TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Verbeterde autopilot optie (€ 5300). Doen of niet doen?

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Yero, Sep 7, 2017.

 1. Yero

  Yero Member

  Joined:
  Sep 7, 2017
  Messages:
  105
  Location:
  Friesland
  Bij het configureren van een Tesla staat er een optie voor 'Verbeterde autopilot'. Dit kost € 5300. Doe je het niet, dan kan het later, maar dan kost het € 6300.

  Ik vraag me af het volgende af:
  a) Als je het niet doet, wat voor semi-autonomie functies blijven er dan over? Kun je dan gewoon gebruik maken van de 'oude' autopilot? Dit kan ik niet echt terugvinden. Ik neem aan dat er op z'n minst iets ala adaptive cruisecontrol beschikbaar is zonder meerprijs?
  b) Is deze optie het wat jullie betreft op dit moment waard?

  Los van het 100% elektrisch rijden zijn de semi-autonome functies voor mij de grootste motivatie om een Tesla te kopen. Ik lees/zie/hoor echter dat de software nog lang niet zo ver is dat het echt goed werkt. AP1 schijnt vloeiender te werken (waarvan het mij dus niet duidelijk is of dat er wel op zit als je deze optie niet kiest). Ik weet dat AP2 veel geavanceerder is (inparkeren etc.). Het gaat me vooral om snelweg km's (voor een lange rit lijkt AP2 me veel relaxter rijden).

  De afweging is dus kiezen voor de toekomst en deze optie kiezen. Of meer economisch... nog even afwachten, geld besparen en kiezen voor een lager maandbedrag (en vervolgens sparen en later upgraden - al kost dat 1000 euro meer). Ik neig naar het eerste, maar ben er nog niet uit (ter info: ik ga voor de allergoedkopste S 75 zonder extra's).
   

  Attached Files:

 2. RudiDL

  RudiDL Member

  Joined:
  Sep 30, 2015
  Messages:
  220
  Location:
  Tielt-Winge, Belgium
  Staat die informatie niet in de online configurator? Als het niet in de lijst staat met standaarduitrusting zit het er niet op dacht ik!
  Maw. adaptieve cruise control zit er alleen op met de 'Verbeterde Autopilot'. Volgens mij heb je zelfs geen normale cruise control indien je de autopilot optie niet neemt. Maar vraag dan maar eens na bij een SeC.
  Nu ja ik zie de automatische ruitenwissers en automatische grootlichten ook niet in de lijst staan en kan me toch moeilijk voorstellen dat je daar AP2 voor moet kopen.

  Ik rij met een AP1 auto en de AP functies zijn toch echt wel handig. Ga er maar van uit dat AP2 uiteindelijk beter zal worden dan AP1. Ook ik heb maanden moeten wachten op de eerste AP1 functies.
   
 3. HWS

  HWS Supporting Member

  Joined:
  Mar 16, 2013
  Messages:
  6,672
  Location:
  Zoetermeer, Netherlands
  Ik zou nu beslissen of je t ooit wil hebben. Sparen tegen 0,4% financial lease? Dat wordt lang sparen dan:eek:. Zal iig nooit goedkoper zijn.
  Als je het kunt betalen, koop t, je krijgt er geen spijt van. Het is echt by far de optie die de Tesla de auto vd toekomst maakt.
   
  • Like x 4
 4. Billy

  Billy Active Member

  Joined:
  Aug 14, 2013
  Messages:
  1,068
  Location:
  Venlo
  Zonder verbeterde autopilot betekent dat je adaptieve cruisecontrol hebt, maar geen 'lane assist'.
   
 5. RudiDL

  RudiDL Member

  Joined:
  Sep 30, 2015
  Messages:
  220
  Location:
  Tielt-Winge, Belgium
  Waar heb je die informatie vandaan?

  In de Studio staat bij de Verbeterede Autopilot: 'Uw Tesla past de snelheid automatisch aan de verkeersomstandigheden aan'
  Dat is volgens mij toch NL voor Adaptive Cruisecontrol, niet.
   
 6. RudiDL

  RudiDL Member

  Joined:
  Sep 30, 2015
  Messages:
  220
  Location:
  Tielt-Winge, Belgium
  Om het even compleet te maken, de Verbeterde Autopilot optie omvat:
  - snelheid automatisch aan de verkeersomstandigheden aanpassen
  - positie op de rijstrook behouden
  - wisselen van rijstrook zonder opdracht van de bestuurder (bij AP1 is dat MET opdracht van de bestuurder)
  - verlaat de snelweg wanneer u uw bestemming naderst (niet in AP1)
  - parkeert zelf op een parkeerplek
  - rijdt uw garage in en uit (Summon dus)

  Standaard is (AP hardware is nodig voor dit):
  - waarschuwingssysteem voor zijdelingse botsingen
  - automatisch noodremsysteem

  Er is bij de standaarduitrusting geen sprake van automatische ruitenwissers (die AP2 vooralsnog toch niet hebben), automatische lichten en gewone cruise control.
  Even de SeC bellen om het te weten te komen. Of is er hier iemand die een zeer recente S/X heeft zonder Autopilot (schande :p)
   
 7. Billy

  Billy Active Member

  Joined:
  Aug 14, 2013
  Messages:
  1,068
  Location:
  Venlo
  Edit: gewone cruisecontrol. Excuses. Al zo lang adaptief, dat het al bijna weer gewoon is..:D
   
 8. Edi99

  Edi99 Egbert Dijkstra

  Joined:
  Jun 23, 2013
  Messages:
  3,111
  Location:
  Netherlands
  Ok - "verbeterde autopilot" is dus gewoon wat ik versta onder "auto pilot".
  Als de semi-autonome functies voor jou de grootste motivatie zijn om een Tesla te kopen, heb je hier het antwoord.
  Was voor mij de reden om over te stappen van een 2013-classic. Ervaring so far: doorontwikkeling gaat langzamer dan ik dacht, maar wil niet meer zonder.
   
 9. Rod10

  Rod10 Member

  Joined:
  Sep 24, 2016
  Messages:
  30
  Location:
  Netherlands
  Of koop een fijne aangeklede versie met AP1, kan ik je sterk aanbevelen. Net trip Italie gedaan en groot deel op AP gereden, zou echt niet meer zonder willen. Als ik nu zou moeten kiezen, dan voor een 90 met AP1 gaan (mede gezien de ervaringen op het forum vwb de huidige stand van AP2).
   
 10. basvk

  basvk Supporting Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,745
  Location:
  Eindhoven
  Bedenk je dat als je de AP2 optie in de lease meeneemt, je maar circa 65% van de prijs in je maandbedrag terugziet, de overige 35% komen in de gegarandeerde restwaarde terecht. Netto na belasting betaal je dan dus maar iets van 1900€ voor AP2, rekening houdend met de hogere cataloguswaarde/bijtelling/btw forfait.

  Als je de optie buiten de lease aanschaft dan kost het je op dat moment de volle mep (€5200 bruto ex. btw, die je, afhankelijk van hoe het op de factuur wordt vermeld, over 5 jaar moet afschrijven), en moet je maar zien wat ervan in de restwaarde terugkomt (niks als je 'm na 5 jaar terug inlevert bij Tesla, tenzij ze het contract wijzigen vwb gegarandeerde restwaarde op het moment dat je de AP2 los aankoopt).
  Als je de auto langer dan 5 jaar denkt te gaan rijden en van plan bent de eindtermijn ook te betalen dan maakt het niet zo veel uit. Je hebt dan (als tegen die tijd de verlaagde bijtelling blijft gelden) profijt van de lagere catalogusprijs.
   
 11. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  2,570
  Location:
  Netherlands
 12. Edi99

  Edi99 Egbert Dijkstra

  Joined:
  Jun 23, 2013
  Messages:
  3,111
  Location:
  Netherlands
  Vraag beantwoord. Draadje sluiten.
   
  • Funny x 1
 13. Yero

  Yero Member

  Joined:
  Sep 7, 2017
  Messages:
  105
  Location:
  Friesland
  Helder, dank voor de reacties!
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC