TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Sound studio

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by pwillemse78, Dec 26, 2013.

 1. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  In navolging van wat separate postings toch eens kritisch geluisterd naar de speakers. instellingen:
  bass +3, mis +2, en treble op +1. Dolby off. Goede kwaliteit muziek, dus geen crap.

  Geen smiley instelling dus :)

  Tot een middellaag volume klinkt het nog aardig, maar als we ilse de lange echt goed laten zingen en candy dulfer flink laten blazen begint het toch te jeuken... vanaf volume 6,5 ongeveer.

  Zoals iemand al concludeerde: er lijkt een soort van cross-over rond de 100 hertz actief, die alle lage tonen naar de deur speakers stuurt, en de hoge en mid tonen naar de tweeters. That's it. geen intelligentie, geen filtering, niks. Waarbij de onderste speakers wat dof en ongecontroleerd klinken. Het geheel gaat, maar is niet top. zou beter moeten kunnen, op zich is de plaatsing van de speakers wel OK. Weet alleen niet of dat hem zit in de speakers of in de aansturing. meestal doet een additionele versterker met wat extra instelmogelijkheden al wonderen. echter in deze kar aan de elektronica gaan zitten of laten zitten lijkt me ook niet alles... ook heel apart dat iedereen de dolby uitzet, waar is dat in hemelsnaam voor bedacht als het niet klinkt in deze kar?

  Wat zijn de ervaringen van anderen met de sound studio? Reacties in de trend van: Mijn standaard geluid klinkt wel top: laat maar even zitten, heeft niet zoveel zin :wink: Snap dat ik het niet met de installatie thuis mag verlegijken, dus ook dat is al duidelijk vooraf...

  Dus uiteindelijk maar luisteren naar die heerlijke verslavende fluittoon bij plankgas :)
   
 2. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  6,985
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  persoonlijk begrijp ik de heisa rond geluidskwaliteit in een auto niet zo goed.
  de S mag dan wel stiller zijn dan een andere auto, je blijft veel omgevingslawaai horen (banden, wind, de motor of invertor,...)

  met andere woorden : een auto is mijns inziens niet de plaats om naar perfecte klant te luisteren - ik ben best tevreden met mijn standaard radio.
   
 3. LionKingBike

  LionKingBike Member

  Joined:
  Sep 14, 2013
  Messages:
  317
  Location:
  Kaatsheuvel
  Ik ben het met S-19910 eens. Thuis hebben we een high end audiosysteem. In een auto haal je nooit de kwaliteit van thuis, niet alleen qua apparatuur, maar ook niet door de slechte akoestiek in de auto. Vergeet niet dat akoestiek een heel erg belangrijke factor is! Het blijft dus altijd tobben. Wij hebben het soundpakket en vinden het aardig klinken. In ieder geval beter dan in de vorige auto. Een concertzaal in je auto is volgens mij onhaalbaar. Goed muziek luisteren: investeer in een goede audio thuis, niet in de auto: er is te veel storend omgevingsgeluid.
   
 4. MindBender

  MindBender Bite my shiny metal ass

  Joined:
  Jul 25, 2013
  Messages:
  446
  Location:
  Tilburg, The Netherlands
  Ik heb heb ook het Studio Sound package genomen en ik ben er nog niet helemaal uit wat ik er van vindt. Mijn Renault was voorzien van het optionele Cabasse Sound System en mijn Tesla klonk beduidend slechter, totdat ik de ingeschakelde Dolby Surround knop ontdekte. Zonder Dolby Surround klinkt de Tesla 'anders', neigend naar beter. Ik had beter verwacht dan het uiteindelijk is, maar mijn verwachtingen waren al een beetje getemperd na het lezen van de eerste reviews op dit forum.

  Doble Surround is 'surround sound' geëncodeerd in een normaal stereo signaal door allerlei trucjes uit te halen met frequentiebereik en faseverschuivingen. Als je een standaard stereo signaal, zonder deze extra informatie op deze manier gaat decoderen, is het niet zo gek dat het geluid slecht klinkt. Maar ook met deze extra informatie is het tamelijk waardeloos; Uiteindelijk is het stereo met een ontbrekend deel in het spectrum en een enkel kanaal voor links- en rechtsachter samen, die ook nog eens een zeer beperkt spectrum hebben. De Pro-logic variant heeft voor mid-voor nog zo'n een enkel kanaal. Het is allemaal zwaar achterhaald en ik begrijp inderdaad ook niet waarom ze het geïnstalleerd hebben en ook nog eens standaard ingeschakeld hebben.

  Ik mis wat in het mid-laag bereik en het lijkt inderdaad overwegend van achteren te komen. Ik heb de bass op dit moment op +2 staan, trebble op +1 en mid voorlopig nog op 0, maar ik moet het nog fine-tunen. Verder lijkt het erop dat Loudness in ingeschakeld en niet - zoals dat hoort - uitgeschakeld wordt bij hogere volumes. Je hoort inderdaad dat de versterkers tegen d'r einde beginnen te lopen bij een volume van 6 a 7. Verder vind ik het ontbreken van een draaiknop voor het volume een gemis en vind ik de granulariteit te grof.

  Ik ben geen audiofiel in de zin dat ik speciale oxide-arme koperkabels gebruik, maar ik heb wel Dynaudio luidsprekers waar ik erg aan gehecht ben in de huiskamer staan. Maar uiteindelijk heb ik goed geluid in de auto maar een beetje opgegeven. Het is wat het is, het heeft weinig zin om het beter proberen te krijgen en aan aftermarketrommel waag ik me niet meer nadat ik ooit voor een klein kapitaal aan Clarion materiaal gekocht had en het nog steeds niet klonk.
   
 5. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  Let op, ik verwacht geen concertzaal kwaliteit. Mij buurman heeft een high end audio zaak, ik snap dat het niet wordt zoals thuis, waar we ook een leuke installatie hebben. Wil alleen kijken hoe we het optimale eruit kunnen halen... Hopelijk komen er in de toekomst meer tuning mogelijkheden...
   
 6. LionKingBike

  LionKingBike Member

  Joined:
  Sep 14, 2013
  Messages:
  317
  Location:
  Kaatsheuvel
  Grappig Mindbender, in onze renault espace hadden we ook het Cabasse audiosysteem. Ik vind het Teslasysteem in het algemeen beter klinken, zo zie je dat het allemaal ook een kwestie van smaak is.
  Ik ben het helemaal met je eens dat het geen zin heeft om veel geld in car audio te investeren. Nogmaals, akoestiek is zeker zo belangrijk als de installatie en de eerste is gewoon waardeloos in een auto. Goede apparatuur komt in de auto niet tot zijn recht.
   
 7. MindBender

  MindBender Bite my shiny metal ass

  Joined:
  Jul 25, 2013
  Messages:
  446
  Location:
  Tilburg, The Netherlands
  Toch heeft PWillemse wel een goed punt. Het hoeft niet als een concertzaal te klinken, maar narigheden als een slecht frequentiebereik en sterke vervorming bij iets hogere dan normale volumes moeten er wel uit zijn.
   
 8. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  Had in m'n e61 een gemodificeerde set speakers laten plaatsen, en een andere versterker. Koste slechts 1600 euro, maar klonk behoorlijk goed. Als ik Ilse de lange aan heb staan klinken de speakers helemaal niet zo slecht, heb echt het idee dat een extra versterkertje al veel zou schelen! En dat t geen concertzaal is is helder, maar daar staat 0-100 in 4,4 seconden tegenover :)
   
 9. RD11

  RD11 Member

  Joined:
  Aug 30, 2013
  Messages:
  68
  Location:
  Amsterdam
  Oneerlijk vergelijk wellicht, maar probeer eens te luisteren naar bijvoorbeeld een B&O systeem in een grote Audi?
  Daar zijn akoestiek, luidsprekers én surround perfect op elkaar afgestemd, dus het kan echt wel, voor een duidelijke meerprijs weliswaar.
  Ik had ook meer verwacht van Tesla, maar de nadruk ligt nu eenmaal niet op de high-end audio...
   
