TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Vermijdbare schade: uw tips

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Patrick Claerhout, Feb 5, 2015.

 1. Patrick Claerhout

  Joined:
  Jun 3, 2012
  Messages:
  416
  Location:
  Gent, België
  Omdat we er allemaal belang bij hebben dat de schadelast veroorzaakt door onze wagens zo laag mogelijk is (al was het maar omdat verzekeraars anders hun premies optrekken) lijkt het mij nuttig om een aparte thread op te starten met tips om schade te vermijden.

  Sh*t H*ppens natuurlijk, je kan niet alles voorzien.

  Maar misschien zijn er onder te leden wel al mensen die uit eigen schade-ervaring lering getrokken hebben.
  Of zijn er die al een paar keer 'Oef! Net niet.' verzucht hebben en hun gewoontes/gedrag lichtjes bijgestuurd hebben om potentiële schade te vermijden.

  De breedte van de wagen, de reactiesnelheid na beroeren van pedaal, onverwachte manipulatie van de key fob, beperkt zicht door achterruit, zakkende ophanging na stoppen, ..... het zijn toch allemaal elementen waar de meesten onder ons moesten aan wennen.

  Wellicht zijn die ervaringen nuttig voor iedereen. Maar zeker ook voor de NewBies, die binnenkort hun wagen geleverd krijgen. Daarom lijkt een afzonderlijk draadje mij zinvol, zodat eventuele tips of waarschuwingen gemakkelijk te localiseren zijn en we ze niet moeten samenzoeken verspreid over de duizenden reacties op dit forum.

  Wie deelt zijn ervaring?
   
 2. Gerardf

  Gerardf Active Member

  Joined:
  Sep 16, 2013
  Messages:
  1,380
  Location:
  Culemborg, The Netherlands
  Zelf ben ik 'te vaak' erg blij met mijn alloygators op mijn 21"velgen. Echt super. Hebben al heel wat velgschade voorkomen, zeker in publieke garages.
  (Je krijgt de 10% Tesla korting overigens nog steeds).

  Ook vind ik dat na ruim een jaar de lak er nog super uitziet. Ik heb destijds, zoals vele hier, direct een OptiCoat behandeling laten doen, en heb zeker de indruk dat dat helpt.
   
 3. HansBe

  HansBe Member

  Joined:
  Aug 1, 2014
  Messages:
  432
  Location:
  Langdorp, Belgie
  My 2 cents:

  Ik gebruik de TACC nogal veel - vind hem heel handig - omdat je rustig met het verkeer kunt meerijden en automatisch voldoende afstand houd.
  Merkte wel op dat de keren dat toen de TACC niet aanstond - je bijna ook ervan uitgaat dat je auto wel zelf gaat remmen... niet dus...
  Ook bij ronde punten kan je TACC ineens fel accelereren als je voorganger de bocht om is - wat niet echt ideaal is - best dan even afzetten.

  Heb al verschillende fietsers zichtbaar zien verschieten toen ik ineens langs hen reed en ze niet doorhadden dat er een auto achter hen aan het rijden was aan lage (fiets)snelheid voor je hen kon inhalen - daar pas je best ook extra voor op.

  Op smalle wegen al enkele keren alles moeten toegooien en in de kant moeten rijden omdat mijn tegenliggers blijkbaar heel snel ergens moeten zijn en bijna mijn spiegels eraf reden... ik rij hierom sinds kort makkelijker iets om langs normale wegen dan een smalle weg binnendoor te nemen zodat je dit ook minder meemaakt. Dat dit iets langer duurt neem ik er graag bij en dan geniet ik wat meer van mijn auto.

  Heb nog geen Alloygators - maar pas wel extra op bij parkeren. Probeer altijd zo te staan dat er ruimte genoeg is. Ik sta momenteel liever langs de weg geparkeerd waar ik moet betalen maar dan voldoende ruimte heb links en rechts van mijn wagen (straat en de stoep) dan op grote parkeerplaatsen waar je altijd (te) dicht op elkaar staat en makkelijk een deur van iemand anders in je auto kan krijgen.
   
 4. basvk

  basvk Supporting Member

  Joined:
  Dec 27, 2013
  Messages:
  2,758
  Location:
  Eindhoven
  Blijf met je handen en je ogen van dat enorme scherm in de middenconsole af als je rijdt!!!:cool:
   
 5. ErikS

  ErikS Member

  Joined:
  Jan 2, 2015
  Messages:
  101
  Location:
  Rijswijk, Netherlands
  Vooral de omvang (lengte en breedte van de wagen) is voor mij even wennen.

  Eerste hele kleine krasje in het kunststof achterin: ik reed achteruit een parkeervak in en lette erg goed op de camera. Deze camera zit wat hoger en daardoor was niet te zien dat er een kleine verhoging zat aan het einde van het parkeervak.

  Laatst ben ik een parkeergarage ingereden ergens onder Hoog Catherijne waar ik voor mijn gevoel links en rechts nog 2 cm over had bij het naar binnenrijden. Niet heel relaxed.

  In de binnenstad mijd ik voortaan een specifieke parkeergarage onder 't Plein. Met mijn vorige auto waren de vakken al krap, maar met nog een halve meter extra in de lengte en 20 cm in de breedte ga ik dit niet eens meer proberen.

  Parkeergarages- en terreinen: probeer ergens op een hoek te gaan staan, dan kun je over het algemeen aan 1 kant net wat breder staan terwijl de andere kant vrij blijft.

  Parkeren in Nederland is over het algemeen niet echt berekend op grote auto's, wat dat betreft hebben Tesla-rijders in de VS het een stuk gemakkelijker..
   
 6. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Uitstekend initiatief, Patrick!

  In afwachting van mijn S een algemeen advies en dat is tijdig sneeuwbanden monteren (van zodra de temperatuur onder de 8° zakt).
  Wat ik ook graag als regel hanteer is er altijd van uit gaan dat je een dode hoek hebt en je dus nooit moet gokken van niet...

  Een tip die ik al veel heb horen vermelden voor de S is rijden met de achteruitrijcamera aan om het beperkt zicht naar achter wat te compenseren.
   
 7. RD11

  RD11 Member

  Joined:
  Aug 30, 2013
  Messages:
  65
  Location:
  Amsterdam
  Persoonlijk kijk ik liever naar voren tijdens het rijden!
  Maar als je graag achteruit rijdt, dan is het misschien wel handig... :rolleyes:
   
 8. fjlajs8393j2

  fjlajs8393j2 Closed

  Joined:
  Oct 22, 2014
  Messages:
  199
  Location:
  Lelystad
  Als ik op mijn werk de parkeergarage in rij klap ik mijn spiegels altijd even in. De hekken gaan er anders rakelings langs.

  Helaas kon ik dat een maand geleden met de dorpel niet doen toen ik een stoepje raakte. Door de grootte van de auto blijft het lastig inschatten in dat soort situaties. Na twee dagen in een Scenic gereden te hebben kon ik vanmiddag de S weer ophalen. Die Scenic straf is genoeg reden om beter uit te kijken! Wat een zeepkist in vergelijking met de S!

  Andere tip is de S bij het achteruitrijden niet te dicht tegen struiken aan te zetten. Als je de achterklep open doet, gaat deze dwars door de takken heen. En dat open doen kan ook gebeuren als je stoer de frunk wilt laten zien en je de verkeerde kant van je fob indrukt. (Yep....eigen ervaring; krasjes vielen gelukkig erg mee door de prima coating van Qualitycarcare)
   
 9. Herbie65

  Herbie65 Banned

  Joined:
  Dec 2, 2014
  Messages:
  530
  Location:
  Netherlands
  #9 Herbie65, Feb 5, 2015
  Last edited: Feb 5, 2015
  Ik ben sinds kort de officiële importeur van AlloyGator in NL.
  De website is online inmiddels, dus bestellen is inmiddels mogelijk.
  Professionele installatie doen wij uiteraard ook.
  KITT.JPG
   
 10. Edi99

  Edi99 Egbert Dijkstra

  Joined:
  Jun 23, 2013
  Messages:
  3,170
  Location:
  Netherlands
  Dode hoek agv brede A-stijl.
  Niet primair schade aan auto, maar wel aan anderen. Door de brede A-stijlen is het mij al enkele keren overkomen dat fietsers of wandelaars er net achter verscholen waren. Bij het oprijden van een weg uit een uitrit. Kijk naar links: niemand, kijk naar rechts: niemand. Ik trek op en dan verschijnt fietsers/voetganger ineens voor je auto. Zelfs iemand met een oranje reflecterende jas.. Ging allemaal net goed - schrok me kapot. Met name in wintermaanden een issue.

  Schade aan onderkant auto achter. 900 euro per keer
  Twee keer gehad. Achteruit inparkeren waarbij je met achterkant net over een betonnen afscheiding rijdt..of een stoeprand. Bij het dan weer wegrijden wordt de sierstrook kapotgetrokken. Auto zakt nl naar een lagere stand bij inparkeren - tenzij je actief de hogere hebt ingesteld. (luchtvering).
   
 11. LarS85

  LarS85 Member

  Joined:
  Dec 30, 2013
  Messages:
  134
  Location:
  Breda
  Let in parkeergarages met een laag plafond op bij het automatisch openen van je achterklep. Die komt op de hoogste stand behoorlijk hoog, met het risico dat je tegen een betonnen plafond aan zit.
  En vertel dat ook je passagiers...
   
 12. Edi99

  Edi99 Egbert Dijkstra

  Joined:
  Jun 23, 2013
  Messages:
  3,170
  Location:
  Netherlands
  tsja - die had ik ook kunnen noemen.. plafond op zich was hoog genoeg, maar er liepen wat leidingen..als je dan gaat rijden zonder de klep dicht te doen zit je daar zo tegenaan.. hebben ze nooit goed kunnen herstellen helaas.. stom, stom, stom..
   
 13. Mosterdmaker

  Mosterdmaker Member

  Joined:
  Dec 13, 2013
  Messages:
  210
  Location:
  Zierikzee
  Hm,, er was toch een mogelijkheid omin te stellen hoe ver dat de klep open gaat?
  Als dat via het scherm, met auto recall zou kunnen, zoals de hoogte instellingen dan zou het zelfs zonder extra sensor al schelen! Ook een tip voor tesla!
   
 14. LarS85

  LarS85 Member

  Joined:
  Dec 30, 2013
  Messages:
  134
  Location:
  Breda
  Dat kun je instellen bij de achterklep (knop ingedrukt houden met klep op de gewenste hoogte totdat ie piept dacht ik), maar 99 vd 100 keer wil ik 'm gewoon maximaal open hebben. Een goede suggestie inderdaad om dat location based te kunnen regelen! :smile:
   
 15. Destiny

  Destiny Member

  Joined:
  Mar 31, 2014
  Messages:
  77
  Location:
  Alkmaar
  Ik hou altijd extra afstand tot voetgangers en vooral fietsers...tot nu toe bevalt dat goed.

  wel lastig is om de stekker erin te steken. Het klepje gaat open aan de kant van het lampje, en daardoor is het het beter mikwerk. Maar in het begin is dat blijkbaar toch 1 of 2 keer mis gegaan, waardoor er wat krasje naast de stekker zitten. Eigenlijk zou er een lampje op de stekker moeten zitten..

  verder ben ik erg blij dat ik 19" banden heb. Ik ben wel eens in een krappe garage langs een randje gereden, maar daar geen schade door gekregen (Phff)

  Tip: maak af en toe het cameraatjes schoon, vooral in de winter..
   
 16. AlexT

  AlexT Member

  Joined:
  Mar 9, 2014
  Messages:
  296
  Location:
  Alphen aan den Rijn
  In parkeergarages e.d. zet ik de luchtvering standaard omhoog. (en gelukkig worden deze settings per locatie onthouden)
  Zeker als je met een schuine 'ramp' omhoog/omlaag het hoekje net wel/niet zou kunnen raken met je side skirts.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC