TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Software Bugs - Latest Uodate

Discussion in 'Model S' started by Edandshelley, Apr 9, 2018.

  1. Edandshelley

    Edandshelley New Member

    Joined:
    Jan 3, 2018
    Messages:
    2
    Location:
    Dallas
    Interested if anyone else is experiencing issues with the underlying system on your Model S or if there any suggestions. Have reported all to Tesla service and/or issued “Bug Reports” on the incar voice system.

    About the vehicle:
    2017 Model S P100D
    Took delivery in early December

    - Dash and Center Screen Blank on startup then receive the Tesla logo then a message the Systems Are Powering Up. Picture attached.
    I have verified that we do not have any power conservation settings on and this has happened when the car was off for only a few minutes or for a few days.

    - Center display “reboots” when first starting car. Goes to Tesla logo and reboots when starting and putting in gear.

    The next set have happened and requires a steering wheel reboot to correct...has happened a few times.
    - navigation vehicle icon remains at starting point while driving. Not following road
    - turn signals flash but no noise
    - radio volume will not adjust
    - no audio on radio when completing a phone call
    - screen lock up

    Again, the service reps have been great to work with but this is getting frustrating and my wife/I are starting to not take the Tesla because we don’t want to get stuck waiting for a “Systems Are Powering Up” event.
    Thanks in advance...
     

    Attached Files:

  2. croman

    croman Active Member

    Joined:
    Nov 21, 2016
    Messages:
    4,511
    Location:
    Chicago, IL
    Yes, this seems to be a common bug. I haven't had this issue. I did notice some MCU and IC reboots in very cold weather when I couldn't garage park my car due to work being done on my electrical panel.
     
  3. bob_p

    bob_p Active Member

    Joined:
    Apr 5, 2012
    Messages:
    3,405
    Could be the update didn't get installed properly.

    Suggest rebooting both dashboard/console processors, performing a power off, and then after powering back up, rebooting both processors again.

    If the problem recurs - get the service center to look at it.
     
  4. murphyS90D

    murphyS90D Member

    Joined:
    Jul 2, 2016
    Messages:
    555
    Location:
    Horsham, PA
    All cars are in power save mode at night. You have no control over that.
     
  5. jorobsand

    jorobsand Member

    Joined:
    Nov 12, 2017
    Messages:
    275
    Location:
    Charlotte, NC
    I have had a couple of those with the recent firmware on my 2017 P100D delivered in late December. Not consistent issues but ones I have seen pop up a couple times (e.g. the "Systems Powering Up" issue, the frozen GPS issue, the screen lock issue).

    From what I have read, these are similar to bugs seen by others.
     
  6. Unpilot

    Unpilot Sell order in at $3999.99

    Joined:
    Dec 2, 2017
    Messages:
    3,930
    Location:
    A Coast
    Just had the "system powering up" the other day after the car had sat for a few days.
    Yesterday the center screen was blank and it took a long time holding the scroll wheels to bring it back.

    Sept build 2017 S100D
     
  7. Safari

    Safari Member

    Joined:
    Dec 27, 2016
    Messages:
    71
    Location:
    York Region
    Also suffering with the turn signal and screen freeze issues recently. The infotainment system has been a mess since I got the car so it's hard for me to say if anything there is truly a new bug or remnants of past issues (USB music freezes, radio switches from streaming to FM randomly, volume freezes, next song won't play, etc). The other day the app wouldn't sync with the car (vehicle connection error) and the following day the GPS wouldn't/couldn't locate itself. Running 2018.6.1 641efac and even that update had to be done by the SC because the OTA updates never arrive .
     
  8. AZ_EV_life

    AZ_EV_life Member

    Joined:
    May 6, 2017
    Messages:
    12
    Location:
    PHX
    Hi,

    I am having the same issue in my 2016 S75 AP1.

    When I get in the car my dash has showed either the Tesla logo or the "Systems powering up" messages, It's happening about 2-3 times per day.

    I also had the center screen reboot once while I was driving.

    If anyone finds out what fixes the issue please share.

    Thank you
     
  9. AZ_EV_life

    AZ_EV_life Member

    Joined:
    May 6, 2017
    Messages:
    12
    Location:
    PHX
    Anyone have an update on this issue? I am still having the problem
     
  10. Safari

    Safari Member

    Joined:
    Dec 27, 2016
    Messages:
    71
    Location:
    York Region
    I have to say my systems have been normal of late. I've had 1-2 occurrences with the "T" logo coming on at start-up but it goes away quickly, and no more warning messages in the dash. Turn signal conflicting with the music system also has not happened of late. If a reboot isn't solving the problem then a visit to the Service Centre may be worth it. They can also ensure the latest firmware is properly loaded.
     
  11. Bet TSLA

    Bet TSLA Active Member

    Joined:
    Dec 8, 2014
    Messages:
    2,148
    Location:
    Cupertino, CA
    I saw those symptoms on my December build S100D back in March with firmware 2018.6.1. Mostly went away after installing 2018.10. Certainly gone with more recent builds. Did see it reset to a working state by leaving the car parked and coming back later. Reboot didn't help.

    In any case, the important thing is that the fix was simply newer firmware.
     
  12. Upscaleman

    Upscaleman Member

    Joined:
    Nov 24, 2017
    Messages:
    375
    Location:
    Los Angeles
    Makes you wonder if anyone at Tesla actually gets in a car and tests out the update.

    "Um, Boss, the stereos no longer work."
     
    • Funny x 1
  13. AZ_EV_life

    AZ_EV_life Member

    Joined:
    May 6, 2017
    Messages:
    12
    Location:
    PHX
    I guess I will need to take it in I get it almost every morning.
     
  14. Bet TSLA

    Bet TSLA Active Member

    Joined:
    Dec 8, 2014
    Messages:
    2,148
    Location:
    Cupertino, CA
    You don't say what version of the firmware you are running. That's the only relevant thing.
     

Share This Page

  • About Us

    Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
  • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


    SUPPORT TMC