TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Trekhaak op oudere Model 3: de RDW

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Cheesy_09, Jul 5, 2019.

 1. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Hoi,

  Ik weet dat vele vroege Model 3 bezitters met dezelfde vraag zitten, dus daarom het volgende: Waarom kan de trekhaak niet gemonteerd worden op een oudere Model 3 (levering vóór Juni)? Tesla's verklaring is dat het volgens de EU wetgeving niet is toegestaan.

  Nu heb ik heel wat onderzoek gedaan rondom dit onderwerp, en zoals velen al weten heeft de nieuwere Model 3 een andere type goedkeuring (engels: type approval). Nu heb ik veelvuldig met de RDW gesproken, en het schijnt dat Tesla simpelweg een amendement kan aanvragen voor bestaande (en dus oudere) type goedkeuring, daarmee aftermarket trekhaken kan toestaan.

  Volgens de RDW is het geval Tesla die niet wil dat achteraf trekhaken worden gemonteerd. Dat kan om heel logische redenen zijn, bijvoorbeeld dat oudere modellen een significant ander chassis hebben, of dat er een heel andere aandrijflijn in zit. En dat is prima, maar Tesla beweert stellig dat de EU wetgeving in de weg zit. Niet Tesla zelf.

  Mijn vraag aan het forum: weet iemand van belangrijke fysieke verschillen tussen de oudere Model 3 (pre-Juni) en de nieuwere Model 3? (niet enkel de software).

  Groetjes,
  Cheesy_09
   
 2. DeHakkelaar

  DeHakkelaar Active Member

  Joined:
  Dec 18, 2018
  Messages:
  1,458
  Location:
  Netherlands
  Ik weet niet precies wat de verschillen zijn maar ik denk minimaal.
  Wellicht dat iemand met een orginele trekhaak even de achterbumper kan demonteren zodat we de fysieke verschillen kunnen bekijken.

  Wat ik wel heb begrepen is dat je bij bepaalde partijen gewoon een trekhaak op je model 3 kan laten bouwen en als je ook trekgewicht wil op je kenteken kan je hiervoor een afspraak maken bij de RDW. Dan schijnen ze bepaalde testen uit te voeren en dan krijg je een trekgewicht op je kenteken. Niet veel maar wel genoeg voor een klein karretje.
   
 3. prettig

  prettig Member

  Joined:
  Apr 16, 2019
  Messages:
  808
  Location:
  Soesterberg
  Dacht maart/april (staat ergens in ander draadje): allemaal dezelfde EU type goedkeuring, dus voor alle model 3's per type met of zonder trekhaak, identieke EU type goedkeuring.
  Alleen geen trekgewicht ingeschreven als je geen trekhaak hebt.

  En kan me niet voorstellen dat er 2 verschillende soorten chassis gebruikt worden bij de productie (ze zijn al blij dat ze het met 1 chassis redden bij Tesla).

  Verwacht NUL verschil, ligt gewoon aan Tesla en vindt dat ze het prima doen maar op dit punt..... kinderachtig.
  Ze kunnen het gewoon regelen voor klanten.

  Nu moet je het zelf doen (en RDW werkt niet echt mee hoor bij EV's en trekhaken) of hem er gewoon opzetten en dat gaat dus gebeuren.....
   
 4. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Tja, het zou niet alleen kinderachtig zijn, maar ook compleet nutteloos. Deze geniepige strategie heeft duizenden mensen over de zeik. Ik pas wel op voordat ik weer een Tesla koop, of aanraadt aan mijn kennissenkring. En dat terwijl het met een paar formuliertjes geregeld had kunnen zijn. Maar goed, ik loop op de zaken vooruit. Misschien dat er inderdaad fysieke verschillen zijn, waar ik niet van af weet. Ik houd hoop :)

  Ik ga op zoek naar het draadje waar jij het over hebt!
   
 5. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Ik geloof dat dit enkel kan wanneer de betreffende auto een nieuwer type goedkeuring heeft, toch? Ik geloof dat de modellen geleverd na Mei een andere type goedkeuring hebben... Maar dat weet ik niet zeker. Heb jij hier meer inzicht in?
   
 6. Klaas

  Klaas Member

  Joined:
  Mar 15, 2016
  Messages:
  966
  Location:
  nederland
 7. SparkyM3LR4WD

  SparkyM3LR4WD Elbert

  Joined:
  Mar 16, 2019
  Messages:
  633
  Location:
  Molenlanden / Holland
  Ik verwacht niet dat er technische verschillen zijn tussen Model 3 serie met en zonder trekhaak. Wel een software verschil! (in scherm wat extra opties indien er een trekhaak is gemonteerd) Zou Tesla overigens ook gewoon in de "oude serie" kunnen uploaden..... als ze zouden willen meewerken :rolleyes:

  Een eenvoudige verklaring van Tesla dat er technisch geen verschil is en de auto technisch gezien ook gewoon de 910 kg trekgewicht kan weerstaan zou al héél veel helpen richting RDW. Dan hoef je niet meer met een aanhanger de proefbaan/helling op. Het wordt dan een papieren kwestie.....
   
 8. prettig

  prettig Member

  Joined:
  Apr 16, 2019
  Messages:
  808
  Location:
  Soesterberg
  Er zit ook een aparte "computer" (module) in voor de trekhaak, maar alle model 3's zijn standaard gebouwd....... 99% zeker dat de kabelboom erin zit met de stekker (net zoals de de SR+..... speakers zitten er gewoon in maar deels uitgeschakeld en de sub is eruit, maar die kun je er zo inzetten...... puur software of het gaat werken of niet).

  Dus daar kunnen ze zich wel achter "verschuilen", de haak mechanisch gezien...... geloof er geen moer van, ze hebben geen apart chassis.
   
 9. SparkyM3LR4WD

  SparkyM3LR4WD Elbert

  Joined:
  Mar 16, 2019
  Messages:
  633
  Location:
  Molenlanden / Holland
  Kan iemand vertellen welk merk/type trekhaak er vanaf fabriek wordt geleverd door Tesla. Als ik het goed begreep is het een Tesla-trekhaak maar een toeleverancier. In de handleiding van de trekhaak staat wellicht meer info. Wil wel eens "Googelen" op dat merk ;).
   
 10. DutchTM3

  DutchTM3 Active Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  1,882
  Location:
  Utrecht
  Westfalia heb ik gelezen dat andere draadje gelezen. Maar of dat klopt?
   
 11. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Tja, verschuilen is één ding, maar Tesla heeft van alle daken geroepen dat de EU regelgeving dwars ligt. Dat is meer dan enkel verschuilen. Dat zou glashard liegen zijn tegen loyale bestaande klanten. En dat zou mij te ver gaan.
   
 12. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Het Noorse forum bevestigt inderdaad een standaard Westfalia trekhaak. Ik heb nog geen specifiek type gezien, maar het is een afneembare versie.
   
 13. TM3LR

  TM3LR Member

  Joined:
  Apr 11, 2019
  Messages:
  691
  Location:
  Walcheren
  Westfalia klopt
   
 14. Sregor

  Sregor Member

  Joined:
  May 3, 2019
  Messages:
  203
  Location:
  Netherlands
  De afneembare haak en slot mechanisme lijkt 100% op de afneembare Westfalia trekhaak die ik op de Skoda Superb had..
   
 15. Devils son

  Devils son Active Member

  Joined:
  Dec 31, 2013
  Messages:
  1,369
  Location:
  Omgeving Eindhoven
  Zou het niet mogelijk zijn om als groep op meerdere Model 3’s gelijktijdig de keuring te ondergaan? Zodat de kosten gedeeld kunnen worden?
   
 16. Janssen_Ronald

  Joined:
  Mar 29, 2019
  Messages:
  109
  Location:
  Netherlands
  Dat moet mogelijk zijn maar gezien de reactie van de RDW op de gast die z'n E-Niro had laten keuren geef ik het weinig kans. Ook de RDW brandt er liever zijn handen niet aan. Echt doodzonde. Ik heb mijn maart 2019 Model 3 om die reden met klein verliesje verkocht om toch voor een inventory exemplaar met trekhaak te gaan. Maar had liever gewoon een trekhaak achteraf ingebouwd.

  Ik denk dat het heel erg lijkt op de trekhaak voor de model s. Dat is een metalen (alu of staal) balk die je op het chassis schroeft met daaraan de bevestiging voor de haak.

  Hier filmpje die ik ff gemaakt heb via het gat van de fabriekstrekhaak. Is inderdaad een stalen brug met daaraan de haak.

   

  Attached Files:

  • Like x 1
 17. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Bedankt voor het filmpje. Interessant om te zien. Voor zover ik kan zien is het een doodnormale set-up. Dit bevestigt de veel vermoedens.
  Vervelend dat je jouw Model 3 hebt moeten verkopen met verlies. Als het aan Tesla ligt is dit voor ons allemaal de enige optie. Dat is toch ongelooflijk? Terwijl het helemaal geen probleem is.
   
 18. Janssen_Ronald

  Joined:
  Mar 29, 2019
  Messages:
  109
  Location:
  Netherlands
  Mochten mensen hun model 3 willen verkopen. Ik heb een nummer van een handelaar die mijn E-Niro en Model 3 van me gekocht heeft voor nette prijzen. Mocht iemand er baat bij hebben stuur maar ff een PM. Ik heb er verder geen belang bij maar ik vrees dat het de enige oplossing is als je snel een trekhaak wil. Verkopen is zo gefikst en aankopen ook als er inventory modellen staan. Rij je over 2 weken met de vouwwagen naar Frankrijk net als ik (maar wel een rug of twee lichter :) )
   
 19. Cheesy_09

  Cheesy_09 Member

  Joined:
  Jul 5, 2019
  Messages:
  37
  Location:
  Amsterdam
  Inderdaad, dat is een goed idee! Ik denk dat we gezamenlijk heel wat bergen kunnen verzetten. Zowel bij de RDW als bij Tesla zelf. Om te beginnen zal later vandaag een Poll starten om te inventariseren hoe veel mensen interesse zouden hebben om een retrofit trekhaak te plaatsen op zijn ""oudere"" Model 3.
   
  • Informative x 1
  • Like x 1
 20. DutchTM3

  DutchTM3 Active Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  1,882
  Location:
  Utrecht
  Wil je er dan als keuze bij zetten: "heb al wel trekhaak maar nog geen trekgewicht"?
   
  • Helpful x 1

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC