Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register

Vertical Lines on Backup Camera

bobtuf

Member
Oct 24, 2019
7
2
Florida
So today my 2 week old model 3 has developed this issue with the rear camera.

I have made a service center appointment, (no at home service in my area :( boo) for 3 weeks time, but wanted to ask if anyone has seen this before and if I might be able to fix it sooner myself.

I did a search and found a number of backup camera issue threads of owners, but could not see anything quite like my issue.

Thanks!
 

Attachments

  • IMG_6857.jpg
    IMG_6857.jpg
    590 KB · Views: 369

phil_m3p

Member
Oct 25, 2019
10
9
Germany, Frankfurt
same for me since car wash this afternoon... rear cam picture getting worse every minute.... now it looks like the attached pic...
reboot, power off etc doesnt help...
 

Attachments

  • Zwischenablage01.jpg
    Zwischenablage01.jpg
    231 KB · Views: 357

renyren

New Member
Aug 31, 2019
3
0
Nor Cal
I had that happen once but it has not done it since. The service center said they have to be able to replicate the issue. I was able to get a photo which is date and time stamped. So hopping it doesn't happen again
 

DrBlinky182

New Member
Jul 20, 2018
3
5
Philadelphia
I had the same problem with my back-up camera where it would show red lines running north-south. Tesla ended up replacing my rear camera and I no longer have any issue.
 

fyresoul

Member
Jul 4, 2018
35
34
Austin
I've had this problem intermittently with my front facing dash-cam, but it was usually only a single vertical 'line' of magenta pixels in my dash-cam footage. You're more likely to be able to re-create this artifact-ing around dusk/dawn since I think it has something to do with IR filtering. After one of the software updates my issue seems to have gone away from my videos and they were unable to reproduce it at the service center
 

bobtuf

Member
Oct 24, 2019
7
2
Florida
Thank you everyone for the replies.

Yikes phil_m3p and I thought mine was bad.

Interesting my issue has phantomly gone away as well, the same day I had a text from the local service center rep asking me when the last time I saw the camera problem. Its like an update got sent out recently that quietly fixed the issue...

Still, pleased its gone away now but would like to know why it happened in the first place.
 

640k

Member
Jul 15, 2019
929
691
Cincinnati
so i had a service ticket open with Tesla and they told me that this is a known error and that they were canceling my appt because it is due to a firmware issue and devs are working on a permanent fix.
 

Cjd000

Member
Dec 29, 2019
11
2
Runcorn, UK
Hi guys,

Week 3 of owning the M3 and today the camera has developed a load of strange lines on the picture. Tried cleaning just in case but nothings made it any better. Is my camera starting to fail after just 3 weeks?

Has anybody else had similar experiences?

Cheers,
Chris
E5FD969E-76BD-43A0-BFF2-BBF912AAEF58.jpeg
33250098-057F-428C-9D05-7A2A9B020291.jpeg
9704A5AA-346C-41E6-BA60-2F31EA0A3B02.jpeg
 

enixneo

Member
Apr 4, 2019
31
51
Texas
Linear artifacts like that usually suggest a loose cable connection. I would make a 'schedule service' request through the Tesla app. This is something that Tesla service can fix or replace under warranty.
 

Cjd000

Member
Dec 29, 2019
11
2
Runcorn, UK
Try fully rebooting the unit.

Tried the reboot, no joy. I guess I’ll just have to add it to the now 6 page report of issues.
This is definitely by far the best car to drive with WORST EVER quality I have ever come across. The build is so shocking I’m starting to question if the car is safe to drive!
 

electricjib

Member
Nov 15, 2019
165
169
CA
Tried the reboot, no joy. I guess I’ll just have to add it to the now 6 page report of issues.
This is definitely by far the best car to drive with WORST EVER quality I have ever come across. The build is so shocking I’m starting to question if the car is safe to drive!
Yeah they're rough. I'm going through a laundry list problem myself. Camera went full green and strange Pixels today. Side pillar cameras constantly going out for no reason. Battery is constantly making popping noises even when sitting still in traffic. Pretty sure I got a lemon and my life will be spent at a service center. Been there twice for door issues that are created when the fixed the old door issue.
 

linux-works

Active Member
Dec 23, 2019
2,188
4,169
mtn view, ca
that looks a lot like sensor failure (the video image sensor). seen it a lot in digital camera forums. sony sensors used to have problems like that. one of my favorites developed that long after warranty was over. it hit many users.

not sure what's up with tesla, but that does not look like cable issues. sensor issues can come and go with temperature changes and seem to 'fix themselves' but even once with purple lines - that sensor (to me) is no longer trustworthy.
 

linux-works

Active Member
Dec 23, 2019
2,188
4,169
mtn view, ca
Linear artifacts like that usually suggest a loose cable connection. I would make a 'schedule service' request through the Tesla app. This is something that Tesla service can fix or replace under warranty.

why do you think its cable based? which cable?

sensors are built from rows and columns and that's a bunch of stuck columns. therefore, sensor problem. not wiring.

wiring problems would be much much worse, if you even got a valid frame from a bad digital lvd signal.
 

AdamMacDon

Member
May 8, 2019
729
561
Victoria BC
This issue should go away if you remove and reset the battery connections. You can do it manually by pulling the negative terminal on the 12V battery and then disconnecting the contactor harness on the passenger side under the rear seat bottom cushion. Wait 2 minutes and reverse the process. That or waiting several hours for the car to sleep, or a software update should fix it.
 

WilliamG

Active Member
Apr 20, 2019
4,092
5,701
Seattle, WA

super20g

Member
Jun 28, 2018
911
623
United States
Mine started doing this awhile back when I picked it up from a service appointment. Reported it. Tesla told me they would not look at it under warranty and to file an arb case if I didn't agree. Arb case pending for months as Tesla won't pay the fees for an arbitrator to be assigned. Keeping it classy... Eh.
 

Products we're discussing on TMC...

About Us

Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.

Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


SUPPORT TMC
Top