TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

verslag van weekendje naar Luxemburg (320 km enkele reis)

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by gelden, Jan 5, 2014.

 1. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,437
  Location:
  Breda, Netherlands
  Ik ben dit weekend naar Luxemburg (stad) geweest vanuit Breda. Ongeveer 320 km enkele reis.
  Dat bleek ook zo'n beetje de max range bij 112 km/u op cruise control.
  Een verslagje:
  vrijdag rond 14.00 uur vertrokken na een range charge die net was afgerond, dus warme accu (van tevoren al even 50 km gereden om onze dochter naar mijn ouders te brengen, en tussendoor dus nog even moeten bijladen om met max charge naar Luxemburg te vertrekken). Display gaf 393 km range aan.
  Ik ben gaan rijden met 112 km/u op cruise control. Het was rustig, dus ik kon meestal op de cc blijven rijden. Ik heb de tips van Wiebe dankbaar gebruikt: low regen op de snelweg. Werkt inderdaad beter dan normal modus.
  Ik had 3 laadpunten onderweg gevonden: Tesla bij Brussel, Total bij Jambes en Ikea in Arlon. Brussel is maar zo'n 100 km vanaf Breda, dus die mogelijkheid maar overgeslagen. Arlon was prima haalbaar bij deze snelheid, maar omdat ik niet zeker wist of laden daar zou lukken, hebben we de Total in Jambes ook geprobeerd. Die bleek niet bruikbaar: voorzien van een shuko (te langzaam), een Tesla laadstation (gaf hoop) voor de Roadster (helaas) en een Chademo stekker.
  foto 1.JPG foto 2.JPG foto 3.JPG foto 5.JPG
  Dus toen maar weer op pad richting Ikea. Toen we daar aankwamen hadden we nog zo'n 30 km te gaan en dat was ook ongeveer wat nog in de accu over was. Bij de Ikea werd ik door de info balie verwezen naar de personeelsingang. Daar zat de beveiliging en die heeft me (in ruil voor rijbewijs als borg) een laadpas gegeven. Ik kon vervolgens met 11Kw laden (ik dacht dat de Ikea laders 22Kw konden leveren). We hebben zo'n 45 minuten geladen (even wat gegeten en gedronken) en zijn toen verder gereden.
  foto 10.JPG

  Toen ik aankwam in Luxemburg was er nog zo'n 40 km over in de accu. Ik denk dat we het zonder bijladen onderweg net gehaald hadden. Max bereik dus zo'n 320 km als je niet harder dan 110 rijdt.

  Ik had vooraf gezocht naar laadpalen in Luxemburg stad. Er waren er enkele (allen iets buiten het centrum). En toevallig eentje tegenover ons hotel (Melia). Ik heb uitgevonden dat deze paal van Enovos was, een energiemaatschappij uit Luxemburg. Voor gebruik is een Enovos laadpas nodig. Die had ik aangevraagd (formulier per post ontvangen en teruggestuurd) en daags voor vertrek ontvangen.
  Dus op naar de parkeergarage waar de paal zou moeten staan. Gevraagd aan de portier. Maar nee, er zijn geen laadpalen in deze (Vinci) garage. Ik vroeg of er dan in de buurt een laadpaal was, maar nee. Toch nog aangedrongen dat ik vrij zeker wist dat er ergens een oplaadmogelijkheid zou moeten zijn. Hij ging iets zoeken en vertelde me toen dat je zonder pasje echt niet kon laden daar. Aha, maar ik heb een pasje! Toen vertelde hij me dat er op -2 enkele palen zouden zijn. Maar hij wist eigenlijk zeker dat ze niet zouden werken. Ik dus naar verdieping -2, en daar trof ik inderdaad 4 laadpunten aan (in een verder vrijwel lege garage). De plekken waren met een soort pilonnen afgezet. Toen ik de auto inplugde en naar mijn pas ging zoeken, zag ik dat het laden al begonnen was. Geen pas nodig dus! 11Kw, dus 50 km per uur.
  foto 12.JPG

  De volgende ochtend was de auto vol, en hebben we hem gebruikt om naar de stad te rijden en naar een winkelcentrum in de buurt. 's avonds op de stoep voor het hotel geparkeerd (gratis, terwijl de parkeergarage 30 euro per 24 uur kost). Vandaag na het ontbijt wilde ik de auto weer in de garage aan de lader zetten zodat hij kon bijvullen en wij even tijd hadden voor het museum voor moderne kunst naast het hotel. Maar wat bleek: de garage was gesloten! Dat bleek soms het geval te zijn, als er geen voorstellingen in het theater waren.... Nog even de naastgelegen garage gecontroleerd, maar die had geen laadpunten (nee, zie de portier, dat is nog te vroeg. Misschien in 2015).
  Oeps. Wat nu?
  De Ikea's op de route bleken op zondag gesloten (en ik wist niet zeker of activatie via SMS zou werken). En in Brussel kon ik eigenlijk alleen Total stations vinden, en de ervaring daarmee was niet positief. Dus uiteindelijk maar besloten om terug via Maastricht te rijden en daar bij te laden. De accu had nog 290 km charge, en toen we in Maastricht aankwamen was er nog zo'n 40 km over. Ik heb zo'n 110-120 op cc gereden. Flinke heuvels, dus aardige regen dalen soms:
  foto 6.JPG

  In maastricht via de laadpalen app een laadpaal gevonden (tegenover het station). Laden met 11 Kw, dus 50 km/uur. We hebben daar zo'n 2,5 uur gestaan en vertrokken met ongeveer 170 km range voor een tocht van zo'n 150 km naar Breda. Ik heb vrijwel geheel op cc gereden met 110-120 km/u. Range is erg goed te voorspellen met de range op het kleine display en de average over 10 km op het grote scherm. Uiteindelijk kwam ik in Breda aan met nog 1 km op de teller. (wat me opvalt is dat je verder geen waarschuwing ziet, zoals in een normale auto. Bijvoorbeeld bij <50 km range).
  foto 8.JPG
  foto 9.JPG

  Al met al toch een heel gedoe. Ik heb me geen moment zorgen gemaakt dat we stil zouden vallen of het niet zouden halen (voorspelling van range werkt perfect) maar je bent wel veel tijd kwijt moet zoeken naar laadpalen (en alternatieven voor het geval plan A niet werkt) en je dagindeling wordt dus deels bepaald door de laadmogelijkheden en -snelheid.

  Ik kijk uit naar de uitbreiding van het supercharger netwerk. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.

  Oh ja, en zie hier het bewijs dat een elektrisch voertuig niet altijd aerodynamisch hoeft te zijn (gezien in Luxemburg):
  foto 13.JPG

  p.s. en dank aan een ieder die heeft geholpen met suggesties voor laadpunten. Doet goed, die steun vanuit de community.

  Groet,
  Maurice
   
 2. Kreijger

  Kreijger Member

  Joined:
  Nov 9, 2013
  Messages:
  44
  Location:
  Amsterdam
  Erg interessant en goed verslag, thanks for sharing!
   
 3. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,640
  Inderdaad, zeer interessant en opnieuw teleurstellend hoe slecht geïnformeerd medewerkers soms zijn.
  En spijtig dat de Ikea in Aarlen met pasjes werkt tegenover de Ikea's in Vlaanderen enkel via SMS :confused:
   
 4. Wim S.

  Wim S. Supporting Member

  Joined:
  Apr 11, 2013
  Messages:
  4,931
  Location:
  De Woude NL
  Dat is niet zo gek. Iedereen bij Tesla in Nederland is tussen de 1 dag een 4 maanden in dienst. Ik was ooit oprichter van iCentre, de grootste Apple dealer in het land. Als wij een nieuwe winkel openden, werd die winkel bemand met 50% doorgewinterde oudere werknemers en 50% nieuw aangenomen mensen. Dat werkte uitstekend. Tesla kan dit niet, alles is nieuw.

  Daarnaast hebben veel bestellers van Tesla's soms al jaren fora afgestruind en hebben een immense kennis opgedaan. Dat mag je niet verwachten van nieuwe Tesla medewerkers.

  Tenslotte ben ik door de bank genomen best heel tevreden over de gemiddelde Tesla medewerker. Ze werken hard en doen hun uiterste best. Wel hebben ze last van de Amerikaanse top-down cultuur. De 'baas', lees Tesla USA doet het woord en personeel mag zich nergens over uitlaten. Dat zijn we hier minder gewend, maar is voor een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf wel de standaard.
   
 5. FVO

  FVO Active Member

  Joined:
  Nov 26, 2011
  Messages:
  3,640
  Wim,

  Ik bedoelde de portier van de Vinci-garage uit het relaas van Maurice.
   
 6. JoeNe

  JoeNe EU P 1662

  Joined:
  Dec 24, 2012
  Messages:
  1,620
  Location:
  Wijgmaal, Belgium, Europe
  De Ikea van Arlon staat ook op 4242.be. Daar kan je dus ook opladen per SMS zoals bij de andere Ikea's in Vlaanderen (en Luik).


  Tesla heeft een hele hoop Amerikaanse medewerkers in Europa rondgestuurd om mensen op te leiden. Ik heb in Zaventem ooit gereden met een vrouw/meisje die nu in Amsterdam zou moeten werken en zowel in Zaventem als in Amsterdam de anderen moest helpen opleiden.
   
 7. PaulusdB

  PaulusdB Mayor Gnomus Vintage Limb

  Joined:
  Jul 12, 2013
  Messages:
  5,615
  Location:
  Europe
  Dat zal dan Jamee Hawn zijn geweest. Werkt rechtstreeks onder Jerome en heeft afgelopen jaar voor mij een 'special delivery' van de rode adapter geregeld.
   