 10. ojee99

  ojee99 Onno

  Joined:
  Aug 3, 2013
  Messages:
  1,129
  Location:
  Den Haag
  Heel klein beetje off-topic wellicht (gezien de titel), zijn er al ervaringen met het laten vervangen/aanpassingen van de speakers van de basis geluidsinstallatie (dus voor auto's zonder sound studio), bij een of andere specialist in NL?
   
 11. Highkick

  Highkick Grinning SRV-man

  Joined:
  Nov 22, 2013
  Messages:
  233
  Location:
  Oirschot
  Ik heb de Dolby dus ook uitgezet, en kom met bass +3 mis +1 Treble +1 aardig weg.

  Er zou een subwoofer inzitten, http://www.teslamotors.com/forum/forums/sound-studio-package, Ik vind het echter vreemd als ik de instellingen verander zodat er meer geluid uit de speakers achter komt, de bass weg is. Het lijkt net alsof er geen subwoofer inzit. Bass is niet richting gevoelig dus dit zou niet (of weinig) moeten veranderen als ik al het geluid van achter laat komen......
   
 12. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,435
  Location:
  Breda, Netherlands
  Ik heb laatst een auto met en eentje zonder sound studio package kunnen vergelijken. Dan merk je duidelijk dat de ssp een subwoofer bevat.
   
 13. Highkick

  Highkick Grinning SRV-man

  Joined:
  Nov 22, 2013
  Messages:
  233
  Location:
  Oirschot
  Mooi. Die kans heb ik nog niet gehad....

  Toch vind ik het vreemd dat als ik het geluid naar achter regel, de bass weg is. Ik zie hier de rede niet van in, en bij mijn vorige autos (en mijn huidige Dodge RAM) gebeurde dit niet.....
   
 14. leysfi

  leysfi Member

  Joined:
  Aug 12, 2013
  Messages:
  550
  Location:
  Zeeuws-Vlaanderen
  Volledig mee eens: perfecte audio in een wagen kan! En dat heeft B&O al ten overvloede bewezen (in Audi's, Aston-Martins, etc...). Ik had gehoopt dat voor de prijs van de Sound Pack de kwaliteit toch een beetje richting B&O had gegaan. Quod non, dus...
   
 15. Xfrank

  Xfrank Well-Known Member

  Joined:
  Jun 16, 2012
  Messages:
  8,363
  Location:
  Waasmunster, Belgium
  Ik zou al blij zijn als ik gewoon deftig naar de radio kon luisteren. FM is niet aan te horen en de internetradio valt regelmatig weg. Ik ben zeker niet veeleisend aangaande muziek en geluid, maar dit is echt niet goed.
  de radio ontvangst is voor mij het grootste min-punt van mijn auto. (het kon slechter natuurlijk)
   
 16. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  B&o kost 20 mille toch? Lijkt,me dat die verwachting wat krom was
   
 17. LionKingBike

  LionKingBike Member

  Joined:
  Sep 14, 2013
  Messages:
  317
  Location:
  Kaatsheuvel
  Dat schreef RD11 al in zijn post. Maar 20 duizend? Dan koop ik er een Zoe bij ;-). Maar ik geef meteen toe dat er ten aanzien van de basis (ontvangst etc) niets mis mag zijn.
   
 18. Hans (Amsterdam)

  Hans (Amsterdam) Active Member

  Joined:
  Feb 9, 2013
  Messages:
  1,302
  Location:
  Amsterdam
  B&O op een Audi A7 kost € 8.400 incl. BTW.
   
 19. pwillemse78

  pwillemse78 Member

  Joined:
  Aug 26, 2013
  Messages:
  950
  Location:
  nuenen
  Ok. Had alleen op een touareg gekeken, dacht dat het meer was. Scheelt weer
   
 20. LionKingBike

  LionKingBike Member

  Joined:
  Sep 14, 2013
  Messages:
  317
  Location:
  Kaatsheuvel
  Hmm, 2.500 vs. 8.400, da's toch een beetje appels en peren verhaal
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC