TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Noorwegen roadtrip

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by bugboy, Feb 3, 2019.

Tags:
 1. bugboy

  bugboy Member

  Joined:
  Sep 6, 2018
  Messages:
  619
  Location:
  The Netherlands
  Wij willen dit jaar met de Tesla (S 75D) een roadtrip doen door Noorwegen. Ondanks dat er best wat superchargers zijn is het best een uitdaging. Vooral de dagen dat je in de buurt rondrijdt heb je niet veel aan de superchargers. We verblijven vaak bij blokhutjes, maar ik vraag me af of je daar een beetje kunt laden. Publieke laadpalen zijn er vrijwel niet op de locaties waar wij willen verblijven. Je hebt toch wel 2.5-3.5kW nodig om er 's nachts een beetje bij te kunnen laden en ik vraag me af of dat overal kan.

  Verder vraag ik me af of jullie een verlengkabel gebruiken en zo ja welke? De standaard 230V lader heeft niet een erg lange kabel, maar ik betwijfel of je met een gewoon verlengsnoer met veilig 3.5kW continu mag belasten.
   
 2. DriverX

  DriverX Member

  Joined:
  Feb 23, 2018
  Messages:
  20
  Location:
  Nederland
  Bij een verlengkabel moet je opletten dat er 2.5mm aders in zitten. Dan kan je tot 25 meter lengte gaan.

  bijvoorbeeld:
  Verlengkabel neopreen 3 x 2.5mm
  (eerste google resultaat, kan vast goedkoper)
   
 3. BobbyKings

  BobbyKings Blue M3P-FSD

  Joined:
  Oct 1, 2015
  Messages:
  1,898
  Location:
  Voorburg, Netherlands
  Dat zeg ik toch, Gamma! Wel inderdaad dikke kabel, gaat probleemloos.
   
 4. Mkessels

  Mkessels Member

  Joined:
  Aug 26, 2018
  Messages:
  77
  Location:
  Netherlands
  De standaard 1,5mm2 is goed genoeg voor de 13A van de mobiele lader: Aantal Amperes en draaddikte van krachtstroomkabels

  Wel de kabel helemaal afrollen. Met een dikkere kabel heb je minder verliezen, maar voor een vakantie niet noodzakelijk. Voor een permanente toepassing zou ik inderdaad voor een dikkere kabel kiezen.
   
 5. Basvdpoel

  Basvdpoel Member

  Joined:
  Feb 24, 2014
  Messages:
  1,558
  Location:
  Alphen aan den Rijn
  Kijk even de andere Noorwegen draadjes door.
  Je moet alleen wel rekening houden met het feit dat je met een Nederlandse UMC niet kan laden in Noorwegen!
   
  • Like x 2
 6. bugboy

  bugboy Member

  Joined:
  Sep 6, 2018
  Messages:
  619
  Location:
  The Netherlands
  Oeps... Dat Universal in UMC valt dus nogal tegen. Ik zal de andere draadjes even doorlezen (wist niet dat die er waren) en zal eens kijken of ik een Noorse UMC kan huren. Zonder UMC gaat het sowieso niet lukken :(
   
 7. Basvdpoel

  Basvdpoel Member

  Joined:
  Feb 24, 2014
  Messages:
  1,558
  Location:
  Alphen aan den Rijn
  Er zijn ook andere mobiele laders zoals bijvoorbeeld Fivari of een mennekes lader
   
 8. bugboy

  bugboy Member

  Joined:
  Sep 6, 2018
  Messages:
  619
  Location:
  The Netherlands
  Ik zal eens navraag doen of ik zo'n lader kan lenen/huren. Het verbaast mij dat die Tesla lader zo kritisch is. Ik heb nog nooit een apparaat meegemaakt waarbij het uitmaakt hoe je de stekker in het stopcontact steekt.
   
  • Helpful x 1
 9. Basvdpoel

  Basvdpoel Member

  Joined:
  Feb 24, 2014
  Messages:
  1,558
  Location:
  Alphen aan den Rijn
  Er zijn al mensen van het forum die een Noorse UMC hebben geleend van een Noors Forumlid. Of via een Noors Facebook tesla groep.
  Succes en fijne vakantie daar. Het land is in ieder geval schitterend! Verder staan er veel tips in de andere draadjes. Kan je je nog wel een paar uur mee vermaken.. :)
   
 10. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  7,027
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  is een extra veiligheid om na te kijken of de wagen via het stopcontact wel goed geaard is.
   
 11. eelcodb

  eelcodb Member

  Joined:
  Mar 22, 2015
  Messages:
  658
  Location:
  Nieuwerkerk a/d IJssel
  Zeker, van een Nederlands TMC lid zelfs geleend, en op de terugweg in Noorwegen overgedragen aan een andere NL die juist net begon aan zn trip.

  Zo helpen we ekaar Noorwegen door ;)
   
 12. widodh

  widodh Model S 85 and 100D

  Joined:
  Jan 23, 2011
  Messages:
  6,561
  Location:
  Venlo, NL
  Zie mijn blog: Trondheim to the Lofoten Islands – Widodh

  Ik ben in 2014 en 2016 in de winter naar Noorwegen gegaan. Super gaaf! Maar ik heb een custom lader gemaakt waarmee ik in Noorwegen probleemloos heb geladen.
   
 13. Onno

  Onno Member

  Joined:
  Nov 12, 2017
  Messages:
  743
  Location:
  Ranstad Netherlands
  Mijn broer(tje) woont in Noorwegen. Ik ben er inmiddels een aantal maal met de Tesla naartoe geweest. Met de Colorline (Kiel-Oslo, aanrader) maar ook het hele stuk gereden (prima relaxed rijden, wel best een eind)..
  De UMC doet het inderdaad niet, ik heb een Fivari voor dit doel gekocht, fijn dingetje, werkt tot dusver overal! (en is te lenen).
  Verder is Noorwegen enorm goed ingericht op EV's dus ik zou mij niet teveel zorgen maken. Je mag over taxi/busbanen en je hoeft geen tol te betalen:) en laden kan echt overal. Zelfs mijn broer (anti EV) heeft inmiddels een E-up voor de stadsritjes. Mocht je specifieke vragen hebben, pm gerust...
   
 14. EurekaUltd

  EurekaUltd Member

  Joined:
  Jan 30, 2019
  Messages:
  129
  Location:
  Amersfoort
  Ik ben ook voornemens om van de zomer een Noorwegen roadtrip te maken met de M3. Ik lees dat de UMC voor de M3 nu ook in België overweg kan met het neuterprobleem. Aangezien in Noorwegen een vergelijkbaar probleem lijkt te spelen en voor de MS er kennelijk verschillen zijn in UMC’s, ben ik benieuwd of er al ervaring is van iemand met een M3 met een alhier uitgeleverde UMC die in Noorwegen heeft uitgeprobeerd.
   
  • Like x 1
 15. Odie

  Odie Member

  Joined:
  Jan 31, 2019
  Messages:
  428
  Location:
  NL
  #15 Odie, Jun 17, 2019
  Last edited: Jun 17, 2019
  Ik ben net terug van een 10 daagse roodtrip waarbij we via Hamburg, Nyborg (Storebæltsbroen), Copenhagen (Øresundsbron) naar Gothenborg zijn gereden, vanaf daar volgde een roadtrip via de E6 naar Lillehammer en verder door naar Oppdal en van daaruit via Gjøra, Kristuansund, Atlantershavnveien (waar net de opnames van een scene voor de nieuwe James Bond aan de gang waren en alles dus afgezet was, hmpf), Åndalsnes, Trollstigen (in stromende regen en zeer laaghangende bewolking dus weinig uitzicht) naar Geiranger. Daar met de boot naar Hellesyt gevaren en genoten van het prachtige fjord en de Seven Sisters, vanuit daar via Stryn en Loen naar de voet van de Brigdalsbreen gletsjer om daar te slapen. Via de noordkant van de Gletsjer een prachtige lange rit naar Sogndalsfjøra gemaakt en vanuit daar doorgereden naar Eidfjord en later door naar Larvik, om de Superspeed2 naar Hirthals in Denemarken te nemen, even slapen in Aalborg, eten bij de diner van de Graceland Mansion en vervolgens volgas via Hamburg terug naar Nederland.

  Dit was mijn eerste grote trip met de Model 3 en ook mijn eerste long distance full-EV ervaring. Wat ik heb meegenomen uit deze reis:

  1) Wat is Noorwegen ongelofelijk mooi, ik heb er een nieuwe liefde bij ;-)

  2) Noorwegen is met full EV's maar zeker met Tesla's pijnloos te doen. De eerste dagen waren we nog druk in de weer met Abetterrouteplanner, maar dat lieten we steeds meer los. Het is een fijne tool om soms een grove inschatting van een trip te maken, maar tijdens het rijden keken we vooral naar de Tesla trip planner. Superchargers all over the place en voor zover die er niet waren dan zag je genoeg Fortum en Grønkontakt en Circle-K laders (allemaal helaas 50 kW max) om je heen. Ik heb weinig Ionity gezien, maar in de kleine dorpen staat vrijwel overal een 50 kW charger en het viel me op hoeveel alternatieve aanbieders er naast de grote twee nog zijn. Ook met een non-Tesla wagen kan je hier prima uit de voeten, hoewel het superchargen op 120 kW natuurlijk wel een luxe is qua tijd.

  3) Het stoppen om te chargen heb ik eigenlijk nergens als irritant ervaren. De ene keer combineerden we het met een snack of maaltijd, de andere keer gebruikten we het om de rest van de route te plannen, social media en foto's bij te werken, de benen te strekken of gewoon even niets te doen. Ik hoorde links en rechts dat ik me moest voorbereiden op drukke SUCs maar ik heb dat eigenlijk alleen vlak voor Larvik gehad (2e pinksterdag, doorgaande route vanuit Oslo naar de populaire zuidkust) waar alle 12 chargers permanent bezet waren.

  4) Waar ik in Nederland minstens 180 Wh/km verstook (en soms meer dan 200) was mijn gemiddelde verbruik in Noorwegen rond de 130 tot 140 Wh/km. Hoewel ik natuurlijk snap dat de veel lagere snelheid (70 is vaak echt de absolute max) hieraan bijdraagt had ik verwacht dat de sterke klimmen toch wel een erg negatief effect op je verbruik zouden hebben. Echter, het feit dat je heuvel af bijna niets verbruikt en dat je ook nog eens profiteert van de re-gen maken elke klim eigenlijk meer dan goed. Ik heb stukken gehad waar ik over vele tientallen kilometers een verbruik van -40 Wh/km had ;-)

  5) Qua tol is het aanmelden toch wel effe uitzoeken voor iemand die er nog nooit geweest is. EPC plc die je nodig hebt als leaserijder zodat eventuele rekeningen niet naar je leasebedrijf gaan maar naar jezelf komen maar ook om de EV status goed te laten registreren, Fjellinjen als betaalprovider om te zorgen dat je een tag krijgt (die ik nooit gekregen heb, maar gelukkig was hij wel geregistreerd zodat ik op kenteken door kon rijden) en de verrassing is groot dat je op de ene weg blijkbaar nog steeds 100% korting krijgt en op de andere niet. Bij enkele toltunnels en ferries kreeg ik zonder problemen korting op het auto-tarief, behalve op de ferry van Fjord1 vanuit Geiranger (want: toeristenboot, volgens de man op de kade). Wat ik ook gek vind is dat Fjellinjen nu een week na terugkomst maar een fractie van alle tolwegen toont, zouden die later nog komen?

  6) Het totale aanbod EV's viel me in Noorwegen wat tegen, je ziet natuurlijk relatief veel Tesla's en Leaf's rijden maar ik had een of ander utopisch beeld in m'n hoofd waarin je de ene na de andere EV voorbij zag komen: dat was bij mij zeker niet het geval en het varieerde ook erg per regio. Maar de infra is er: zelfs op hoge passen kom je gewoon ineens een onbemande Circle-K of Fortum lader tegen.

  7) Wat een *genot* om met een Tesla in Noorwegen te rijden. De kleine passen zijn berg-op prima te doen dankzij het ruime vermogen, het afdalen is heerlijk omdat je slechts een beetje met je gaspedaal hoeft te spelen om af te remmen. De stilte van de auto is gewoon heel fijn en draagt bij aan het genieten van de omgeving.

  Ik heb de hele reis vrijwel op superchargers gedaan. Alleen in Gothenburg bleef ik twee nachten (Liseberg, erg leuk park) en in de parkeerkelder van het hotel waren simpele shukos. Hoewel we met 20% in de batterij nog voldoende hadden om de SUC boven Gothenburg te halen heb ik hem toch aan de shuko gehangen en na 48 uur stil staan had ik toch mooi weer 95% in de accu zitten: de volgende dag konden we dus lekker meteen doorrijden. Ook bij het hotel in Nyborg DK was een heuse Destination Charger en konden we dus de volgende ochtend heerlijk met een volle accu wegrijden. In de andere slaapplaatsen viel de mogelijkheid om bij het hotel of huisje te laden me een beetje tegen, maar ik heb ook nergens echt veel fuss erom gemaakt. Ik wist toch wel dat ik uiteindelijk een SuC of Fortum old tegen zou komen.

  Dus: met een Model3 kom je in Noorwegen prima uit de voeten met een Type2 kabel, de SuC's en je standaard UMC (die gewoon goed werkt in Noorwegen). Gewoon gaan, eigenlijk viel er maar een ding tegen; de prijzen in de winkels en restaurants...

  Wat ik wel raar vind is dat ik in mijn betaaloverzicht maar 2 laadbeurten in Noorwegen zie. De supercharger in Denemarken (heenweg) zie ik niet, diverse SuCs in Noorwegen zie ik niet, de SuC in Rade (DE) zie ik alleen op de heenweg en niet op de terugweg (vre-se-lijke locatie trouwens, bah)... Ik dacht dat de auto verantwoordelijk was voor het doorgeven van die laadbeurten, maar blijkbaar was het happ-hour-week ofzo bij Tesla ;-)
   
  • Like x 6
  • Informative x 4
  • Love x 1
 16. Onno

  Onno Member

  Joined:
  Nov 12, 2017
  Messages:
  743
  Location:
  Ranstad Netherlands
  Mooi geschreven, dank voor het delen! Bevestigd mijn verhalen en gevoel! Sinds mijn broer er woont kom ik er met enige regelmaat en het begint al een beetje als thuis te voelen:) Eind juli gaan we wederom die kant op!
   
  • Love x 1
 17. Odie

  Odie Member

  Joined:
  Jan 31, 2019
  Messages:
  428
  Location:
  NL
  Ik ben nu al jaloers, ik zou zo morgen terug kunnen gaan. Ik hou enorm van die ruige lege natuur, heb ook jarenlang door het westen van de VS gereisd, tis jammer dat een Tesla huren daar zoveel duurder is dan een forse ICE.
   
 18. bugboy

  bugboy Member

  Joined:
  Sep 6, 2018
  Messages:
  619
  Location:
  The Netherlands
  Met een Model S (75D) waarbij je niet elke dag doorreist, maar ook nog wel op locatie trips maakt moet je toch echt 's avonds bijladen bij je huisje. Met alleen Superchargers red je het niet (in ons geval). Ook de CCS/Chademo laders zijn niet te gebruiken. Lang niet overal heb je ook Type 2 laders en met 22kW uur duurt het een paar uur. Niet echt handig als ze ver van je acco staan.

  Ik heb wel bij Fortum geladen en dat gaat prima via de app. Laadpalen staan niet midden op de berg, dus zal denk ik nooit een probleem zijn. RFID kost niks, dus kun je aanvragen.

  Tollkastje had ik ook, maar het voordeel kan ik wegstrepen tegen de borg (€20). Ligt wellicht aan de route. Wij hadden vrijwel geen tolwegen/-tunnels.

  Model S bezitters raad ik aan een JuiceBooster 2 of Fivari mee te nemen. Anders waren wij niet lekker rondgekomen.
   
 19. Odie

  Odie Member

  Joined:
  Jan 31, 2019
  Messages:
  428
  Location:
  NL
  Ik zag overal chademo, met een adapter kan je als S en X rijder daar toch prima terecht?
   
  • Like x 1
 20. Onno

  Onno Member

  Joined:
  Nov 12, 2017
  Messages:
  743
  Location:
  Ranstad Netherlands
  Dat sowieso! Ik laad op vakantie eigenlijk altijd zodra ik kan... zodat ik zo weinig mogelijk moet (onder het motto, laden als het kan, niet omdat het moet)
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC