TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Autovisie glijdt uit

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Wim S., Feb 11, 2016.

 1. Wim S.

  Wim S. Well-Known Member

  Joined:
  Apr 11, 2013
  Messages:
  5,648
  Location:
  NL
  In de laatste Autovisie, nr 4 van 11-2-2016, haalt hoofdredacteur Jaco Bijlsma uit naar Tesla.
  Ik heb hem onderstaande reactie geschreven.

  Beste Jaco,
  Je schrijft in je ‘Welkom’ in Autovisie 4 van 11 februari 2016 nogal vilein ‘tijdens menige test al bleek dat zo’n Tesla net zo min volledig autonoom kan rijden als auto’s van welk merk dan ook’. Die tests Jaco, bestaan helemaal niet.

  Je doet voorkomen alsof Tesla claimt dat Tesla’s autonoom zouden kunnen rijden.
  Tesla werkt aan autonoom rijdende auto’s, net als veel andere merken. Tesla heeft een autopilot systeem ingebouwd dat een aantal dingen die een autonoom rijdende auto in de toekomst moet gaan kunnen, nu al verdomd goed kan. Een rijbaan volgen met goede wegbelijning, een voorgaande auto volgen, zelfs zonder belijning, gaat nu al fantastisch. Veilig afstand houden van een voorligger en zelfstandig inhalen en inparkeren gaat ook perfect.
  Tesla beschouwt deze mogelijkheden alleen als hulpmiddelen en absoluut niet als autonoom rijden. Tesla wijst daar ook indringend op. Hou je bijv. je handen van het stuur, dan weet de auto dat direct en toont een waarschuwing dit niet te doen.

  Tesla valt te prijzen dat zij de modernste veiligheidssystemen, inclusief autopilot, voor zijn klanten beschikbaar maakt. Er zijn door vele duizenden eigenaren al miljoenen kilometers veiliger mee afgelegd. De gevestigde, meestal Duitse ‘premium’ merken lijden nog aan koudwatervrees en stellen de mogelijkheden die er nu al zijn niet of mondjesmaat beschikbaar aan hun klanten.

  Ik snap dat redacteuren van Autovisie kennelijk ‘petrolheads' moeten zijn. Auto’s moeten voor jullie liefst een handgeschakelde en achterwiel aangedreven BMW 3 of 5 serie of nog liever een pure Porsche 911 zijn. Jullie vinden de hele tendens naar elektrische aandrijving maar niks. Dat mag natuurlijk maar over enkele jaren schrijven jullie over niks anders meer.

  Je schrijft in je laatste alinea:
  ‘Verdiep je eerst eens in de materie en geef dan je oordeel, gebruik je gezonde verstand!’
  Je had het niet beter kunnen opschrijven, nu nog zelf toepassen.
  Met vriendelijke groet,
  Wim Schermer
  Een abonnee met een Tesla met autopilot
   
 2. is3

  is3 Sander Verschuur

  Joined:
  Nov 15, 2013
  Messages:
  2,103
  Location:
  Rotterdam
  :tongue:
   
 3. Energie Gratiz

  Energie Gratiz Active Member

  Joined:
  Sep 27, 2013
  Messages:
  2,551
  Location:
  Groningen - The Netherlands
  Ik had Autovisie altijd nog vrij hoog zitten, zelfs ook over Tesla. Ik vond destijds de dubbeltest van de MS met de Porsche Panamera Hybrid smullen met teksten als "maar als je de grenzen van de Tesla in bochten opzoekt rijd je de Porsche al snel zoek". Ze moeten bij Autovisie toen gedacht hebben: "we zetten het beste van de huidige auto-industrie (ahum van de gevestigde benzine-orde) tegenover de Tesla Model S, dat kan de Tesla gewoon niet winnen". En ik vond het sportief dat ze de Tesla toen toch hebben laten winnen.

  Geen idee waarom het tij daar kennelijk gekeerd lijkt, maar dat Bijlsma de plank misgeslagen heeft is voor ons wel duidelijk. Nu nog de lezers van Autovisie (rectificatie bijvoorbeeld).
  Overigens inderdaad schitterend slot van je reactie Wim. Zo'n voorzet krijg je niet vaak... :smile:
   
 4. Xfrank

  Xfrank Well-Known Member

  Joined:
  Jun 16, 2012
  Messages:
  8,866
  Location:
  Waasmunster, Belgium
  goed Wim!:smile:
   
 5. Adm

  Adm Active Member

  Joined:
  Jun 7, 2010
  Messages:
  1,608
  Location:
  The Netherlands
  Vergeet niet dat autojournalisten veel belang hebben om vriendjes te blijven met de gevestigde orde. Tesla koopt geen advertenties in de bladen. Tesla nodigt hen niet uit om in een tropische bestemming een auto te testen. Het zou mij niet verbazen als tijdens een dinertje na een testrit gesproken is over dit thema.
   
 6. dvroegop

  dvroegop Member

  Joined:
  Nov 6, 2014
  Messages:
  580
  Location:
  Alkmaar, NLD
  Geweldige reactie.

  Tja, die bladen moeten verkocht worden en de meeste abonnee's van Autovisie houden niet zo van elektrische auto's. En de adverteerders al helemaal niet. Dus wellicht dat dat een drijfveer was? In ieder geval hoop ik dat ze iets met je bericht gaan doen..
   
 7. robertvg

  robertvg Extremely Well-Known Member

  Joined:
  Jul 3, 2015
  Messages:
  4,811
  Location:
  Amsterdam, Netherlands
  Heel goede reactie Wim.

  Sjongejonge, een hoofdredacteur die een huidige auto even langs de meetlat van volledige autonomie gaat leggen. Onder welke steen zou hij leven?
   
 8. redevries

  redevries René de Vries

  Joined:
  May 22, 2013
  Messages:
  2,443
  Location:
  Oosterhout, Netherlands
  Voor veel autoliefhebbers is de overgang van een brullend stuk mechanische voortbeweging naar een rijdend ICT platform nogal groot. Een auto die beter wordt terwijl je 'm bezit - is een ongekend begrip, en ik vermoed dat dit ook pas begint door te dringen als er meer en meer van dit soort technieken gemeengoed worden. Omdat het steeds verbeterd is het ook lastig te begrijpen dat autopilot een stapje op weg is naar autonoom rijden. Er is nogal een verschil tussen de Google pods waar geen stuur of chauffeur meer in zit en wat Tesla nu levert.

  Wat me meer vooral stoort is dat een blad dat een behoorlijke reputatie heeft en die te grabbel gooit door maar gewoon wat te roepen. Ze zouden het Amerikaanse 'Car and Driver' als voorbeeld kunnen nemen, die doen gewoon een echte test: Semi-Autonomous Cars Compared! Tesla vs. BMW, Mercedes, and Infiniti Car and Driver . Spoiler alert: Tesla Rules.
   
 9. Namervio

  Namervio Member

  Joined:
  Feb 25, 2014
  Messages:
  402
  Location:
  Netherlands
  Echt goede reactie; mooi dat er mensen zijn die de moeite nemen om wat nuance en waarheid te leggen naast ongenuanceerde teksten als deze. Nu kijken wat er mee gebeurd..
   
 10. Pascal-R

  Pascal-R Active Member

  Joined:
  Mar 19, 2015
  Messages:
  1,192
  Location:
  Zeeland, Netherlands
 11. widodh

  widodh Model S 85 and 100D

  Joined:
  Jan 23, 2011
  Messages:
  6,825
  Location:
  Venlo, NL
  Juist. Dat is ook een flink onderdeel van het verhaal.


  Ik lees overigens sinds ik een Model S heb geen enkel autoblad meer. Wat is het toch saai om over ICE's te lezen. Bah.
   
 12. HWS

  HWS Well-Known Member

  Joined:
  Mar 16, 2013
  Messages:
  7,172
  Location:
  Zoetermeer, Netherlands
  @Wim S. Ik begin me ook in stijgende mate te storen aan de bevooroordeelde pers. Ben al ruim 25 jaar lid van autovisie maar overweeg dit abonnement al een tijdje op te zeggen. Ik beschouw mij nog steeds als een Petrolhead, althans een autoliefhebber in hart en nieren. Het geluid van een mooie Italiaanse of engelse volbloed weet mij nog steeds te bekoren. Echter, sinds dat ik ook Tesla rij blader ik het blad hoogstens nog vluchtig door. Als er dan al iets over electrisch rijden staat en Tesla in het bijzonder is het vaak onjuist of met een negatieve ondertoon. Dit staat haaks op mijn ervaring en de omgeving waar ik deze mee deel. Zij die het zich kunnen veroorloven stappen over naar elektrisch, ook de Petrolheads. Een paar voorbeelden van kennissen die ik mijn auto liet ervaren:
  • Tesla P85D - Mercedes R
  • Tesla P85D - Range Rover Evoque
  • Tesla 85D - Porsche Cayenne Turbo
  • BMW i3 - Fiets
  • Mercedes B-electric - VW Tiguan

  Na een proefrit, soms van enkele dagen (ik laat ze pas gaan als ze om zijn:rolleyes:), is men unaniem dat dit de toekomst is. Ik snap werkelijk niet waarom de pers/Autovisie dat niet zo ervaart. Ik lees ook nooit ervaringen van mensen die een poosje EV gereden hebben terug gaan naar ICE en zeggen "nooit meer een EV voor mij". Andersom wel.
   
 13. Energie Gratiz

  Energie Gratiz Active Member

  Joined:
  Sep 27, 2013
  Messages:
  2,551
  Location:
  Groningen - The Netherlands
  Die bevooroordeelde pers... soms gaat het nog veel verder. Als ik kijk naar de Vereniging Eigen Huis, dan zou je toch verwachten dat die opkomt voor de belangen van de eigen woningbezitter... en over allerlei zaken een objectieve mening heeft en advies kan geven.
  In de nieuwste VEH staat iets sulligs vermeld over de nieuwe subsidie ISDE voor warmtepompen, en er staat nog net niet dat je wel gek bent als je daarvoor kiest, maar een voordeel vermelden van een warmtepomp is kennelijk teveel gevraagd. Tja... ze zijn inmiddels energieleverancier (zo ook de Consumentenbond) en ze werken samen met een ouderwetse installateur. Ze adviseren wel over nieuwe CV-ketels... en daar lees ik ook helemaal niks over warmtepompen. Ik zeg niet dat ze gasketels moeten afraden, maar ze zouden op z'n minst iets over de voor- en nadelen van de verschillende verwarmingsmethoden kunnen vermelden. Vooral als daar forse verschuivingen in optreden door nieuw beleid van de overheid...
   
 14. René ZAP

  René ZAP Member

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  297
  Location:
  Zuid Holland
  Ik heb tevens al eerder met de heer Bijlma persoonlijk mogen praten over de toekomst van de auto en specifiek de ontwikkeling van electrische auto's. Dit zonder eerst gemeld te hebben dat ik zelf een overtuigd Tesla rijder ben. De negatieve houding naar alles wat geen ICE is was mij toen al opgevallen. Jammer dat een AUTO blad zo kortzichtig kijkt. Ongeacht je voorkeur voor ICE of EV.
  Kan mij volledig vinden in de reactie van Wim.
   
 15. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  3,145
  Location:
  Netherlands
  Goede reactie Wim! (kan je helaas nog geen reputatiepunten uitdelen)
   
 16. Andre68

  Andre68 Driving BlueBolt

  Joined:
  Jul 31, 2014
  Messages:
  399
  Location:
  Strijen
  Kijk, voor zo'n reactie krijg je van mij reputatiepunten!
   
 17. Fred85D

  Fred85D Member

  Joined:
  Mar 6, 2015
  Messages:
  418
  Location:
  Rotterdam, Holland
  Ik stuurde hem eind 2015 via FB (van mijn vrouw :p) al een reactie waarin hij Tesla ook al op de korrel nam. Schijnbaar heeft dat niet geholpen, tijd om afscheid te nemen van een abonnement lijkt het.

  Laat even weten of jij wel een reactie ontvangt, ik hoorde niets…uiteraard
   
 18. WIDEMOT

  WIDEMOT Member

  Joined:
  Jan 16, 2016
  Messages:
  38
  Location:
  Waar brabant zeeland kust
  Leuke thread :) Laten we eerlijk zijn: als Tesla-fans zijn we natuurlijk ook wel een beetje extra gevoelig voor datgene dat een ander niet goed vindt aan Tesla; zeker als we zelf vinden dat het betreffende deel, de AP met AS, wel goed is, toch?

  Ik denk dan 2 dingen:
  1. Tesla is het merk boven het maaiveld, en dan kun je klappen verwachten. Hoge bomen vangen veel wind. Maar dat is het kenmerk van vooruitstrevendheid. Dus eigenlijk een compliment. Tesla is het kennelijk waard om te worden aangevallen.
  2. De eerlijkheid dient te zegen dat andere merken ook best ver zijn. Velen van jullie reden voor de MS wellicht ook al een auto met ACC en rijbaan-correctie of hoe het ook heten mag. Peugeot en Ford parkeren ook al zelf in, en er zijn er nog meer. De nieuwe Mercedes kan ook autonoom inhalen. Is de Tesla beter? In potentie denk ik wel, want de echte kracht van Tesla ligt wat mij betreft in de continue software updates. De concurrentie lonkt en dreigt; maar wij kunnen Tesla helpen de voorsprong te blijven boeken. En die krijgen we via software updates mooi weer terug. Dank u Sint Teslaatje.
   
 19. CO2CLEAN

  CO2CLEAN Olivier Willemsen

  Joined:
  Apr 3, 2015
  Messages:
  3,145
  Location:
  Netherlands
  Eens, en ik hoop dan ook (voor de veiligheid van iedereen in het verkeer) dat de andere merken Tesla en elkaar flink aan het ontwikkelen zetten, zodat het verkeer veiliger wordt. Ander puntje is dat ik de afgelopen tijd wat filmpjes heb opgezocht van andere merken en hun "autopilot" functies. Conclusie: Tesla ligt mijlenver voor. Ik heb filmpjes gezien van Mercedes die bij stapvoets rijden de auto niet meer recht kreeg en dus bleef "stuiteren" van links naar rechts (wel binnen de lijntjes, maar bijna 45 graden scheef). Audi had ook al geen goede indruk achtergelaten met hun A8 en BMW heeft simpelweg zelfmoordneigingen als ik dit filmpje bekijk: Test: Driving Assistant Plus im neuen 7er-BMW (G11/G12) - YouTube

  Vooral van Mercedes had ik meer verwacht, omdat zij al heel ver zijn met autonome auto's zoals in dit filmpje wordt gedemonstreerd: https://www.youtube.com/watch?v=FeifFwLDVBU
   
 20. EnIgmA_BE

  EnIgmA_BE Member

  Joined:
  Jun 19, 2015
  Messages:
  171
  Location:
  Overpelt, Belgium
  Hier ook een echte petrolhead. Altijd geabonneerd geweest op verschillende magazines, maar mijn interesse is intussen geslonken de echte leuke wagens(v6 of hoger).
  Petrolicious is een site die mij heel hard kan bekoren.
  Hopelijk ooit de tijd en ruimte om een leuke hobbywagen te bezitten.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC