TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC
Start a Discussionhttps://teslamotorsclub.com/tmc/tags/

Charge port door won't register as "closed"

Discussion in 'Model S' started by gzerninplatz, Apr 23, 2017.

Tags:
  1. gzerninplatz

    gzerninplatz Member

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Troutdale, OR
    I close the door, it sticks to the magnet, but I don't hear the "clunk" and "charge port door open" shows on the dash...not always, and it usually eventually shows as closed...

    Any ideas?
     
  2. boaterva

    boaterva Supporting Member

    Joined:
    Apr 2, 2016
    Messages:
    2,515
    Location:
    Northern Virginia, USA
    I would say your only options are reboot and then call the Service Center. Reboot is hold down the two steering wheel thumbweeks, of course, until it does. :)
     
  3. gzerninplatz

    gzerninplatz Member

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Troutdale, OR
    My real question is- has anyone else seen this issue, and if so, what was the cause and cure?
     
  4. benjiejr

    benjiejr Technogeekextraordinaire

    Joined:
    Nov 20, 2014
    Messages:
    619
    Location:
    San Antonio, Texas
    Sounds like the charge port needs to be replaced to me, but I usually get an error similar to the following:

    Charge Port Error.JPG
     
  5. gzerninplatz

    gzerninplatz Member

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Troutdale, OR
    I don't get that error-just the note that it is open...
     
  6. benjiejr

    benjiejr Technogeekextraordinaire

    Joined:
    Nov 20, 2014
    Messages:
    619
    Location:
    San Antonio, Texas
    Just a guess that it needs to be replaced... not sure why an error is not detected, but maybe whatever detects the error is broken. Log it with the service center and I bet they replace it. Quick job.
     
  7. snellenr

    snellenr Member

    Joined:
    Aug 5, 2013
    Messages:
    315
    Location:
    Houston
    I've had this happen at Superchargers before. It's especially irritating when it results in a "Charge door is open" alert as you drive away from the charger (maybe 50% of the time).

    My workaround "habit" is to close the charge door manually after removing the charge wand (hear magnet click, but no port-lock thunk), reopen the door using the wand button, and then reclose the door (now I hear both the click & thunk).

    Edit: March 2014 P85, in case that's relevant.
     
  8. tinm

    tinm 2013 S85 Owner

    Joined:
    May 3, 2015
    Messages:
    1,407
    Location:
    New Mexico, USA
    Yes I have had this issue. (2013 S85.) Seems like there is a state the software can get in where its "belief" as to the actual state of the chargeport door does not comport with reality and is in fact the complete opposite. It happened maybe 18 months ago and I immediately called Tesla's 800 number. Can't remember what did the trick to fix the problem but many reboots and occasional tapping Open Charge Port button from the charge display on 17" screen.. something made it right again.
     
    • Like x 1
  9. EVie'sDad

    EVie'sDad Member

    Joined:
    Mar 6, 2016
    Messages:
    599
    Location:
    Newark, CA
    I experienced this late last year. The cause turned out to be that i had just washed the vehicle and had failed to dry the inside of the charging port. Yes it does prevent you from leaving the charging stall, but that is user error. Dry and clean the inside of the port and you should not see this problem anymore. Never had an issue since.
     
  10. gzerninplatz

    gzerninplatz Member

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Troutdale, OR
    Thanks for these ideas...but they don't seem to apply...the locking clunk doesn't happen, so the message is accurate...however, just did a long trip, and Supercharging seemed to fix it...I get the "clunk" and no message...maybe the heating from Supercharging loosened up whatever wasn't moving...we'll see as I switch back to my wall charger this week...
     
  11. gzerninplatz

    gzerninplatz Member

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    233
    Location:
    Troutdale, OR
    Well...I brought it in, and based on my description, they replaced the charge port. They decided that it was the sensor behind the magnet in the port. It only gave the message when it was cold out, and we are now in a hot spell, so it may be a long while before I can truly know it is fixed...(they didn't replace the charge port door, which they think is OK).
     
  12. Spyder14

    Spyder14 Member

    Joined:
    Oct 25, 2015
    Messages:
    251
    Location:
    Bluffton, SC
    Just got this message an hour ago. Will try a few things but just drove through huge rain storm so I will dry it out & see.
     
  13. Lloyd

    Lloyd Well-Known Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    5,319
    Location:
    San Luis Obispo, CA
    If you re-glued the magnet in the chargeport door, it has an orientation to the one in the other side. If not oriented properly it will give an error.
     
  14. Randaddy

    Randaddy Member

    Joined:
    Oct 23, 2016
    Messages:
    56
    Location:
    Bay Area
    I have the same issue with my charge port (non powered). Dash and MCU will intermittently show "charge port open" but door/release button are fully functional, the port has never physically opened on its own. It first appeared intermittently during winter rains but now that the weather warmed up, the alert is back and stays on longer before going away on its own.

    Local SC took a look and told me the only thing that would cause intermittent alerts is the charge port magnet/sensor. Tech was unable to reproduce the error by wiggling/tapping the port door, but ordered a replacement charge port/door assembly anyway.
     

Share This Page