TMC is an independent, primarily volunteer organization that relies on ad revenue to cover its operating costs. Please consider whitelisting TMC on your ad blocker and becoming a Supporting Member. For more info: Support TMC

Filerijden in de Tesla

Discussion in 'Belgium and the Netherlands' started by Stijn, Aug 16, 2015.

 1. Stijn

  Stijn Member

  Joined:
  Aug 12, 2015
  Messages:
  151
  Location:
  BE
  Hoe gedraagt de Tesla zich bij file? Gezien de motor weinig moet doen buiten enkele meters rijden en weer stoppen neem ik aan dat ik geen schrik moet hebben dat de batterij even snel zou leeglopen als wanneer ik aan het rijden ben? Is er een meerverbruik door file rijden? Stel je voor dat je in zo een file staat die een halve dag duurt, kan dat? Of ben je dan de pineut?

  Thanks!
   
 2. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  #2 jpet, Aug 16, 2015
  Last edited: Aug 16, 2015
  File rijden in combinatie met TACC is heel relax. Als de wagen niet rijdt, verbruik je natuurlijk weinig maar je radio en airco zitten wel te verbruiken en je gaat niet vooruit. Overall is het dus geen zuinige manier om je te verplaatsen. Als je constand 60 of 70 kan rijden omdat het druk is, is het zuiniger dan 120 rijden maar wanneer je maar met 25 km/u meer vooruit komt raak je opnieuw aan de verkeerde kant van de curve. Start-stop verkeer is ook niet goed voor het verbruik omdat je telkens 2,2 ton in beweging moet zetten en dat vergt meer energie dan de wagen permanent in beweging houden.

  Of je een halve dag in de file kan rijden hangt af van je SoC en diverse parameters natuurlijk. Ik zou er mij geen zorgen in maken. Als ik een ballpark figure moet geven zou ik uit gaan van een meerverbruik van 25%. Dus 250 wh/km ipv 200.
   
 3. Stijn

  Stijn Member

  Joined:
  Aug 12, 2015
  Messages:
  151
  Location:
  BE
  Thanks!
   
 4. pjhartog

  pjhartog Member

  Joined:
  Dec 28, 2012
  Messages:
  549
  Location:
  Netherlands
  Filerijden is minder consumerend dan 120 - 130 km/u - en met de TACC vind ik files zelfs gewoon leuk.

  Stukken relaxter dan zonder TA CC of met onze oudere ICE's
   
 5. DimiVdb

  DimiVdb Member

  Joined:
  Aug 11, 2014
  Messages:
  686
  Location:
  Zonhoven
  En als bij de volgende update de Tesla ook nog zelf zal sturen om tussen de lijnen te blijven, wordt het helemaal relaxed.
   
 6. Jamas

  Jamas Member

  Joined:
  Jun 25, 2014
  Messages:
  416
  Location:
  Druten, The Netherlands
  Alleen jammer dat ie na een aantal seconden stilstand op HOLD wordt gezet. Heb je eigenlijk zin om wat weg te suffen tijdens je TACC file ritje, gaat dat mooi niet door en moet je zowaar zelf nog zo af en toe reageren om de meute zonder getoeter te kunnen volgen. ;)
   
 7. Wolfke

  Wolfke Member

  Joined:
  Feb 26, 2015
  Messages:
  497
  Location:
  Keerbergen, België
  Vorige week even getest. De minimum snelheid van de TACC is 30 km/u en redelijk spannend in sommige situaties :tongue:
  Of zie ik iets over het hoofd?
   
 8. gelden

  gelden Well-Known Member

  Joined:
  Apr 21, 2013
  Messages:
  5,566
  Location:
  Breda, Netherlands
  maar als de TACC eenmaal aan staat en je komt onder die snelheid, blijft hij gewoon werken toch.
   
 9. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Inderdaad, is geen enkel probleem. Er is wel een verschil tussen het overschakelen naar HOLD op de autosnelweg en op gewone wegen. Op gewone wegen gebeurt dat al na een paar seconden stil staan en dat is niet handig. Op de autosnelweg duurt het veel langer en moet je nauwelijks manueel ingrijpen. Ipv het pedaal te gebruiken trek ik de TACC stick even naar mij wanneer er opnieuw kan gereden worden zodat de wagen zelf opnieuw vertrekt in TACC mode.
   
 10. DimiVdb

  DimiVdb Member

  Joined:
  Aug 11, 2014
  Messages:
  686
  Location:
  Zonhoven
  Ik weet wat je bedoelt, maar het is me opgevallen dat hij naar 'hold' gaat als je op gewone wegen rijdt, bijvoorbeeld aan een rood licht achter enkele wagens. Maar ik heb ook al gemerkt dat hij niet naar hold gaat, zelfs als ik meer dan 30 seconden stilsta, en dat was op wat grotere vierbaanswegen. Ik vraag me af op hij de omgeving herkend (camera of kaart) en afhankelijk daarvan naar 'hold' gaat of niet.

  Heeft iemand dat al kunnen testen in een file op een autosnelweg of TACC naar hold gaat of niet (ik sta zelden in de file op autosnelwegen en kan dit dus ook niet goed testen).


   
 11. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  Ik sta bijna alle dagen in de file op autosnelwegen en daar werkt het super goed. :cool:
  Op andere wegen springt hij (te) snel naar HOLD, op de autosnelweg zelden tot nooit.
   
 12. dfranssen

  dfranssen Member

  Joined:
  Apr 15, 2015
  Messages:
  28
  Location:
  Zoutleeuw, Belgium
  Ik rijd dagelijks met TACC naar het werk op de autostrade en zelfs daarbuiten, echt een gemak :). Soms is het wel opletten als het cruise-icoontje grijs blijft ipv blauw (als hij de stilstaande auto aan het rode licht niet "herkent"). Is me al een paar keer voorgevallen, dus dat was zeker "spannend" ;-). Eigenlijk is het ook alleen voorgeschreven om op de autostrade te gebruiken als ik me niet vergis.

  De TACC krijg je inderdaad enkel voor de eerste keer pas actief met een snelheid boven de 30 km/h. Nadien remt hij volledig zelfs tot stilstand en vertrekt hij weer (vanuit stilstand) als de auto voor je dit ook doet. Afhankelijk van de tijd dat je stilstaat, komt hij "on hold" te staan en moet je manueel hervatten door ofwel het wattpedaal even in te duwen of het hendeltje van de cruisecontrol zelf. Ik heb de indruk dat de tijd voordat hij op hold komt te staan langer is op de autostrade (30s) ipv enkele seconden op de gewone weg, kan dit?


   
 13. Wolfke

  Wolfke Member

  Joined:
  Feb 26, 2015
  Messages:
  497
  Location:
  Keerbergen, België
  Tegen dat mij euro gevallen is om de tacc op te zetten in de file, geraak ik meestal niet meer aan de 30 km/u ;-)
   
 14. jpet

  jpet Jan P.

  Joined:
  Aug 8, 2014
  Messages:
  3,288
  Location:
  Herne & Leuven, BE
  iCoyote! Dan weet je wanneer er een file zit aan te komen. :rolleyes:
   
 15. MaaJoo

  MaaJoo Member

  Joined:
  Apr 28, 2015
  Messages:
  105
  Location:
  Oud-Turnhout
  ik rijd elke dag met TACC heen en weer op de snelwegen. Reageert prima. Enige probleem is die vrachtwagen die 'in het gaatje'duikt, zelfs met de stand op 1. Dan kun je best alert zijn of je rijdt er recht tegenaan!
   
 16. dfranssen

  dfranssen Member

  Joined:
  Apr 15, 2015
  Messages:
  28
  Location:
  Zoutleeuw, Belgium
  Ik heb er vandaag nog eens op gelet, maar blijkbaar kan je TACC al aanzetten vanaf 1km/h. Misschien omdat ik em ervoor al heb aan gehad, maar plots heb moeten remmen om iemand tussen te laten.
   

Share This Page

 • About Us

  Formed in 2006, Tesla Motors Club (TMC) was the first independent online Tesla community. Today it remains the largest and most dynamic community of Tesla enthusiasts. Learn more.
 • Do you value your experience at TMC? Consider becoming a Supporting Member of Tesla Motors Club. As a thank you for your contribution, you'll get nearly no ads in the Community and Groups sections. Additional perks are available depending on the level of contribution. Please visit the Account Upgrades page for more details.


  SUPPORT TMC