Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Tesla in de pers (NL/BE)

This site may earn commission on affiliate links.
Hm, mijn ervaring is dat we bij Maarten met corrupte eMMC zelfs konden superchargen, wij hadden toen wel een limiet tot 80km, normaal laden gaat wel langzamer geloof ik. Mijn collega kon met defecte eMMC gewoon naar 90% bij de supercharger. Die heeft een aantal weken zo rond moeten rijden omdat de SeC geen tijd had voor vervangen van de MCU en er op dat moment nog geen alternatief bestond.

Nogmaals, er is dus blijkbaar een verschil tussen een defecte eMMC en een defecte MCU.

Mijn auto is net dezelfde als die van jou.
Ik heb een kapotte eMMC ( nieuwe MCU geplaatst geweest ) gehad en neem het van me aan, veel kan je met je auto niet meer doen, laden ging ook niet meer en m'n airco bleef continu verder draaien en trok m'n accu leeg à rato van 10 km/uur. Toegang via de app was er ook niet meer, dus je staat volledig machteloos... .
 
  • Informative
Reactions: SpeedyEddy

Als het een Tesla is, vetgedrukt TESLA in de krantenkoppen.
Als het een Opel Vectra Station is ... .een 'auto'..

Auto vliegt uit de bocht en rijdt tegen lantaarnpaal

auto.png


Blijft toch opmerkelijk
 
  • Funny
Reactions: bonfie and RobPet
Tesla roept dat natuurlijk ook een beetje over zichzelf af omdat:

1 ze een buitenbeentje in de markt zijn (top!)
2 ze claimen bijzonder veel betere veiligheidsmaatregelen te nemen (klopt, maar die zijn niet onfeilbaar)
3 de meeste autojournalisten tegen EV's zijn/waren (boe!)
 
Hier komt mijn haar dus van recht...... extra uitstoot elektrische wagen door....slijtage remmen??

In de Belgische pers:
‘Nieuwe diesel even proper als elektrische wagen’
‘Nieuwe diesel even proper als elektrische wagen’
Nieuwe dieselwagens blijken even proper als elektrische: moet je weer overstappen? En heeft zo’n dieselban nog zin?

Privacy settings

De aanleiding is een studie van Test-Aankoop (Belgisch equivalent van de Consumentenbond)

Voor degenen die geen abo hebben op bovenstaande kranten:

'De dieselmotoren van de nieuwste generatie zijn even milieuvriendelijk als elektrische auto’s. Tot die vaststelling komt Test Aankoop.'

Na de dieselgate deed de Belg de dieselmotor in de ban. Van dieselland bij uitstek transformeerde België – althans op de particuliere markt – tot een benzineland. Maar intussen komen autoconstructeurs met een rist nieuwe dieselwagens die beloven veel properder te zijn. Zo moeten de Euro 6d-Temp-motoren onder de uitstoot van 168 mg NOx (stikstofdioxiden) per kilometer blijven. De daaropvolgende Euro 6d legt de lat nog een stuk hoger.

Maar voldoen die nieuwe auto’s ook aan de normen? Test Aankoop trok met 17 auto’s naar de testbanken van Green NCAP, een onafhankelijk Europees consortium dat de milieu-impact van auto’s meet. De resultaten toonden dat de nieuwe dieselmotoren uitstekende resultaten kunnen voorleggen. Zo kregen de Mercedes-Benz C-klasse, BMW X1 en de Renault scenic, alle drie met een Euro 6d Temp-motor, respectievelijk 10, 9,4 en 8,6 op tien voor ‘vervuilende uitstoot’.

Handicap

De Mercedes gebruikt onder meer een roetfilter en SCR, een chemische techniek die NOx minder schadelijk maakt. ‘Mercedes toont voor het eerst aan dat een wagen op fossiele energie even goed kan presteren als een elektrische auto’, klinkt het. Dat klinkt nogal provocerend. Want de uitstoot mag dan minder zijn, hij is er nog steeds. Terwijl die bij elektrische wagens nul is. ‘Dat klopt’, zegt Steve Mestdagh van Test Aankoop. ‘Volgens de huidige werkwijze krijgt diesel de volle score voor de uitstootcomponent, als het onder de limieten van de Green NCAP-tests blijft. Uiteraard blijven elektrische wagens ook onder die limieten.’

‘De productie van batterijen en de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt, veroorzaakt ook uitstoot’STEVE MESTDAGH

Zo komt het dus dat diesels met een beetje uitstoot tien op tien krijgen, waardoor ze het op papier even goed doen als elektrische wagens die helemaal niets uitstoten. ‘Dat is de handicap van de huidige methode’, geeft Mestdagh toe. Maar elektrische wagens gaan ook niet vrijuit, want zij hebben ook geen nuluitstoot, merkt Mark Pecqueur, docent autotechnologie, in het dossier op. ‘De uitstoot van fijnstof door slijtage van de remmen en de banden, vooral bij zwaardere elektrische wagens, en het afslijten van het wegdek, is in bepaalde gevallen groter dan wat uit de uitlaat van nieuwe dieselmotoren komt’, zegt hij. Bovendien veroorzaakt de productie van de batterijen, en de manier waarop de elektriciteit wordt opgewekt mogelijk ook uitstoot. ‘Dat moeten we ook in de tests opnemen.’ Volgens Mestdagh zijn de tests niet zozeer bedoeld om de nieuwe diesels met elektrische auto’s te vergelijken, maar wel om de nieuwe met de oude diesels te vergelijken. ‘Dieselgate heeft een en ander versneld, zowel bij de politiek als bij de autofabrikanten.’ Dat de fabrikanten zo snel na het schandaal met zulke propere diesels op de proppen komen, doet de organisatie zich afvragen ‘of die schone technologie al niet bestond, voor als de verontwaardiging bij de bevolking, en de maatregelen van de overheid, het noodzakelijk zouden maken om de productielijnen toch maar aan te passen’.
 
Ja, en het uit de grond halen en de productie van brandstof, en de productie van een verbrandingsmotor kost ook uitstoot.

En hoezo remmen? Regeneratief remmen gebruikt geen remmen. Het is niet voor niets dat er honderdduizenden kilometers met remmen van elektrische auto's kan worden gedaan. Wat een onzin artikel. Het is overigens al enige tijd geleden verschenen in de Nederlandse pers.

Elektrische auto's horen niet in deze scoretabel. Die horen een 100 (of hoger) uit 10 te scoren tegen de diesels 10 uit 10. Iets met appels en peren.
 
Ja, en het uit de grond halen en de productie van brandstof, en de productie van een verbrandingsmotor kost ook uitstoot.

En hoezo remmen? Regeneratief remmen gebruikt geen remmen. Het is niet voor niets dat er honderdduizenden kilometers met remmen van elektrische auto's kan worden gedaan. Wat een onzin artikel. Het is overigens al enige tijd geleden verschenen in de Nederlandse pers.

Elektrische auto's horen niet in deze scoretabel. Die horen een 100 (of hoger) uit 10 te scoren tegen de diesels 10 uit 10. Iets met appels en peren.
Ik lees ook niets over rendement en over dat er per liter diesel 7kWh energie wordt verbruikt voor de productie van diesel. Daar rijdt een EV 35km op. Een diesel haalt met moeite de helft op een liter. Met andere woorden. Diesel is een hele lange omweg die je gewoon over kunt slaan.
 
  • Like
Reactions: RobsEV and horta
Er mag ook eens wat objectiever nieuws vermeld worden.

Mailing door GOCAR:

4 mythes over batterijen van elektrische auto’s
30/10/2019 | Nicolas Morlet
Als we bepaalde critici moeten geloven, is de elektrische auto niet de deugdzame oplossing voor de milieuproblematiek. Volgens hen is zo’n EV zelfs vervuilender dan een wagen uitgerust met een interne verbrandingsmotor. Laat ons bij voor eens en altijd de mythes van de feiten onderscheiden…

1. “Ze zijn niet recycleerbaar”

Gebruikte accu’s van elektrische voertuigen worden steeds meer gerecycleerd of een tweede leven geschonken. Uit een onderzoek van onze RTL-collega’s van de Société Nouvelle d’Affinage des Métaux (SNAM), het grootste recycleringsbedrijf van batterijen, werd het aandeel gerecyleerde exemplaren geschat op 70 tot 85%. Tesla schat hun eigen percentage nog hoger in (90%), met name door ze om te zetten in huishoudelijke opslageenheden. Dit laatste idee werd ook door verschillende automobiel- en chemische spelers omarmd (Audi, Umicore, Renault…). Wat Volkswagen betreft, zou 97% van de grondstoffen van het ID-gamma worden gerecycleerd. Met de nieuwe, lithiumvrije batterijen in aantocht, zal deze vorm van recyclage nog worden verbeterd.

2. “Ze verliezen snel hun capaciteit”

De huidige lithiumbatterijen hebben een levensduur van ongeveer 1.000 tot 1.500 laadcycli. Met “levensduur” bedoelen de meeste fabrikanten een draagvermogen van ten minste 70% van het oorspronkelijke vermogen. Met andere woorden, een 100 kWh batterij zal als verouderd worden beschouwd zodra zijn capaciteit onder de 70 kWh daalt. De duur van het gebruik zal dus afhangen van de autonomie die deze batterij biedt. Zo zorgt een batterij van 300 km voor een theoretische levensduur van 300.000 tot 450.000 km, terwijl een batterij die 600 km belooft de auto tot… 900.000 km brengen alvorens een vervanging aan de orde is.

3. “Hun productie genereert veel vervuiling”

Meer nog dan de productie van de batterijen zelf, is het vooral de winning van de materialen die nodig zijn voor de productie ervan, die vervuilend is. Het ophalen van lithium (vooral in Bolivia) of kobalt (Congo) vindt plaats onder rampzalige milieuomstandigheden en vergt veel middelen. Gelukkig verscherpen steeds meer fabrikanten de milieuvoorschriften (maar ook de ethische regels) voor hun leveranciers, waarbij zij er de voorkeur aan geven om rechtstreeks met de mijnen samen te werken om de naleving van de normen te waarborgen in plaats van via een tussenpersoon. We kunnen dus een snelle verbetering op dit niveau verwachten.

4. “Er zijn niet genoeg grondstoffen om ze massaal te produceren”

Lithium, kobalt, maar ook nikkel en koper: al deze grondstoffen worden gebruikt bij de fabricage van batterijen en van sommige soorten wordt al van een gegarandeerd tekort gesproken. Bepaalde fabrikanten maken zich dan ook terecht zorgen omdat dit een einde zou maken aan de opkomst van de elektrische auto, waar de Europese Unie zo naar verlangt. De gedocumenteerde studies zijn echter veel geruststellender: onderzoekers van MIT (‘s werelds meest geavanceerde onderzoeksuniversiteit) hebben aangetoond dat de lithiumvoorziening “de komende 15 jaar” geen probleem zou zijn. Kobalt zal in de toekomst misschien niet meer zo essentieel zijn, met de komst van batterijen die het niet meer gebruiken (op korte termijn zelfs). Wat koper en nikkel betreft: de mijnen produceren al genoeg van het eerste en worden er wereldwijd nieuwe mijnen opgezet om een mogelijk tekort aan het tweede te compenseren. En aangezien nieuwe technologieën zich parallel zullen ontwikkelen, lijkt het risico op een “batterijtekort” zo goed als uitgesloten.

link: 4 mythes over batterijen van elektrische auto’s
 
  • Informative
Reactions: JanG007 and nico180
De huidige lithiumbatterijen hebben een levensduur van ongeveer 1.000 tot 1.500 laadcycli. Met “levensduur” bedoelen de meeste fabrikanten een draagvermogen van ten minste 70% van het oorspronkelijke vermogen.

Bij mijn vorige auto (plug in hybride) is de (kleine) accu meer dan 4.000 keer opgeladen in ruim 6 jaar tijd en 300k. Elke dag thuis en op het werk. ('s avonds vaak nog een keer als we prive reden) Aan einde levensduur minder dan 5% capaciteitsverlies. Mijn ervaring is dat een Li-ion batterij niet zozeer achteruit gaat door opladen maar meer "in de tijd" & door "slecht gebruik". Bij m'n vorige auto leek het alsof accu van leeg (0%) naar vol (100%) geladen werd. In werkelijkheid was dit van ca. 20% naar 90%. De accu is dus nooit helemaal leeg getrokken en ook nooit helemaal vol geladen. Enerzijds jammer dat er daarom maar een gedeelte van accucapaciteit benut wordt maar voor de levensduur is het wel bevorderlijk gebleken ;)

Probeer dat bij de Model 3 maar een beetje te sturen. Accu nooit voller dan 90% en als ik (soms) onder de 20% kom direct aan de lader. Over 5 jaar eens kijken of het effect heeft gehad :)

Bij goed gebruik moet een li-ion accu naar mijn verwachting ca. 8 tot 10 jaar meegaan. (mits voorzien van koeling/verwarming en protect-software)

OEPS -> WEL EEN BEETJE OFF-TOPIC (maar naar aanleiding van :p)
 
Bij mijn vorige auto (plug in hybride) is de (kleine) accu meer dan 4.000 keer opgeladen in ruim 6 jaar tijd en 300k. Elke dag thuis en op het werk. ('s avonds vaak nog een keer als we prive reden) Aan einde levensduur minder dan 5% capaciteitsverlies. Mijn ervaring is dat een Li-ion batterij niet zozeer achteruit gaat door opladen maar meer "in de tijd" & door "slecht gebruik". Bij m'n vorige auto leek het alsof accu van leeg (0%) naar vol (100%) geladen werd. In werkelijkheid was dit van ca. 20% naar 90%. De accu is dus nooit helemaal leeg getrokken en ook nooit helemaal vol geladen. Enerzijds jammer dat er daarom maar een gedeelte van accucapaciteit benut wordt maar voor de levensduur is het wel bevorderlijk gebleken ;)

Probeer dat bij de Model 3 maar een beetje te sturen. Accu nooit voller dan 90% en als ik (soms) onder de 20% kom direct aan de lader. Over 5 jaar eens kijken of het effect heeft gehad :)

Bij goed gebruik moet een li-ion accu naar mijn verwachting ca. 8 tot 10 jaar meegaan. (mits voorzien van koeling/verwarming en protect-software)

OEPS -> WEL EEN BEETJE OFF-TOPIC (maar naar aanleiding van :p)
Je aanpak is goed! Nog beter zou zijn tussen 20% en 80%. Wat je eigenlijk doet is het aantal te tellen laadcyclussen reduceren.
 
Je aanpak is goed! Nog beter zou zijn tussen 20% en 80%. Wat je eigenlijk doet is het aantal te tellen laadcyclussen reduceren.

Aha, dus tussen de 20% & 80% telt NIET als laadcyclus?
Op het moment dat je onder de ca. 20% komt en/of boven de 80% is het WEL een laadcyclus?
Met deze benadering klopt opgave van levensduur (1.000 - 1.500 laadcyclus) dus wel?

Nb: bij m'n vorige auto was >4.000 keer opladen overigens wel tot 90% volgens OBD2 op laptop. Maar het zijn geen keiharde grenzen en het is de vraag waar/hoe men de grens bepaald heeft. Iedere fabrikant kan daar een beetje mee spelen en onderling vergelijken van merken wordt daardoor wat lastig.
 
Aha, dus tussen de 20% & 80% telt NIET als laadcyclus?
Op het moment dat je onder de ca. 20% komt en/of boven de 80% is het WEL een laadcyclus?
Met deze benadering klopt opgave van levensduur (1.000 - 1.500 laadcyclus) dus wel?

Nb: bij m'n vorige auto was >4.000 keer opladen overigens wel tot 90% volgens OBD2 op laptop. Maar het zijn geen keiharde grenzen en het is de vraag waar/hoe men de grens bepaald heeft. Iedere fabrikant kan daar een beetje mee spelen en onderling vergelijken van merken wordt daardoor wat lastig.

Laden in sessies zoals 5x 20% laden is vergelijkbaar met 2x 50%, beide geldt als 1 laadcyclus.

Dat is in grote lijn waar, inmiddels gelezen en geleerd dat de batterij is beste langdurig op 50% vol te houden.
 
  • Like
Reactions: SparkyM3LR4WD
Aha, dus tussen de 20% & 80% telt NIET als laadcyclus?
Op het moment dat je onder de ca. 20% komt en/of boven de 80% is het WEL een laadcyclus?
Met deze benadering klopt opgave van levensduur (1.000 - 1.500 laadcyclus) dus wel?

Nb: bij m'n vorige auto was >4.000 keer opladen overigens wel tot 90% volgens OBD2 op laptop. Maar het zijn geen keiharde grenzen en het is de vraag waar/hoe men de grens bepaald heeft. Iedere fabrikant kan daar een beetje mee spelen en onderling vergelijken van merken wordt daardoor wat lastig.
Ik had iets meer uitleg moeten geven.
Een lading van 20% naar 80% zal eerder een halve laadcyclus zijn dan 1 hele (van 0 naar 100). M.a.w. je kan dus 2x laden van 20 naar 80 en heb dan pas 1 laadcyclus gemaakt en misschien wel minder. Dit komt omdat de stress opp de batterij veel minder is, dan wanneer je naar de maximale ontlaad of oplaad.Dat is ook de reden dat Tesla ervoor kiest om pas de supercharge pas echt op vermogen te zetten tussen circa 15% en 60% (beetje afhankelijk van type batterij en grote ervan. Daarvoor en daarna is simpelweg de stress op de batterij te hoog.

Een mooie maar technische presentatie over ontwerpen van batterijen voor de EV: https://www.nrel.gov/docs/fy11osti/48933.pdf
 
Last edited:
  • Like
Reactions: SparkyM3LR4WD