Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Overname Solarcity

This site may earn commission on affiliate links.
Bij 13.000 kWh per jaar heb je 3.000 kWh in een veel lager energiebelastingtarief. Dat betekent dat als je niet je hele verbruik zelf opwekt dat de terugverdientijd sterk oploopt. Zonnepaneel eigenaren rekenen zich meestal rijk. Bij de terugverdientijd wordt de rente, afschrijving, verzekering en na 10 jaar vervangen omvormer(s) meestal vergeten.

Klopt, verbruik is alleen het dubbele, dak was niet groter :)

Rente is er niet, cash betaald, mogelijk wat rente verlies maar over een paar jaar is dat mss wel voordeliger om het van de bank af te halen ipv te laten staan.

Afschrijving is in principe gelijk ongeacht aantal panelen.

Verzekering zat bij de aanschaf prijs in en dus mee in de ROI.

Garantie is 15 jaar op de omvormers.

Maar klopt dat de berekeningen die gepresenteerd worden door de zonnepanelenboeren meestal absurd positief zijn en de belangrijke "details" vaak net "vergeten" worden te melden. En alles geld alleen als je nog kan "middelen" tussen je dag en nacht verbruik...
 
De energiebelasting is dit jaar van ongeveer 12 naar 10 cent per kWh gegaan (ex btw). Ook de energieleveranciers stunten enorm met de prijzen. Soms scheelt het 50% met vorig jaar! Waar vorig jaar nog de, te besparen, kWh prijs rond de 23 cent lag is dat dit jaar rond de 19 cent.

De "terugverdientermijn" is zo weer verhoogd met 15 tot 20% in vergelijking met wat we vorig jaar wisten.

De (centrale) omvormer zal een jaar of 12 meegaan dus zal ook vervangen moeten worden. Reken hier ook 1 a 2 jaar voor om terug te verdienen.

Micro omvormers zijn eigenlijk de beste optie. Deze hebben 20 jaar garantie (Enphase) en een levensduur zo lang als de panelen. Maarja, de eerste terugverdientermijn is dan langer. En men wil het systeem zo snel mogelijk terug verdient hebben. Dus wordt er op kwaliteit beknibbeld. Voor de meeste is een zonnepaneel een zonnepaneel en zit e niet veel verschil in.

Ik snap overigens niet dat Tesla (naam van uitvinder van wisselstroom) met SolarCity niet meer met Enphase samen werkt en wel met Solaredge.

Zonne-energie blijft interessant maar het rendement is moeilijk te berekenen met al de wijzigingen in wetgeving. Lage kWh prijzen en de dreiging van het wegvallen van de saldeerwet inde 2020 werkt helaas niet positief mee.
 
Tel daarbij ook nog de grilligheid van de bron zelf (het moment van de dag waarop die wolken boven je panelen hangen en hoe lang ze erboven hangen), het veranderende weerbeeld an sich (bekijk eens hoeveel het weerbeeld is veranderd in 20 jaar tijd), en de positionering van de panelen (juiste uitlijning richting zon kan zo 10% opbrengst schelen) en het is duidelijk dat de uiteindelijke ROI behoorlijk kan afwijken van de bierviltjes berekeningen vooraf.
Geeft verder niet, hoe slecht het allemaal ook uitpakt, de kans op een negatieve ROI met zonnepanelen is vooralsnog heel erg laag.
 
Graag terug on topic...
Met volgend dilemma: gaat Tesla Solaredge (fabrikant omvormers en huidige leverancier van Solarcity) ook overnemen of aan de deur zetten en zelf verder de omvormers ontwikkelen?
 
Graag terug on topic...
Met volgend dilemma: gaat Tesla Solaredge (fabrikant omvormers en huidige leverancier van Solarcity) ook overnemen of aan de deur zetten en zelf verder de omvormers ontwikkelen?
Ik denk dat je er van uit kan gaan dat ze dit zelf gaan doen. Zie ook dit artikel: On building a Tesla Solar inverter/hub: ‘we are probably the best in the world on advanced inverter technologies’ – Elon Musk

Dit is een voortzetting van de SpaceX en Tesla strategy - altijd zelf doen als je het beter kunt dan wat er in de markt wordt geboden. Vervolgens gooi je er nog een sausje 'first principle thinking' overheen, en dan moet je dit wel in-house doen....