 8. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,437
  Location:
  Breda, Netherlands
  Zou dat ook werken vanaf een Nederlandse telefoon? Volgens mij niet met dezelfde shortcode. En de app kon ik in de app store niet vinden.
   
 9. JoeNe

  JoeNe EU P 1662

  Joined:
  Dec 24, 2012
  Messages:
  1,620
  Location:
  Wijgmaal, Belgium, Europe
  Neen, blijkbaar niet met buitenlandse telefoonnummers:
  http://www.4242.be/nl/veelgestelde-vragen/

  Maar als je ervoor staat wil ik hem voor jou wel activeren. PM me maar voor mijn mobiel nummer.
   
 10. Dylan

  Dylan Member

  Joined:
  Sep 7, 2013
  Messages:
  435
  Location:
  Amsterdam
  Mooi verslag Maurice! Wat heb je in de tussentijd gedaan toen je in Maastricht stond te laden?
   
 11. widodh

  widodh Model S 85 and 100D

  Joined:
  Jan 23, 2011
  Messages:
  6,324
  Location:
  Middelburg / Venlo, NL
  Wat dit eigenlijk wel weer aan toont is wat een CHAOS het is met laadpalen en manieren van ze gebruiken. Speciale pasjes, rijbewijs af geven, alleen open tijdens kantooruren, SMS betalen, etc, etc.

  Wat dat betreft kan ik het SuperCharger netwerk alleen maar toe juichen, maar aan de andere kant ook weer niet, want al die laadpalen moeten gewoon bruikbaar zijn!

  Vraag me echt af wat al die mensen dachten toen ze dit aan het uit rollen waren.
   
 12. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,437
  Location:
  Breda, Netherlands
  Dat was geen probleem: eerst lunch en daarna winkelen (opruiming, dus bijna overal 50% korting).
   
 13. leysfi

  leysfi Member

  Joined:
  Aug 12, 2013
  Messages:
  550
  Location:
  Zeeuws-Vlaanderen
  "aan het uitrollen WAREN"??? Vraag je dit ook maar af in de tegenwoordige tijd, want zoveel beter is het vandaag toch nog niet geworden, me dunkt...
   
 14. Right_Said_Fred

  Right_Said_Fred Moderator

  Joined:
  May 11, 2012
  Messages:
  2,132
  Location:
  Gorinchem, Netherlands
  Het is weer eens bewezen: ik waag me alleen nog in richting waar het Supercharger-netwerk is uitgerold (dit voorjaar naar Oostenrijk). De andere richtingen ga ik nog niet op voordat ook daar Superchargers staan, want ik heb geen zin in geklooi met - daar komt het lijstje weer - kapotte, gesloten, niet passende, traag ladende of zelfs geheel niet meer bestaande laadpalen - en gedwongen langzaam rijden.
   
 15. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,437
  Location:
  Breda, Netherlands
  Dat langzaam rijden (110-120 als het rustig is op de weg) wil ik inderdaad liever niet al te vaak doen. Saaaai.
   
 16. carlos

  carlos Member

  Joined:
  Mar 7, 2013
  Messages:
  284
  Location:
  Hoek van Holland
  Leuk om het zo allemaal te lezen. Zelf wacht ik nog ff met het maken van lange ritten, maar ik ben blij dat anderen het al wel aan durven en de ervaring met ons wil delen:biggrin:
   
 17. X-RAY

  X-RAY Member

  Joined:
  Jan 3, 2012
  Messages:
  211
  Location:
  Netherlands
  Aan je lifetime Wh/km te zien doe je dat blijkbaar ook niet zo vaak….:wink:
   
 18. JoeNe

  JoeNe EU P 1662

  Joined:
  Dec 24, 2012
  Messages:
  1,620
  Location:
  Wijgmaal, Belgium, Europe
  Ik heb een mailtje gestuurd naar Mobile For, de beheerder van de laadpalen bij de Belgische Ikea vestigingen om te vragen of zij ook oplossingen hebben voor niet Belgische mobiele nummers.

  Staat die Fastned App al online?
   
 19. Daniel 74

  Daniel 74 Active Member

  Joined:
  Mar 25, 2013
  Messages:
  1,610
  Location:
  The Netherlands
  Kom op zeg, dat is wel heel erg op veilig spelen!

  Ik ben mijn volgende boottocht al aan het uitstippelen! ;)
   
 20. S-19910

  S-19910 Driving Model-S #19910

  Joined:
  Aug 13, 2013
  Messages:
  6,985
  Location:
  Grobbendonk, Belgium
  koffer met verloopstekkers, schroevendraaiers, striptangen, weerstanden, krimpkousen etc. niet vergeten.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC