TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker or making a Paypal contribution here: paypal.me/SupportTMC

Tesla en zelfrijdende wagens

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Bankroetlama, Apr 10, 2016.

?

Wordt Model 3 zelfrijdend?

 1. Ja

  11 vote(s)
  52.4%
 2. Nee

  7 vote(s)
  33.3%
 3. Ander antwoord.

  3 vote(s)
  14.3%
 1. Bankroetlama

  Bankroetlama Member

  Joined:
  Mar 30, 2016
  Messages:
  211
  Location:
  Mechelen
  Zelfrijdende wagens zijn de toekomst, daarover is is iedereen het eens . De enige vraag die nog rest is de snelheid waarmee dit wereldwijd zal uitgerold worden.
  Bij de voorstelling van de Model 3 zagen we een lelijk stuur en geen dashboard. Met Autopilot heeft Tesla veel ervaring opgedaan en zijn er duizenden chauffeurs die dagelijks alle wegen verkennen.
  In januari zei Elon Musk dat hij "binnen 2 jaar" zelfrijdende wagens op de weg verwacht, wat overeen komt met de tijdslijn van de Model 3.
  Ze hadden het massaal aantal orders bij part 1 van de onthulling niet verwacht, maar pas bij part 2: "something huge is coming up".

  Wordt de Model 3 de eerste zelfrijdende wagen?
   
 2. DimiVdb

  DimiVdb Member

  Joined:
  Aug 11, 2014
  Messages:
  579
  Location:
  Zonhoven
  Het zou me niet verbazen, maar ik zie het dan wel als een dure optie, dus zeker niet standaard.
   
 3. ivog

  ivog Member

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  285
  Location:
  Amsterdam
  Waar komt die "something huge is coming up" quote vandaan? dat klinkt wel spannend :)

  Misschien kan de model 3 net zoals autopilot op meer type wegen complete stukken zelf rijden waarbij de bestuurder nog wel moet ingrijpen als er toch iets niet goed gaat maar veel verder als dat zal 't voorlopig denk ik niet komen. Volledig autonoom rijden in de zin van 's ochtends je auto instappen en op de parkeerplaats op je werk afgezet worden zonder zelf op te hoeven letten zie ik de komende 10 jaar niet gebeuren. De hoeveelheid complexe situaties die voor een mens simpel zijn maar voor een computer maar moeilijk te ontcijferen zijn zijn legio en die zijn ontiegelijk moeilijk te programmeren. Een rotonde, een kind wat de weg op rent, verschillende weersomstandigheden, voor een mens allemaal makkelijk te ontcijferen maar een computer 'snapt' 't niet. Autopilot heeft nu al af en toe moeite om in sommige situaties überhaupt te snappen wat de lijnen tussen de rijbanen zijn!

  Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom Musk zegt dat het binnen 2 jaar er zou kunnen zijn... dat kan ie toch zelf ook niet geloven. Uiteindelijk gaat het er echt wel komen maar dat gaat nog wel een tijdje duren.
   
  • Like x 1
 4. dicktump

  dicktump Member

  Joined:
  Jun 6, 2014
  Messages:
  524
  Location:
  Enschede, NL
  Toch zou het mij niet verbazen als er over 2 jaar een autopilot is die veiliger kan rijden dan een mens, ook binnen de bebouwde kom. Dus hij rijdt niet perfect (iets wat we natuurlijk wel zouden willen bij een autonome auto), maar de kans op een ongeval is in elk geval veel kleiner. Sommige situaties zijn wellicht lastig te interpreteren, maar als er meer sensoren en camera's zouden zijn (dus een autopilot versie 2.0), kan de auto juist veel meer tegelijkertijd zien en verwerken dan een mens zou kunnen. Als mens kijk je bijvoorbeeld naar één kant waar een vreemde situatie afspeelt (fietser met vreemd gedrag, overstekende kinderen, etc.), maar dan mis je informatie van de andere kant, waar natuurlijk best tegelijkertijd ook een vreemde situatie kan ontstaan. Een computer met meerdere sensoren/camera's kan dat allemaal tegelijkertijd zien en kan ook nog eens heel snel gecontroleerde beslissingen nemen, terwijl een mens misschien wel in paniek zou raken.

  De ontwikkeling gaat best wel hard vind ik zelf. In de relatief korte tijd dat Tesla's autopilot rondrijdt is er ook al heel erg veel aan verbeterd. Bijvoorbeeld de eerste weken kreeg ik bijna elke dag wel een melding dat de autopilot ermee stopte en ik dus direct het stuur moest overnemen. Inmiddels heb ik die melding al maandenlang niet meer gezien. Ook bij hevige regenval functioneert autopilot veel beter; eerst begon hij dan te slingeren binnen de rijbaan en nu is dat vrijwel opgelost.

  Ik vind het super knap wat ze kunnen met 1 camera, 1 radar en rondom wat 'parkeersensoren'. En dat is dan alleen wat we nu zelf zien vanuit onze Tesla's. Mobileye en Tesla zijn inmiddels vermoedelijk alweer veel verder qua ontwikkeling.
   
  • Like x 1
 5. Hans Noordsij

  Hans Noordsij Active Member

  Joined:
  Apr 4, 2014
  Messages:
  4,634
  Location:
  Tilburg, Netherlands
  Als je het relateert aan de gereden kilometers hebben we nu al, met onze "primitieve" Autopilot 1.0 een systeem dat op meer dan 90% van onze route de auto zelf laat rijden. Als je ermee "vergroeid" raakt weet je van elkaar waar je even erbij moet zijn. Ergens hebben we als ervaren automobilist zelf ook een soort van automatische piloot. Laat je een ander rijden zul je onbewust mee gaan kijken als er een wat bijzondere verkeerssituatie nadert. Ik had het vroeger toen ik zeer regelmatig naar Hongarije reed met een collega uit de Gospelwereld. In de nacht wisselden we af waarbij er ook geslapen kon worden. Het is een paar keer gebeurd dat er anders werd gereden, omleiding bij file e.d. dat ik wakker werd omdat er "iets niet klopte".

  Straks met Autopilot 2.0 zal dat weer een flink aantal stapjes verder gaan en zullen we wellicht buiten de bebouwde kommen de auto, die dan ook de gekozen route er in betrekt, vrij kunnen laten rijden. Zo gaan we naar de 100% waarbij die laatste paar procent, dus verkeer met veel fietsers en voetgangers etc. er zeker wel komt maar dat kan wat langer duren, ook omdat daar de regelgeving nogal wat inhaalsagen moet maken.

  Gaat het om verplaatsen van aansluiting A op snelweg A naar aansluiting A op snelweg B dan zal het binnenkort best wel kunnen dat de auto dat zelf doet.
   
 6. ivog

  ivog Member

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  285
  Location:
  Amsterdam
  Een computer kan absoluut veel meer 'zien' als een mens en kan ook nog eens vele malen sneller reageren maar de crux zit 'm in het correct interpreteren van wat er gezien wordt en het adequaat daarop reageren, dat is dan weer iets waar een mens voorlopig veel beter in zal zijn.
   
  • Like x 2
 7. dicktump

  dicktump Member

  Joined:
  Jun 6, 2014
  Messages:
  524
  Location:
  Enschede, NL
  Dat is waar. Alleen denk ik wel dat het mogelijk moet zijn iets te maken dat veiliger rijdt dan een mens, ondanks dat misschien niet 100% van de situaties correct wordt geïnterpreteerd. Mensen maken soms domme fouten, kijk maar naar de hoeveelheid kop-staartbotsingen (zoals inrijden op een file). Ik denk dat zelfs de huidige autopilot die al wel voor een groot deel kan voorkomen.

  Ik vond deze blog van Google overigens wel zeer interessant op het gebied van interpreteren van beelden. Ook als kinderen verkleed zijn voor Halloween moet de auto ze herkennen namelijk: Halloween’s a great time to get some extra learning done. This week, lots of…
   
 8. Carl

  Carl Member

  Joined:
  Jan 12, 2013
  Messages:
  392
  Location:
  Belgium
  Ben het ermee eens dat onze AP's vandaag niet bepaald empathisch/hoffelijk reageren op het verkeer rondom hen, en ook nogal graag onnodig vangrails benaderen omdat ze per se midden in hun rijstrook willen blijven, ook in situaties waar we zelf voor meer ruimte zouden kiezen, maar als ze echt zelflerend zijn zullen ze zowel onze hoffelijkheid als onze anticipatie van "mogelijk slecht rijgedrag door anderen" en "onnodig gevaarlijke situaties" wel snel aanleren. Hoorde onlangs dat een Google Car vandaag leert dat ie een bocht in de bergen bijvoorbeeld wel ietwat mag afsnijden (zelfs al is er een doorlopende witte lijn) als ie zeker weet dat er geen tegenliggend verkeer is, zoals wij dat ook zouden doen.

  Er was een tijd dat men beweerde dat een schaak- of Go-computer nooit een wereldkampioen schaken of Go kon verslaan :). Het gaat snel.

  En AP 2.0 is nog iets anders natuurlijk. Vandaag hebben we het, zoals dicktump zegt, over 1 camera, 1 radar en rondom wat parkeersensoren. Da's natuurlijk niet serieus voor echt autonoom rijden, maar er komen andere dingen aan vermoedelijk!
   
 9. JohnMX

  JohnMX Member

  Joined:
  Mar 18, 2016
  Messages:
  22
  Location:
  Amsterdam
  De hardware een voldoende zijn om de auto zelfrijdend te maken. Zie Elon Musk visits Mobileye in Israel - Globes English. Inmiddels is de hardware goedkoper dan de software. De hardware zal in iedere auto hetzelfde zijn om zo min mogelijk versie verschillen te hebben. Daarnaast moet de nieuwe hardware de gegevens verzamelen en doorgeven aan de datacentra om de de auto's van informatie te voorzien wat ze kan verwachten op de route. Het is wachten op de nieuwe upgrades van de S en X, de werkpaarden voor deze klus. Het zal in paar jaar gebeurd zijn. Om de auto's zonder chauffeurs te laten rijden zal er nog wel een verkeersleiding ingericht moeten worden. Dit zal eerst wel via corridors gaan. Maar uiterlijk 2021 is het af en zijn de Tesla's de eerste taxi's zonder chauffeurs.
   

Share This Page