Welcome to Tesla Motors Club
Discuss Tesla's Model S, Model 3, Model X, Model Y, Cybertruck, Roadster and More.
Register
  • The final cut of the 9th episode of the Tesla Motors Club Podcast, featuring Chad Schwitters, the former president of Plug In America, is now available. You can watch it now on YouTube or listen to it on all major podcast networks.

After-market trekhaak Model X

We zijn op de markt voor een tweedehands Model X.
Nu hebben we er twee op het oog. Een met en een zonder trekhaak.

De verkoper van de MX zonder trekhaak zegt dat deze voor EUR 1000 (vast)/ EUR 2000 (wegklapbaar) aangezet kan worden inclusief inlegvel voor kentekenbewijs.

Ik kan hierover online nergens iets vinden. Heeft iemand daar ervaring mee? En in hoeverre is er verschil met de trekhaak van Tesla zelf?
Mag er minder? Is het minder veilig? Alleen fietsendrager, of ook meer?

Ik heb dit topic gevonden: Homologatie trekhaak maar het geeft nog geen uitsluitsel.
 
Hmm. voor beide auto's zie ik bij RDW geen trekgewichten. Dus ook voor de auto met trekhaak is dat het geval.Screenshot 2021-03-09 at 15.17.35.png


Screenshot 2021-03-09 at 15.17.17.png
 

watt

Power Member
May 6, 2019
414
224
NL
Volgens mij heeft het te maken met de typegoedkeuring. Zonder trekhaak heeft een andere dan met trekhaak. Bij 'normale' auto's kun je er vaak wel later een trekhaak laten onderbouwen.

Ja inderdaad, bij een "normale ICE auto" kan dit ook enkel wanneer er al een trekgewicht vermeld staan. Op de BMW 116d EDE (EfficientDynamics) kon ik ook achteraf geen trekhaak laten monteren omdat hier ook geen trekgewichten op vermeld waren.

Wel even een kleine nuance: je mag altijd een trekhaak monteren maar als er geen trekgewicht op toegelaten is, dan kan je er alleen een fietsendrager of een baggagekoffer op monteren.

Mocht je dus die trekhaak echt nodig hebben om een aanhangwagen te trekken: dan zou het advies zijn om even verder te kijken want het is best veel rompslomp om je auto speciaal hiervoor te laten herkeuren.
 
Ik heb vorige week nog uitgebreid contact gehad met Tesla voor mijn Model 3 die zonder trekhaak is geleverd in februari 2019 waar ook geen trekgewicht bij de RDW is vastgesteld in de typegoedkeuring. Zoals ik het begrijp is dat bij het aanvragen van de typegoedkeuring door Tesla niet is aangegeven bij de RDW dat er nu weliswaar geen trekhaak onder zit maar dat die er wel later opgemaakt kan worden (met een bepaald trekgewicht etc). En dan mag het dus niet officieel, behalve vooreen fietsendrager, want die trek je kennelijk niet... Onze Yaris uit 2013 heeft ook geen trekhaak maar mag wel 650 kg geremd trekken dus als ik daar een trekhaak onder zou laten maken dan kan dat wel. Dus Toyota heeft dat bij die typegoedkeuring wel doorgegeven zoals Tesla dat nu niet heeft gedaan.

Mijn oude Ford Focus had wel een trekhaak maar die mocht maar 300 kg trekken, en dan kan je (op eigen risico) de auto laten keuren bij de RDW voor een hoger trekgewicht. Gaan ze fijn hellingproeven en noodstops achter elkaar oefenen met het gewicht wat je hebt opgegeven. Expliciete vermelding van de RDW destijds: als uw versnellingsbak / koppeling / aandrijftrein / remmen of iets anders stuk gaat dan is de boel afgekeurd en is de schade voor risico van de eigenaar. Ik heb er toen maar van afgezien...
 

Products we're discussing on TMC...

About Us

Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.

Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


SUPPORT TMC
Top