TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Roadster owner on 4th! charging cable

Discussion in 'Roadster' started by Adm, May 21, 2014.

  1. Adm

    Adm Active Member

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,048
    Location:
    The Netherlands
    I just saw a Roadster owner on Twitter who just bought her 4th charging cable. Do these cables have a history of failure? Has anybody else experienced problems and how has Tesla dealt with it?
     
  2. Curt

    Curt Roadster Signature #55

    Joined:
    May 13, 2013
    Messages:
    309
    I'm on my second UMC. The first one started to give an "External Charger Problem" fault once every couple of weeks when waking up to charge, but never for immediate charging. This became more frequent, and I uploaded my logs and talked to the local Service Center.

    A few weeks later, my UMC was failing to charge for more than 20 minutes. I uploaded logs again, and got a call a few minutes later to bring it to the Service Center. They loaned me their UMC while they tried charging Roadsters with mine. Two weeks later, I got another call telling me that a new UMC was waiting for me at the Service Center. It was replaced free of charge.
     
  3. dhrivnak

    dhrivnak Active Member

    Joined:
    Jan 8, 2011
    Messages:
    2,150
    Location:
    NE Tennessee
    The 1.5 version is built like a tank (and nearly as big as one) and is limited to 30 amps. But they rarely fail. The new sleeker 2.0 and better design can cause some issues from what I hear.
     
  4. Jackyche

    Jackyche Member

    Joined:
    Sep 30, 2012
    Messages:
    319
    Location:
    Seattle
    I *will be* on my 4th spare connector cable (110V, 12amp). I just haven't had time to go in to the service center for them to fix it. Its always the "plug head" and they just replace the head for me. Haven't charged me yet but I never know if when they'll start.

    Plan to go in for the firmware update later on.
     
  5. Doug_G

    Doug_G Lead Moderator

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    15,848
    Location:
    Ottawa, Canada
    Funny, never had a moment's trouble with my (40A) Roadster UMC or other charging accessories. But I'm on my fourth Model S UMC. Go figure.
     
  6. Jaff

    Jaff Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2010
    Messages:
    3,007
    Location:
    Grimsby, Canada
    3.5 years & 72,000 kms, and nary a problem with either my Roadster HPC nor UMC...53,000 kms and 1.5 years on my wife's Model S, and she's on her second HWPC & UMC......must be the way she drives. :wink:
     
  7. 7racer

    7racer Member

    Joined:
    Jun 13, 2011
    Messages:
    755
    on my second, but it's been a tank. The first failed within a month of getting the car.
     
  8. andy-sf

    andy-sf Member

    Joined:
    Jul 3, 2013
    Messages:
    37
    Location:
    San Francisco
  9. markwj

    markwj Moderator, Asia Pacific

    Joined:
    Apr 10, 2011
    Messages:
    3,655
    Location:
    Hong Kong
    I am on my 1st mobile charge cable, and 1st HPC. No issues with either.
     
  10. sethr

    sethr CPO Roadster #1089

    Joined:
    Mar 24, 2013
    Messages:
    152
    Location:
    Fairfax, VA
    #10 sethr, May 22, 2014
    Last edited: May 22, 2014
    I too, am on my third, the first two had problems from the beginning. I was told by Tesla that heat was the problem that most often causes UMC failure, and I installed a small fan above where it lives in my garage (no HPC) to keep the UMC body cool. So far, so good, after a bit over a year. Mind you, the first one (that came with my CPO Roadster) was labelled as "shop use only" (?), the second was a remanufactured one, the one I have now was brand new.
     

Share This Page