geeft onderstaande test aan de de temperatuur niet relevant is, behalve als er echt sneeuw op de weg ligt.
  Privacy settings
   
 2. forza11

  forza11 Member

  Joined:
  Aug 8, 2018
  Messages:
  94
  Location:
  Nederland
  Ik heb met mijn model s verleden winter lang doorgereden op zomerbanden en dat ging prima. Toen er wat sneeuw in zicht kwam heb ik alsnog geswitched, maar je kan het zelf even aankijken natuurlijk. Als de grip er niet is kan je altijd nog winterbanden aanschaffen.
   
 3. Erik-S85

  Erik-S85 Member

  Joined:
  Jul 28, 2014
  Messages:
  599
  Location:
  Vleuten
  Ik hoop op dat moment alleen niet voor je te lopen of rijden.

  Sorry maar een auto van ruim 50.000 (of bij een 's of X zelfs 100.000) euro kopen en dan gaan besparen op het wisselen van banden. Ik snap het echt niet.
   
 4. Onno

  Onno Member

  Joined:
  Nov 12, 2017
  Messages:
  847
  Location:
  Ranstad Netherlands
  Net verschenen op AD.nl:

  Privacy settings (Winterbanden hebben geen nut, blijkt uit Britse praktijktest)

  Overigens heeft onze Model 3 sinds vanmiddag zijn winterschoeisel (LR RWD). Met de S ga ik in maart naar Noorwegen en pas dan gooi ik daar de winterset op. Tot die tijd rij ik gewoon op zomerbanden...
   
 5. Autozoeker

  Autozoeker M3 LR AWD

  Joined:
  May 21, 2019
  Messages:
  238
  Location:
  The Netherlands
  Ik heb ook zomerbanden die ik in de winter gebruik. Als die op zijn ga ik ws naar de michelin crossclimate. Voorheen altijd wel winter/zomer banden gehad.

   
 6. Daniel 74

  Daniel 74 Active Member

  Joined:
  Mar 25, 2013
  Messages:
  1,734
  Location:
  The Netherlands
  Met alle respect, maar als het regent - en dat gebeurt in de Hollandse winter vaker dan dat het sneeuwt - dan sta je op zomerbanden toch echt eerder stil dan op winterbanden. Of het nu 2 of 10 graden is.

  Wij zetten winterbanden onder de model X, maar echt alleen omdat wij met die auto op wintersport gaan. Onder onze model 3 performance, die Nederland niet uit komt, rijdt de winter door op zomerbanden. Die enkele keer dat het sneeuwt, moet je voorzichtig rijden. Met 4wd sowieso niet echt behelpen.

  Geen centenkwestie zoals je suggereert, maar een persoonlijke keuze voor het best presterende schoeisel meer dan 95% van de Nederlandse winter.
   
  • Like x 2
 7. MoManTai

  MoManTai Member

  Joined:
  Sep 16, 2019
  Messages:
  526
  Location:
  Oude-Tonge
  Ik heb met vorige (lease) auto’s altijd uitsluitend met ‘banden’ gereden.

  Tegenwoordig heb je zomer, winter en all season banden. De laatste ICE auto had all season banden. Eerlijk gezegd heb ik nooit het idee gehad dat ik op foute banden reed. Maar ik ga dan ook nooit met de auto op wintersport. De enkele keer dat er in Nederland nog verse sneeuw op straat ligt is voor mij dan ook geen reden om winterbanden voor mijn M3 aan te schaffen. Als er dan sneeuw op straat ligt rij ik wel wat voorzichtiger (ik rij nu zo’n 25 jaar schade vrij).
   
 8. Fredblack

  Fredblack Member

  Joined:
  Nov 10, 2018
  Messages:
  93
  Location:
  Loenen
  De komende weken verwacht men nog temperaturen van 10 graden. Dan zijn winterbanden echt niet nodig bij een 4wd.

  KNMI - Weer - Verwachtingen

  Ik zit de winterbanden er net voor de wintersport onder en bij terugkomst gelijk eraf. In Nederland slijt het profiel alleen maar.
   
 9. MaSansky

  MaSansky Member

  Joined:
  Aug 20, 2019
  Messages:
  344
  Location:
  Netherlands
  Rij op zomerbanden. Niets met centen te maken. Maar met betere remweg en bochten. Met sneeuw neem ik een dagje vrij.
   
  • Like x 3
 10. Mad P***y

  Mad P***y Active Member

  Joined:
  Jan 23, 2019
  Messages:
  1,264
  Location:
  Nederland
  Vorig winter had ik braaf de winterbanden onder gezet en de buren niet. Een keer raden wie de straat niet uitkwam bij de eerste geringe sneeuw? En ook al strooien ze, wat ze ook niet overal doen, zijn er nog steeds meer ongelukken in de winter, hoe zou het toch komen? 4wd of niet, maakt echt weinig uit als je op zomerbanden blijft rijden. De S en X hebben al winterschoentjes, voor de 3 heb ik ze gister besteld, zodat wij na de levering gelijk kunnen gaan wisselen.
   
 11. Tampert

  Tampert Member

  Joined:
  Sep 26, 2016
  Messages:
  358
  Location:
  Netherlands
  Ik heb twee jaar terug wat lang gewacht met de winterbanden onder de MS te monteren. Met een wat opgevroren straat brak de achterkant uit in een bocht. Terwijl ik niet hard op het ‘stroompedaal’ trapte.
  Die auto is zwaar en de systemen hebben nu eenmaal een reactietijd.
   
 12. Autozoeker

  Autozoeker M3 LR AWD

  Joined:
  May 21, 2019
  Messages:
  238
  Location:
  The Netherlands
  Winterbanden helpen ook niet bij opgevroren straat?

  Meer ongelukken komt meer door regen, eerder donker en laagstaande zon. Niet zozeer alleen sneeuw. Voor die paar dagen dat er sneeuw ligt kan je makkelijk wat regelen (thuiswerk). Sterker nog met de winterband deed ik dat ook.

  Ik zie het nut van winterbanden wel hoor, alleen in NL niet zo. De video die ik een paar berichten terug had gepost onderstreept dat.
   
 13. JRY.

  JRY. Member

  Joined:
  May 22, 2019
  Messages:
  228
  Location:
  Zeist

  Ik ben het eens met autozoeker er zijn veel meer factoren waardoor er in de winter meer ongelukken zijn. Daarnaast denk ik dat er bij sneeuwval meer ongelukken zijn omdat bestuurders met winterbanden vaak denken dat ze de zelfde rijstijl kunnen hanteren als met droog weer, want ze rijden op winterbanden.

  Ik twijfel nog, heb altijd bij mijn vorige auto's zomer en winterbanden gekocht maar rij nu nog op zomerbanden. Ben van plan om met de ICE op wintersport te gaan vanwege de, door mij, verwachter drukte aan de SUC.

  Tot nu toe rijd de M3 prima op zomerbandjes.
   
  • Funny x 1
 14. Mad P***y

  Mad P***y Active Member

  Joined:
  Jan 23, 2019
  Messages:
  1,264
  Location:
  Nederland
  Dat hebben wij ook als het ook net niet gevroren heeft en de zomerbanden onder zitten. Sinds de wissel niet meer. Ook bij nat en koud wegdek breekt de s niet meer uit
   
 15. zezke

  zezke Member

  Joined:
  Mar 2, 2019
  Messages:
  73
  Location:
  Ghent
  Mijn vorige wagen was en Volvo V40 D4 met 190pk op de vooras. Zodra het fris werd (5 graden ofzo) en nat was het erg voorzichtig aanzetten met de zomerbanden waar de winterbanden nog een pak meer grip boden. De Tesla aandrijving regelt dat natuurlijk een pak slimmer, maar die grip is hier nog steeds welkom.

  Maar goed, ik rijd volgende week richting Duitsland, de keuze is ook deels voor mij gemaakt.
   
 16. Mad P***y

  Mad P***y Active Member

  Joined:
  Jan 23, 2019
  Messages:
  1,264
  Location:
  Nederland
  Ieder moet voor zich weten, is echt niet alleen sneeuw waar je winterbanden voor nodig hebt. Dit wordt ook in het filmpje uitgelegd. Ze benadrukken dat je in de winter toch niet op zomerbanden moet rijden, of is mijn Engels ineens beroerd geworden? Allseason is net er tussen in. Ik heb met allseason banden gereden in de winter in NL en dat was even beroerd als met zomerbanden, zelfs uitglijder gemaakt, maar zonder schade gelukkig. Daarna gelijk winterbanden eronder gezet en nergens last van. Dus dat doe ik sindsdien standaard rond eind november. En maart/april weer de zomerbanden wissel.
  In Duitsland is het verplicht om een sneeuwvlok te hebben op je band, dat heeft een allseason niet, voor zover ik het mij kan herinneren, but correct me if I’m wrong.

  Nogmaals ieder moet voor zich weten, ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik iemand geraakt heb, omdat mijn banden niet goed waren. Daar bespaar ik nooit op.
   
 17. Autozoeker

  Autozoeker M3 LR AWD

  Joined:
  May 21, 2019
  Messages:
  238
  Location:
  The Netherlands
  #17 Autozoeker, Dec 6, 2019
  Last edited: Dec 6, 2019
  Even advocaat van de duivel spelen :)

  Maar met de winterbanden heb je meer remweg bij droog weer (ook < 7 graden!). Alleen bij nat wegdek en onder 7 graden doet een winterband het beter. Je moet achterhalen wat nat weg dek definitie is.

  Rijkswaterstaat hanteert:
  Dit komt icm < 7 graden minder vaak voor dan de andere omstandigheden in de hollandse winters. En dan laat ik ook weg dat we in NL ZOAB hebben... Dan heb je dus een band die in de meeste gevallen in de winter een slechtere remweg heeft.

  Met die gedachte zou je juist zomer of all seasons moeten nemen als je niets op je geweten wilt hebben..

  Nogmaals: Geen winterbanden nemen is geen bezuiniging. De meesten hier zullen een extra setje prima kunnen betalen.
  [/advocaat mode uit]

  Verder heeft de Michelin crossclimate gewoon een sneeuwvlokje en mag je daarmee gewoon in duitsland in de winter rijden.
   

  Attached Files:

  • Like x 1
 18. Mad P***y

  Mad P***y Active Member

  Joined:
  Jan 23, 2019
  Messages:
  1,264
  Location:
  Nederland
  Ik spreek uit praktijkervaring ;)
   
 19. Fralamjo

  Fralamjo Member

  Joined:
  Nov 16, 2018
  Messages:
  295
  Location:
  Netherlands
  @Mad P***y Meeste all-season banden hebben wel een berg met sneeuwvlok symbool en zijn, net als winterbanden, bij meer dan 4mm profiel een goedgekeurde band voor in de winter. Heb onder mijn auto Crossclimate+ en die zijn prima voor de NL winter. Ga je echter op wintersport dan zou ik wel echte winterbanden nemen. Dat blijkt ook eigenlijk uit die video van Tyre reviews. De geteste Nokians zijn in echt zwaar winterse omstandigheden het beste.

  Heb redelijk wat auto's al gehad met all-seasons en de laatste generaties zijn duidelijk beter. Je komt gewoon weg uit een besneeuwde/half bevroren straat en voor mij geld het voordeel: ik ga nog wel eens eind-augustus / begin-september naar de alpen en ook dit jaar was er natte sneeuw op de Galibier bij iets boven nul. Dan ben ik blij dat ik niet rij met zomerbanden.

  @Autozoeker in die video van Tyre reviews is toch duidelijk: zomerbanden bij koude temperaturen en bochten is geen goede combi met vochtig wegdek. De echte voordelen van de winterband zagen ze pas in echte sneeuw en ijs condities. Wil je niet wisselen zijn all-season banden gewoon de beste keus.
   
  • Like x 1
  • Disagree x 1
 20. Gamechanger

  Gamechanger Member

  Joined:
  Mar 24, 2016
  Messages:
  311
  Location:
  Herselt
  Praktische vraag. Mag je met de pro pilots van Michelin in Duitsland rijden in de winter (in winterse omstandigheden)?
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC