TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Wall Charger 230v vs 400v

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by PaulV, Aug 27, 2018.

 1. PaulV

  PaulV Member

  Joined:
  Oct 3, 2017
  Messages:
  83
  Location:
  Landgraaf
  Goede avond,

  Afgelopen week was het dan zo ver.. mijn gesigneerde Tesla Wall Charger is eindelijk binnen gekomen (na 7 maanden wachten).

  Deze week het geheel aangesloten op onze 3x 25a aansluiting en afgeschermd met 16a aardlek en zekering combi.

  20180825_151752.jpg 20180827_163737.jpg

  Laden gaat nu een stuk sneller dan met de UMC (50km/uur). Alleen blijft het voltage steken op 230v.

  Klopt het dat de ingebouwde omvormer in de auto niet meer aankan? Of ligt het het probleem elders?

  (Tussen de fases meet ik overigens gewoon 400V)
   
  • Like x 1
 2. pvdveen

  pvdveen Member

  Joined:
  Jun 10, 2017
  Messages:
  107
  Location:
  Groningen
  het klopt dat je maar 230V ziet in de Tesla.
  Bij 3 fase met een nul leiding meet je tussen 2 fasen 400V en tussen de 0 en 1 fase 230V.
   
 3. JosDeGraeve

  JosDeGraeve Member

  Joined:
  Mar 15, 2018
  Messages:
  22
  Location:
  Deinze, Belgium
  Hoi Paul,

  Dit klopt volledig. Bij een normale 3 fasen aansluiting meet je tussen een fase en de nulleider 230V en tussen 2 fasen onderling 400V. De interne Tesla lader in de auto is bestaat intern uit drie "sub-laders" die elk tussen een fase en de nulleider zijn aangesloten, vandaar dat je in de auto dan ook de spanning tussen fase en nulleider ziet staan: 230V. De 230V spanning moet je niet zien als een beperking, het is gewoon de manier waarop het stroomnet in de EU in elkaar zit.

  Met een zwaardere aansluiting of met een Maxem zou je tot 24A 3 fazen kunnen laden, maar de beperking die je nu hebt is de aansluiting bij je huis. Ik ga er even van uit dat je TWC op 3 x 16A is beperkt.

  In oudere Belgische netten kom je overigens een variant tegen waarbij tussen fase en nulleider 127V te meten is en tussen 2 fasen onderling 230V. Op zo'n net kan je met een tesla alleen op één fase laden, of met een speciale truuk op 2 van de 3 fasen. Indien je huis op zo'n oud net is aangesloten heb je een zgn aansluiting zonder nulleider, en ook een probleem met de Tesla UMC.
   
 4. LastNLSig

  LastNLSig Active Member

  Joined:
  Aug 22, 2013
  Messages:
  1,128
  Location:
  Netherlands
  Niets aan de hand. Hij geeft volgens mij slechts het voltage van 1 fase aan. Dat vertelt je iets over de sterkte en stabiliteit van de 'bron' waar je aan hangt.
  Als het goed is geeft hij daarnaast wel '3' aan als teken dat er aan 3 fases (van 230v elk) wordt geladen.

  Overigens had je met de UMC natuurlijk ook prima 3 fasen kunnen laden. (Hangt bij mij al 5 jaar aan de muur). Die heb je tegenwoordig in het normale leven (bijzondere vakantietrips daargelaten) onderweg toch nergens meer nodig. Maar de Wall Charger is natuurlijk wat charmanter.
   
  • Like x 1
 5. PaulV

  PaulV Member

  Joined:
  Oct 3, 2017
  Messages:
  83
  Location:
  Landgraaf
  Dank voor alle reacties. Er staat inderdaad een 3tje voor de oplaadgegevens.

  Goed om te horen dat het allemaal klopt.
  Een Maxem is wel het mooiste qua oplossing, maar ik denk dat deze pas echt nodig is als er een 2e electrische auto is.

  Vooralsnog laadt ie binnen de nacht helemaal op nu :)
   
 6. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Ik hoop dat ik dit draadje even mag misbruiken voor mijn eigen vraag. Want hij zit er wel heel dicht tegen aan.

  Achtergrond: ik heb thuis 3 x 25 ampere beschikbaar en ik wil een smart charger bouwen die de geadverteerde laadstroom aanpast aan het verbruik van mijn huis. Allemaal wel te doen, maar nu kan het zijn dat één fase tijdelijk zwaar belast wordt, waardoor de geadverteerde laadstroom wordt afgeknepen en de auto dus over alledrie de fasen minder snel gaat laden. Op zo'n moment zou je eigenlijk die zwaar beladen fase 'er uit willen halen', want 2 x 15 ampere laden is altijd beter dan 3 x 5, om maar een voorbeeld te geven. Kam me zelfs voorstellen dat je kiest voor 1 x 15 ampere in plaats van 3 x 3 ampere laden. Maar welke fase(n) je er uit zou willen halen, weet je niet van te voren. Vandaar mijn vraag:

  De TM3 kan op 1 fase laden maar ook op 3 fasen. Zoveel is mij wel duidelijk. Maar kan hij ook op 2 fasen laden? En maakt het nog uit welke van de fase 'hot' zijn en welke niet?

  Hierboven lees is ik dat er feitelijk 3 losse sub-laders zijn (geldt dat ook voor de TM3?) en dat geeft wat moed.

  Alvast bedankt voor jullie reacties.
   
 7. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,344
  Location:
  Leuven, Belgium
  De lader van de Tesla's bestaat inderdaad uit drie parallelle laders. Je kan er enkelfasig, tweefasig en driefasig mee laden. Het is zelfs zo dat bij enkelfasig laden de laadstroom over de individuele laders verdeeld wordt. Elk van de drie laders kan 24A stroom aan.
  Ik weet niet hoe de auto zou reageren wanneer tijdens het laden een fase uitvalt of terug ingeschakeld wordt. Het is dan allicht best dat je eerst het laden stopt, de fase in of uitschakelt en dan het laden opnieuw start. Maar dat is een dynamisch gebeuren en zal dus mogelijk nogal wat schakelwerk vergen. Denk maar aan een oven die elke minuut gedurende 20" bijgeeft of een kookplaat.
  De winst is ook maar beperkt. Met een gewone slimme lader die zijn laadstroom effectief op de meest belaste fase zal baseren, zit je volgens mij over de laadtijd genomen al erg dicht bij het optimum. Allicht loont het wel de moeite om de verdeling van de overige verbruikers over de drie fasen eens te bekijken en eventueel te optimaliseren.
   
 8. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Dank voor je reactie!
  Hier had ik ook al even aan zitten denken. Enerzijds hoe de auto daar op reageert en anderzijds hoe de relais gaan reageren als ze regelmatig onder vollast geschakeld worden.

  Misschien verstandig om inderdaad even te stoppen met laden, de relais om te gooien, en weer verder te gaan. Als je tijdelijk de PWM naar 100% gooit en daarna weer terug, zou de auto daar goed mee om gaan?

  Ook goed om na te denken over de mogelijkheid om bijvoorbeeld niet gelijk 'te schakelen' als één fase zwaarder belast word dan de anderen, maar bijvoorbeeld pas als er minimaal 5 minuten lang betere configuratie mogelijk zou zijn geweest.

  Verdelen is niet altijd mogelijk. Ik heb ook nog een andere EV die enkel fase laad. Die trekt in zijn ééntje één fase 8 uur lang helemaal naar zich toe, als het moet. Gedurende die 8 uur zal een 'gewone' slimme lader 0 amp beschikbaar doorgeven aan de TM3. En wordt er helemaal niets geladen. Terwijl ik gedurende die 8 uur 2 x 16 amp had kunnen laden (oftewel 59 kW bruto).

  Een eerste stap zou zijn om, als die andere auto gaat laden, één fase weg te halen bij de TM3 en aan de andere auto beschikbaar te stellen. Dat gebeurt natuurlijk niet heel vaak.

  Om ook fasen af te schakelen als moeders de was of de air-fryer aan zet, zou een tweede stap kunnen zijn. Maar dat levert veel minder op, daar ga ik wel in mee. Is meer "niet omdat het moet, maar omdat het kan" ;-)
   
 9. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Dat vind ik wel een heel interessante. Betekent dat dat je enkel fasig toch meer dan 24 ampere kunt laden?
   
 10. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,344
  Location:
  Leuven, Belgium
  Klopt. Tot 32A.
   
 11. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Ok. Maar als je toch gaat verdelen, wat op zich een prima gedachte is natuurlijk, waarom dan stoppen bij 32, zou ik denken. Of zit die grens van 32A wellicht in je paal?
   
 12. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,344
  Location:
  Leuven, Belgium
  Losse laadkabels gaan maar tot 32A. Blijven er enkel de snelladers met vaste laadkabel over maar die laden driefasig.
  Geen idee wat er zou gebeuren als je een enkelfasig aangesloten kabel met hogere stroom zou inpluggen. In de VS bestaat die situatie. Misschien weet iemand die het VS-forum volgt wat kan.
   
 13. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Haha, daar zit wat in. Alleen denk ik dat in de US de auto's juist weer geen 3 fasen aansluiting hebben. Is dan ook even de vraag of ze daar wel 3 losse laders hebben. Want als de stroom altijd over 1 fase binnen komt, dat voegt dan niet zoveel toe.

  Vandaar ook dat ik de vraag specifiek hier neer had gelegd. Denk je dat het zin heeft om de vraag op het US forum uit te zetten?
   
 14. adjego

  adjego Member

  Joined:
  Aug 2, 2017
  Messages:
  161
  Location:
  Eindhoven
  Is dan niet gewoon de makkelijkste oplossing om de Tesla maar op 2 fases aan te sluiten? Dan zit je toch nooit met de zwaar belaste andere fase in de weg?
   
 15. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Uh, ja daar zit ook wel wat in. Zit dan wel aan de ene kant met wasmachine en droger en aan de andere kant met keuken apparatuur. Maar goed, dat is allemaal meer kortstondig.
   
 16. horta

  horta Electrified petrolhead

  Joined:
  Nov 14, 2018
  Messages:
  592
  Location:
  Utrecht
  3 fase lader van zappi gebruiken?
   
 17. DutchTM3

  DutchTM3 Member

  Joined:
  Dec 10, 2018
  Messages:
  672
  Location:
  Utrecht
  Zit er nu even naar e kijken, maar ik zie zo 1-2-3 nergens aanwijzingen dat dat doet wat ik eigenlijk wil?
   
 18. horta

  horta Electrified petrolhead

  Joined:
  Nov 14, 2018
  Messages:
  592
  Location:
  Utrecht
  Die kan meten wat het overige gebruik in huis en zich daarop aanpassen.
   
 19. fivari

  fivari Maker van de Fivari-charger

  Joined:
  Nov 25, 2013
  Messages:
  1,344
  Location:
  Leuven, Belgium
  Fivari-SMART?
   
 20. horta

  horta Electrified petrolhead

  Joined:
  Nov 14, 2018
  Messages:
  592
  Location:
  Utrecht
  Fivari kan het ook, maar ik ben wat minder van het zelfbouw bij hoge vermogens. Ik kan ook niet zien of Fivari 3 fase laden ondersteunt.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC