TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Vraagje laadpaal

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by stev, Aug 11, 2017.

 1. stev

  stev Member

  Joined:
  Jul 8, 2014
  Messages:
  129
  Location:
  Brugge, Belgium
  ik heb een relatief goedkope laadpaal van ve-tronic. Eenfasig 32A. Omdat deze nu overgaat naar de xc90 t8, heb ik deze gedownpimpt naar 16a met een veel dunnere kabel. Heb het weerstandje in de kop ook overgezet, alles aangesloten zoals het was. Rara : het werkte!
  Nu is de xc90 aangekomen, 6 maand later. Nieuwe poging op zowel xc90 en tesla geven deze fout : check charger power zegt de tesla, waiting for vehicle zegt de lader. De kabels zien er toch ook uit als ik de boel weer opendraai. Kan misschien iemand hiermee iets in de zin van : die of die draad is allicht kapot (ik vermoed dat de communicatiedraden een fout vertonen?)
   
 2. M603

  M603 Member

  Joined:
  Jan 2, 2016
  Messages:
  333
  Location:
  Vlaams-Brabant, Belgium
  Je weet toch dat de weerstandswaarde in de stekker hoort bij de dikte van de kabel? Als je de kabel dunner maakt en de weerstand in de stekker gewoon overbouwt dan denkt het voertuig dat de dikke kabel er nog is en zal het ook de bijhorende stromen proberen te trekken... over een kabel die in realiteit te dun is. Zeer gevaarlijk.
   
 3. stev

  stev Member

  Joined:
  Jul 8, 2014
  Messages:
  129
  Location:
  Brugge, Belgium
  Nu gaan er enkel nog lage stromen over - xc90 laadt aan maximaal 16 of zelfs maar 13 a - draad is 4 mm2 dus dat mag geen probleem zijn. Zou er een ander weerstandje tussen moet ( zat volgens mij op een brug tussen aarding en een communicatiedraad) - laadpaal is trouwens ook veiligheidshalve aldus geconfigureerd zodat de tesla er niet plots veel meer doorsleurt. Dank voor meedenken!
   
 4. M603

  M603 Member

  Joined:
  Jan 2, 2016
  Messages:
  333
  Location:
  Vlaams-Brabant, Belgium
  De weerstand zit inderdaad in de stekker tussen de aarde en 1 van de 2 "communicatiepinnen". De andere pin is via de kabel verbonden met het laadstation. Er is dus slechts 1 communicatiegeleider gebruikt in de kabel tussen het voertuig en het laadstation en de aardingsgeleider speelt ook een belangrijke rol bij de communicatie.
  Is je laadstation monofasig of heeft het een driefasige ingang? Bij sommige driefasige stations moet je 1 of 2 brugjes leggen. Hangt er wat van af hoe je laadstation werkt en ook van je net (ster of driehoek).
   
 5. stev

  stev Member

  Joined:
  Jul 8, 2014
  Messages:
  129
  Location:
  Brugge, Belgium
  Monofasig. Driehoek.
  Het zijn enkel draden, die lijken toch goed contact te maken, het weerstandje is misschien de zwakste schakel? Waar vind ik door welke weerstand ik dat moet vervangen?
   
 6. M603

  M603 Member

  Joined:
  Jan 2, 2016
  Messages:
  333
  Location:
  Vlaams-Brabant, Belgium
  Ik zou deze URL eens bekijken:

  Resistors in charging cables

  Als je een driehoeknet hebt, dus zonder nul, dan kan je problemen hebben bij wagens die een nul verwachten en dit ook controleren door de spanning te meten tussen de geleider waar ze de nul verwachten en de aarde. In een driehoeknet meten ze daar natuurlijk 125V want op de nulgeleider zit dan eigenlijk een fase aangesloten.
  In dat station zit een contactor, zijn of waren daarop de 3 fasegeleiders van de laadkabel samengelegd? Heb je de 2 binnenkomende fases al eens omgewisseld?
   
 7. stev

  stev Member

  Joined:
  Jul 8, 2014
  Messages:
  129
  Location:
  Brugge, Belgium
  Opgelost. Kabel zelf doorgemeten, alles ok. Weerstand niet gebroken - 100 ohm. Dus wallbox zelf bekeken. Slordigheidje rechtgezet : aarding was niet vastgeklikt op dinrail. Aha. Wie weet heeft circuitbordje ook terre nodig... en idd. Werkt terug...
   
 8. M603

  M603 Member

  Joined:
  Jan 2, 2016
  Messages:
  333
  Location:
  Vlaams-Brabant, Belgium
  De auto heeft de aarding nodig anders wil ie niet laden en de aarde is ook voor de communicatie belangrijk.
  Dan nog eindigen met een cliché: "de aardegeleider is de belangrijkste geleider want het is de enige die levens kan redden" ;-)
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC