TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Systems are Powering Up?

Discussion in 'Model S: User Interface' started by Muzzman1, Apr 3, 2014.

  1. Muzzman1

    Muzzman1 Member

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Messages:
    519
    Location:
    Los Angeles
    This afternoon, I stepped out of my car for a couple minutes to talk to a friend. Hopped back in, and the car wouldn't turn on. Instead I was greeted with "Systems Are Powering Up" message on the cluster. When I entered the car, both screens were up, HVAC was on, Music was playing.
    I waited about a minute and the message cleared. Put it in drive and drove away.
    The music (slacker) began to skip like a CD, the main screen became unresponsive to touches, bluetooth was disconnecting and reconnecting, maps were frozen, then very glitchy. I let it continue, and started a call to Tesla so they could maybe pull a log while it was frozen to get some good data about the issue.
    I knew full well that a reboot of both screens would resolve it, and I performed the reboot as per the CSR request.
    I asked that she pulls logs in case there's anything there that can help them identify if there's an issue.

    My question to anyone listening: Have you heard of this type of freezing? Especially the "Systems are powering up" message when the car never went sleep. (energy save mode on the display is disabled)
    IMG_6969.JPG
     
  2. steve841

    steve841 Active Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    1,398
    Location:
    Ft. Lauderdale, FL
    Maybe de ja vu ... But someone just posted similar issue the other day ...

    If I recall, a call to Tesla pushed a fix for a "deep sleep" issue on some cars.
     
  3. gglockner

    gglockner Member

    Joined:
    Nov 7, 2013
    Messages:
    140
    Location:
    Bellevue WA
    Saw this issue as well. Couldn't connect from the remote app, then I went to the vehicle and saw this display. Message never cleared, but I put it into drive, and the center display rebooted several times and eventually things went back to normal.
     
  4. leshore

    leshore Member

    Joined:
    Mar 30, 2014
    Messages:
    71
    Location:
    Southern California
    I just had this same issue this morning. The message didn't clear, and I tried rebooting, which didn't happen. Eventually, everything went back to normal and all systems were operating. I spoke to service, and they said the car failed to wake up properly. He said if it happens again, and rebooting doesn't work, exit the car, lock it and the unlock it and try it again. It should wake up.
     
  5. Paul Carter

    Paul Carter Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2013
    Messages:
    1,456
    Location:
    Vancouver, BC, Canada
    Had the same problem 2 weekends ago & on several times on a road trip the week before. Finally called in tech support... Here's what I did:
    (1) hold the break peddle and do a main console reset (it may take a bit... just keep pressing)
    (2) turn off the power saving mode

    Havene't turned back on power save mode yet, but the problem has not come back. Going in for service on Monday as well (unrelated manner) and they said they'll address it. Will be interesting.

    I actually noticed my 5.11 update failed as well, so I don't know if this is related to pre 5.11
     
  6. sleep7

    sleep7 New Member

    Joined:
    Jul 11, 2014
    Messages:
    1
    Location:
    Fenner
    Had the same problem an hour ago!
     
  7. MileHighMotoring

    Joined:
    May 27, 2015
    Messages:
    790
    Location:
    Parker, CO
    #7 MileHighMotoring, Oct 12, 2015
    Last edited: Oct 12, 2015
    Having this problem right now, in a hot car full of frozen groceries and whining children!

    Edit - lasted about 3 minutes, then the car would start but no screens were on for five minutes. Weird to drive like that.
     
  8. JMG

    JMG Member

    Joined:
    Feb 26, 2015
    Messages:
    546
    Location:
    NE Texas
    Same problem in a loaner P85+ a couple of weeks ago. Same as others, just a main screen reset and all was well. Never had that problem in my 85D.
     
  9. jerry33

    jerry33 S85 - VIN:P05130 - 3/2/13

    Joined:
    Mar 8, 2012
    Messages:
    12,763
    Location:
    Texas
    I've had that too. It appears to be a bug in the more recent 6.x versions. However, I've found that no amount of pressing the brake and holding down the scroll wheels will make it work. However, if I get out of the car, let it turn off completely and then go back in, it will reboot properly with the scroll wheels.
     

Share This Page